Teknik Arıcılık Bilgi Paylaşma Forumu
Temmuz 31, 2010, 04:13:41 *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular:

Ana Sayfa   Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: ARILARDA KIŞLATMA  (Okunma Sayısı 313 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
saltiokka
Günlük Yumurta
*

Puan durumu: 0
Çevrimdışı Çevrimdışı

E-Posta
« : Ocak 12, 2010, 15:32:15 »

MERHABA ARKADAŞLAR BENİM ARILAR MALATYANIN ARAPKİR İLÇESİNDELER. ARILARI ÜSTÜ VE 3 TARAFI KAPALI BİR YERDE AĞIZLARI AÇIK OLARAK TUTUYORUM. BU SENE HAVALAR MALATYA İÇİN ÇOK SOĞUK GEÇMEDİ. HATTA BABAM DÜN KÖYE GİTTİĞİNDE ARILARIN KOVANA GİRİP ÇIKTIKLARINI GÖRMÜŞ.BAHAR MEVSİMİ GİBİ GİRİP ÇIKIYORLARDI DİYOR. 4 KOVAN ARIM VAR HEPSİ ÖYLE İMİŞ. ARILARIN İYİ OLMASINA SEVİNİYORUM AMA EĞER ARILAR KIŞ SALKIMINA GİRMEZLERSE BÜTÜN BALI YER VE AÇLIKTAN ÖLÜRLER. BU AYIN SONUNA DOĞRU KEK VERMEYİ DÜŞÜNÜYORUM.BU MEVSİMDE KOVANLARI AÇMANIN BİR ZARARI OLURMU. ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER.
Halil BİLEN
Administrator
Ana Arı

Puan durumu: 93
Çevrimdışı Çevrimdışı

halilbilen2@hotmail.com
WWW E-Posta
« Yanıtla #1 : Ocak 12, 2010, 18:22:07 »

Arılarda bal tüketimi uçuş yapmaları ile kritik düzeye inmez.

En tehlikeli olay, yavru faaliyetinin hızlanması ile havaların soğumasının başlaması ve bu sürenin uzun sürmesidir.

Çünkü yavru yaptıkları alan genelde kemeri az olan bölgededir.

Hava soğursa ve bu soğuk uzun sürerse koloni bala ulaşmakta zorluk çekebilir.

Katı besleme yani kek vermenin de faydası olmaz. Zaten sıkı salkıma girmiş bir koloni keki tüketmekte sıkıntı yaşar.

Ne yapacağız peki?

İşte sonbaharda stoklama beslemesinin faydasının ne olduğunu görmek için ideal bir yıl...

Ülkemizde bu gibi yıllarda arı koloni kayıplarının çok olması doğal. Hele şu anda ülkemizi tehdit eden soğuk hava dalgası uzun kalırsa kayıplar daha da artabilir.

Salkımın yapıldığı yerin hemen dışına en ballı çerçeveyi koymak lazım. Yani salkım sırtını ballı çerçeveye dayasın.

Besleme amaçlı bal verebilir miyiz acaba düşüncesi konusunda deneyimi olan arkadaşları dinlemek lazım ki bu konuda deneyimimiz yok.

http://www.halilbilen.com/

halilbilen2@hotmail.com

Sevgi teleskoptan, kıskançlık mikroskoptan bakar.
Murat AKIN
Ana Arı

Puan durumu: 38
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #2 : Ocak 12, 2010, 19:42:09 »

Aslında bu mevsimde kovanların soğuk olması için bazı önlemler alınmalı.
Az sayıda kovanı olan için uygulama kovan uçma deliklerini açmak ve uçma deliklerini kuzeye çevirmektir.

Besleme konusu: başka yıllarda olsaydı kesin olmaz derdim. ama bu yıl çok farklı, ocak ayında bile arılar çıkıyorlar, çiçek tozu taşıyorlar.
Belki arıların yoğun olduğu yere veya salkıma girilince tam üstüne gelecek şekilde çerçevelerin üzerina donmuş bal konulabilir, ama yinede balı kullanılacak duruma getirebilmek için su gerekecek, bu suyun birazını kovan içi nemden karşılayacaklardır.

Birde üstten besleme kutularına akar bal konulup beslenilebilir.

Bu uygulamar daha çok ılıman kuşakta olan arılar için geçerlidir.

Hava durumu izlenip bir kaç günlük sıcak günde bitirebilecekleri kadar bal olmalı.

Burada kritik olan ana arı yumurtaya yatarsa ilerki günler kovan için zorluk olmasıdır.
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!
Bu Sayfa 0.19 Saniyede 18 Sorgu ile Oluşturuldu