MuratÇakır
Murat Çakır
Administrator
Ana Arı

Puan durumu: 30
|
 |
« Yanıtla #15 : Mart 01, 2010, 19:22:11 » |
|
Geçtiğimiz yıllarda ihracat fiyatından arıcılara şeker verilmesi gündeme geldi.
Fakat şöyle bir çekince doğdu. Arıcılara ihracat fiyatından verdiğimiz şekerler iç piyasaya satış olarak dönerse ne olacak?
Tonu 300 dolardan arıcıya verilecek şekeri, arıcı tonu 1000 dolardan satmayı arıcılık yapmaktan daha karlı görürse ne olacak?
Arıcıya verilen şekerin özel maddelerle boyanması gibi bir takım öneriler de ortaya atıldı.
Zaten yurtdışından gelen kaçak şekerden yeteri kadar ağzı yanan devlet, yeni bir kaçak satış sektörü doğurmamak için arıcıya ucuz şeker vermeye yanaşmadı.
|
|
|
|
|
|
Düşmanlarınızı bağışlayın. Bu onları en çok rahatsız edecek şeydir. (Oscar Wilde)
|
|
|
|
Murat AKIN
|
 |
« Yanıtla #16 : Mart 01, 2010, 19:56:01 » |
|
Ucuz şeker varmı var ama kimseye alın demem neden:
Arıcılar Ucuz kovan ararlar, ucuz petek ararlar, ucuz ilaç ararlar, herşeyin ucuzunu arayıp kalitesine ikinci seçenek olarak bakarlar. Birazda hazır mezar bulsa içine yatar gibi oldu.
Ucuz ya bir çeşit sinekten yağ çıkarma olayı.
Gelelim ucuz şekere:
Kesme şeker üreten fabrikalarda ikinci kalite ucuz şeker bulunur, ikinci kalite olsa yine iyi de üçüncü hatta dördüncü kalite.
Fabrika artığı ürünler şöyle:
1 - Kesme şeker üretilen kristal şekerin yapışması için kristal şeker nemlendirilir. Preslendikten sonra nemin fazlası emilir. bu tatlı bir sıvıdır arılara çok zararı yoktur. depolanmadığı atılır.
2 - Presleme anında üretim hatalarından dolayı arada bir kırılan kesme şeker parçaları ve kristal şeker parçaları, yere düşmediğinden bunun da arılara zararı yok.
3 - Yere dökülen şeker parçaları; bunlar yerden süpürülür içinde yerdeki toprak, çamur ve tozlar vardır.arılar için uygun değildir.
4 - Arada bir yapılan makine bakımlarında tozayıp makine üzerlerine toplanan pudra şekeri görünümlü şeker, yine makine aralarında kırılmış şekerlerden de oluşur. Bunun içinde çoğunlukla makine yağı ve toz, toprak vardır. en kötüsü de bu şekerdir yağlı kapkara dibinde kum biriken bir şerbet olur. bu da arılara çok zararlı olur.
Fabrikalar kötü olan artık şekerleri satabilmek için iyi olan artık şekerlerle karıştırırlar.
Biz arıcılar olarak şöyle bir prensip edinsek:
KENDİMİZİN YİYEMEDİĞİ HİÇ BİR ŞEYİ ARILARA VERMESEK.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halil BİLEN
|
 |
« Yanıtla #17 : Mart 01, 2010, 20:48:40 » |
|
Benim fabrikadan almak dediğim kesme şeker artığı veya çıkma şeker olayı değil ki...
Basbayağı KOD NO:16 Eskişehir Şeker Fabrikası ürünü...
Depoları bilirsiniz Murat hocam siz şehrin göbeğinde...
100 TL. yerine gidip, oradan 95 TL. den alınsa mesela...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Murat AKIN
|
 |
« Yanıtla #18 : Mart 01, 2010, 21:15:42 » |
|
Sayın Halil Bilen:
Ben sizin yazdığınıza bir şey demedim, herkesin o şekeri kullanmasının doğru olacağını biliyorum.
