Teknik Arıcılık Bilgi Paylaşma Forumu
Temmuz 31, 2010, 04:14:23 *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular:

Ana Sayfa   Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: [1] 2
  Yazdır  
Gönderen Konu: sonbahar bakımında yardıma ihtiyacım var  (Okunma Sayısı 1124 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
muratdeniz
Günlük Yumurta
*

Puan durumu: 0
Çevrimdışı Çevrimdışı

E-Posta
« : Ekim 18, 2009, 17:01:33 »

Merhaba ustalar ben yeni merak geçen yıl bir oğul aldım.Ana yaşlıydı yeni ana öldü yavru falan da bulamayınca kovan söndü gitti.Bu yıl bir oğul arısı daha aldım.Durumları oldukça iyi görünüyor.Forumu taradım.Şurup takviyesini yapacağım.Bu konuda sorun yok.Sorun şu ki varroa tespiti için kovanım öğrendiğim yöntemlere pudra şekeri vs. uygun değil(Altına kağıt koymak için ayrılan çekmecesi falan yok.Zaten havalarda soğumaya başladı.Arılar için herhalde kış önü hırpalanma sonucu doğurur.)Acaba standart oranda ne gibi bir ilaç kullanabilirim? Kanat deformasyonu falan görmedim , gerek yokmu?
      Bir de şurup için en uygun saatler hangi saatler?  Şimdiden teşekkürler.
Halil BİLEN
Administrator
Ana Arı

Puan durumu: 93
Çevrimdışı Çevrimdışı

halilbilen2@hotmail.com
WWW E-Posta
« Yanıtla #1 : Ekim 18, 2009, 21:57:58 »

Bulunduğunuz bögeyi söylemelisiniz. Çünkü ülkemizde birçok bölgede sıvı besleme için geçmişler ola.

Varroa mücadelesi yapmalısınız. Ne yapmanız gerektiğini ise söylemek zor. Bulabileceğiniz ilaçların neler olduğunu bilmemiz gerekli...

http://www.halilbilen.com/

halilbilen2@hotmail.com

Sevgi teleskoptan, kıskançlık mikroskoptan bakar.
muratdeniz
Günlük Yumurta
*

Çevrimdışı Çevrimdışı

E-Posta
« Yanıtla #2 : Ekim 25, 2009, 13:46:50 »

Öncelikle ilginize teşekkürler.Kaç gündür internet bağlantım ile başım dertte idi bu yüzden karşılık veremedim, kusura bakmayın.Karadeniz bölgesinde ama tam geçiş bölgesi olan AMASYA'da bulunuyorum.Varroa için şu kekik ilacını kullansam nasıl olur?
Erdal ODABAŞ
Ana Arı

Puan durumu: 41
Çevrimdışı Çevrimdışı

erdalodabas@windowslive.com
« Yanıtla #3 : Ekim 25, 2009, 14:21:04 »

Kekik ilacından kastınızın ne olduğunu bilemiyorum. Varrova için perizin kullanabilirsiniz. Ayrıca körükle duman şeklinde verilen ilaçları tercih edebilirsiniz. kullanım kolaylığı açısından körükle verilen cinsleri daha pratik. Ayrıca kovan içine konulan zararlı ile mücadele  de kullanılan ilaçlar mevcut. Kullanacağınız ilacın türne görekullanım şekilleri farklı farklıdır. İlacınızın prospüktüsünde gerekli açıklamalar vardır. O açıklamaları dikkate almanız gerekmekte.
Yakınınızdaki arıcılarla konuyu istişare edderek gecikmeden mücadeleye başlamalısınız.

Arı su içer bal akıtır, yılan su içer zehir akıtır.
http://erdalodabas.blogcu.com/
duru
Günlük Yumurta
*

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #4 : Ekim 25, 2009, 14:55:02 »

merhaba arkadaşlar ben eskişehirdeyim bu günlerde şuruplama
yapabilirmiyim.şuruplara APİVESİN,VİTAMİN kullanabilrmiyim.
Erdal ODABAŞ
Ana Arı

Puan durumu: 41
Çevrimdışı Çevrimdışı

erdalodabas@windowslive.com
« Yanıtla #5 : Ekim 25, 2009, 15:06:54 »

Koyu şuruplama yapabilirsiniz. Ama bunu için fazla vaktinizin kalmadığını bilmenizi isterim. Don olayların görülmeye başlamasıyla birlikte şerbet verme şansınız da bitecektir.
Arılarınızın bal stoğu yerterli ise şuruplamaya gerek yok.
Apivesin adlı antibiyotiğin arılar için kullanımı yasaklandı diye biliyorum. Apivesin aslında kümes hayvanları için kullanılan birt ilaçtır.Arılara ne kattığını da hiç anlayamadım. Bir kaç yıldır ben kullanmıyorum.
Vitamin olabilir ama en iyi vitamin, yeterli bal ve polen stoğudur.

