Teknik Arıcılık Bilgi Paylaşma Forumu
Temmuz 31, 2010, 04:28:58 *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular:

Ana Sayfa   Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: Arılarımızda Açlık Riski  (Okunma Sayısı 573 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
MuratÇakır
Murat Çakır
Administrator
Ana Arı

Puan durumu: 30
Çevrimdışı Çevrimdışı

« : Şubat 01, 2010, 12:53:26 »

Bu sene mevsimlerin zamanında gelmeyişi, arılarımızı zora soktu.

Aralık ayı ve Ocak ortasında günlük güneşlik iklime aldanan arılar erken yavruya başladı. Ocak sonunda bastıran ani kar yağışı ise bir çok yerde arıları gafil avladı.

Marmara Bölgesinde açlık dolayısı ile oluşan arı ölümü haberleri gelmeye başladı.

Arıcıların buldukları ilk fırsatta, şartları da biraz zorlayarak, kovanlarında gıda kontrolü yapmasında büyük fayda var.

Özellikle yavruyu yaymış olan küçük koloniler büyük risk altında.

Düşmanlarınızı bağışlayın. Bu onları en çok rahatsız edecek şeydir. (Oscar Wilde)
cihat
Larva
**

Puan durumu: 1
Çevrimdışı Çevrimdışı

E-Posta
« Yanıtla #1 : Şubat 01, 2010, 14:13:31 »

herkese hayırlı günler dilerim   evet şartlar gösteriyorki kışa bol genç nufusla girmenin, kovanda iyi bi stok olmasının, kışın arıları beslemeye mahkum bırakmamanın önemini gösteren örnek bi yıl saygılar
anzavur
Pupa

Puan durumu: -1
Çevrimdışı Çevrimdışı

E-Posta
« Yanıtla #2 : Şubat 01, 2010, 14:23:05 »

sonbahar bakımı yapılmış arının mart ayına kadar ölmesi arının suçudur.mart ayından sonra ölmesi arıcının suçudur.

En başarılı arıcı arıya hükmeden arıcıdır.(rahmetli ustamdan)
Halil BİLEN
Administrator
Ana Arı

Puan durumu: 93
Çevrimdışı Çevrimdışı

halilbilen2@hotmail.com
WWW E-Posta
« Yanıtla #3 : Şubat 01, 2010, 20:17:18 »

Sonbaharda o kadar çok söylendi ki...

Arıları sıkıştırın.

Sıvı teşvik beslemesi yapın.

Varroa mücadelesi yapın.

Tekrar sıkıştırın arıyı.

Koyu sıvı ile stok beslemesi yapın.

Ahanda bu kadar basit...

Gelelim bugüne...

Zayıf kolonilerde ölümlerin olması çok doğal.

Ne yapacağız?

Kek vermeyi aklınızdan bile geçirmeyin zayıf kolonilere. Çünkü o keki alabilmeleri bile mümkün değil.

O halde...

Bunu söylemek büyük risk ama ben yine de söyleyeyim.

Gerekirse...

Arıyı sıkıştırın. Boş az kemerli çerçeveleri salkım alanından alın.

Ballı duvarları salkıma yanaştırın.

Koyu ılık sıvı ile iyi havalarda az az besleyerek günü kurtarmak gerekebilir.

Bu durum emercensi bir durumdur.

Normal güçteki kolonilere uygulanmasına gerek yoktur. Çünkü bu işlemi güçlüye yaptığınızda sinyal ters çalışır.

Haydi yavruyu aç anlamı katmaya gerek yok durduk yerde...

http://www.halilbilen.com/

halilbilen2@hotmail.com

Sevgi teleskoptan, kıskançlık mikroskoptan bakar.
MuratÇakır
Murat Çakır
Administrator
Ana Arı

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #4 : Şubat 02, 2010, 09:27:51 »

Tabi açlık riski derken, sonbahar bakımlarından başlayıp bir dizi ihmal sonucunda gelinen kritik noktadan bahsetmiyorum.

