Teknik Arıcılık Bilgi Paylaşma Forumu
Eylül 04, 2010, 12:01:46 *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular:

Ana Sayfa   Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: Arıları Kışlatma  (Okunma Sayısı 1337 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
saltiokka
Günlük Yumurta
*

Puan durumu: 0
Çevrimdışı Çevrimdışı

E-Posta
« : Kasım 01, 2009, 11:22:25 »

Merhaba arkadaşlar benim 4 adet kolonim var. En zayıf koloni 5 çıta. Daha önce hiç kışlatma yapmadığım için fazla bir bilgim yok. Bulunduğum bölge soğuk bir bölge. Arıları kışın güneyi tamamen açık bir çatıda ağızları açık şekilde kışlatmayı düşünüyorum. Korkum çatının sac olması. Bu arılarda fazla sıcaklık yapıp uyanmalarını sağlar ve arılarda dışarı çıkarsa bir sorun olur mu? Gerçi koyacagım yer çukur ve bir iki kilometrede kış boyu kar ancak bir ay yerde kalıyor. Bana cevap yazarsanıs sevinirim.
Halil BİLEN
Administrator
Ana Arı

Puan durumu: 92
Çevrimiçi Çevrimiçi

halilbilen2@hotmail.com
WWW E-Posta
« Yanıtla #1 : Kasım 01, 2009, 18:35:51 »

En güçlüsü kaç çerçeve?

Bulunduğunuz bölgenin tam yerini niye söylemiyorsunuz ki güzel ülkemizin zaten yarısından fazlası kışın çok soğuk.

Kışlama...

Yeni başlayanların en büyük korkusu ama bence bahardan korkmak lazım.

Ben kendi adıma kış arıcılığını tercih ederim ki iş yok güç yok.

Arılar soğuktan etkilenmezler ancak diğer şartları sağlandı ise...

Ana arı genç ise,

Arıların basmadığı fazla çerçeveler kovanda değilse,

İyi bir varroa mücadelesi yapıldı ise,

Teşvik beslemesi ile sonbaharda ana arı teşvik edildi ve bilahare stoklar tamamlatıldı ise,

Arılı çerçeve sayısı bugün için 4-5 çerçeveden az değilse...

Bu ülkenin en soğuk yerinde bile kışlar...

http://www.halilbilen.com/

halilbilen2@hotmail.com

Sevgi teleskoptan, kıskançlık mikroskoptan bakar.
saltiokka
Günlük Yumurta
*

Puan durumu: 0
Çevrimdışı Çevrimdışı

E-Posta
« Yanıtla #2 : Kasım 06, 2009, 14:30:29 »

Kolonilerden bir tanesi 5 çıta diğerleri 6 çıta. Arılar malatyanın arapkir ilçesinde. Oranın rakımı 1400 m. Soğuk bir yer. Geceleri bazen -15 derceyi buluyor. Onun için aynı bölgede çukur bir yer var oraya koymayı düşünüyorum. Koyacağım yerde neredeyse sıcaklık sıfırın altına düşmüyor. Hem 3 tarafı kapalı sadece güneyi tamamen açık. İki tanesinin anasını ağustosta değiştirdim. Biri iki yaşında,diğerinin yaşını bilmiyorum ama bana pek genç gibi gelmedi. Alırken iki yaşında dediler ama yumurtlama durumu o kadar iyi değil. Hiçbir kolonide boş çerçeve yok. Aralarda bir ikisinin balı az ama onada ana arı yavru bırakıyor. Eylül ayından itibaren varova ve yavru çürüklüğü iliçlamalarını yaptım. 7-8 defa 2/1 oranında şerbet verdim. Bundan 10 gün önce kontrol ettiğimde bir iki çerçevede yavru ve günlük yumurta vardı.
 Bana malatyadaki bir arıcı sacın altına koyma. Kovanda sıcaklığı arttırır arılar da dışarı çıkar ve kondukları yerde kalırlar dedi. Böyle bir sorun olurmu. Şu anki yerinde kalsalar hem soğuk hemde yayla boş olacağı için çalınır. 
Halil BİLEN
Administrator
Ana Arı

Puan durumu: 92
Çevrimiçi Çevrimiçi

halilbilen2@hotmail.com
WWW E-Posta
« Yanıtla #3 : Kasım 07, 2009, 08:48:36 »

Arapgir, her ne kadar Malatya'ya bağlı olsa da Sivas'ın sert koşullarını yaşar. Geceleri -15'in bile altına düştüğü zamanlar olur. Ancak iyi kışlatılma bakımları yapılmış koloniler bu soğuk koşullardan etkilenmezler.

Kışın soğuk koşullarda arı kışlatmanın daha sağlıklı olduğuna dair bu forumda çok fazla bilgi ve kişisel görüş bulabilirsiniz.

Yavru çürüklüğü için yaptığınız uygulamanın ne olduğunu bilmiyoruz ama yine bu forumda antibiyotik kullanılmaması gerektiğine dair bilgiler bulabilirsiniz.

Malatyalı arıcının söylediği gibi kovanı sıcak tutma gibi uygulamalar arıların güneşli günlerde yerde kar olmasına rağmen dışarı çıkmalarına sebep olabiliyor. Ancak kovanların üstüne yağıştan etkilenmemesi için objeler konulabilir.

Yaylanın boş kalacağı için çalınabileceği düşüncesine karşı söylenecek bir durum yok ama şartlar müsait ise ve kışlama bakımları iyi yapıldı ise soğukta kışlamalarında hiçbir sakınca olmaz.

http://www.halilbilen.com/

halilbilen2@hotmail.com

Sevgi teleskoptan, kıskançlık mikroskoptan bakar.
Emekli
Larva
**

Puan durumu: 1
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #4 : Şubat 04, 2010, 01:53:34 »

Arıların kış nemini önlemek için kovan uçma delikleri hizasından,(kovanın ön yüzünün üst kısmından) havalandırma delikleri açılması önerilmekte.
Bu uygulamayı yapanların elde ettikleri sonuçları bizlerle paylaşmalarını bekliyorum.
 Bu nem konusunda kesin çözüm şudur diyen varmı?
Saygılarımla paylaşımlarınızı bekliyorum.

Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!
Bu Sayfa 0.353 Saniyede 21 Sorgu ile Oluşturuldu