Kovanlardaki siyahlaşmış petekleri nasıl iptal edeceğiz? şeklinde düzeltelim soruyu değil mi hemşerim.
Siyahlaşmış peteklerin ne zaman iptal edileceği kararını vermek genelde çok zorlar bizleri.
2 yıldan fazla bir peteğin kullanılmaması gerektiğini söyleriz, duyarız ama işletme doygunluğuna ulaşamayan bizler kıyamayız eritmeye-iptal etmeye.
Ayrıca hem erken ilkbaharda hem de sonbaharda ana arılar esmer peteklere yumurtlama davranışı gösterirler.
Ne olursa olsun iptal etmemiz gerekir aslında.
Bunun yapılacağı dönemler geliyor yavaş yavaş...
Kuluçkalığı yarısını değiştirirsek işi bitiririz zaten.
Anlatayım dilim döndüğünce...
İlaveyi verdik. Kılavuz peteği kabarttı ve ilavede yavru alanında ise çerçeve yumurtayı da basar ana arı. Çok sever ilerleyen günlerde ilavede yeni kabarmış peteklerde yumurtlamayı...
Kuluçkalıkta iptal edilecek çerçeveleri bu yavrulu yeni çerçevelerle değiştiririz.
Ben şöyle bir uygulama yapıyorum, belki faydası olur.

Hangi çerçevenin hangi yıl verildiğine dair numara yazıyorum çerçeveye...
İlaveye aldığınız iptal edilecek çerçeveye uygun bir işaret vurursanız, bal hasadı sonrası uygun bir koloniye yalattırıp bulaşık ballarını, alıp iptal edersiniz.
Kuluçkalıkta bulunan tüm çerçeveleri değiştirmekte uygun değil. Sonbaharda koloni sıkıştırılırken yavrulu alana esmer petek ihtiyacı olacağını unutmamak gerekir.