Bolkar
Pupa

Puan durumu: 14
|
 |
« : Eylül 22, 2009, 18:38:22 » |
|
Merhabalar bugun kü kontrolumde 5 çıtalık kovanın birinin sönmüş olduğunu diğer 6 çıtalık kovanın da 2 çıtaya düştüğünü gördüm. Geçen hafta kontrolumde bu sayılardaydı 2 gün önce verdiğim şurubun da içmediklerini gördüm şurup verirken akşam vermiştim ve sadece çuvalı aralayıp dökmüştüm hava hem hafif karanlık hemde rüzgarlı oldugu için kovanlara bakmamıştım kovanın biri tamamen sönmüş diğerinde ana arıyı gördüm günlük ve larva da gördüm resimde ki gibi her iki kovan da beyaz larva ölüleri gördüm ve her iki kovan da da tuhaf bir koku vardı ama bize kursta ögrettikleri gibi ne çürümüş et kokusu ne de tutkal kokusu değildi ama kötü bir koku var. resimde ki çıtayı kovandan çıkardım bal kemerinin alt kısmını da kesip attım ama balı da kovana geri vermedim ne olur ne olmaz diye onu arabanın bagajına koydum acaba bu resimden anlaşılabiliyormu yavru çürüklüğü hastalığı mı bu hemen veterinere mi gitmem gerekiyor ? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zeusfaber
|
 |
« Yanıtla #1 : Eylül 22, 2009, 23:21:22 » |
|
Şekil olarak üzgünüm ama andırıyor. Fakat daha ayrıntılı bir inceleme lazım. İşten anlayan bir arkadaşınızla da bakmanızı öneririm. Veya size kurs veren hocanızdan rica edin baksın.
Şİmdi yeni gönderilen iletilerin neler olduğuna bakmak istedim ve ilginç bir sonuç çıktı. Son baktığımdan beri göndeilen mesajların ilgnçtir ki yarıdan fazlası arı hastalıkları ile ilgili.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alaturka
Günlük Yumurta
Puan durumu: 0
|
 |
« Yanıtla #2 : Eylül 23, 2009, 09:40:48 » |
|
Bugün ülkemizde arıcılıkla ilgili çözülemeyen ve ciddi bir kurumsal destekle ancak çözülebilecek 2 çok önemli arıcılık problemi var.
Birincisi DAMIZLIK ARI problemi
İkincisi ARI HASTALIKLARI Problemi.
Arıcılar diğer problemlerin üstesinden gelebiliyor. Fakat bu iki problem devlet düzeyinde acil önlemler alınmasını gerektiriyor.
Birinci problemin çözülemeyişi sihirli, büyülü, minare gölgesi davul tozu ile güçlendirilmiş, hiçbir teknik arıcılık uygulamasına gerek kalmadan, kendi kendine bal yapan ana satan şarlatanlar ortaya çıkartıyor.
İkinci problemin çözülemeyişi ise, ilaç satıcılarının ekmeğine yağ sürüyor. Arılarımızı hastalıklardan koruyacağız diye, ilaç firmalarının dünya pazarlarındaki düşük satışlarını ülkemizde telafi ediyoruz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bekir albaş
Pupa

Puan durumu: 3
taşı delen suyun gücü degil sürekliligidir
|
 |
« Yanıtla #3 : Ekim 10, 2009, 20:51:03 » |
|
aynı sorun benimde bir kovanımda var inş bilen birisi bu durumu anlatırda bilgi sahibi oluruz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halil BİLEN
|
 |
« Yanıtla #4 : Ekim 10, 2009, 21:03:46 » |
|
Bu mevsimde daha yoğun görülmesinin sebebi zaten var olan bakterilerin üstün gelmesi...
Arılar yetersiz polen akımı sebebiyle direncini kaybediyor...
İlaç kullanmadan yapılacak bir şeyler elbette vardır veya olmalıdır.
Yavrunun bozuk olduğu çerçeveyi / çerçeveleri kovandan alarak imha edelim...
Koloniyi iyice ama gerçekten çok iyi sıkıştıralım.
6 çerçeveye basan arıyı 4 çerçeveye sıkıştırın.
Ve her akşam az az ılık sıvı besleme yapınız...
Tabi ki bu kovana işareti vuralım ki dikkatimizden kaçmasın.
Bu kovandan çerçeve alışverişi yapmayalım.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bolkar
Pupa

|
 |
« Yanıtla #5 : Ekim 11, 2009, 21:48:22 » |
|
merhaba ustalarım
bir süredir giremedim birde üstüne ayağımı çatlattım bir süre yürüyemedim ve arılara da bakamamıştım bugun gittiğimde sonuç şu ki 15 kovan arım 5 kovana düşmüş vaziyette kovanın birinin de durumu iyi değil gibiydi diğer kovanlar en azından şuruplarını filan bitirmişler sanırım hastalık durdu gibi inşaallah bu geride kalan kovanlar kurtulur
dediğiniz gibi yapmıştım ilk hafta hep şerbet verdim arı sıkıştırdım hastalıklı cerceveleri aldım yaktım ama ayağım yüzünden 1 hafta gidemedim bugun gittiğim de 4 tanesi daha sönmüştü onlarında cercevelerini alıp yaktım ama ben yokken muhtemelen o kovanlar yagmalanmıştır zaten hastalıkta diğer kovanlara hep bu yagma yüzünden yayıldı
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halil BİLEN
|
 |
« Yanıtla #6 : Ekim 11, 2009, 22:03:12 » |
|
Geçmiş olsun.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
merhaba53
Günlük Yumurta
Puan durumu: 1
|
 |
« Yanıtla #7 : Ekim 12, 2009, 10:22:24 » |
|
s.a Benim de iki kovanda dikkatımı ceken bir sorun oldu bazı yavru gözleri kapatılmamiş yavrular şekil almişlargörünüyorlar koku felan yokdikkatimi çekti normal bir şeymi tşk
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bolkar
Pupa

