arıcıkürşad
Günlük Yumurta
Puan durumu: -1
|
 |
« : Mart 02, 2010, 19:37:14 » |
|
Arkadaşlar aranıza yeni katıldım hobi olarak arıcılık yapıyorum sivasta ve kayseride geçen yıl camiliden saf kafkas ana getirttim. birkaç tanede bunlardan f1 yaptırdım. kafkasın buralarda gelişmediği söyleniyor saf kafkas kafkas melezi f1 veya f2 ile uğraşan varmı düşüncelerinizi alabilirmiyim.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halil BİLEN
|
 |
« Yanıtla #1 : Mart 02, 2010, 21:40:02 » |
|
Elinizde zaten saf kafkaslar var anlaşılan.
Bu saf ana arılardan yeni ana arılar üretmişsiniz.
Ancak kesin olan birşey var.
Saf bir ırk ile arı ürünleri üretimi yapmak etkin ve doğru değil.
Saf ırklar melez ana arılar yetiştirmek için kullanılır.
Eğer ilk üretilen analar ertesi yıl başarı gösterirlerse sonraki kuşaklara iyi genlerini aktarabilme yetenekleri olduğundan saf ırklar mümkün olduğu kadar uzun süre yaşatılmalıdır. Bunun yolu da arı ürünü üretiminde kullanmamaktır.
Gelelim melez Kafkas arılara...
Kafkas arısının bal toplama yeteneğini tartışmaya gerek yok sanırım.
En büyük handikapı sonbaharda erken yavrulama faaliyetine son vermesi ve ilkbaharda bu sebepten düşük kadroyla çıkması...
Bir arılık sadece Kafkas melezi ile yönetilecekse bu durum sıkıntı yaratabilir.
Yerli arılarla aynı arılıkta bulundurulacak kafkaslar, özellikle bal üretimine iyi yönlendirilirse, üzerine bal toplama konusunda başarılı olabilecek şu ana kadar görülen bir ırk yok.
Ancak her ırkın kötü tarafları var maalesef.
Sivas ve Kayseri bölgesinde kısa süren bal akımları için başarılı olması konusunda sıkıntı yok ama kışa sokma ve kıştan çıkarma konusunda üst düzey arıcılık bilgisi gerektirir kafkaslar...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
selimoglu
Günlük Yumurta
Puan durumu: 0
|
 |
« Yanıtla #2 : Mart 02, 2010, 22:12:33 » |
|
En büyük handikapı sonbaharda erken yavrulama faaliyetine son vermesi ve ilkbaharda bu sebepten düşük kadroyla çıkması...
Bu gün arıları kontrol ettim, gerçektende sayılabilecek kadar arı mevcudu var..Kapalı yavru, iki çıta üzerinde
görünüyor..Fakat kovan içinde ölü arı çok...Bilmem normal bir durummudur?
|
|
|
|
|
|
Her ''bilenin'' fevkinde bir ''Ziyade bilen'' vardır...
