Teknik Arıcılık Bilgi Paylaşma Forumu
Temmuz 31, 2010, 04:38:19 *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular:

Ana Sayfa   Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: [1] 2
  Yazdır  
Gönderen Konu: ana arı yumurtaya geçmedi  (Okunma Sayısı 1185 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Erdem
Larva
**

Puan durumu: -5
Çevrimdışı Çevrimdışı

E-Posta
« : Eylül 20, 2009, 20:30:50 »

merhaba herkeze hayırlı bayramlar.
 bir sorum olucaktı arıları böldük çok şükür 1 i hariç hepsi yumurtaya geçti ama o 1 i yumurtaya geçmedi  ve böleli 44 gün oldu anayı baktıpımda 35 günlükken kovanda gördüm ama hala yumurtada değil ne yapmalıyım.  NOT: ana günlük yumurtadan 14 günde çıktı.ama hepsi yumurtaya geç geçti. dün baktığımdada kovanda erkek arı vardı. (not: kusura bakmayın ikide bir bu soruyu soruyorum. bizim burda havalar soğuyor çeşitli yorumlar toplayıp en doğru kararı verip arıları kışa hazırlamalıyım.) teşekkürler.
Halil BİLEN
Administrator
Ana Arı

Puan durumu: 93
Çevrimdışı Çevrimdışı

halilbilen2@hotmail.com
WWW E-Posta
« Yanıtla #1 : Eylül 21, 2009, 11:10:57 »

Arıları bölme zamanlamanız çok tartışılan bir konu ama bir kere bölmüşsünüz.

O yumurtlamayan ana arı kolonide mi hala?

Ana arı günlük yumurtadan 14 günde çıktı diyerek onun erken doğum olduğunu kast ediyorsunuz sanırım.

Bunun için ana arı oluşum süreci bilgilerini gözden geçirmelisiniz.

Bölme ile oluşturulan kolonilerde en erken 10 günde, en geç 16 günde ana arı doğar.

Sonbaharda ana arılar yumurtlamaya baharda olduğundan 1 hafta kadar hatta daha fazla geç başlıyorlar.

Ayrıca kovandaki erkek arının varlığının önemini nasıl algılıyacağız?

İlgili kovanda erkek arı oluşu ana arıların yumurtlama garantisi değil sadece bir vesiledir.

Arıları bölmeden çeşitli yorum topladınız mı?

Sorsaydınız bölme derdik bizler.

http://www.halilbilen.com/

halilbilen2@hotmail.com

Sevgi teleskoptan, kıskançlık mikroskoptan bakar.
RAHİP ADAM
Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : Eylül 21, 2009, 11:37:12 »

44 gün önce böldünüz ve hazır ana vermediniz düşünmek dahi istemeyeceğim bir uygulamayı seve seve yapmışsınız.
  Benim duyduğum bazı büyük arıcılar bunu bahar döneminde yapar siz ise son bahar denilebilecek dönem de çok büyük risk almışsınız. O anaların çoğuda istenilen kalitede değildir.
 Normal bir ana bir kovana 3 yıl analık eder ama bu yaptıklarınız verimli 1. yılı dahi zor doldururlar. En yoğun yumurtlaması gereken dönemlerinde bahar analarından 1/5 yada %20 daha az yada seyrek yumurta atma durumları vardır.
Anaların 14 günde çıktığına hangi uygulama ile karar kıldınız demeden edemiyeceğim.
a) larva taransferi ile ana memesi verdiniz.
b) kovanı böldükten sonra ana oluşum sürecini saymaya başladınız. başlamanız yetmez, ana oluşumunu böldüğünüz her kovanda günlük gözlemlediniz. bu çok zor.
c) ana memesi işaretlediniz diyelim diğerlerini iptal edip bu erken larvaların sürecini saydınız. bu da imkansız gibi bir şey dediğinizle uyuşmuyor. 14 günde çıkan ananın en erken 13 günde çıkması gerekir bu ana yumurtadan oluştu demek yada ana memesinin içinden larvayı iptal edip 2 günlük yumurta yerleştirdiniz.
düşündükçe bile kafam karışmadı desem yalan olur.
Açıklarsanız iyi olur bu süreyi rast gelemi takip ettiniz.
Ana kaliteleri ile en önemli nokta özellikle güz anaları için.
Erdem
Larva
**

