Teknik Arıcılık Bilgi Paylaşma Forumu
Temmuz 31, 2010, 04:47:29 *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular:

Ana Sayfa   Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: Siyahlaşmış Peteklerin Değişimi  (Okunma Sayısı 627 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
karadağlı mustafa
Günlük Yumurta
*

Puan durumu: 0
Çevrimdışı Çevrimdışı

« : Mart 25, 2010, 21:27:11 »

slm arkadaşlar benimde sizlere bir sorum olcak sizlere bandırmadan yazıyorum kovanlar daki siyahlaşmış petekler var bunları değiştirmek için en uygun zaman ne zamandır benide biraz bilgilendirirseniz sevinirim arkadaşlar SAYGILARIMLA!!
Halil BİLEN
Administrator
Ana Arı

Puan durumu: 93
Çevrimdışı Çevrimdışı

halilbilen2@hotmail.com
WWW E-Posta
« Yanıtla #1 : Mart 25, 2010, 21:40:36 »

Kovanlardaki siyahlaşmış petekleri nasıl iptal edeceğiz? şeklinde düzeltelim soruyu değil mi hemşerim.

Siyahlaşmış peteklerin ne zaman iptal edileceği kararını vermek genelde çok zorlar bizleri.

2 yıldan fazla bir peteğin kullanılmaması gerektiğini söyleriz, duyarız ama işletme doygunluğuna ulaşamayan bizler kıyamayız eritmeye-iptal etmeye.

Ayrıca hem erken ilkbaharda hem de sonbaharda ana arılar esmer peteklere yumurtlama davranışı gösterirler.

Ne olursa olsun iptal etmemiz gerekir aslında.

Bunun yapılacağı dönemler geliyor yavaş yavaş...

Kuluçkalığı  yarısını değiştirirsek işi bitiririz zaten.

Anlatayım dilim döndüğünce...

İlaveyi verdik. Kılavuz peteği kabarttı ve ilavede yavru alanında ise çerçeve yumurtayı da basar ana arı. Çok sever ilerleyen günlerde ilavede yeni kabarmış peteklerde yumurtlamayı...

Kuluçkalıkta iptal edilecek çerçeveleri bu yavrulu yeni çerçevelerle değiştiririz.

Ben şöyle bir uygulama yapıyorum, belki faydası olur.

Hangi çerçevenin hangi yıl verildiğine dair numara yazıyorum çerçeveye...

İlaveye aldığınız iptal edilecek çerçeveye uygun bir işaret vurursanız, bal hasadı sonrası uygun bir koloniye yalattırıp bulaşık ballarını, alıp iptal edersiniz.

Kuluçkalıkta bulunan tüm çerçeveleri değiştirmekte uygun değil. Sonbaharda koloni sıkıştırılırken yavrulu alana esmer petek ihtiyacı olacağını unutmamak gerekir.

http://www.halilbilen.com/

halilbilen2@hotmail.com

Sevgi teleskoptan, kıskançlık mikroskoptan bakar.
ariciahmet
Larva
**

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #2 : Mart 25, 2010, 22:16:38 »

İlaveye aldığınız iptal edilecek çerçeveye uygun bir işaret vurursanız, bal hasadı sonrası uygun bir koloniye yalattırıp bulaşık ballarını, alıp iptal edersiniz..........
Halıl beyin uyguladığı sistem iyide alacak olduğun bal kalıteli ise ve arıya yalatmak istemesen sorun olur.
Her yöre ve her arıcı kendine göre bir sıstemle sıyahlamış çerçevelerı yumurtalıkdan değiştiriyor.
Şahsen ben kuluçkalıkdaki sıyah çerçeveleri bakım zamanlarıda mumkünse dışa doğru çıkarıyorum,bu günlerde ise yavrusuz ve polensiz olanları kovandan alıyor ,5,6 tanesini bir kovanın üzerine iki çerçeve boş kalacak şekilde bez koyuyor ve ilaveyi atıyorum ilavedede sırlarını aldığım çerçeveleriaralıklı olarak koyuyorum bu kovana şerbet ve kek vermediğimden çikip o duzensiz çerçevedeki balları alıp alta ındırıyorlar ve o çerçeveleri bir gün sonra alıp eritiyorum.
Bu işlemde dıkkat edilecek husus arı ne fazla güçlü nede fazla zayıf olmıyacak ,güçlü olursa uste sırları alınmış çerçeveleri düzenler ve oraya bal koymaya başlar ,zayıf olursada oaraya çıkmaz.

Halil BİLEN
Administrator
Ana Arı

Çevrimdışı Çevrimdışı

halilbilen2@hotmail.com
WWW E-Posta
« Yanıtla #3 : Mart 25, 2010, 22:19:51 »

Ahmet abi, bal hasadı sonrası bal kaliteli ise petekleri siz kime yalatıyorsunuz Allah aşkına?  Dil çıkaran

halilbilen2@hotmail.com

malkoç22
Larva
**

Puan durumu: -1
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #4 : Mart 25, 2010, 22:25:42 »

İlaveler yarım ballık olursa iptal işlemi nasıl olur?

