Teknik Arıcılık Bilgi Paylaşma Forumu
Eylül 04, 2010, 11:58:26 *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular:

Ana Sayfa   Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: karadenizde aşırı koloni kayıplarının sebeplerinden bazıları  (Okunma Sayısı 199 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
ASIM KADIOĞLU
Günlük Yumurta
*

Puan durumu: 0
Çevrimdışı Çevrimdışı

WWW E-Posta
« : Kasım 20, 2009, 22:04:21 »

değerli arıcı arkadaşlarım bende bir karadenizli olarak yöremizde son yıllarda aşırı koloni kayıplarının sebeplerinden bahsetmek istiyorum  öncelikle en büyük sebeplerinden biri yabanı ot kurutucusu adı altında satılan ve benim ilim rizede aşırı yabani böğürtlen yani diken aşırı derecede bulunmakta. ilimiz aşırı göç verdiğinden tarlalar özelliklede çaylık kenarları tamamen dikenler tarafından istilla edilmiş durumda benim gurbetçi hemşerim ne yapıyor nisan yada mayıs ayında memlekete gittiğinde öncelikle bağının bahçesinin çaylığının etrafındaki dikenleri yok etmeye çalışıyor son bir kaç yıldırda buna çare olarak kimyasal bir ilaçla çözüm aramakta bu ilaçda bölgemizde aşırı miktarda koloni kaybına sebep olmakta sayın büyük şefin karnıyıl ırkı başlığındaki merakınada bir nebze yardımcı olacağımı sanıyorum
   2 konu ise orman gülü orman gulunu beyaz kovanda muteakkip kez yazdıydım yinede belirtmek isterimki yöre insanının iyi bildiği gibi orman gülü 2 çeşittir bunlardan biri eflatun açar ve yapraklarıda sert tir diğeri sarı açar bunun yapraklarıda daha yumuşak ve küçüktür sarı açanına arılar çok nadir konarlar konduğu yıllarda diğer çiçeklerde bal olmadığı yıllardır genellikle ve de bu çiçeğe konan koloniler zehirlenip sönerler eflatun açan ise balı meşhurdur hatta bunun için rizenin hemşin ve çamlı hemşin ilçelerinnin yüksek kesimlerine o bali alabilmek için özellikle giden arıcılarımız mevcuttur http://arivearicidostu.blogspot.com/2008/01/deli-bal.htmlbu iki orman gülünün resilerini görmek isteyen dostlarımüsteki linkten görebilirler.ayrıca bu sarı açan orman gülüile başımdan geçen anımıda http://lazarici.blogspot.com/search?updated-max=2009-08-02T13%3A18%3A00-07%3A00&max-results=7. bu linkten görebilirler
     diğer bir sebep ise varova arıcılığı amatör olarak yapan kardeşlerimiz  1-2-3 kez ilaçlama yaptıklarında varovayı yokettiklerini sanmaktalar oysaki ilaçlamao bölge arıcıları aynı zamanda yapsalar bir nebze başarı sağlanmış olur herkes farklı zamanlarda yapınca  varovaile mücadelede başarı oranı hiç yapmamış gibi önümüzde durmakta ben kendimi örnek vereyim 3 kez formik asitle bir kaç kez amitraz içeren tütsülerle perizinle ve bir firmanın ürettiği çıtaların üzerine konan yaş karton ile mücadele ettiğimhalde halen kovanlarımda varova mevcudu vardır anca son mücadeleyi nasip olursa yavru bitiminden sonra hava ısısının 5 derecelere düştüğünde.oksalik asitle yaparsam belki bir nebze başarılı olmuş olurum bu yüzden kolonilerin yok olmasının en büyük sebeplerinden biri varova

Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!
Bu Sayfa 0.518 Saniyede 21 Sorgu ile Oluşturuldu