Teknik Arıcılık Bilgi Paylaşma Forumu
Eylül 10, 2010, 14:50:32 *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular:

Ana Sayfa   Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: [1] 2
  Yazdır  
Gönderen Konu: Arılarımı Yeni Kovana Nasıl Almalıyım  (Okunma Sayısı 922 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
huseyin.alpagut
Günlük Yumurta
*

Puan durumu: 1
Çevrimdışı Çevrimdışı

bereketli yıllar

E-Posta
« : Şubat 27, 2010, 13:07:02 »

s.a Ömrünüzün hayırlı olması dileğiyle başlamak istiyorum. Öncelikle aranıza yeni katıldığımdan dolayı çok mutluyum. Arıcılığa hobi olarak başladım 3 adet arılarıyla birlikte memleketten(Bursa) kovan satın aldım. Lakin acemiyiz ya aldığım arının petekleri çapraz olanlar var arı petekleri kendi yapmış (hazır petek değil) bunları hazırpetekle değiştirmek istiyorum sorum :1 -Nezaman değiştirmeliyim ? 2 - Bu peteklerden de yararlanabilirmiyim ? Siz değerli arıcı dostları yardımlarınızdan dolayı şimdiden çok teşekkür ediyorum.
No: Arılarım İstanbul Şile'de bulunmaktadır.
Erdal ODABAŞ
Ana Arı

Puan durumu: 41
Çevrimdışı Çevrimdışı

erdalodabas@windowslive.com
« Yanıtla #1 : Şubat 27, 2010, 13:45:14 »

"arının petekleri çapraz olanlar var arı petekleri kendi yapmış (hazır petek değil) bunları hazırpetekle değiştirmek istiyorum " ifadelerinizden kovanlarınızda çıta bulunmadığı bulunmadığını anlıyorum. Eğer çıta varsa işiniz çok kolay.
Kovanın arkasına geçip arının  çalıştığı en dipteki birinci çıtadan başlayarak sırayı bozmadan yeni kovana nakledeceksiniz.Yani kovanınızda  5 çıta arı varsa kovanınızın yarısı boştur. siz dolu taraftan, en dipten  sırayla çıtaları alarak tekrar yeni yerine koyacaksınız. eski kovanda üçüncü sırada olan yeni kovanda da aynı sırada olacak.
Eskilerin iinize yarayıp yaramayacağını şahsen ben görmeden bir şey söyleyemem.Yarayabilirder yaramaya bilirde. en kötü ihtimalle eritip satarsınız.
Değiştirme işlemini gece sıcaklığının 14  derecenin altına düşmediği bir dönemde yapabilirsiniz. Dikkat gece  sıcaklığı dedim.
Kolay gelsin.

Arı su içer bal akıtır, yılan su içer zehir akıtır.
http://erdalodabas.blogcu.com/
Halil BİLEN
Administrator
Ana Arı

Puan durumu: 93
Çevrimdışı Çevrimdışı

halilbilen2@hotmail.com
WWW E-Posta
« Yanıtla #2 : Şubat 27, 2010, 19:59:31 »

Sn. Hüseyin Alpagut’un üye onayını verirken sizi tanıyalım bölümüne yazdığı Mustafakemalpaşa’lı olduğuna dair notu hafızaya kaydetmiştim.

Bakalım demiştim, neler paylaşacak hemşehrimiz.

Gelgelelim problemle karşılaşıp, böyle bir soru sormasını beklemiyordum.

O halde hemşehri kontenjanından cevap verelim kendisine.

Bu arada foruma da hoş geldiniz demek gerekiyor sanırım.

Çapraz petekler…

Bu konuya benzer bir durumla karşılaşan bir ekipte olduğumdan görsel destekli anlatma imkânım var…

Yerel arı aramak adına yapılan çalışma o kadar çok ki…

Bizde o kervana katılanlardanız ve iyi de mesafe kat ettik edindiğimiz tecrübelerle…

Koloniyi kovanıyla beraber aldığımızda yüzümüz gülüyordu.

Arıları yeni kovana aktaracağız ve ana yetiştirme faaliyetleri için anaç koloni yapacağız ama o ne öyle…

Hiç kılavuz petek verilmeden boş çerçeveler doldurulmuş kovana ve arıda “Z” biçiminde tutturmuş petekleri…

Hiçbir çerçeveyi tek başına çekmek mümkün değil.

Ya 10 çerçeve aynı anda ya da kovanı parçalamak…

Kovanı parçalamaya başladık. Ve çerçeveleri tek tek arılara hasar vermeden petekleri de keserek ayırmaya başladık.

Kalabalıkız ama herkesin elleri ballandı sonuçta.

Bizim için balı ve yavrusunun önemi de yok. Mühim olan ana ama onu da göremedik.

Son çerçeveleri de aldık…

Alamadığımız çerçevelerden petekleri kestik.

Boş çerçevelere iplerle bağladık.

