çok değerli arıcı kardeşlerim bir yanlış anlaşılmadır gitti kusuruma bakmayın hata yptıysam beni affedin. bende bu forumu arıcılığı öğrenme ve geliştirme için kullanıyorum kusuruma bakmayın. o zamn beni bu konuda aydınlatın biz kestane balı yapıyoruz ve ve büyük bal toplama sezonu haziranın ilk haftası başlıyor bazen temmuzun sonunu bulabiliyor. bizde balını alıp arıları bölüyoruz. ha bizim buralarda nektar kısıtlı diyebilirimki kestaneden önce akasya balı var ve o da yeterli sayılmaz oda kestaneden 15, 20 gün önce açıyor. havalar ise soğuk gidiyor arıyı ilk baharda çoğaltıp bölme şansımızda yok. ben ne yapmalıyım, sizler nasıl
yapıyorsunuz şimdiden çok teşekkürler.
erdem, bende giresun merkez de sayılırım. yaşadığın problemleri ben ve bazı arıcı arkadaşlarım da yaşadılar. sürekli yağan yağmur ve soğuk havalar bunun sebebi diye düşünüyorum. yumurtaya geçmeyen kovanlar için en az riskli yöntem ana arı satan firmalardan ana arı almak. ben öyle yapacağım. her ne kadar cinsinden ve yetiştirilme yönteminden tam emin olamasak bile, çareler şuan az olduğu için bu yöntem daha cazip. yerli, kafkas melez, karniyol melez gibi. adres yada telefon için mesaj atabilirsin.
ancak anasız veya uzun süre yumurtlamayan koloniler eğer 2-3-4 çerçeve gibi sayıca az ise birleştirmeyi de deneyebilirsin. 4 çerçeveden az ise zaten birleştirmen şart.
hem bal çok olsun, hemde koloni sayısı artsın dersen; mümkün olan en erken zamanda ana arı yetiştirilecek şekilde arıları böl. anayı iki çerçeve ile ayır (ana genç ve iyi ise) yada hep öldür (yaşlı ve kötü ise). ağustos ayından önce ananın yumurtadan çıkması gerekiyor. çünkü ağustosun 20 sinden sonra soğuk ve yağışlı havalar başlar.
kendi uyguladığım yöntemi anlatayım..... (atıyorum); 20-23 temmuz gibi anaları öldürürüm (yada ayırırım). 25-28 temmuz gibi balı alırım. 1-3 ağustos gibi arıları bölerim. ve bu esnada kötü ve zayıf memeleri imha eder, iyi ve damızlık türdeki memeleri anasız kolonilere dağıtırım.
balı daha erken alsan bal sulu olur. koloniyi daha geç bölersen analar çiftleşemez.
aklım erdiğince anlatmaya çalıştım. burada daha iyi yardımcı olacak kişilerin olduğuna inanıyorum.