Çevrimdışı Çevrimdışı

E-Posta
« Yanıtla #3 : Eylül 21, 2009, 17:11:49 »

sayın arıcı kardeşlerim ben size olayı anlatamamışım galiba.arılardan 3 ağustosta balı aldık ve arıları böldük bödüğümüzde erkek mevcudu iyiydi ve bizim burda herkez aynı zamanda bölüyor neden bu kadar tepki verdiniz ben anlayamadım. ha 14 günde çıktığını nerden biliyorsun dediniz onuda denk düştü 1 gün arayla bakmak icap ettide ondan biliyorum. birde bu sene benim için işler çok yoğun gitti arıyla çok fazla ilgilenemedim. yumurtlayan ana kolonide ve arılarında gelişim evresini biliyorum. erken çıktı demiyorum cvb için size yardımcı olmak istemiştim. saygılar. (sayın rahip adam ana arı için günlük yumurta seçmiyorlarmı kusura bakmayın ama bence siz biraz bu konuya çalışın)
Halil BİLEN
Administrator
Ana Arı

Çevrimdışı Çevrimdışı

halilbilen2@hotmail.com
WWW E-Posta
« Yanıtla #4 : Eylül 21, 2009, 20:05:26 »

Sizin orada herkes yanlış yapıyorsa, bu sizin onlara uyarak doğru yaptığınızı göstermez ki!

Neden tepki veriyoruz konusuna cevap yazmak için enerjimiz maalesef yok şu anda baklava sıkıyor bayramda malum.

"Ana günlük yumurtadan 14 günde çıktı."

Bu sizin yazdığınız ifade değil mi?

Burada anormal bir durum yok ama vurgulama yapmanız sanki burada bir problem var şeklinde yorumlandı.

Parantez içinde yazdığınız ve hedefinde RAHİP ADAM olan konusu ise...

Haydi hep beraber bu konuyu okuyalım o zaman...

Arılar, ana arı yapmak için yumurta mı yoksa larva mı seçerler?

Soru sorup, daha sonra cevap yazanlara bu tavırla sen buna bir çalış hele diyenlere de ne demeli bilmiyorum.

halilbilen2@hotmail.com

RAHİP ADAM
Ziyaretçi
« Yanıtla #5 : Eylül 21, 2009, 22:53:20 »

sayın arıcı kardeşlerim ben size olayı anlatamamışım galiba.arılardan 3 ağustosta balı aldık ve arıları böldük bödüğümüzde erkek mevcudu iyiydi ve bizim burda herkez aynı zamanda bölüyor neden bu kadar tepki verdiniz ben anlayamadım. ha 14 günde çıktığını nerden biliyorsun dediniz onuda denk düştü 1 gün arayla bakmak icap ettide ondan biliyorum. birde bu sene benim için işler çok yoğun gitti arıyla çok fazla ilgilenemedim. yumurtlayan ana kolonide ve arılarında gelişim evresini biliyorum. erken çıktı demiyorum cvb için size yardımcı olmak istemiştim. saygılar. (sayın rahip adam ana arı için günlük yumurta seçmiyorlarmı kusura bakmayın ama bence siz biraz bu konuya çalışın)

Sayın HALİL BİLEN Bey de vurgulamış.

Ana arı için günlük yumurta değil larva seçiliyor benim bildiğim. 3 günlük yumurta 4. gün larva işte bu 4. gün larvalarını seçiyorlar. bizlerde çok istiyoruz ilk günden arı sütüne boğulsun diye ama arılar (yanlış anlamayın) sizin gibi bol keseden atmıyor. Onlar ne gereksiz enerji ne zaman nede besin tüketirler. çatlamamış yumurtayı kg larca arı sütüne boğsanız bir yararı yok. Ancak larva olduğunda önemi başlar. üstelik arı yalnızca oğul döneminde %100 erken larva beslemesi yapar diğer bölme durmlarında bu oran çok düşüktür hele hele güz bölmelerinde siz 14 gün deyince hastalığım gereği ayrıntıya değer veririm değinmeden edemedim.