Mustafa Kabaoğlu hocayı tanıyanlar bilir, aynı yerde arıcılık yapıyoruz. İstanbul'da onun kadar arısına bakan, zaman zaman diğer arıcılar tarafından gereğinden fazla şurup veriyorsun arıyı delirteceksin diye eleştirilen arıcı azdır.

Bu haftasonu 3 tane kapattı. Arılar 4 çıta civarı, girişe yakın yerde salkıma girmişler. Kovanın arka tarafında bal var, ama yavruyu terkedip ballı kısma geçmemişler.

İstanbul çevresinde durum bu. Oynak mevsim şartları sonbaharda iyi stok yaptırdım, arılarım aç kalmaz psikolojisini hükümsüz kıldı.

Uyanık olmakta fayda var.

Düşmanlarınızı bağışlayın. Bu onları en çok rahatsız edecek şeydir. (Oscar Wilde)
cihat
Larva
**

Puan durumu: 1
Çevrimdışı Çevrimdışı

E-Posta
« Yanıtla #5 : Şubat 02, 2010, 10:32:46 »

herkese hayırlı  günler evet bizlerde sonbaharda güzel  bi stok yaptırdık şükür şimdiye kadar bi sıkıntı olmadı kovanın arkasında bal olmasına rağmen erişememesi yavrulu alanı terketmek istemediği kadar bala erişecek güçe sahip olamayışıda önemlidir diye düşünüyom hadi soğukta yanlara kımıldayamaz da ama aynı petekte hem yavru hem bal olsun  arı  erişemessin  düşündürücü saygılar
Ali Varol
Pupa

Puan durumu: 4
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #6 : Şubat 02, 2010, 12:23:27 »

Halil Bilen, bilgi birikimi olan, deneyimli ve gayretli bir arkadaşımız.(Böylesi sözleri duymayı hak ediyor ama inşallah böylesi sözlerden şımarmaz.)

Akıcı bir anlatım tarzı var. Yazılarını resim ve videolarla süsleyip daha anlaşılır hale getiriyor.

Büyük olasılıkla çok arkadaşımız yazılarından faydalanıyor.

Ben de severek okuyorum.

Ancak bundan iki ileti öncesi yazısında “ahanda, emercensi” gibi sözcükler kullanmış.
Sözcüklerin ne demek istediğini anlayamadım. Anladıysam da bulanık anlaşılıyor. Kaçınılmaz olarak hepimiz kullanırız bazen yabancı kökenli sözcükler. Bağışlayın ama bu “ahanda” neyin nesi anlayamadım gitti. Birisi bana açıklarsa memnun olurum.

Ali Varol
TURAN ÖZDEMİR
Pupa

Puan durumu: 2
Çevrimdışı Çevrimdışı

E-Posta
« Yanıtla #7 : Şubat 02, 2010, 12:36:52 »

ali bey  birinci kelime genelde karadeniz yöresinde kullanılır. şimdi .işte gibi anlamında ikinci kelime ise sanırım bazı  hastanelerin girişinde de yazar.  acil .anlamına geliyor herkese kayıpsız bir kış geçirmeniz dileğile
anzavur
Pupa

Puan durumu: -1
Çevrimdışı Çevrimdışı

E-Posta
« Yanıtla #8 : Şubat 02, 2010, 12:42:19 »

sayın administrator abilerim.bu connection problems olayına bir çare bulabilirseniz çok sevinirim.beş dakikada sekiz kez düşüyoruz.teşekkürler.

En başarılı arıcı arıya hükmeden arıcıdır.(rahmetli ustamdan)
MuratÇakır
Murat Çakır
Administrator
Ana Arı

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #9 : Şubat 02, 2010, 13:06:42 »

Connection Problems hatasından biz de muzdaribiz.

Sitenin kullanıcı trafiğinin artmasıyla birlikte bu sıkıntı başladı. Hizmet aldığımız yerin bize sunduğu teknik altyapı yetersiz kalıyor.

Tek çaresi forumu daha iyi bir yere taşımak. Yeni dönemde imkanlarımız elverirse yurtiçi iyi bir hosting firmasından hizmet almayı planlıyoruz.

Ali Varol
Pupa

Puan durumu: 4
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #10 : Şubat 02, 2010, 15:55:14 »

Ahanda anlaşıldı. Turan Bey teşekkür ederim.