Ana arıyı ancak 1 hafta sonraki kontrolde gördük ki yaşıyordu Allah’tan.

Velhasıl size kovanınızı aktarmanızı tavsiye edemeyeceğim.

Kalabalık bir ekiple ihtimamla belki ama ana arı kaybı ve bol bol işçi arı kaybını göze almalısınız.

Ancak bu peteklerle uğraşmadan nasıl o koloni oradan çıkartılır konusu ise bambaşka bir alan…

Oğul çıktığında görme şansınız var mı mesela?

http://www.halilbilen.com/

halilbilen2@hotmail.com

Sevgi teleskoptan, kıskançlık mikroskoptan bakar.
huseyin.alpagut
Günlük Yumurta
*

Çevrimdışı Çevrimdışı

bereketli yıllar

E-Posta
« Yanıtla #3 : Mart 09, 2010, 12:00:37 »

s.a öncelikle Erdal ve Halil bey sizlere verdiğiniz bilgilerden dolayı çok teşekkür ediyorum.Özellikle Halil abi görsel anlatım benim için çok iyi oldu benim arılar aynen resimlerdeki gibi. Arılar boş çerçeveye kendileri petek örmüş şimdi bunların boşa gitmelerini istemiyorum neyapacağımıda açıkçası bilmiyorum kesip çerçevelere bağlamak güzel olmuş ama ben acemi olarak yapabilecekmiyim bilmiyorum çünkü hem acemi hemde yalnız olduğumdan biraz zor ihtimal. Arılar ortalama 5 çerçeve aklımdan geçen ön taraftan başlayarak kabartılmış çerçeve ( herhalde bir arıcı dosttan temin ederiz ) ilave etsem onlar boş çerçevelere biraz işlem yaptıktan sonra  arıları bunlara silksek olurmu acaba diye düşünüyorum yada bunun daha kolay yolu varsa bilen arkadaşlardan yardım bekliyorum. Arılarıma işim dolayısıyla hafta sonu gidebiliyorum. Ustalar başlarken 3 arıyla başlayın diyorlar ama ben herhalde enzor olan yerden başladım. Katkılarından dolayı tüm arıcı dostlara teşekkür ederim.
Şeref KORKMAZ
Günlük Yumurta
*

Puan durumu: 0
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #4 : Mart 09, 2010, 12:50:41 »

Sayın:hüseyin.alpagut
  Arıcı olabilme adayı :Olmak çok güzel .Bende arıcı olabilmek isteyen adaylardanım. Ustalar başlarken 3 kaloni ile başla dedikleri doğru. Dört sene önce 4 kovan ile başladım. Biraz ilerledim,biraz yerimde saydım.
Her kovanım söndüğünde hatalarımı  anlayıp ders çıkardım. Yine devam dedim.
    Bu siteden de çok şey öğrendim.İşte bu bilği paylaşım sitesinden nazari(akademik) bilğiyi.Çevrendeki arıcı  ,
Kardeşlerimizden de ameli bilğiyi aldınmı...Hem nazari hemde ameli bilği bizlere birşeyler kazandırır,diye düşünüyorum... Selamlar..Saygılar...
Mehmet Kenar.
Pupa

Çevrimdışı Çevrimdışı

mehmet.9553@hotmail.com
« Yanıtla #5 : Mart 09, 2010, 13:24:17 »

Sayın:hüseyin.alpagut   sizin kovanında durumu  böyleyse , yapılacak  işleminde bu olması gerek , tabi belki uğraşmak ister ,  kolay olmadığı kesin,,,fakat biz arıcılığa gönül vermişsek  üzerine gitmemiz  gerek diye düşünüyorum  arıcı dostundan yardım alarak petekleri o şekilde bağlarsan kolonin  fazla gerilemeden  işine devam eder  sizde (ARICILIK)  adına   birşeyi başarmanın   mutluluğunu yaşarsınız..  kolay gelsin,

http://ceycey9553.blogspot.com/        (ama) diye söze başlamak,birşeylerden kaçmaktır,,,siper almaktır
isa çakmakcı
Larva
**

Çevrimdışı Çevrimdışı

kardeslerlokantasi@hotmail.com isa+çakmakcı
« Yanıtla #6 : Mart 09, 2010, 19:06:00 »

Kovanların standart ise çerçevelerde uygun ise  bundan kolay hiç bir şey yok.Ama standart dışı malzemeyle arıcılık yapıyorsan bayabi zordur allah yardımcın olsun ana arıya dikkat et .
Halil BİLEN
Administrator
Ana Arı

Çevrimdışı Çevrimdışı

halilbilen2@hotmail.com
WWW E-Posta
« Yanıtla #7 : Mart 09, 2010, 23:04:21 »

İsa bey, bundan kolay hiç bir şey yok demiş.

