Teknik Arıcılık Bilgi Paylaşma Forumu
Mart 11, 2010, 10:27:19 *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular:

Ana Sayfa   Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: 1 2 [3] 4
  Yazdır  
Gönderen Konu: Arı besleme ve tartışmalar  (Okunma Sayısı 1911 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Halil BİLEN
Administrator
Ana Arı

Puan durumu: 74
Çevrimdışı Çevrimdışı

halilbilen2@hotmail.com
WWW E-Posta
« Yanıtla #30 : Şubat 08, 2010, 22:56:24 »

Arı beslemenin çok yoğun yapıldığını ve balın tamamının alındığı izlenimine nasıl ulaştınız?

http://www.halilbilen.com/

halilbilen2@hotmail.com

Sevgi teleskoptan, kıskançlık mikroskoptan bakar.
anzavur
Larva
**

Puan durumu: 0
Çevrimdışı Çevrimdışı

E-Posta
« Yanıtla #31 : Şubat 08, 2010, 23:05:57 »

vermeden almak Allaha mahsustur fakat yazılanlara bakıyorum arkadaşların çoğu kek ve şurplama derdinde.arı mart ayından önce stoğu bitiriyorsa bunun suçu arıcıdadır.

En başarılı arıcı arıya hükmeden arıcıdır.(rahmetli ustamdan)
Halil BİLEN
Administrator
Ana Arı

Çevrimdışı Çevrimdışı

halilbilen2@hotmail.com
WWW E-Posta
« Yanıtla #32 : Şubat 08, 2010, 23:11:05 »

Arıların stokları ile ilgili normal mevsimlerde söyledikleriniz doğru ama artık bu değişen mevsimlerle böyle kesin konuşmamak lazım. Duymayalım sonra Çanakkale civarında açlıktan arılar ölmüş diye.  Gülümseme

Arının stoku bir şekilde bittiyse, Mart gelmeden ölürseniz benim suçum nasılsa ölebilirsiniz dememek gerekiyor değil mi?

Arkadaşların bir çoğunun aslında ihtiyacı yok kolonilerinin beslemeye ama ya olursa ne yapabiliriz şeklinde sorular soruyor. Kahkaha

halilbilen2@hotmail.com

MuratÇakır
Murat Çakır
Administrator
Ana Arı

Puan durumu: 18
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #33 : Şubat 08, 2010, 23:13:46 »

Sayın Anzavur,

Tartışmaya konu olan şey, bu mevsimde arıların aç kalmasının suçunun kimde olduğu değil.

Diyelim ki, suç arıcıda yeterli stoku bırakmadı.

Şubat ayında, hava da çok beslemeye müsait değil, arının şiddetli bir gıda problemi olduğunu farkettik?

Gıda problemini arıya en az problem çıkartacak şekilde nasıl çözebiliriz?

Tartışılan konu bu.

Daha önceki mesajlarda da özellikle belirttik, besleme işinin kesinlikle sonbaharda halledilip, Nisan ayına kadar problem çıkmayacak şekilde stoklanması gerekiyor.

Fakat bunu yapamadık ve şubat ayında fiili bir durum oluştu, arılar açlıktan ölmek üzere. Bu durumda ne yapacağız?

Düşmanlarınızı bağışlayın. Bu onları en çok rahatsız edecek şeydir. (Oscar Wilde)
anzavur
Larva
**

Çevrimdışı Çevrimdışı

E-Posta
« Yanıtla #34 : Şubat 08, 2010, 23:24:12 »

hocam hiç acımam ölüme terkederim.başıma gelmeyen olay değil fakat bu kolonilerden ilerleyen baharda randıman alamadım.güçlü arıyı severim.

En başarılı arıcı arıya hükmeden arıcıdır.(rahmetli ustamdan)
ballı baba
Larva
**

Puan durumu: 4
Çevrimdışı Çevrimdışı

zaybir67@hotmail.com
WWW E-Posta
« Yanıtla #35 : Şubat 08, 2010, 23:41:42 »

Sayın anzavur, ballık konduğu halde 15 çerçeve yavrulu kovanın açlıktan öldüğünü gördüm. Her halde yaşadığınız yerde 15 gün sisli hava hiç olmadı.
Bazen çok iyi bakımlı arınız bile elde olmayan nedenlerle aç kalır, yaşadığımız olaylardandır...
Emekli
Larva
**

Puan durumu: 1
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #36 : Şubat 09, 2010, 00:15:25 »