Ali Varol
ballı baba
Larva
**

Puan durumu: 3
Çevrimdışı Çevrimdışı

zaybir67@hotmail.com
WWW E-Posta
« Yanıtla #11 : Şubat 02, 2010, 18:11:54 »

AHA bende geldim Göz kırpan

İnanın çok hoşuma gitti bu kelime, çok kullanıyorduk ama nedense unutmuştum Halil BİLEN  kardeşim sana teşekkürlerrrrrrr...
Halil BİLEN
Administrator
Ana Arı

Puan durumu: 93
Çevrimdışı Çevrimdışı

halilbilen2@hotmail.com
WWW E-Posta
« Yanıtla #12 : Şubat 02, 2010, 19:01:19 »

Ahanda şımardım bile. Sırıtan

Emercensi konusunu yazdım ve özel ileti ile hemen uyarıyı aldım.

Emercensi anlaşılmayabilir. Mesleki olarak çok fazla kullanırız ki artık girmiştir kelime hazinemize...

Anlaşılan daha dikkat etmek gerekiyor. İkazlar için teşekkürler.

Sayın Ali Varol o söylediğiniz sözlerden bir çok vesile ile yıllardır duyuyorum ve insanın şımarası geliyor gerçekten ama sahip olduğumuz bir vizyon ve bu vizyona ulaşmak için misyonumuz var. Uzun bir yolda ilerliyoruz Allah ömür verdiği sürece...

http://www.halilbilen.com/

halilbilen2@hotmail.com

Sevgi teleskoptan, kıskançlık mikroskoptan bakar.
zeusfaber
İşçi Arı

Puan durumu: 12
Çevrimdışı Çevrimdışı

Hakan TURAN - Ziraat Mühendisi

WWW E-Posta
« Yanıtla #13 : Şubat 02, 2010, 22:23:32 »

İstanbul bölgesi bu yıl gerçekten çok ilginç. Başka bir başlıkta yazmıştım Ocak ayında araziyi gezerken yolda (asfalt yolun üstünde) kafasını kaldırıp bize bakınan yılan çok ilginç gelmişti. Ertesi gün de arılara gittiğimde bol bol polen çektiklerini görmüş ve İnşallah havalar uzun dönem soğuk gitmez bu arılar yavruya yatmış demiştim.

Sonuçta ne oldu bu olayın 1 hafta sonrasında başlayan sıcaklık düşüşü ve sanırım 10-15 gündür soğuk giden havalar. Tahminime (hava tahminlerine baktım benim tahminim değil) göre 10 gün kadar daha hava sıcaklıkları bu şekilde devam edecek görünüyor. Sonbahar beslemesinde arıyı dalak atacak kadar sıkıştırıp beslemiştim. Bundan sonrası Allaha emanet artık...

Kişisel Arıcılık Bloğum
http://kolayaricilik.blogspot.com/

Yerli Gen Kaynaklarımız Hakkında Bilgi Almak İçin
http://genkaynaklari.sitemynet.com
zeusfaber
İşçi Arı

Puan durumu: 12
Çevrimdışı Çevrimdışı

Hakan TURAN - Ziraat Mühendisi

WWW E-Posta
« Yanıtla #14 : Şubat 02, 2010, 22:27:33 »

Bu arada Türkiye'nin batısında yaşayan arıcılarımız

http://www.poseidon.hcmr.gr/index.php

adresini hava durumunu tahmin etmek için kullanabilir. Ana sayfanın sağ altındaki Weather Forecast linkinden devam ettiğinizde Select Parameter sekmesinden kar, yağmur, rüzgar gibi seçeneklerin durumlarını görebilirsiniz. Özellike ikinci sekmedeki animation linkini bir deneyin derim.

Kişisel Arıcılık Bloğum
http://kolayaricilik.blogspot.com/

Yerli Gen Kaynaklarımız Hakkında Bilgi Almak İçin
http://genkaynaklari.sitemynet.com
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!
Bu Sayfa 0.328 Saniyede 18 Sorgu ile Oluşturuldu