|
|
|
|
HÜSEYİN AVNİ ÖZCAN
|
 |
« Yanıtla #3 : Mart 03, 2010, 07:32:02 » |
|
Sayın selimoğlu aynı kovan içinde hem iki çıta kapalı yavru var hemde çok ölü arı var yanlış anlamadık değil mi? Bu bayağı düşündürücü kovan dışında ölü arılar olsaydı anlayacaktık ama 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Murat AKIN
|
 |
« Yanıtla #4 : Mart 03, 2010, 09:15:36 » |
|
Uzaktan görüşün biri de: Bu arılar tam açlık sınırında olmasınlar.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
arıcıkürşad
Günlük Yumurta
|
 |
« Yanıtla #5 : Mart 03, 2010, 12:08:13 » |
|
halil ağabey ilgine teşekür ederim, senin yazını görünce çok mutlu oldum, elimdeki yerli arılardanda üretim yapıpı onlarında neslmini devam ettireyim, saf kafkaslardanda f1 üretimi yapıp, f1 ve yerli arılar ile bala çalışayım saf kafkasları damızlık olarak kullanayım doğru anlamışmıyımf1 ler saf kafkaslar kadar sonbaharda zayıflamıyo sanırım onlar yöremize nispeten uyum sağlıyo, şöyle ifade edeyim, f1 ler saf kafkaslar ve yerliler arası güçte oluyo sonbaharda buda ortalama 7-8 çerçeve civarı oluyo bu iyi bir sonuçmu sizce baharını henüz göremedik geçenlerde havalar biraz iyiydi bu yıl havalar çok soğuk gitmedriğinden fazla bal yediklerini düşünerek kek verdim. yerli arılarım ful dolular f1 ler aynen sonbahardaki gibi 7-8 çerçeve civarı ancak kafkaslar zayıflamış, 3-4 çıta civarındalar sizce iyi yoldamıyım harici tavsiyeleriniz olucakmı yazarsanız sevinirim saygılar sunarım.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halil BİLEN
|
 |
« Yanıtla #6 : Mart 03, 2010, 18:56:20 » |
|
İyi yolda olmak...
Buna herkes farklı cevap verir.
Siz farklı ırk ana arı satan birine sorarsanız bu soruyu, alacağınız cevap belli...
Kafkas mı, yerli mi?
İkisi de olmaz...
Yolumuzu çizmek konusunda mantık süzgecini iyi kullananlar zaten çoktan doğru rotaya girmişlerdir.
Siz Kafkası ve melezlerini yönetebiliyorsanız, diğer tüm ırkları hoplatırsınız. Hoplatma durumu, uyum sorunu yaşamayan yerli arılar için geçerli tabi ki...
Uyum sağlamasını beklediğimiz ama ölmüş olan ölü ana arıyı / ana arıları nasıl yöneteceksiniz ki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
selimoglu
Günlük Yumurta
Puan durumu: 0
|
 |
« Yanıtla #7 : Mart 03, 2010, 23:02:29 » |
|
Sayın selimoğlu aynı kovan içinde hem iki çıta kapalı yavru var hemde çok ölü arı var yanlış anlamadık değil mi? Bu bayağı düşündürücü kovan dışında ölü arılar olsaydı anlayacaktık ama  Hüseyin bey, iki çıtanın tamamı yavru dolu değil..Sadece iki çıta üzerinde çok az kapalı yavru var, diğer üç çıtada yavru yok..Dediğim gibi kovan içerisinde bir çok ölmüş arı var..
|
|
|
|
|
|
Her ''bilenin'' fevkinde bir ''Ziyade bilen'' vardır...
|
|
|
arıcıkürşad
Günlük Yumurta
|
 |
« Yanıtla #8 : Mart 04, 2010, 15:21:51 » |
|
halil ağabey yazının son satırını anlamadım ölen ana arı yokki f1 lerden ana üretsem yani f2 yaptırsam yerliye biraz daha yakın bir arı olmazmı sonucu nasıl olur deneyimlerinizden faydalanmak isterim, bazı arıcı arkadaşlar yazıyo bal mevcutla oluyo diye kesinlikle katılmıyorum neden bir kaç sene önce dışarıdan gelen oğullardan yakaladığım bir arı vardı haziranın sonunda 3. katı tamamladı çok güçlü bir arıydı ondan daha az güçlü arılar kadar balı olmadı, yanasip bakalım deneye deneye bulacağız sanırım, ha bunu derken bölgeye uyum sağlamış mevcudu kalabalık arı olursa ona sözüm yok o arının önünde kimse duramıyo o zaten işini biliyo 12 yıldır arıcılık yapıyorum. ancak hala bu arıları anlayabilmiş değilim tek bildiğim çalışmalarını seyretmek çok hoşuma gidiyo buda bana yetiyo herkese selamlar