Arı su içer bal akıtır, yılan su içer zehir akıtır.
http://erdalodabas.blogcu.com/
YAREN
Pupa

Puan durumu: 4
Çevrimdışı Çevrimdışı

yildirimsak@hotmail.com
E-Posta
« Yanıtla #6 : Ekim 25, 2009, 23:29:09 »

Bu gün bende koyu şurup verdim. Düzce deyim. hava çok güzeldi. Güzel olduğu sürece verilebilir diye düşünüyorum ama koloniden koloniye fark var.
10 kolonim var. 4 koloni de hala günlük yumurta var. Hatta birisinde erkek arı sayısı çok yoğun. Kolonilerden birisinin anası bir hafta önce yeni yumurtlamaya başladı. Daha önce eylül ayı boyunca dışardan verdiğim anaları kestiler ısrarla kendi analarını kendileri yaptılar. Şimdi kendi çıkarttıkları anayı yumurtlatıyorlar.

6 koloni de unu elemiş eleği asmış. Yiyip içip yatıyolar.

Bütün arıcı kardeşlerime bereketli bir yıl dilerim.
yağcıbedir
Günlük Yumurta
*

Çevrimdışı Çevrimdışı

E-Posta
« Yanıtla #7 : Kasım 22, 2009, 22:49:18 »

merhaba arkadaşlar 
                   ben  balıkesir sındırgıdayım  benim arılar sarmaşık balı yaptı  sarmaşık balı kovan içinde bile hmen donuyor kovanlarda yeterli miktarda sarmaşık balı var  arılara takviye olarak şurup vermem gerekir mi arkadaşın biri vermelisin dedi bende yeterli bal var diyorum lütfen yardımcı   olun  ayrıca şurubun içine ne katmalıyım
Halil BİLEN
Administrator
Ana Arı

Çevrimdışı Çevrimdışı

halilbilen2@hotmail.com
WWW E-Posta
« Yanıtla #8 : Kasım 22, 2009, 23:15:11 »

Bu kararı nasıl versin diğer arıcılar bilmem ki?

Şu sorulara cevap verin öncelikle...

1. Arılarınızı kışlatmaya hazırlamadan önce sıkıştırdınız mı?
2. Arılarınıza sonbaharda teşvik beslemesi yaptınız mı?
3. Arılarınızı teşvik beslemesi sonrası kontrol edip, kadro düşüşü yaşayanlarda tekrar fazla çerçeveleri aldınız mı?
4. Stok durumunu belirleyip, ihtiyaç varsa stoklama beslemesi yaptınız mı? diyeceğim ama burada zaten sıkıntı var.

Olması gereken bal ne kadar olacak ki?

Arının salkım yapacağı yerde bal olmadıktan sonra kovanda 100 kilo bal olsa ne olur.

Demek ki arının salkım yapacağı yeri iyi ayarlayacağız. Öyle kovanda 10 çerçeve bırakıp, tamamdır balını bıraktık demek yok.

6 çerçevedeki bir arı kolonisinde 2 iç duvar / 2 dış duvar ballı olacak. Ortadaki yavrulu 2 çerçevede de güzel bir kemer olacak. Salkımı bu yavrulu çerçevelerde yapacaklar ve üşüdükçe salkım bal üzerinde kayacak kıyı kıyı... Diğer ballı çerçevelere de ulaşabilecekler gerektiğinde. Yani arı sırtını bala dayayacak kışın göbeğinde.

Şimdi bakın kolonilerinize yavrulularda kemerler az ise ve duvarlar full ballı değilse besleme yapmalısınız.

Bu beslemeye stok beslemesi diyoruz.

Ayrıca sizin belirttiğiniz gibi, arının bastığı çerçevelerde bal kolay kolay donmaz. Kovanda fazla çerçeve varlığını gösterir bu durum.

Stok besleme için Sındırgı'da bile geç kalmış durumdasınız ama stoklar az ise bu riske girmelisiniz.

Koyu sıvı besleme yapacaksınız. Arının aldığı kadar ılık biçimde 2 şeker / 1 su ölçüsünde hazırlayacaksınız ve vereceksiniz.

Bu işlemleri de yapmak için çok az vaktimiz kaldı. Gece sıcaklıkları o kadar düşüyor ki arılar salkıma giriyorlar. Sizin verdiğiniz sıvı ürünü de olgunlaştıramazlar geç kalınırsa. Olgunlaştırılamayan sıvı ürün nem arttıran bir unsur olarak kovanda yerini alır. Ayrıca ekşime de yapabilir ki bu sıvıdan tüketenler baharda bir güzelde ishal olabilirler.

Bu stoklama beslemelerini zamanında yaparak, bugünlerde bu güzel havaların keyfini sürmeniz gerekiyordu.