Yol sormakla bulunur.
Bir işe kalkışan ama nasıl yapılacağını bilmeyen kişi, takip etmesi gereken yolu bilenlere sorarak öğrenip bulur.
ariciahmet
Larva
**

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #5 : Mart 25, 2010, 22:29:10 »

Halıl bey ben yanlış anladım alttan üzerine aldığınız çerçevelerde kuluçkalıkdan kalma bal var ve o çerçeveye yine bal konulursa ve bu çerçeveyi sağmadan sonra yalatacağinizi düşündüm. şayet sağarsanızda o balda kuluçkalıkda iken arıya verilen takviye besinlerden kalıntı kalmazmı.

Halil BİLEN
Administrator
Ana Arı

Çevrimdışı Çevrimdışı

halilbilen2@hotmail.com
WWW E-Posta
« Yanıtla #6 : Mart 25, 2010, 22:30:06 »

9'uncu çerçeve olarak kılavuz verdikçe ve kabartılıp yumurta atıldıkça...

Yeni bir kılavuzu 9'uncu çerçeve olarak verip, siyahlaşmış duvar çerçevesi alınır ballı olarak başka bir büyük ilaveye konur.

İşaretlenir ve bal hasadı sonrası iptal edilir.

halilbilen2@hotmail.com

malkoç22
Larva
**

Puan durumu: -1
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #7 : Mart 25, 2010, 22:34:29 »

Teşekkür ederim.

Yol sormakla bulunur.
Bir işe kalkışan ama nasıl yapılacağını bilmeyen kişi, takip etmesi gereken yolu bilenlere sorarak öğrenip bulur.
karadağlı mustafa
Günlük Yumurta
*

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #8 : Mart 25, 2010, 22:40:00 »

hani derlerya toprak olsun çamurdan olsun düzelttiğiniz yanlışım için aydınlattığınız konum için çok ama çok teşekkürler halil bey yazılarınızı unutmamak için inanınki hemşerim yazıcıdan çıkartım arılığıma gidince bir kitap gibi ne yapsam doğru olur diye acıp bakıyorumm çok saolasınız allah gönlünüze göre versim SAYGILARIMLA
Halil BİLEN
Administrator
Ana Arı

Çevrimdışı Çevrimdışı

halilbilen2@hotmail.com
WWW E-Posta
« Yanıtla #9 : Mart 25, 2010, 22:57:25 »

Halıl bey ben yanlış anladım alttan üzerine aldığınız çerçevelerde kuluçkalıkdan kalma bal var ve o çerçeveye yine bal konulursa ve bu çerçeveyi sağmadan sonra yalatacağinizi düşündüm. şayet sağarsanızda o balda kuluçkalıkda iken arıya verilen takviye besinlerden kalıntı kalmazmı.

Ahmet abi, sizlerin uygulamalarınızın bir çoğunu bilemediğimizden bu şüphelerinizi anlıyoruz ama...

Kuluçkalıkta arılarımızda şu anda bulunan balların tamamını arıya yedirmeye çalışıyoruz bizler. Zaten siz yemeyin desenizde affetmiyorlar.

Bunun için yapılacak basit işleri sizler bizlerden çok daha iyi bilirsiniz.

Özellikle duvar çerçevelerinde bu dediğiniz risk çok fazla... Üstelik bu duvarlara şu anda polen stoğu da yapıyorlar. Havalar iyice ısınınca açamadığı sırlı bal varsa açıyoruz arıda...

(Gerçi bu çerçeve değiştirilecek bir çerçeve değil ama)

Ve kuluçkalıktaki balı arının bitirmesi için yapılacak basit işleri yapıyoruz. Sırını aç balın ve ilgili çerçeveyi yavru alanının uygun yerine ver... 2 günde çatırdatırlar...

Yavruyu da koydu şimdi... Koysun ne fark eder. Kuluçkalıkta balı bitirme işi biraz riskli bir iş ayrıca takdir edersiniz. Yavrulu iken alırız kuluçkalığa iptal edilecek çerçeveyi...

Bal stokları kontrol dışında azalırsa açlıkla beraber bir sürü sorun çıkabilir.

Kuluçkalıkta balını yediremediğimiz çerçeveler de oluyor haliyle...

Onları iptal etme-etmeme konusunda insiyatif nasılsa yine bizde...

halilbilen2@hotmail.com

Halil BİLEN
Administrator
Ana Arı

Çevrimdışı Çevrimdışı

halilbilen2@hotmail.com
WWW E-Posta
« Yanıtla #10 : Mart 25, 2010, 22:58:06 »

hani derlerya toprak olsun çamurdan olsun düzelttiğiniz yanlışım için aydınlattığınız konum için çok ama çok teşekkürler halil bey yazılarınızı unutmamak için inanınki hemşerim yazıcıdan çıkartım arılığıma gidince bir kitap gibi ne yapsam doğru olur diye acıp bakıyorumm çok saolasınız allah gönlünüze göre versim SAYGILARIMLA

Yok daha neler...

halilbilen2@hotmail.com

karadağlı mustafa
Günlük Yumurta
*

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #11 : Mart 26, 2010, 13:55:50 »

yazılan yazıları unutmam acısından emin olun ki halil be aynen öyle yapıyorum vede bana ne yapmam konusunda çok faydalı oluyor sizlerin ve arkadaşların vermiş olduğu bilgiler akşam pc başında okudukların arılığa gidince neydi acaba demekten se ben böyle yapıyorum benim gibi acemi arıcılarada tavsiyemdir böyle yapsınlar
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!
Bu Sayfa 5.324 Saniyede 19 Sorgu ile Oluşturuldu