Ucuz şeker lafı geçince arıcıların buna da ulaşacağını bildiğim için uyarı amaçlı yazdım.
Zaten sizin yazdığınız normal şeker bunu biliyorum.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halil BİLEN
|
 |
« Yanıtla #19 : Mart 01, 2010, 21:25:11 » |
|
Hocam, hem geldiğinizde siz de alırsınız. Fena mı olur?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
YAREN
|
 |
« Yanıtla #20 : Mart 01, 2010, 21:27:50 » |
|
Hakan bey, ben bildim bileli devlet şeker üretimine kota uyguluyor. Bunun sebebini ben de çok merak ediyorum. Başka bir gariplik de, yurtdışına şeker ihraç ediliyoruz. İhraç fiyatları ise iç piyasaya göre çok komik düzeyde düşük.
Uluslararası piyasada ise beyaz şekerin tonu 300 USD civarında gözüküyor. Yıllara göre ülkemizdeki ortalama fiyatı ise tonu 1500 USD civarında.
Murat Hocam Herşey iyi güzel de ben Hasana 1500, Hansa 300 USD şekeri anlayamadım. Türkiye de birileri bundan kazanmasa sistem yürümez. Ama bu işin kazananı kim? Hükümete sorsak pancar üreticisi kazansın der. Ama pancar üreticisi madem istediği kadar ekemiyor üretemiyor demekki kazanamıyor. Şeker fabrikasıda hammadde bulamadığına göre yeterince kazanamıyor. Hasan zaten dünyanın en pahalı şekerini yiyor. Yani hepimiz Hansa, Jhons a mı çalışıyoruz. Bu işte daha derin bir dümen olmalı. Ben bizim şekerin yarı fiyatına Rusyadan gelen tır şoförü bir arkadaştan aldım biraz koyu renkli ve diriydi ama çok iyi tadlandırıcılık özelliği vardı. Bir zaman yine Rusyada pazardan bal almak istedim şeker kattınmı diye satıcı kadına sorduğumda suratıma sen aptalmısın der gibi baktı. Meğer o köyde şekerin fiyatı baldan pahalıymış. Adamlar çaya da bal katıp içiyormuş. Özetle aynı dümen ordada biraz var sanırım. Ancak dümen suyu ne taraf onu kestiremedim. Ama çok büyük gıda şirketlerinin de kendi aralarında farklı tadlandırıcılar kullanmaktan dolayı hukuk savaşı içinde olduğunu görünce bu işin boyutu biraz bizi aşar gibi geliyor. Arıcılar olarak biz ülke çapında çok büyük bir kulis yapsak bile uluslararası kartellerle mücadele etmemiz çok zor. Bu iş putini aştığına göre putuciyi de aşar
|
|
|
|
|
|
Bütün arıcı kardeşlerime bereketli bir yıl dilerim.
|
|
|
MuratÇakır
Murat Çakır
Administrator
Ana Arı

Puan durumu: 30
|
 |
« Yanıtla #21 : Mart 01, 2010, 21:46:45 » |
|
Ben biraz araştırdım konuyu. Türkiye'deki çay şekerinin fiyatlarının pahalı oluşunun uluslararası kartellerle çok ilişkisi yok.
Şeker stratejik ürün olarak değerlendirildiği için uzun yıllar devlet kurumlarında üretilmiş. Bu yüzden girdi maliyetleri çok yüksekmiş. 1 ton şekerin ülkemizde üretim maliyeti 900 dolar civarına geliyormuş.
İlginç bilgiler öğrendim. Yıllık ihtiyacımız 2 milyon ton kadarken, üretimimiz 4 milyon ton civarıymış. Yani ihtiyacımız olan şekerin yaklaşık 2 mislini üretiyormuşuz. Pancar ekimine ve şeker üretimine kota konulması, ihtiyaç fazlası olan üretimden kaynaklanıyormuş.