Arılığımızda şuruplamaya başladığımızda hepsine sıradan aynı miktarda şurubu verip geçiyoruz.Ben çoğunlukla öyle yaptım. Bu baharda ilk konturolde arıların bal durumlarını tesbit edip kovan kapakları üzerine bal(-) , bal(+) şeklinde yazarak , balı az olana çok vererek hem teşvik hem stok yaptırmayı,balı çok olanada sadece teşvik için az vermeyi düşünüyorum.
KEK KONUSUNDADA:kendi balımdan dahi kek yaparak arılara vermeyi düşünmüyorum.Çünkü arılığında hastalık olmadığını kimse iddia edemez. iddia etse bile garanti edemez.
Onun için tercihim fondan şekeri yönünde olacaktır.Onun mahsuruda Türkiyede tekel konumunda olması.
TOZ ŞEKERİN arıların nemini alması yönünden denenmesinde fayda var diye düşünüyorum.Seneye deneyeceğim.Sizlerde en azından 3- 5 arıda denerseniz sonucunu kendiniz görmüş olursunuz.
      saygılar.
Şeref KORKMAZ
Günlük Yumurta
*

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #37 : Şubat 09, 2010, 12:00:59 »

DEğerli arıcı kardeşlerim ŞURUP lama oranlarını HALİL Bey olsun MURAT bey olsun çok güzel anlatmışlar.Benim gibi arıcı olmak isteyipde yerinde patinaj yapanlar için çok faydalı oluyor(4 senedir). Bendeki soru işareti bir kovanın ilkbahar teşvik ve besleme şuruplamasının miktarı nekadar olmalı...? (minimum veya maksimum) bir kovan başına belİrli bir standart  olmalı bence.... geğinden fazla şuruplamanın faydanın yanında zaralı olabileceğini düşünüyorum.Ülkemizdeki kovan başına senelik şuruplama miktarı ne kadar...?      SElamlar.....SAyğılar...   
Formen
Larva
**

Çevrimdışı Çevrimdışı

WWW E-Posta
« Yanıtla #38 : Şubat 09, 2010, 16:55:50 »

Selamlar
Teşvik beslemesinin miktarını arıcı kolonilerinin içine bakılarak karar vermelidir. Düşünün Mayıs 15 i olmuş kovan içinde bal yok, ( dışarıdan gelen nektar yeterliymiş ) yavru alanı fazla genişlemiş  ve 1 hafta sürekli yağmur yağıyor. Buradaki besleme faklı bir boyut alıyor. Bir arı kolonisi hayatını idame ettirebilmesi için 600 kilo bal bulması lazım araziden. Şimdi nasıl cevap verelim sizin sorunuza? Bulunduğunuz arazi, yükseklik, nektar durumu, polen durumu, kovandaki arı mevcudu ve bunun gibi bir sürü nedenden dolayı teşvik beslemesinin miktarını arı ailesine bakarak karar veriyoruz.
Burada bir şeyler demek yanlış olur. Genel kuralları arkadaşlar yazdılar.
Saygılarımla

ballı baba
Larva
**

Çevrimdışı Çevrimdışı

zaybir67@hotmail.com
WWW E-Posta
« Yanıtla #39 : Şubat 09, 2010, 17:18:04 »

Selamlar,
Bana sorarsanız, ilkbahar beslemesinin en güzel şekli nedir diye; Derimki verdiğiniz şurup gözlerde stok olmuyorsa verebildiğiniz kadar verin. Bu sizin verdiğiniz şurup stoklanmıyor tüketiliyor anlamındadır. Eğer verilen şurup petek gözlerinde stoklanıyorsa bu demktir ki  ana arının yumurta sahası daraltılıyor ve arıların doğacak olan gözleri iptal ediliyor.
İlkbahar şuruplaması KONTROLLÜ YAPILMALIDIR, ALDIĞI KADAR DEĞİL TÜKETTİĞİ KADAR...
MuratÇakır
Murat Çakır
Administrator
Ana Arı

Puan durumu: 18
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #40 : Şubat 09, 2010, 17:36:26 »

Yavru alanlarının üzerindeki bal kemerlerinin varlığı da bir ölçü olabilir.  Özellikle ilkbaharda kemersiz, komple yavrulu çerçeveleri görünce, yüzümüz gülüyor.

Ama bal kemeri olmadan bütün gözlere yavru atılmış çerçevelerin çokluğu, arılarımızın açlık riskiyle karşı karşıya olduğunun da bir göstergesi.

Daha önce de literatürdeki bir bilgiden bahsetmiştim. Kovan içinde en ideal ortamın sağlandığı şartlarda bile, yumurtaların yüzde 85'i ergin arı haline gelebiliyormuş. En iyi şartlarda yumurta aşamasından ergin aşamasına gelişteki yüzde 15 lik kaybın en büyük nedeni beslenme ile ilgili.

