Ayhan.
Günlük Yumurta
Puan durumu: 0
|
 |
« : Şubat 03, 2010, 21:35:53 » |
|
Selam dostlar. Ben bu işe yeni başlıyorum. Bu işi 5-6 yıldır yapan yaklaşık 200 kovanı olan bir arkadaşımın bana anlattığı bir sorun ve buna uygun çözümü aşağıda. Bu konuda tecrübesi ve fikri olanların görüşlerini öğrenmek isterim..
Sorun şu : Polen tuzağında arılar genellikle kovan girişindeki ilk deliklerden geçiyorlar ve polenler genelde polen çekmecesinin en önünde birikip, ön taraf doluyor ve polenler artık çekmeceye düşemiyor, arıların giriş yolu üzerinde kalıyor, arılar da bunları dışarı atıyormuş.
Çözüm için : polen tuzaklarını girişe değil, daha ileriye almak. Yani kovan içine doğru ötelemek. Şu anda yeni kovanlarını böyle yaptırdığını söylüyor..
Sizlerin görüşlerini rica ediyorum..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Murat AKIN
|
 |
« Yanıtla #1 : Şubat 04, 2010, 10:23:29 » |
|
Sayın ayhanx:
Çiçek tozu kapanının kovandaki yeri olarak alışılagelmiş olarak uçma deliğinin altıdır. Sizin düşündüğünüz gibi gerilere veya en dibe konulunca çok fazla değişiklik olacağını sanmam çünkü arılar en kısa yoldan üst tarafa çıkmaya çalışacaklarından yine ön tarafta çiçek tozu yığılmarsı olabilir.
Bunu azaltmak için çekmece derinliğinin artırılmasında yarar var veya delikli ızgaranın ilk bir kaç sırasının kapatılması gerekir.
Eğer sizin dediğiniz gibi delikli ızgarayı geriye koyarsak uçma deliğini açık bırakamayız yoksa arılar uçma deliğinden çalışmayı artırırlar. Uçma deliği kapatırsak arılar hem girişte hem çıkışta delikli ızgaradan geçecekleri için zorlanırlar.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ayhan.
Günlük Yumurta
|
 |
« Yanıtla #2 : Şubat 04, 2010, 11:09:04 » |
|
Murat bey ilginiz için öncelikle teşekkürler..
Arkadaşım, kovanlara sıklıkla gidemediği için bu sorunu yaşıyor. 10 günde bir gidebiliyor ve polen çekmecelerinin ön tarafı doluyor diyor. Kovanların da hafif öne doğru eğimli durduğu düşünülünce, uygun bir çözüm düşünmek gerek sanırım. Polen tuzağını daha içeriye yapıp, polenlerin çekmecenin ortasına düşmesini ve kenarlara doğru yayılacağı için sorunu çözeceğini düşünüyor. Ama ben sadece bir sorunu düşünerek üretilen çözümün, başka problemler üreteceğini bildiğim için, olaya geniş açıdan bakabilecek, kolani yaşamına etkisini gözönüne alarak çözüm ve görüş yazacak tecrübeli ve bilgili sizlerden bu nedenle görüş rica ettim. Umarım başka görüş ve öneriler de gelir..
herşey gönlünüzce olsun..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gürsel Ceylan
Günlük Yumurta
|
 |
« Yanıtla #3 : Şubat 04, 2010, 14:00:53 » |
|
Herkese merhabalar öncelikle.. benim bütün kovanlarım polen tuzaklı kovan.Altlarından çekmece usulu. Bir kaç yıldır polen alıyorum. Polenlerin düzgün alınması için, öncelikle polenliklerin iki günde bir kontrol edilmesi veya boşaltılması gerekir. Eğer bunu iki günde bir kontrol etme şansınız yoksa polenlik koymayacaksınız. Bunu kontrol edemediğiniz zamanlarda başka sorunlarla karşılaşırsınız.Arının uçuş deliğinin tamamen kapanması veya kovan içindeki atıkların içeride birikmesi gibi ( özellikle erkek arıların atılma durumu olursa.) Poleni almadan önce kovanın genel durumu çok iyi etüt edilmeli.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ali Varol
|
 |
« Yanıtla #4 : Şubat 04, 2010, 15:17:35 » |
|
"Arkadaşım, kovanlara sıklıkla gidemediği için bu sorunu yaşıyor. 10 günde bir gidebiliyor"
Çiçektozu kapanı çekmecesinin 10 günde bir açılması doğru mudur? 10 gün devamlı kovandan çiçektozu alınırsa arıların gelişmesine zararı olmaz mı? Uygun çiçektozu alma süresi kaç gün olmalıdır? Çiçektozları çekmecede 10 gün üst üste yığılı kalırsa bozulmaz mı? Derin dondurucu arılıktan uzakta ise çiçektozları kaç gün ara ile derim dondurucuya getirilmelidir? Derin dondurucuya getirilemeyecekse bozulması nasıl önlenebilir? Sağlıklı saklama yolları nelerdir?