Serbest piyasa koşullarında arz talepten fazla ise fiyatların yerlerde sürünmesi lazım. Fakat Türkiye'de üretimin çoğunluğu devlet eliyle yapılıyor. Geçtiğimiz yıllarda şeker fiyatları nisbeten düşük tutuluyor, fabrikaların ettiği zarar görev zararı olarak bütçeden karşılanıyormuş.
Fakat maliye aldığı bir kararla görev zararını yasaklamış o yüzden fabrikalar kendilerini kurtaran fiyatlarla sattığı için yükselmiş.
Çözümü nedir diye sorulursa, çözüm malesef acı reçete gibi gözüküyor.
Şeker sektöründen bu haliyle geçinen nüfusun toplamı 2 milyon kişiymiş. Girdi maliyetlerinin yüksekliği, ihtiyaçtan daha fazla kişinin istihdam edilmesiyle alakalı.
Modern üretim yapılıp, serbest piyasa koşullarında şeker fiyatlarının aşağı çekilmesi demek, çok sayıda kişinin işsiz kalması anlamına geliyor.
İşin daha enteresan bir yönü de şurası. Türkiye'de 1.5 lira olan şekerin kilosu, Suriye ve İran'da 50 centmiş.
Sınır yoluyla yapılan kaçakçılık nedeniyle Türkiyeye giren kaçak şeker miktarı akıllara zarar. Neredeyse yıllık tüketimimizin dörtte biri kadar. Özellikle kesme şeker fabrikaları büyük oranda bu şekerleri kullanıyormuş.
Şu anda uyuşturucudan sonra en karlı iş şeker kaçakçılığı olarak görülüyor.
|
|
|
|
|
|
Düşmanlarınızı bağışlayın. Bu onları en çok rahatsız edecek şeydir. (Oscar Wilde)
|
|
|
|
anzavur
|
 |
« Yanıtla #22 : Mart 01, 2010, 22:47:24 » |
|
Şeker fabrilarından şeker almaktansa ana bayilerinden şeker almayı tercih etmenezi tavsite ederim.(10-20...çuval hesabı).Nedeni ise büyük toptancılar fabrikalardan yüklü miktarda 10 ayı bulan vadelerle toptan alımlar yapmaktadırlar.Fabrika çıkış fiatı diyelim 100 tl. Bu şekeri en kısa zamanda 100 tl altı fiattan peşin para piyasada tüketirler.Sıcak parayıda vadesi dolana kadar da piyasada çevirerek para kazanırlar.Fabrika çıkışı 97 tl faturalı 92tl peşine satanlara şahit oldum.Sevgili Halil abim fabrika yakın, şekerin çuvalı ucuz olur diye sevinme memlekette işler böyle yürüyor.
|
|
|
|
|
|
En başarılı arıcı arıya hükmeden arıcıdır.(rahmetli ustamdan)
|
|
|
|
YAREN
|
 |
« Yanıtla #23 : Mart 01, 2010, 22:54:17 » |
|
Modern üretim yapılıp, serbest piyasa koşullarında şeker fiyatlarının aşağı çekilmesi demek, çok sayıda kişinin işsiz kalması anlamına geliyor.
İşin daha enteresan bir yönü de şurası. Türkiye'de 1.5 lira olan şekerin kilosu, Suriye ve İran'da 50 centmiş.
Sınır yoluyla yapılan kaçakçılık nedeniyle Türkiyeye giren kaçak şeker miktarı akıllara zarar. Neredeyse yıllık tüketimimizin dörtte biri kadar. Özellikle kesme şeker fabrikaları büyük oranda bu şekerleri kullanıyormuş.
Şu anda uyuşturucudan sonra en karlı iş şeker kaçakçılığı olarak görülüyor.