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halil BİLEN
|
 |
« Yanıtla #9 : Mart 04, 2010, 18:04:02 » |
|
Siz son cümleye takmayın. Bölgenize uyum sağlama konusunda sıkıntı çıkarma ihtimali olan ana arılardan bahsetmiştim.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
HÜSEYİN AVNİ ÖZCAN
|
 |
« Yanıtla #10 : Mart 04, 2010, 18:16:40 » |
|
Sayın selimoğlu sanırım bahse konu kolonin ana arısı mevcut kovan içerisinde bu şekilde ölümlere kolonin yağmalanması, kovandaki nem ve yeterli oranda bal kalmaması sonucu rastlanır tabiki kovanda hastalık yoksa,bazende kolonin oluşturduğu arı salkımlarından türlü sebeblerden dolayı salkımdan kopan arılar soğuktan dolayı geri salkıma katılamazlar ve kovan tabanında ölürler eğer o kolonide yeterli oranda genç işçi arı bulunmaz ise koloni bu ölü arıları temizleyememekte sizin durum eğer yeterli bal varsa ve nem yoksa muhtemelen ölüm sebebi yukarıda saydığım nedenlerden ötürü olabilir.Tabiki belirgin bir hastalık durumu yoksa (A.Y.Çürüklüğü gibi)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
arıcıkürşad
Günlük Yumurta
|
 |
« Yanıtla #11 : Nisan 05, 2010, 13:22:16 » |
|
vişneler çiçek açmaya başladı arılar yumurtlamayı artırmaya başladılar kafkas ve f1 lerim 5-6 çerçeve arası yerli arılarım 10 çerçeve ful, ne dersiniz kafkas ve f1 len nektar akımına (bal mevsimine) yeterli mevcudu sağlarmı fikirlerinizi bekliyorum. Yada deneyimleri olan varsa yazarsa sevinirim
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halil BİLEN
|
 |
« Yanıtla #12 : Nisan 05, 2010, 19:01:51 » |
|
Yerlilerle, kafkaslar kadro olarak birbirine yetişemezler genelde.
Ancak olay bal hasadına geldiğinde kafkaslar farkı kapatır.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ahmet51
Pupa

Puan durumu: 1
|
 |
« Yanıtla #13 : Nisan 05, 2010, 20:09:07 » |
|
ben kafkasın enteresan çıkışlarına çok rastladım.yavaş yavaş gider.bal akımı yaklaşınca hoplayıp zıplar yerimi genişlet marifetimi göstereyim der.
|
|
|
|
|
|
arıya bulaşma kurtulamazsın.bulaştıysan hiç çabalama, ayrılamazsın.aşk mıdır hastalık mıdır;ben anlamadım.eğer sen anlarsan bizlede anlatırsın.
|
|
|
arıcıkürşad
Günlük Yumurta
|
 |
« Yanıtla #14 : Nisan 06, 2010, 20:19:53 » |
|
Geçenlerde yumurtlamaya zorlamak için birer tane kabartılmış çerçeve verdim iki günde doldurmuşlar yumurtayı bu beni çok mutlu etti bugün birer üstü bal kemerli altı boş çevrçeve verdim bakalım onuda yumurtlayacaklarmı, ilk defa bugün varoa ilacına başladım. Aslında erken başlıcaktım ama malum civardaki arıcılar yapmadıktan sonra pek anlamı kalmıyo o yüzden bugüne kadar bekledim. gerçi şu ana kadar arıların üzerinde hiç varoa göremedim ama yinede ilaçlamadan olmaz dedim bilmiyorum yanlışmıyım. büyüklerimin fikirlerine her zaman saygı duyarım. umarım ahmet beyin dediği gibi çıkış yaparlar kafkaslar ben onlara yeri sağlarım. birde merak ettiğim malum bu yıl mevsim erken geldi buna bağlı olarak bal akım zamanıda erkenmi başlar tecrübesi olan varmı bu konuda yazarsa sevinirim. halil abi emekli ne zaman oluyosun saygılar sunarım herkese selamlar.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|