Ben de çiçektozu toplamaya yeni başlayacağım. Çiçektozu toplamaya yeni başlayacak arkadaşlar için bunları da bilmek faydalı olur diye düşünüyorum. Cevaplarınız için teşekkürler.
|
|
|
|
|
|
Ali Varol
|
|
|
|
|
|
Fatih Rıfkı Arı
|
 |
« Yanıtla #6 : Şubat 04, 2010, 19:12:10 » |
|
Merhabalar, bende polen üretimine bu yıl ilk defa başlayacağım. Bunun için Ergonomik tabanlardan aldım bunları kullanan varmı? bu tabanlarda kovan tabanı düz değil haliyle çıta altındaki boşluklar fazla olacağı için petek örmek suretiyle kapatırmı bu boşluğu. Ürün satıcısından fazla bir bilgi alamadım, ergonomik tabanı aldığıma da pişman oldum, bir daha almam. ahşap olan polen tuzaklı kovanı tercih edeceğim. Paylaşımlarınız için şimdiden teşekkürler.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ballı baba
|
 |
« Yanıtla #7 : Şubat 04, 2010, 19:24:32 » |
|
Sayın Fatih Rıfkı Arı, ben kullanıyorum. Alt tablaların içine göre karton koyarsanız iyi olur, arılar boşluğa petek örmüyor. Polen üretecek olan arkadaşlar eğer her gün veya en geç 2 günde bir arılığa gidemiyorsanız üretim kalitesi düşer. Uzun süre duran yaş polende ekşime (fermantasyon) başlar ki ekşimiş polenler ciddi manada gıda zehirlenmesine sebep olur. Polenler 2 cm yi geçmeyecek kalınlıkta olmalı. Gün oluyor ben günde 2 kere toplamak zorunda kalıyorum çünkü kapanlar toluyor ve yere polen dökülüyor. Bereketiniz bol olsun....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halil BİLEN
|
 |
« Yanıtla #8 : Şubat 04, 2010, 19:26:54 » |
|
Allahım bize de poleni bol yerlerde arıcılık yapmayı nasip et. (Bende günde poleni 3 kere boşaltacak yere gitmezsem...  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ballı baba
|
 |
« Yanıtla #9 : Şubat 04, 2010, 19:30:16 » |
|
Halil bey, yer belli... 1- Dayının yanına, 2- Söylemeye gerek yok 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Fatih Rıfkı Arı
|
 |
« Yanıtla #10 : Şubat 04, 2010, 19:47:58 » |
|
Şu an habertürkte erkan topuz var polen surusuna gerçek polen olursa bağışıklığı güçlendirir dedi. Polenin sahtesi nasıl ilk duydum.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halil BİLEN
|
 |
« Yanıtla #11 : Şubat 04, 2010, 20:00:01 » |
|
Terimleri yerinde kullanmadıklarından bu tür yanlış anlaşılmalar oluyor.
Gerçek diye kastettiği aslında taze veya taze saklanmış polen.
Gerçek olmayan polen nasıl oluyor sorusunda çok haklısınız.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Fatih Rıfkı Arı
|
 |
« Yanıtla #12 : Şubat 04, 2010, 20:17:15 » |
|
Çok teşekkürler, Halil Bilen kardeşim ve Ballıbaba Selahattin abi arıcılığa katkılarınız azımsanamaz. Allah razı olsun.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ali Varol
|
 |
« Yanıtla #13 : Şubat 04, 2010, 20:27:43 » |
|
Pazarlarda satılan bazı kurutulmuş çiçektozları ekşi ekşi kokuyor. Ya kurutulurken sağlıklı kurutulmamış, ya da saklanırken sğlıklı saklanmamış nem kapmış olmalı. "Hakiki çiçektozu" yerine "sağlıklı saklanabilmiş çiçektozu" desek daha doğru olur sanırsam. Kurutmanın ve kurutulmuş çiçektozunu sağlıklı olarak nasıl saklayacağımızı bilmemiz de gerekli galiba.
|
|
|
|
|
|
Ali Varol
|
|
|
|
Ali Varol
|
 |
« Yanıtla #14 : Şubat 04, 2010, 21:06:51 » |
|
(Eski sayfalar karıştırılınca bazı arkadaşların o zaman takma ad ile yazı yazdığı da görülüyor.)
Erkan Topuz da benim gördüğüm ekşimiş çiçektozlarını görmüş olmalı. Bir de bir gazete haberinde çam polenlerinin toplanıp paketlenerek satıldığını okumuştum. Çiçektozu pazarlama işi de istismara açık bir alan. İnsanlarımızın bu konuda da bilinçlenmeye ihtiyacı var. Neyse ki tek tük de olsa sağlıklı arı ürünleri satan satış yerleri var yurdumuzda.
|
|
|
|
|
|
Ali Varol
|
|
|
|