Kaçakçılık dolayısı ile oluşan vergi kaybı ile her yıl bu fabrikaların modernizasyonu için gereken para şeker gibi eriyip gidiyor. Olan da pahalı şeker yiyen vatandaşa oluyor. Şekeri normal uluslararası piyasa fiyatına çeksinler. Normal ticaretten vergilerini alsınlar. Bu vergilerle fabrikalar modernize edilsin. Vatandaş ta normal fiyattan şeker yesin. 2 milyon şeker pancarı eken de tarlasına başka ürün eksin. Pancar zaten sulanabilen arazinin ürünü olduğuna göre o arazide ne eksen olur zaten.
|
|
|
|
|
|
Bütün arıcı kardeşlerime bereketli bir yıl dilerim.
|
|
|
|
Halil BİLEN
|
 |
« Yanıtla #24 : Mart 01, 2010, 22:56:17 » |
|
Ticari işlere aklım ermez benim.
Birlik hele bir konuşsun fabrikayla bakalım ne çıkacak?
Ticaret erbabı bilir. Fatura bedeli her zaman doğruyu yansıtmaz.
İskonto hesapları karmaşıktır.
% 30 + % 10 derler. Bu ilk bakışta % 40 gibi durur ama aslında % 37'dir.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ismail özdemir
Günlük Yumurta
Puan durumu: 0
|
 |
« Yanıtla #25 : Mart 01, 2010, 22:57:01 » |
|
ŞEKER ALACAK ARKADAŞLAR BİR AN ÖNCE ALINIZ KENDİM GIDA İŞİ YAPTIGIM İÇİN ZAM GELECEK 105 TL OLMASI BEKLENİYOR.BİR DE HESAPLI ŞEKER ALMANIN YOLU 1 1.... ŞEKER FABRİKASI VARSA ÇİVARDA DİREK ORDAN SORABİLİRSİNİZ YÜKLEME SIRASINDA YAGMURDAN ISLANAN ŞEKERLERİ AYIRIYORLAR 2... PAKET ŞEKER KÜP ŞEKER YANİ YAPAN FABRİKA VARSA ORALARDADA BU DEDİGİM ŞEKER DE OLABİLİYOR
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halil BİLEN
|
 |
« Yanıtla #26 : Mart 01, 2010, 22:59:32 » |
|
Küp şeker yapanların şekerlerinin kullanılmaması gerektiği çok net belirtildi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ismail özdemir
Günlük Yumurta
|
 |
« Yanıtla #27 : Mart 01, 2010, 23:06:41 » |
|
HALİL ABİ ONU DEMEK İSTEMEDİM KÜP ŞEKER FABRİKALARI GETİRDİKLERİ ŞEKERLERİ BOŞALTIRKEN BAGZEN YAGMURLU GÜNLERE DENK GELİYOR HER KAMYONDA 5 10 ÇV ŞEKER KENARI KOYARLAR BU DA SENEDE 250 300 ÇC ŞEKER YAPAR.BEN BAFRADA ARICILIK YAPAN LARA BAGZEN BÖYLE TEMİN EDİYORUM ÇV 95 SE 75 E VERİYORLAR SENEDE 100 ÇC BEN ALIR SATARIM.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halil BİLEN
|
 |
« Yanıtla #28 : Mart 01, 2010, 23:07:50 » |
|
Olay anlaşıldı.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ismail özdemir
Günlük Yumurta
|
 |
« Yanıtla #29 : Mart 01, 2010, 23:08:12 » |
|
HALİL ABİ ONU DEMEK İSTEMEDİM KÜP ŞEKER FABRİKALARI GETİRDİKLERİ ŞEKERLERİ BOŞALTIRKEN BAGZEN YAGMURLU GÜNLERE DENK GELİYOR HER KAMYONDA 5 10 ÇV ŞEKER KENARI KOYARLAR BU DA SENEDE 250 300 ÇC ŞEKER YAPAR.BEN BAFRADA ARICILIK YAPAN LARA BAGZEN BÖYLE TEMİN EDİYORUM ÇV 95 SE 75 E VERİYORLAR SENEDE 100 ÇC BEN ALIR SATARIM.
BİRDE FABRİKALARIN ŞEKERLERİN ŞEKER ORANLARINA BAKINIZ TÜRKİYEDE EN FAZLA ŞEJER ORANI YÜKSEK FABRİKA TOKAT AMASYADIR
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|