Teknik Arıcılık Bilgi Paylaşma Forumu
Temmuz 31, 2010, 04:44:21 *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular:

Ana Sayfa   Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: Arıların kış aylarında salkım bozmasını önleyebilirmiyiz?  (Okunma Sayısı 411 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Murat AKIN
Ana Arı

Puan durumu: 38
Çevrimdışı Çevrimdışı

« : Ocak 15, 2010, 19:37:10 »

Küresel ısınmadan dolayı kış ayları geç sonbahar veya erken ilkbahar havasına benzemesi arıcıları sıkıntıya sokuyor.

Ege ve Akdeniz bölgesi için anlatım ters gelse de, genelde arılar kış gündönümünden önce salkıma girip, şubat sonuna kadar salkımda kalırlardı, yani yaklaşık üç aylık kış dönemini salkımda geçirirlerdi.

Bir kaç gün önce baktığım kovanların bazılarında  mart ayında olması gerekecek kadar üç çerçeve yavru vardı, hatta kapalı erkek arı gözü bile vardı, sanki arılar iki ay ilerdi gibi hareket ediyorlar.

Eskiden arıların kış aylarında ısısını en yüksek düzeyde korunması için önlem almaya çalışırdık.

Artık arıların erken salkıma girmesi ve salkımdan çıkmamasını için bazı önlemler almak gerekecek.

Yani gerekli zamanlarda kovanları ısıtmak yerine soğutmak için düzeleme yapmak, kovan konumlarında değişiklik yapmak gerekecek.

Bu durumdan dolayı bahara çıkışta bir çok arının açlıktan söndüğünü görebiliriz, beslenme zamanlamasını biraz daha bu takvimlere göre düzenleme gerekecek.

Ne dersiniz?
Ali Varol
Pupa

Puan durumu: 4
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #1 : Ocak 15, 2010, 20:08:27 »

Murat Bey  eski kitaplarda "Yazın gölge, kışın kuytu yer" önerilirdi. Hatta kışın kovanlardaki arılar üşümesin diye uçma deliklerini olabildiğince darartırdık. Şimdi kışın "arılar üşüsün" demek neyin nesi? Eski köye yeni adet mi getiriyorsunuz? Benim kovanların altında polen tuzağı için 17.27 cm boyutunda alüminyum elek var.  Arılar üşümesin diye alüminyumun üstüne iğreti olarak karton ekledim. Altta da çekmece var. Karton olmazsa çekmeceden geçebilen hava akımının elek telinden geçerek arıları üşütmesi olası. Yani siz "kartonu çekin, arılar üşüsün" mü demeye getiriyorsunuz?

Buralarda iklim kuzeye göre biraz daha ılıman; güneş açınca arılar uçup çiçektozu da getiriyor. Aç kalmaması için gerekli önlemleri alıp, kovanı sıcak tutarak "Bırakalım uçsunlar, bırakalım çoğalsınlar" desek zarar mı edriz acaba?

Ali Varol
Halil BİLEN
Administrator
Ana Arı

Puan durumu: 93
Çevrimdışı Çevrimdışı

halilbilen2@hotmail.com
WWW E-Posta
« Yanıtla #2 : Ocak 15, 2010, 20:15:03 »

Yavru başladı ve hatta hızlandı ise tabi ki artık üşütmemek için tedbir alınmalı...

Ancak Murat hocamın dediği yavruya hiç başlamadan salkımlarını taş gibi tutsunlar. Başlıyorlarsa da açamasınlar yavru alanını...

Murat hocam, bölgelere göre değişir ama erken yavrulama faaliyetinin yükselmesi ile arıcılığı saldım çayıra taktiği ile yapılan arılıklarda ölüm oranları yükselecek gibi duruyor.

http://www.halilbilen.com/

halilbilen2@hotmail.com

Sevgi teleskoptan, kıskançlık mikroskoptan bakar.
Mehmet NEVŞEHİR
Larva
**

Puan durumu: 0
Çevrimdışı Çevrimdışı

mnevsehir@hotmail.com
WWW E-Posta
« Yanıtla #3 : Ocak 15, 2010, 20:18:24 »

Murat Hocam ;

Kendi kolonilerimde gözlemlediğim konuyu aktarayım.

