Teknik Arıcılık Bilgi Paylaşma Forumu
Eylül 10, 2010, 15:40:09 *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular:

Ana Sayfa   Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: ballıgın boyutu ne kadar?  (Okunma Sayısı 581 defa)
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
bekir albaş
İşçi Arı

Puan durumu: 4
Çevrimdışı Çevrimdışı

taşı delen suyun gücü degil sürekliligidir

WWW E-Posta
« : Mart 09, 2010, 16:07:49 »

selam arkadaşlar,bizim burlarda yani bana yakın kovan imalatı yapan yok merak işte arıcılıga ,heveslendik kendi kovanlarımı kendim yaptım güzelde oldu bana göre ama kuluçkalıkla ballık arası cok acık oldu gibi ikisinin cerceveleri arası kac sm olacak bilgi verebilirmisiniz.

HÜSEYİN AVNİ ÖZCAN
İşçi Arı

Puan durumu: 10
Çevrimdışı Çevrimdışı

27/03/2010 Benim arılık

WWW E-Posta
« Yanıtla #1 : Mart 09, 2010, 16:42:43 »

Bekir abi kulaçkalık yüksekliğinde olursa genelde uygun oluyor mesela benimkiler 26,5 cm simdiye kadar bir sorun yaşamadım tabiki ballığın kısa çerçeveli olanlarıda var onlarda 18 cm tam ölçüleri verecek olursam 43cm*50.5cm*26,5cm ancak parçalar ayrı hazırlanınca 43cm*47,9cm*26,5cm oluyor kısasında da 26,5cm yerine 18cm oluyor.

ARICILIK BİR HASTALIKTIR BİZDE BU HASTALIĞA YAKALANDIK ALLAH BİZE ŞİFA VERMESİN
ANTALYA LI 0 532 6886576
http://huseyinavniozcan.blogspot.com/
bekir albaş
İşçi Arı

Çevrimdışı Çevrimdışı

WWW E-Posta
« Yanıtla #2 : Mart 09, 2010, 16:45:25 »

teşekkürler ben kuluckalıkla aynı ebatlarda yaptımda kuluçkayla ballık cıtaları arası biraz uzak gibi oldu gibi geldi.

MuratÇakır
Murat Çakır
Administrator
Ana Arı

Puan durumu: 33
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #3 : Mart 09, 2010, 16:49:09 »

Ballık alt çıtası ile, kuluçkalık üst çıtası arasındaki boşluk 8 mm civarında olması gerekiyor.

Boşluk 1 cm den fazla olursa arılar boşluğa petek örüyor, eğer 4 mm den de dar olursa, kuluçkalık çıtası ile ballık çıtasını propolisle birbirine yapıştırıyor.

Her iki durum da çalıştırmayı zorlaştırıyor.

Düşmanlarınızı bağışlayın. Bu onları en çok rahatsız edecek şeydir. (Oscar Wilde)
ariciahmet
Pupa

Puan durumu: 0
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #4 : Mart 09, 2010, 16:51:47 »

Bekirbey iyi günler
çerçeveler arasındaki boşluğun nekadar olması lazim diye sordunuz herhalde.
Aradaki mesafe arının geçebileceğinden az olmaması lazım zıra arı gidemediği yeri kapatır,
Aradaki üzaklıkda bir santımın altında olması lazimki besafe aralı olunca orayada mum örer ve çerçeveleri kaldırınca sorun oluşur.
Kovanı yaptığın tahtanın kuruyerek çekmeside var öna göre yapıver ,bizdekovan ustaları arasında kurşun kalem kalınlığı kadar ara bırakırlar.

bekir albaş
İşçi Arı

Çevrimdışı Çevrimdışı

WWW E-Posta
« Yanıtla #5 : Mart 09, 2010, 17:08:50 »

Ballık alt çıtası ile, kuluçkalık üst çıtası arasındaki boşluk 8 mm civarında olması gerekiyor.

Boşluk 1 cm den fazla olursa arılar boşluğa petek örüyor, eğer 4 mm den de dar olursa, kuluçkalık çıtası ile ballık çıtasını propolisle birbirine yapıştırıyor.

