Teknik Arıcılık Bilgi Paylaşma Forumu
Temmuz 31, 2010, 04:26:36 *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular:

Ana Sayfa   Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: 1 [2]
  Yazdır  
Gönderen Konu: Arı besleme - Bal ile..  (Okunma Sayısı 1053 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Halil BİLEN
Administrator
Ana Arı

Puan durumu: 93
Çevrimdışı Çevrimdışı

halilbilen2@hotmail.com
WWW E-Posta
« Yanıtla #15 : Şubat 18, 2010, 18:03:36 »

Sayın Halil BİLEN, adamın biri kışın kek vermişti ama Göz kırpan

12.01.2010 tarihinde kek verdim, hem de çerçevelerin üzerine koyarak. Ancak bugüne kadar herhangi bir olumsuzluk ile karşılaşmadım.

Karşılaştığınızda zaten yazmazsınız, bizimde haberimiz olmaz.

http://www.halilbilen.com/

halilbilen2@hotmail.com

Sevgi teleskoptan, kıskançlık mikroskoptan bakar.
malkoç22
Larva
**

Puan durumu: -1
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #16 : Şubat 18, 2010, 18:13:19 »

Sayın Halil BİLEN, adamın biri kışın kek vermişti ama Göz kırpan

12.01.2010 tarihinde kek verdim, hem de çerçevelerin üzerine koyarak. Ancak bugüne kadar herhangi bir olumsuzluk ile karşılaşmadım.

Karşılaştığınızda zaten yazmazsınız, bizimde haberimiz olmaz.

Teknik Arıcılık Bilgi Paylaşma Formu...

Yol sormakla bulunur.
Bir işe kalkışan ama nasıl yapılacağını bilmeyen kişi, takip etmesi gereken yolu bilenlere sorarak öğrenip bulur.
Halil BİLEN
Administrator
Ana Arı

Çevrimdışı Çevrimdışı

halilbilen2@hotmail.com
WWW E-Posta
« Yanıtla #17 : Şubat 18, 2010, 18:19:12 »

Gerçekten forumun başlığı öyle imiş. Yeni gördüm inanın.

halilbilen2@hotmail.com

malkoç22
Larva
**

Puan durumu: -1
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #18 : Şubat 18, 2010, 18:36:59 »

Bazen en doğru cevap, cevap vermemekmiş.

Yol sormakla bulunur.
Bir işe kalkışan ama nasıl yapılacağını bilmeyen kişi, takip etmesi gereken yolu bilenlere sorarak öğrenip bulur.
Halil BİLEN
Administrator
Ana Arı

Çevrimdışı Çevrimdışı

halilbilen2@hotmail.com
WWW E-Posta
« Yanıtla #19 : Şubat 18, 2010, 18:52:05 »

Çerçeve üstünden kek vermenin özellikle zayıf kolonilerde büyük sıkıntılar çıkardığı gerçek.

O yüzden üst besleme kutusundan kek formülünü denerseniz, daha etkin oluyor.

Aynı konu altında yazdığım yazı aynen yukarıda...

"Zayıf kolonilerde büyük sıkıntılar çıkardığı gerçek..."

Sizde başka bir alıntı ile cevap vermişsiniz. "hem de" diyerek...

Yani "hem de" diyerek sizin bu yaptığınız eylemin doğru olduğunu göstermez. İster çerçeve üzerine koyun, ister kovan önüne...

Bu ülkede milyonlarca koloninin çerçevelerinin üstünde şu anda kek var. Ancak diyoruz ki bu tür uygulama arının devamlı keke ulaşmasını ve dolayısı ile yaşayacağı su ihtiyacı sonrası uçuş yapabilme isteği oluşturması...

Başka bir sorun ise salkıma giren koloninin oluşturduğu nem ile kekin ıslanarak salkımdaki arının üzerine ıslak ıslak akması...