"Z" biçiminde arının kendi başına ördüğü petekler maalesef tek başına aktarılamaz. Daha önce bu işi yapmış, arı yönetmeyi uzun yıllardır beceren insalardan yardım almalısınız.

halilbilen2@hotmail.com

Mehmet Kenar.
Pupa

Çevrimdışı Çevrimdışı

mehmet.9553@hotmail.com
« Yanıtla #8 : Mart 09, 2010, 23:29:35 »

yakın çevremde arıcılığa merak saran  bir arkadaşım bunun gibi olay yaşadı,3 kovanı vardı 1 boştu fazla merak tan olacakki arılara uzun zaman bakmamış.Benden yardım istediğinde, boş kovan, halil beyin  dediği şekli almıştı,işe başladığımızda  kesip aldığımız petekleri , çerçeveye sığdırma sevdasına  altına üstüne bakmadan bağlamaya çalışıyordu,, birde ne farkeder ,ki  diyerek.oyüzden yardımcının olması her halükarda iyi
olur  Sayın:hüseyin.alpagut  bu yazımdan dolayı  üzerinize alınmayın sizde böyle yaparsınız gibi anlam çıkmasın  lütfen

http://ceycey9553.blogspot.com/        (ama) diye söze başlamak,birşeylerden kaçmaktır,,,siper almaktır
Şeref KORKMAZ
Günlük Yumurta
*

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #9 : Mart 10, 2010, 13:14:44 »

Kılavuz petek takmadan koyduğumuz çerçeveye arılar genellikle (1çerçeveye)2 petek örüyor ve diğer çerçevelerle  bağlıyorlar.      Komşunun hiç  ilğilenmediği  kovanını  açtığımda (hüseyin beyin anlattığı gibi)
petekler çift çift ve birbirlerine bağlı.  Arkadaşım körüğü kullandı,peteklerin birilerini kestim,telli çerçevelerin
üstüne koyup pamuk ipliğiyle iki tarafından bağladım.        Bence iplik PAMUK ipliği olmalı naylon iplik olursa
arı ipliği kesip dışarıya atamıyor.     Bağladığım  petekleride ballıklara  bölüştüm, bu iş esnasında biraz ballar aktığı için  arı daha hırcınlaşıyor acele ve çabuk haraket etmeli ...Selamlar Saygılar...   
Gürsel Ceylan
Larva
**

Çevrimdışı Çevrimdışı

E-Posta
« Yanıtla #10 : Mart 10, 2010, 14:01:22 »

Halil bey resimlerde çok anlatmış, butür durumlarda eski kovanı parçalayarak
    petekleri en az zarar ile çerçevelere bağlamak gerekiyor. Aynı sistemi
    kara kovanları bozmak isteyenlerde yararlanabilir.
huseyin.alpagut
Günlük Yumurta
*

Çevrimdışı Çevrimdışı

bereketli yıllar

E-Posta
« Yanıtla #11 : Mart 10, 2010, 16:06:09 »

s.a Ne yalan söyleyim arıcılık merakım  bu sitedeki arıcı dostlar  seyesinde oldu . Bu meraka sebep olanlar bizi yalnız bırakmazlar diye düşünüyorum ( Sevgilerin paylaşıldıkca çoğaldığını unutmayalım ). Yardımlarından dolayı herkeze birdaha teşekkür ediyorum. A.E.O.
Erdal ODABAŞ
Ana Arı

Puan durumu: 41
Çevrimdışı Çevrimdışı

erdalodabas@windowslive.com
« Yanıtla #12 : Mart 10, 2010, 16:31:48 »

Yalnız bırakılmayacağınızdan emlin olabilirsiniz.

Arı su içer bal akıtır, yılan su içer zehir akıtır.
http://erdalodabas.blogcu.com/
huseyin.alpagut
Günlük Yumurta
*

Çevrimdışı Çevrimdışı

bereketli yıllar

E-Posta
« Yanıtla #13 : Nisan 06, 2010, 16:50:16 »

s.a arıcı dostları bu iş çok zevkli geldi bana geçen hafta aldım oğlumu yanıma (onunda hayvanlar hakkında merakı çok) ver elini arıların yanına  açtık arıyı Allah'tan fazla çapraz yapmamış petekleri tektek kesip aldım çerçevelere yanlarından bağladım koyduk yeni kovana . Bu hafta gidip kontrol ettim petekleri yapıştırmışlar bende söktüm ipleri hayırlısıyla düzeldiler. Birşeyi başarmak kadar güzel birşey yok ustalarıma burdan teşekkür ederim. (özellikle Halil abi verdiğin bilgiler çok faydalı oldu şükranlarımı sunarım.)
Halil BİLEN
Administrator
Ana Arı

Çevrimdışı Çevrimdışı

halilbilen2@hotmail.com
WWW E-Posta
« Yanıtla #14 : Nisan 06, 2010, 20:40:48 »

Hemşehri kontenjanındasınız ya...

halilbilen2@hotmail.com

Sayfa: [1] 2
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!
Bu Sayfa 0.329 Saniyede 22 Sorgu ile Oluşturuldu