Her iki durum da çalıştırmayı zorlaştırıyor.
herkese teşekkürler ögrenmek istedigim buydu saolsun

Ayhan.
Günlük Yumurta
*

Çevrimdışı Çevrimdışı

E-Posta
« Yanıtla #6 : Mart 09, 2010, 17:55:00 »

dostum bendeki çizimlerden çıkan sonuç şu:
Kuluçkalıkta, çerçeve üst yüzeyi ile, kuluçkalık üst seviyesi arasında 8 mm var.
Ballık yüksekliği 260 mm. Çerçeve yüksekliğinin 250 mm olduğunu düşünürsek, ballıktada çerçeveyi koyduğumuzda, çerçeve üst yüzeyi ile ballık üst yüzeyi arasında gene 8 mm kalacak. Kapak yada üst tahtası koyulduğunda bu 8 mm gerekli sanırım. Çerçeve yüksekliğinin 250 mm olduğunu düşündüğümüzde, ballıkta çerçeve altında 2 mm boşluk kalıyor.
Sonuçta, kuluçkalık çerçevelerinin üst kısmında 8 mm, ballık alt kısmında 2 mm, toplamda 10 mm çerçeveler arasında boşluk kalıyor.
Murat AKIN
Ana Arı

Puan durumu: 37
Çevrimiçi Çevrimiçi

« Yanıtla #7 : Mart 09, 2010, 18:01:18 »

Arıcılıkta bir prensip var:

Eğer boşluk 6.5 mm küçük olursa propolisle doldurup yapıştırır, 7.5 mm büyük oursa petek örer.

Bu milimetrik ölçüler arının boyutlarına göredir, bizim açımızdan hiç bir anlamı yoktur. Çünkü bize göre çok küçük ölçü olarak görünebilir.
musa acar
Larva
**

Çevrimdışı Çevrimdışı

herşeyin doğal olanı güzeldir...

E-Posta
« Yanıtla #8 : Mart 09, 2010, 19:26:42 »

Merhabalar. Balligin icine cerceveyi koydugunuzda cerceve alt hizasiyla ballik alti ayni hizada olmali. Yani ballik yuksekligi 26 mm. olmali . Boylece kuluckaliktaki cerceve ustundeki 10 mm. bosluk ideal olacaktir. Selamlar ...
anzavur
Pupa

Puan durumu: -1
Çevrimdışı Çevrimdışı

E-Posta
« Yanıtla #9 : Mart 09, 2010, 20:36:33 »

Kuluçkalıkla ballık arasındaki mesafeyi ölçmeye uğraşarak ayarlamak biraz zahmetli bir iş.En basit olay boş çerçeveleri koyduğunuzda katlar arasında bir adet sigarayı gezdirin, çerçevenin sigarayı ezdiği noktaları arı yapıştırır,yüksek geldiği noktalara da bizim ırklar erkek arı gözü işler.(bir adet sigara 7mm.)

En başarılı arıcı arıya hükmeden arıcıdır.(rahmetli ustamdan)
Murat AKIN
Ana Arı

Çevrimiçi Çevrimiçi

« Yanıtla #10 : Mart 09, 2010, 20:41:35 »

Sayın Anzavur:

Sigara içmeyenler ne yapacak oldu mu sizin ölçü?

Bu saatten sonra birde sigaraya başlayalım, çevrenize baksanıza millet bırakmaya çalışıyor.

Sigara içmeyenler içinde ölçü vermelisin.
Örnek:Kalem veya Serçe parmak gibi.
Murat AKIN
Ana Arı

Çevrimiçi Çevrimiçi

« Yanıtla #11 : Mart 09, 2010, 21:54:40 »

Kullanmamız gerekli kovan ölçüleri TS 3409 da uygun olarak yapılmalı.

Kovan ölçüleri belirlenirken arı boyutları düşünülerek yapılmıştır.
ve kovan ölçüleri içeriden dışarıya doğru bulunmuştur.

Arıların petekteki yavru yükseklilere 13 - 14 mm, arılararın arada gezme boşluğu yaklaşık toplam olarak 37 mm oluyor, yani çerçeve yanak ölçüsü 37 mm olarak ortaya çıkar.
Kovanda en temel ölçü 37 mm ölçüsüdür ölçülerin çoğunluğu bu ölçüden çıkmıştır.