Ancak Antalya civarındaki arıcılara salkımın ne demek olduğunu nasıl anlatacağız ki?

Veciz söz yazmak konusundaki başarınız dolayısı ile sizi takdirle izliyorum.

halilbilen2@hotmail.com

Yalova'lı YUSUF
Pupa

Puan durumu: 14
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #20 : Mart 01, 2010, 01:43:55 »

merhaba uzun bir aradan sonra.yeni sezon gelirken herkese bereketli olsun.bu yıl ülke genelinde havalar iyi gidiyor.arıların beslemesi rahat olacağı düşüncesindeyim.aşırı soğuk pek fazla yok.2000 rakımda olanlara birşey diyemeyiz tabi.benim arıların balı fazla değil orta derece de idi.arılar uyuma faslına pek girmedikleri için bal tüketimi fazla olunca besleme şart oldu.tabi nisan ayına arıyı kata çıkarıp bölmeyi düşünüyorum.100 leyip düzlemek niyetindeyim.ocak 5 gibi arıya kek hazırlayıp verdim.birinin çıtasını araladım kapalı yavru var.niğde de pek görülmeyen bir durum aralıkta yumurta.bir kısmı keki bitirdi yarım birdaha verdim, bir daha verdim.1 kg kek bir koloniye 20-25 gün yetiyor.zayıf kolonilere daha uzun yetiyor.asitli şerbetle uğraşmak akıl işi görünmüyor.hemde kek yapmak kışın şerbet vermekten daha ekonomik olduğu düşüncesindeyim.benim arıcı arkadaşlara acizane tavsiyem kışlık bakımda aralığın sonunda veya ocak başlarında arının azığı olsa bile takviye kek vermeleri.içine varsa polen katmaları da çok elverişli olabilir.şu anki hava durumlarına göre arılara çerçeve üstünden verilecek keke arılar rahat ulaşacağı kanaatindeyim.geceleri serin olduğu düşünülse bile gündüz arının bir kısmı yumurtadan ayrılacaktır.onlarda beslenmeye yeterli olur.aşırı derece zayıfsa birşey diyemeyiz.
kendiniz bu anlattıklarınızı yapıyorsunuz
bu yaptıklarınızdan memnunmusunuz ?yani hiç bir sorunla karşılaşmıyormusunuz?
misal 5 ocakta arıya kek verip bitirdikten sonra tekrar verip sonrasında tekrar verme gibi
kışın kek verme konusunda bu kadar çok zıt fikirlerin olduğu dönemde kek vermeyi tavsiye ettiğinize göre bir bildiğiniz vardır heralde

MANASIZ KELİMELERLE KONUŞMAKTANSA;MANALI BAKIŞLARLA SUSMAYI TERCİH EDERİM!!!
http://yalovaliarici.blogspot.com/
MuratÇakır
Murat Çakır
Administrator
Ana Arı

Puan durumu: 30
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #21 : Mart 01, 2010, 10:13:37 »

Arkadaşlar,

Zaman zaman bazı görüşlerin fanatik taraftarı oluyoruz. Fakat arıcılık, kargadan başka kuş yoktur mantığının hiç geçerli olmadığı bir alan.

Yapılan en büyük yanlışlardan birisi ise, arıcılığa genellemeler yaparak yaklaşmak.

Arıcılığı değerlendirirken 2*2=4 yaklaşımını bir tarafa bırakmak gerekiyor. Çünkü bir olayı değerlendirirken gözönüne almamız gereken çok faktör var.

Arıya kışın kek verilmez diye bir genelleme yaptığımızda yine eksik bir tanımlama yapmış oluyoruz.

İstanbul'un kışında mı verilmez, İzmir'in kışında mı verilmez, Antalya'nın kışında mı verilmez, Rize'nin kışında mı verilmez,  Erzurum'un kışında mı verilmez?