Eksiklik arama gayretinde değilim ayrıca bu münakaşadan da faydalı çıkan dikkat ederseniz sizsiniz. Üstelik günde en az 2 saatimi geçirdiğim bu formda sizin mesajlarınızı okumak yada cevaplamakla bir şeyler edineceğimden değil değerli bilginlerimizin konu hakkında tecrübe ve bilgilerini okuyup ilham alma geyretindeyim.

Bu sayede, eksik bilgi sahibi olan arkadaşlarımıza yol ışık olabiliyorsam, türkiyenin bir ucundaki bir koloniyi sönmekten kurtarmaya vesile olabiliyorsam.
 NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!
Erdem
Larva
**

Çevrimdışı Çevrimdışı

E-Posta
« Yanıtla #6 : Eylül 22, 2009, 09:46:19 »

çok değerli arıcı kardeşlerim bir yanlış anlaşılmadır gitti kusuruma bakmayın hata yptıysam beni affedin. bende bu forumu arıcılığı öğrenme ve geliştirme için kullanıyorum kusuruma bakmayın. o zamn beni bu konuda aydınlatın biz kestane balı yapıyoruz ve ve büyük bal toplama sezonu haziranın ilk haftası başlıyor bazen temmuzun sonunu bulabiliyor. bizde balını alıp arıları bölüyoruz. ha bizim buralarda nektar kısıtlı diyebilirimki kestaneden önce akasya balı var ve o da yeterli sayılmaz oda kestaneden 15, 20  gün önce açıyor. havalar ise soğuk gidiyor arıyı ilk baharda çoğaltıp bölme şansımızda yok.  ben ne yapmalıyım, sizler nasıl
yapıyorsunuz  şimdiden çok teşekkürler.
Halil BİLEN
Administrator
Ana Arı

Çevrimdışı Çevrimdışı

halilbilen2@hotmail.com
WWW E-Posta
« Yanıtla #7 : Eylül 22, 2009, 09:58:35 »

Şu baklavaları eritelim etraflıca yazalım bakalım.

halilbilen2@hotmail.com

Murat AKIN
Ana Arı

Puan durumu: 38
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #8 : Eylül 22, 2009, 12:12:15 »

Şeker hastalığına aday birisinin bu kadar çok baklava yiyeceğine inanayım mı?
Neyse öyle olsun bakalım.
Halil BİLEN
Administrator
Ana Arı

Çevrimdışı Çevrimdışı

halilbilen2@hotmail.com
WWW E-Posta
« Yanıtla #9 : Eylül 22, 2009, 13:15:01 »

Murat hocam, adayız ya o yüzden kıyı kıyı yiyoruz.

Tam üye olduğumuzda düşüneceğiz artık...

Erdem bey öyle bir giriş ve gelişme ve sonuç yazdı ki yardımcı olmak gerekiyor. Sizinde bu konuda görüşlerinize ihtiyacımız olacak.

Ancak en önemlisi Erdem beyin arılarının bulunduğu yer...

Arıların bölünerek çoğaltılması gerekliliğine inanmış arıcılarımıza öncelikle ana arı üretimini başarmalarını nasıl anlatacağız bakalım.

halilbilen2@hotmail.com

Erdem
Larva
**

Çevrimdışı Çevrimdışı

E-Posta
« Yanıtla #10 : Eylül 22, 2009, 13:33:42 »

sayın halil bilen hocam ben doğu karadenizliyim şehrim giresun merkez
Erdem
Larva
**

Çevrimdışı Çevrimdışı

E-Posta
« Yanıtla #11 : Eylül 22, 2009, 13:35:31 »

afedersiniz şu soruyu sormayı unutmuşum eklemek istedim arıyı daha nasıl çoğaltabiliriz şimdiden çok teşekkürler.
ömergülbeyaz
Pupa

Puan durumu: 9
Çevrimdışı Çevrimdışı

bir gece ansızın gelebilirim.