Kovan genişliği bulunurken çerçeve sayısı ile iki dıştaki boşluk ve kovan ağaç kalınlığı toplamıdır.
Örnek:10 çerçeve bir kovan için (37 x 10) + (2 x 7,5 ) + ( 2 x 25 ) = 435 mm

Diğer ölçüler Amerikadan alındığından parmak ölçü sistemi ölçülerini metrik sisteme çevrilmiş ve kabul görmüş ölçülerdir.
 Piyasada bulunan petekler de bu ölçülerle orantılıdır.

Standart ölçüye göre:

Kovan ballık iç ölçüleri 385 x 455 x 260 mm dir.

Kovan ballık dış ölçüleri 435 x 505 x 260 mm dir.

Çerçeve dış yükseklik ölçüsü 250 mm olduğuna göre ballıkta ve kuluçkalıkta çerçeve üzerinde 10 mm kalır.

Yarım kat ballık aslında dadant kovan ballığıdır, ama yarım ballığın çerçeve sayısı 10 adete düşürülüp ölçüleri hiç değiştirilmeden langstroht kovana uyarlanmıştır.
Standart olan bu çerçevelerin iç ölçüsü 130 x 420 mm dir.
Yani çerçeve çerçeve yüksekliği 160 mm yarım kat ballık yüksekliği 170 mm dir.

Yalova'lı YUSUF
Pupa

Puan durumu: 21
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #12 : Mart 10, 2010, 14:20:30 »

Kovan genişliği bulunurken çerçeve sayısı ile iki dıştaki boşluk ve kovan ağaç kalınlığı toplamıdır.
Örnek:10 çerçeve bir kovan için (37 x 10) + (2 x 7,5 ) + ( 2 x 25 ) = 435 mm

sayın hocam verdiğiniz ölçülerdeki +(2 x 7,5) neredeki ölçü ?
gerçi ben anladım nerenin ölçüsü ama (anlayamayanlar için)sanırım o ölçüyü kovan içinde uygulayan yok en baş çıta her zaman yan tahtaya dayatılır ben hiç görmedim arada 7,5 mm boşluk bırakanı
o yüzdendirki kovan iç ölçüleri içten içe sağdan sola 38,5 yerine 38 yapılır çoğu yerde o kalan 10 mm de çerçevelere yapışan propolis payı olarak bırakılır

MANASIZ KELİMELERLE KONUŞMAKTANSA;MANALI BAKIŞLARLA SUSMAYI TERCİH EDERİM!!!
http://yalovaliarici.blogspot.com/
Murat AKIN
Ana Arı

Çevrimiçi Çevrimiçi

« Yanıtla #13 : Mart 10, 2010, 18:53:42 »

Anladığınız belli. 2 x 7.5 mm ölçüsü kovanın iki yanında bırakılan boşluktur.
Neden bırakılır? kovan dıştaki çerçevelerin kovan gövdesi ile olan boşluktur.
Bu boşluk en dıştaki çerçevelerin dış yüzeylerine bal doldurmasını sağlar.
Eğer boşluk olmayıp çerçeveler kovana sıkı olarak konulursa 1. ve 10. çerçevelerin dış yüzlerine bal az veya hiç doldurulmaz bu yüzden kovana 10 çerçeve koyarsınız 9 çerçeve bal alırsınız.

Eğer çerçeve bal satışı yapıyorsanız, en iyi doldurulması gereken iki çerçevenin bir yüzü boş çıktığından işe yaramazlar.

O  yüzden kovan iç ölçüsü 385 mm olarak yapılır.

Ben görmedim diyorsun ben kovan yapmaya başladım hep öyle yaptım ve çevremdekilerde öyle yapıyor ve yapmasını öneriyorum, demekki siz çevrenizdeki ölçüler öyle.
hbeyaz
Günlük Yumurta
*

Çevrimdışı Çevrimdışı

E-Posta
« Yanıtla #14 : Nisan 01, 2010, 17:11:03 »

sn. hocam, bu ölçütleri çizilmiş bir kovan şekli üzerinde gösterirseniz herkesin olayı kavraması daha kolay olur...
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!
Bu Sayfa 1.819 Saniyede 21 Sorgu ile Oluşturuldu