Normalde bugünlerde İç Anadolu'da yerde kar olmalıydı ama günlük güneşlik...

halilbilen2@hotmail.com

fethi hoca
Günlük Yumurta
*

Çevrimdışı Çevrimdışı

fethi.hoca@hotmail.com
E-Posta
« Yanıtla #9 : Aralık 15, 2009, 15:14:43 »

merhaba arkadaşlar bende foruma yeni üye oldum ben din görevlisiyim çocukluğumdan beri arıcılığa meraklıyım şu anda hobi olarak arıcılık yapıyorum öncelikle arıcıları böyle bir forumda buluşturanlara çok teşekkürler dün hava sıcaklığı iyi olduğu için arılara gittim bazı arıların ününde 200 300 kadar arı ölüsü vardı özellikle 8 10 çıta kışa giren kuvvetli arılarda var zayıflarda 3 5 tane ölü var acaba bilgisi olan arkadaş varmı bu normalmi teşekkürler
altaylar
Larva
**

Puan durumu: 2
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #10 : Aralık 15, 2009, 16:54:29 »

normal bir durum yani anormallik  gözükmüyo.
Halil BİLEN
Administrator
Ana Arı

Çevrimdışı Çevrimdışı

halilbilen2@hotmail.com
WWW E-Posta
« Yanıtla #11 : Aralık 15, 2009, 18:02:58 »

merhaba arkadaşlar bende foruma yeni üye oldum ben din görevlisiyim çocukluğumdan beri arıcılığa meraklıyım şu anda hobi olarak arıcılık yapıyorum öncelikle arıcıları böyle bir forumda buluşturanlara çok teşekkürler dün hava sıcaklığı iyi olduğu için arılara gittim bazı arıların ününde 200 300 kadar arı ölüsü vardı özellikle 8 10 çıta kışa giren kuvvetli arılarda var zayıflarda 3 5 tane ölü var acaba bilgisi olan arkadaş varmı bu normalmi teşekkürler

Hocam öncelikle hoşgeldiniz. Sizden ricamız öncelikle kendinizi biraz tanıtmanız... Arılarınız nerede örneğin?

Gelelim bu kovan önü ölülerine.

Bir benzetme yapacağım ama sanırım tam oturacak.

Din görevlisi olduğunuz için olayı bizden daha iyi kavrayabilirsiniz.

Arılarda bizler gibi canlı sonuçta, kuluçka yani bizim doğumhaneler gibi doğumları devam ediyor.

Ve sonunda da doğal bir sonuç ölümle karşılaşıyorlar.

Doğal afetleri yok sayarak öncelikle örneklendirelim.

İstanbul'da günde kaç cenaze kalkar, sizin bulunduğunuz il/ilçe veya köy ise kaç günde 1 kalkar?

Kalabalık mevcutlu arılarda da ölümün çok olması bu anlamda doğal.

Peki biz ne zaman arılarımızdaki bu ölümlere dikkat edelim?

Bunu da doğal afetlerde, doğal afete maruz kalan bölgeden bir günde kalkan toplu cenaze törenlerini hatırlatarak örneklendirmek doğru olacaktır.

Arılarda da bu tür toplu bir ölüm gördüğümüzde bir doğal afet varlığını sorgulayacağız.

Örnekler biraz ağır oldu ama yaşamın hengamesi içinde her canlı gibi bizlerde ölümü tadacağız, bundan doğal ne var ki!

Ancak en güzel cevabı da Sn. Altaylar vermiş.
Normal bir durum. Gülümseme

halilbilen2@hotmail.com

fethi hoca
Günlük Yumurta
*

Çevrimdışı Çevrimdışı

fethi.hoca@hotmail.com
E-Posta
« Yanıtla #12 : Aralık 15, 2009, 20:38:51 »

halil arkadaşım ben balıkesirin manyas ilçesinde görev yapıyorum  bir cevap ancak bu kadar güzel olur sağol ben kovan önünde fazla ölü görünce tedirgin oldum arıya hayranım bende merak vardı şimdi hastalık oldu sigara tiryakisi gibi nerede birarıcı görsem başına çöküm birşeyler öğrenmeye çalıştım ama malumunuz eski arıcılardan bilgi almak deveye hendek atlatmaktan zor o yüzden bu forum hoşuma gitti en azından bilmediklerimizi öğreniriz bildiklerimizi söyler herkesin öğrenmesini saglarız bilgi saklamakla hiçbirşey elde edilmez
Halil BİLEN
Administrator
Ana Arı

Çevrimdışı Çevrimdışı

halilbilen2@hotmail.com
WWW E-Posta
« Yanıtla #13 : Aralık 15, 2009, 20:44:19 »

Manyas'ın içinden mi hocam?

Bölgenizdeki varroa yoğunluğu devam ediyor mu?

halilbilen2@hotmail.com

fethi hoca
Günlük Yumurta
*

Çevrimdışı Çevrimdışı

fethi.hoca@hotmail.com
E-Posta
« Yanıtla #14 : Aralık 15, 2009, 21:27:06 »

eski manyas köyünde görevliyim bu se varroadan çok çektik bölge olarak bilmem sizde durum nasıl 8 defa ilaçlama yaptım en son varostop diye şerit taktım bahara kaldığımız yerden ilaçlamaya devam edeceğiz herhalde
Sayfa: [1] 2
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!
Bu Sayfa 0.108 Saniyede 18 Sorgu ile Oluşturuldu