E-Posta
« Yanıtla #12 : Eylül 22, 2009, 17:50:45 »

çok değerli arıcı kardeşlerim bir yanlış anlaşılmadır gitti kusuruma bakmayın hata yptıysam beni affedin. bende bu forumu arıcılığı öğrenme ve geliştirme için kullanıyorum kusuruma bakmayın. o zamn beni bu konuda aydınlatın biz kestane balı yapıyoruz ve ve büyük bal toplama sezonu haziranın ilk haftası başlıyor bazen temmuzun sonunu bulabiliyor. bizde balını alıp arıları bölüyoruz. ha bizim buralarda nektar kısıtlı diyebilirimki kestaneden önce akasya balı var ve o da yeterli sayılmaz oda kestaneden 15, 20  gün önce açıyor. havalar ise soğuk gidiyor arıyı ilk baharda çoğaltıp bölme şansımızda yok.  ben ne yapmalıyım, sizler nasıl
yapıyorsunuz  şimdiden çok teşekkürler.
erdem, bende giresun merkez de sayılırım. yaşadığın problemleri ben ve bazı arıcı arkadaşlarım da yaşadılar. sürekli yağan yağmur ve soğuk havalar bunun sebebi diye düşünüyorum. yumurtaya geçmeyen kovanlar için en az riskli yöntem ana arı satan firmalardan ana arı almak. ben öyle yapacağım. her ne kadar cinsinden ve  yetiştirilme yönteminden tam emin olamasak bile, çareler şuan az olduğu için bu yöntem daha cazip. yerli, kafkas melez, karniyol melez gibi. adres yada telefon için mesaj atabilirsin.

ancak anasız veya uzun süre yumurtlamayan koloniler eğer 2-3-4 çerçeve gibi sayıca az ise birleştirmeyi de deneyebilirsin. 4 çerçeveden az ise zaten birleştirmen şart.

hem bal çok olsun, hemde koloni sayısı artsın dersen; mümkün olan en erken zamanda ana arı yetiştirilecek şekilde arıları böl. anayı iki çerçeve ile ayır (ana genç ve iyi ise) yada hep öldür (yaşlı ve kötü ise). ağustos ayından önce ananın yumurtadan çıkması gerekiyor. çünkü ağustosun 20 sinden sonra soğuk ve yağışlı havalar başlar.
kendi uyguladığım yöntemi anlatayım..... (atıyorum); 20-23 temmuz gibi anaları öldürürüm (yada ayırırım). 25-28 temmuz gibi balı alırım. 1-3 ağustos gibi arıları bölerim. ve bu esnada kötü ve zayıf memeleri imha eder, iyi ve damızlık türdeki memeleri anasız kolonilere dağıtırım.
balı daha erken alsan bal sulu olur. koloniyi daha geç bölersen analar çiftleşemez.

aklım erdiğince anlatmaya çalıştım. burada daha iyi yardımcı olacak kişilerin olduğuna inanıyorum.

ainesi laftır arıcının, işine bakılmaz.
Erdem
Larva
**

Çevrimdışı Çevrimdışı

E-Posta
« Yanıtla #13 : Eylül 22, 2009, 18:01:24 »

değerli kardeşim canikov  bende dediklerinin aşşağı yukarı aynısını yapıyordum ama bu sene işlerim çok yoğundu ve arılarla çok ilgilenemedim bu sene geçen seneden 20 gün geç kalmışım ama elimde değildi bu arada senin adres neresi
murat_e
Pupa

Puan durumu: 2
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #14 : Eylül 23, 2009, 12:17:19 »

"arıları böldük çok şükür 1 i hariç hepsi yumurtaya geçti ama o 1 i yumurtaya geçmedi "

Genelinde sorun yoksa bir tane ana arı için problem olması doğaldır. Sivri değerleri göz ardı etmek gerek.

"bizim burda havalar soğuyor çeşitli yorumlar toplayıp en doğru kararı verip arıları kışa hazırlamalıyım"

sizin orda havalar soğusa bile ekim 15 e kadar genelde yumurtlama olayı olur heralde. Fakat besleme konusuna önem verin derim.

Kovan sayınız yanlışınızı tolore edecek miktardaysa, dışardan ana almak yerine kendi güçlü arınızdan ana yetiştirmeniz şu zamanda bile daha az risklidir.

20 güne kadar çiftleşip yumurtlaması gerekirdi daha fazla beklemek gerekmez.
Sayfa: [1] 2
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!
Bu Sayfa 0.099 Saniyede 18 Sorgu ile Oluşturuldu