Bakıcı arılar yetersiz beslediklerine inandıkları  kurtçukları söküp atıyor. Eğer kovan içinde yeterli besin stoku görülmüyorsa ve doğan arıların aç kalacağı düşünülüyorsa, koza aşamasına gelmiş yavrular da sökülüyor.

Doç. Dr. Ahmet Güler'in Ziraat Fakültelerinde ders kitabı olarak okutulan Balarısı kitabında, ilkbaharda koloni başına en az 10 kg şekerden yapılmış şerbet verilmesi gerektiği yazılmış.

Düşmanlarınızı bağışlayın. Bu onları en çok rahatsız edecek şeydir. (Oscar Wilde)
Halil BİLEN
Administrator
Ana Arı

Çevrimdışı Çevrimdışı

halilbilen2@hotmail.com
WWW E-Posta
« Yanıtla #41 : Şubat 09, 2010, 18:46:06 »

İlkbahar beslemesinde dalak örmeye başlama davranışı da bir gösterge değil midir?

halilbilen2@hotmail.com

Murat AKIN
Ana Arı

Puan durumu: 27
Çevrimiçi Çevrimiçi

« Yanıtla #42 : Şubat 09, 2010, 20:13:14 »

Aralık, ocak, şubat aylarında kovanda tüketilen bal belki bir tam dolu çerçeve kadardır, ama mart ayında bu üç ayda tükettiği bal bile yetmeyebilir.nisan da bunun üç katı olarak düşünülmektedir.

Bu aylarda yeterli bal özü akımı olmadığına göre arıların gelişmesi için beslenmesi gerekiyor.

buradaki konu balı bitmiş kovanda nasıl bir uygulama yapılması.
Kovana konulan besleme elemanının arıların büyük değişime uğratmadan kullanması gerekecek gibi olmalı, burada en uygun herhalde donmuş veya sıvı bal olmalı.

Eğer besleyici arılar baharda yeterli gıda bulamadıklarında kendi vücutlarından bazı şeyler vererek yıpranırlar. dışarıya işe çıkıp geriye dönemezler.

Sayın Selahattin Beyi dediği aklıma bir şey getirdi:
Eski bir olay: 19 mayısta arıları yaz ayları için dağa çıkarmıştık, 15 gün kadar hava açmadı yağmur, sis, soğuk devam etti.
Gittiğimizde kovanlarımızın en güçlü olanların yarısı sönmüş, geriye kalanlarda epeyce yıpranmışlardı.o yıl boşa kürek çekmiştik.

Onun için ben her zaman güçlü kovan nisanda söner deyip arıcıları uyarırım.
ariciahmet
Günlük Yumurta
*

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #43 : Şubat 12, 2010, 11:05:10 »

Arıların balsız kalması bırazda sene ile ilgilidir.
Anzavur rumuzuyla yazı yazan arkadaş kovanların içindeki balların tamamınımı alıyorsunuz diyor .
Bal sağımı yaparken ballıklardaki balların tumunu alıyoruz kuluçkalığa dokunmuyoruz ama şayet arı yavrudan düşmeden bal akımı tamamen biterse peteklerde çıkan yavru gözleri boş kalır ve kışlık sıtoğu kuluçkalıkda yapamaz ,ustten ballıkdan niye alta kuluçkalığa çerçeve indirmiyorsunuz dersen şayet balın fıyat olarak kalıtesi düşükse alta çerçeve indirirsin bizde en düşük balın kılosu 20 lıra siz olsanız onu alta ballığa indirirmisiniz ,
Tabıyıki arı acdan ölmesine musaade etmiyeceğiz ,sonbaharda yeterli şerbetle beslenme stoğu yapamazsak bu aylarda değişik yöntemlerle arıların ac kalmadan ölmemesi için uğraşıyoruz.
10 seneden buyana arılarımdan ac kalarak ölen olmamıştı bu sene 3 arım öldü onlarda ac kaldıklarından ,
Geçen sene bizim bu yörelerde 15 temmuzdan sonra bal hiç gelmedi denecek kadar bal gelmedi havaların devamlı yağışlı gitmesinden.

malkoç22
Larva
**

Puan durumu: -1
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #44 : Şubat 12, 2010, 11:25:50 »

Tabıyıki arı acdan ölmesine musaade etmiyeceğiz ,sonbaharda yeterli şerbetle beslenme stoğu yapamazsak bu aylarda değişik yöntemlerle arıların ac kalmadan ölmemesi için uğraşıyoruz.

Değişik yöntemler nelerdir acaba?

Yol sormakla bulunur.
Bir işe kalkışan ama nasıl yapılacağını bilmeyen kişi, takip etmesi gereken yolu bilenlere sorarak öğrenip bulur.
Sayfa: 1 2 [3] 4
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!
Bu Sayfa 0.176 Saniyede 21 Sorgu ile Oluşturuldu