Kış deyip geçiyoruz ama, herkesin kışı birbirinden farklı. Örneğin, Antalya'nın kışı, arıcılık açısından bir çok yerin ilkbaharından daha elverişli.

Kek konusundaki şahsi düşüncelerime gelince, şöyle sıralayabilirim.

1) Kek arı için çok büyük faydalar içeren özel bir ürün değil. Yaptığımız şerbetle arasında sadece sulandırma farkı var.

2) Arı yoğun gelen nektarda depolama, az az ama sürekli gelen nektarda ise yavrulama eğilimine girer. Kek hemen tüketilemediği için arıda az az ama sürekli gelen nektar etkisi yapıyor. Bu yüzden kek verilen arılarda yavrulama eğilimi artıyor.

Arıya nektar akımı başladı haydi bakalım uyan denmiş oluyor. Uygun olmayan mevsim şartlarında fazla yavru faydalı mı zararlı mı bu ayrıca tartışılır.

3) Katı yemlerin arıya aşırı verilmesinde 2 sakınca var.

Birincisi arının çene yapısı nektar almaya uygun, katı yem tüketmeye değil. Arı keki tüketmek için onu sulandırmak zorunda. Aşırı miktarda katı yem tüketen arıların tükürük bezlerinde deformasyon olduğu bu yüzden ömürlerinin kısaldığı labaratuvar ortamında tespit edilmiş. Aşırı katı yem tüketiminin miktarını ise malesef bilmiyorum. Fakat yabancı sitelerde görüyoruz, arının üzerine adam kafası gibi kek koyuyorlar. Bizde en babayiğit arıcının koyacağı miktar 1 kg mı geçmez.

İkinci sakınca ise, arının hem keki sulandırmak hem de kovanda başlayan yavru faaliyeti için aşırı suya ihtiyacı oluyor. Arının uçmasına uygun olmayan hava koşullarında aşırı kek verilmesi, tarlacıların su getirmek için dışarı çıkmasına neden oluyor.

Bunun denemesini geçen sene yaptık. Arılar uçma deliğinden kafayı dışarı çıkarmazken, üzerinde kek olan arılar çalışıyordu. Arılığa uzaktan bakıldığında, keklenmiş kovanlar hemen anlaşılıyordu.

4) Şahıs olarak bana kek ile uğraşmak çok külfetli geliyor. Hem bana maddi külfet, hem de arıya külfet olarak görüyorum.

Güzel güzel koyu şerbetimi yapıp arılara veriyorum. Onlar da hiç uğraşmadan alıp istedikleri yerde kafalarına göre depoluyor.

Düşmanlarınızı bağışlayın. Bu onları en çok rahatsız edecek şeydir. (Oscar Wilde)
derman dede
Larva
**

Puan durumu: 0
Çevrimdışı Çevrimdışı

balcidede@hotmail.co.uk
E-Posta
« Yanıtla #22 : Mart 01, 2010, 19:12:43 »

murat bey hocam,

fonden de kek den sayilirmi?

kek icin anlattiklariniz fonden icin de gecerlimidir?

tesekkur ederim

DD
MuratÇakır
Murat Çakır
Administrator
Ana Arı

Puan durumu: 30
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #23 : Mart 01, 2010, 19:25:26 »

Sayın Derman Dede,

Fondan şekeri de, kek ile aynı.

Fakat bu tür yemlerin kullanılması bütün dünyada tartışılıyor. Ben İngiliz arıcılık forumlarına giriyorum, kimisi kışın fondan vermeyin diyor, kimisi verin çok faydalı diyor.

Arıcının yapması gereken, öğrendiği şeyleri kendi arılığında önce denemesi, memnun kalırsa uygulaması.

Düşmanlarınızı bağışlayın. Bu onları en çok rahatsız edecek şeydir. (Oscar Wilde)
Sayfa: 1 [2]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!
Bu Sayfa 0.108 Saniyede 18 Sorgu ile Oluşturuldu