|
 |
« Yanıtla #8 : Ekim 12, 2009, 12:37:06 » |
|
teşekkür ederim abi...
nşaallah hastalık bitmiştir. yoksa kalan 5 kovanda gidecek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gezgin arıcı
|
 |
« Yanıtla #9 : Kasım 29, 2009, 12:08:47 » |
|
arkadaşlar ben 3 yıl ana üretimi icin 3500 koloni ile calıştım 30 elemanla birlikde bu hastalığa rastladım ve bir deneme yaptım arılıkdan uzak bir yerde hastalıklı bir koloniye antibiyotik ve cürüyen yavruların üzerine putra şekeri attım ve cürüyen yavrular hemen kurudu ve arılar bu cürük kurumuş larvaları hemen söktü dedavi 1 ay sıkı kontrölüm altında devam etti ve başardım ama arılığıma bu şüpheli kovanı sokmadım gecen yıl jabonyadan bir ilac gedirdi arkadaşım bu ilac cok bahalı ama cok etkili bu cercevede görünen daha cok yeni bir başlangıc mevsim bitti ve şimdi arılar larvaları demizleyemez hareket gabiliyetleri cok zayıf yani ölüm kacınılmaz diğerlerine bulaşmadan önlem almanız gerek ege bölgesinde iseniz kurdarma şansınız yüksek saygılarımla
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halil BİLEN
|
 |
« Yanıtla #10 : Kasım 29, 2009, 12:14:37 » |
|
Sayın gezginarıcı, bu problem Eylül ayının 22'sinde tanımlanmış.
Antibiyotik kullanılmaması gerektiği konusunda dilde tüy bitti ayrıca.
Ülkemizde yavru çürüklüğü için ruhsat verilmiş hiçbir ilaç mevcut değil.
Japonya'dan da gelse Çin'den de yavru çürüklüğü için ülkemizde ilaç kullanılmaması gerekiyor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
metro1970
Günlük Yumurta
Puan durumu: 0
|
 |
« Yanıtla #11 : Kasım 30, 2009, 01:34:14 » |
|
arkadaşlar bundan bir kaç sene önce kovanlarımda yavru çürüğü görülmüştü.önceleri ne yapacağımı bilememiştim.ancak bu işin bir çözümü kesinlikle var ve de çok hesaplı.Hikayesi şöyle: Sağlık memuru bir arkadaşıma konuyu anlattım arkadaşım da bu durumun başına geldiğini ve hastalık yapan sporların çok etkili olduğunu kovanlarda uzun süre (40-50yıl) kalabildiğini söyledi. Avrupada bu tip kovanlar çıtalarıyla beraber yakıldığını ancak eczacı bir arkadaşın bildiğimiz TETRA( diş antibiyotiği) nın işe yarıyabileceğini söyledi.Arkadaşım denemiş ve hastalığı arılar atabilmişler.Tetra hapı 500 ve 250'lik kapsüllerde satılmakta Sarı bir rengi var. 5litrelik birebir şerbete 500lük tetrayı karıştırıyorsunuz. Ancak oranı dediğim şekilde yapmak çok önemli çünkü az vaya çok olması arının ya şerbeti şekmesini önliyor ya da tedaviyi uzatıyor.Ben hastalıklı kovanlarımda uyguladım ve üç gün sonra arılar gözleri temizlediler ve uyuşukluktan kurtuldular.Kovanlarım yaklaşık beşer çıtaydı ve her gün 2' şer litra şerbet verdim.Ancak bütün bunları yaparken her türlü malzemenizi(maske,eldiven VB.)kaynar suda yıkayın ve kovanlarınızın içlerini en kısa sürede pürmüzle yakın)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halil BİLEN
|
 |
« Yanıtla #12 : Kasım 30, 2009, 09:41:54 » |
|
Bu antibiyotiklerin daha da faydalı olması için arılara verilen dozun tam 2 katını tok karnımıza biz arıcılarda almalıyız.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gezgin arıcı
|
 |
« Yanıtla #13 : Aralık 05, 2009, 21:56:54 » |
|
sayın halil abi insanlarda bile bulaşıcı hastalıklar olur bunun caresini bulabilmek icin binlerce kobay kullanılır deneme yapılır ben bu işi yazdığım gibi arı olmayan bir bölgede denedim ve başardım bu arıyı işaretledim asla ne balından nede boleninden faytalanmadım 45 gün sonra bu arılarda ne antibiyotik nede bir etki kalmaz bence denemekden korkmayalım bu hastalığı saklamaktan korkalım desatüf belki bir arkadaşımız bunun bir caresini bulur yakmak kolay saygılarımla
|
|
|
|
|
|
|
|
|
altaylar
Larva

Puan durumu: 2
|
 |
« Yanıtla #14 : Aralık 05, 2009, 22:30:24 » |
|
gezgin arıcı arkadaşım verdiğiniz bilgilerden dolayı sonsuz tşk.
bu hastalığı saklayanlar söylemekten korkanlar şunu iyi bilsinlerki bulundukları bölgede çok kıza zamanda koloni sayısı akıl almaz bir şekilde azaldığını görürler ama iş işten çoktan geçmiş olur.saygılarımla.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|