Kovanlarımın örtü tahtası ve kapağında havalandırma delikleri mevcut.11 Ocak tarihinde yaptığım kontrolde hiçbir kovanda yavru faaliyeti yoktu.Bu durum kasım ayından bugüne kadar bu şekilde.
Kovan içi hava sirkülasyonu yavru faaliyetini engelliyor olabilir.

Aynı bölgede üst ve alt havalandırma delikleri olmayan kovanlarda ise açık ve kapalı yavrular mevcut.

Ancak gördüğüm kadarıyla havalandırma deliklerinin olması salkım sabitliği konusunda yardımcı olmuyor. Hava sıcaklığının 16-17 derece olduğu günlerde uçuş oluyor.

cihat
Larva
**

Puan durumu: 1
Çevrimdışı Çevrimdışı

E-Posta
« Yanıtla #4 : Ocak 16, 2010, 10:16:21 »

herkese hayırlı günler dilerim arıların kış salkımını bozmalarına ne kadar engel olunur bilemem ama görünen o ki arıcılıkta kış beslemesi diye bir şey olmamasına rağmen son yıllarda küresel  ısınmayla iyice gündeme gelmeye başladı aslında sonbaharın konusunu kışa taşımaktada bazı riskler mevcud bazı abilerimiz söylediği gibi ne yapılacaksa son baharda yapılmalı inanıyorum ki kışa bol genç nufusla ve iyi bi bal stoğuyla girenler  yaşanacak olumsuzluklardan etkilenmez diye düşünüyorum tabi genç ana ve varrao mudalesinide unutmamalı diye düşünüyorum herkese saygılar selamlar
Aydın EROL
Günlük Yumurta
*

Puan durumu: 1
Çevrimdışı Çevrimdışı

E-Posta
« Yanıtla #5 : Ocak 17, 2010, 15:42:40 »

Selamün aleyküm arı dostları!
Murat AKIN Hocamın başlattığı tartışma konusuyla ilgili olarak ben de arıcı bir arkadaşla konuştuklarımızı sizlerle paylaşmak istiyorum:Arkadaşım havaların sıcak geçmesi ve kar yağmaması nedeniyle sarıca arı(Giresun Eynesildeki ismiyle sarıncalı)ların çok faal oduklarını bazı kovanlarını yağmaladıklarını 1-2 güçlü kovanın da sarıca arı tacizinden dolayı kovanlarını terk ettiklerini söyledi.Biz sıcak giden bu günlerde arıların uçuş deliklerini genişlettiğimizde böyle bir tehlikeye de kapı aşmış olmaz mıyız? Saygılar!
Halil BİLEN
Administrator
Ana Arı

Puan durumu: 93
Çevrimdışı Çevrimdışı

halilbilen2@hotmail.com
WWW E-Posta
« Yanıtla #6 : Ocak 17, 2010, 16:11:15 »

Uçuş deliklerinin ne zaman açılıp, ne zaman kapanacağı konusu bile küçücük bir ayrıntı gibi gözükse de bazen ne kadar değer kazanıyor.

Sonbahar...

Ortamda nektar yok ve arılar her yere saldırıyor. Buna yabani arılar da dahil.

Bu durumda ne yapıyoruz? Doğal olarak mümkün olduğu kadar koloni savunmasına yardım için daraltıyoruz uçuş deliklerini...

Ancak kış ayları...

Havalandırmanın artması için sonuna kadar açıyoruz.

Açtık kapıları ardına kadar ama...

Birçok bölgede kış aylarında olmamıza rağmen hem yavrulama faaliyeti başladı hem de yabani arılar faaliyette.

Bu durumda mecburen tekrar daraltıyoruz.

Murat hocamın dediği konu ise, henüz yumurtlamaya başlamamış kolonilerin uçuş deliklerinin açılarak salkımlarını dağıtmamaları, yavrulamayı geciktirmeleri veya minimumda tutmaları için öneriliyor.

Arıcılar, bulunduğu duruma göre kolonilerini izleyen ve karşılaştığı problemlere çözüm üretebildiği sürece başarılı olmaktadır.

http://www.halilbilen.com/

halilbilen2@hotmail.com

Sevgi teleskoptan, kıskançlık mikroskoptan bakar.
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!
Bu Sayfa 0.241 Saniyede 18 Sorgu ile Oluşturuldu