|
adalı
|
 |
« : Mart 11, 2010, 15:50:33 » |
|
ARKADAŞLAR FENNİ KOVANDA KARAKOVAN ÜRETİM YAPABİLMEK İÇİN ÖZEL ÇITALAR OLDUĞUNU BİLİYORUM FAKAT BUNLARI NERDEN TEMİN EDEBİLİRİZ YADA KENDİMİZ NASIL YAPABİLİRİZ BUNUNLA İLGİLİ GEREKLİ BİLGİLERİ BİZİMLE PAYLAŞIMANIZI RİCA EDERİM TŞK
|
|
|
|
|
|
İmrenirim arıya Petek petek balı var Konduğu çiçeklerin Pembesi var, alı var
|
|
|
alfredo
Günlük Yumurta
Puan durumu: 0
|
 |
« Yanıtla #1 : Mart 11, 2010, 16:12:11 » |
|
Bu çıtaları toprak tv nin yayınladığı arıcılık belgesellerinden birinde görmüştüm.Normal çıtaların içerisine monte edilmiş 6 küçük çıtayla yapılıyor.Temin edebileceğimiz bir yar varmı bilmiyorum. Ben bu yıl kendim yapmayı planlıyorum varsa temin edebileceğimiz bir yer paylaşsın arkadaşlar lütfen.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Erdal ODABAŞ
|
 |
« Yanıtla #2 : Mart 11, 2010, 17:35:11 » |
|
Arkadaşlar,balı kovan değil arı üretir. Balın kalitesi arının bulunduğu yerin bitkisel dokusuna göre değişsede hemen hemen genel karakteristiği aynıdır. Belki endemik bitki farkı farklı kılabilir.Bu da yurdun her yanında geçerli değil. İç anadoluda karakovan balı üretseniz fenni kovandan ne farkı olur? Karakovan balları piyasada çok pahalıya satılmakta ve müşteri tarafından tercih edilmektedir. Galiba Öğreneceğim çok şey var!!? galibası fazla ama bu konu için değil... İnanın merak ediyorum. Bu karakovanda ne var da 40- 50 liraya balı satılabilmektedir?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MuratÇakır
Murat Çakır
Administrator
Ana Arı

Puan durumu: 30
|
 |
« Yanıtla #3 : Mart 11, 2010, 18:29:34 » |
|
Karakovan balı gibi üretim denilerek, yapay petek kullanmadan üretilen bal kastediliyor. Kullandığımız modern kovanlarda da, müşterinin petekli bal talebini karşılamak için, yapay petek kullanmadan bal üretilebiliyor. Çerçeve içine konulan kutucuklar, petekli balın üretimi, saklanması ve satışında kolaylık sağlıyor. Peteği kesmeye gerek kalmadan kutucukları paketleyerek satabiliyorsunuz. Geçtiğimiz yıllarda ben köydeki arılarda bu uygulamayı yaptım. Nektar akımı zamanında arıların başında bulunamadığım için yaklaşık 10 çerçevede yaptığım bu kutucuklardan, 2-3 çerçevede bal alabildim.  Arıcılık kitaplarında seksiyon çerçeve denilen görüntüsü daha kaliteli kutular var. Fakat ülkemizde şimdiye kadar satan bir yer görmedim. Normal çerçeveyi 4'e ya da 6'ya bölen bu kutucukları pratik olarak şöyle yapıyorlar. yaklaşık 2.5 cm genişliğindeki uzun çıtalarda köşe yerlerini kör bir bıçak ya da iyi kesmeyen bir testere ile yaralayıp, buralardan bükerek kutucuğu oluşturuyorlar.
|
|
|
|
|
|
Düşmanlarınızı bağışlayın. Bu onları en çok rahatsız edecek şeydir. (Oscar Wilde)
|
|
|
|
Halil BİLEN
|
 |
« Yanıtla #4 : Mart 11, 2010, 18:31:59 » |
|
Bu konuda Murat Akın hocamda kesin bilgi var.  Çünkü Bilecik'te yanında getirmişti bu tür seksiyon örneklerinden...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Erdal ODABAŞ
|
 |
« Yanıtla #5 : Mart 11, 2010, 18:43:10 » |
|
Bu karakovan saplantısına kırıstelleşen balın sahte olduğu şeklinde bir kanaat uyandıranların bir katkısı var mıdır? Bana var gibi gerliyor.... Sizler ne dersiniz?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mehmet Kenar.
|
 |
« Yanıtla #6 : Mart 11, 2010, 18:56:07 » |
|
Erdal bey bu ihtimal yüksek tüketenlerden bazen duyuyorum işte 40 liraya aldım , aylardırda dolabımda hala donmadı ,eğer süzme olsaydı çoktan donardı gibi , çünkü bazılarına göre gerçek bal donmaz görüşü mevcut,,
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Erdal ODABAŞ
|
 |
« Yanıtla #7 : Mart 11, 2010, 19:04:01 » |
|
Sayın ceycey9553, Karakovanın en büyük özelliği mumu arı kılavuz peteksiz kendi yapıyor. Tamam. Bunu fenni kovanda da yapmak mümkün. Ama karakovan balı denincxe taliplisi çok olduğu gibi fiyatıda normalin iki, katı. Kaliteli bal için bu kadar komik kriter olmaz diye düşünmekteyim.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bünyamin YİĞİT
Günlük Yumurta
|
 |
« Yanıtla #8 : Mart 11, 2010, 19:40:44 » |
|
Sayın Erdal Bey. Siz karakovan balı ile normal fenni kovan balının aynı yörede yaptırıldığı zaman arasında hiç bir fark olmadığını kitaplardan okumuşsunuzdur. Ben de öyle zannediyordum. Benim size acizane tavsiyem öncelikle bir karakovan edinin. Daha sonra da o kara kovanınızı fenni kovanlarla aynı yerde, yani fenni kovanınıza hazır petek takmadan, yani sizin deyiminizle karakovan balı yaptırım. Birde karakovanınınzdan bir petek keserek ikisinin de tadına bakmanızı tavsiye ediyorum. O zaman aradaki farkı görebilieceğinize eminim. Yanlız karakovan da karakovan olacak şimdi bloglarda görüyorum. Evet kütük kovan ama bence fenni kovandan farkı yok. İçinde şurupluk öylece duruyor. Karakovana hiçbir şekilde besleme yapılmaz. Bende kütük karakovan var, Karakovan hakkında çok bilgili bir ustam da var. Yıllarca sadece karakovanlarda bal üretimi yapmışlar. Onlar fenni kovanlarda zorlanıyorlar. Karakovan daha kolay geliyor o insanlara. Bende karakovanda fenni kovan da var ikisinin de tadına bakabiliyorum ve aradaki farkı da rahatlıkla anlayabiliyorum. Herkese saygılar.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Erdal ODABAŞ
|
 |
« Yanıtla #9 : Mart 11, 2010, 19:50:49 » |
|
Bünyamin Bey,Zahmet edip yazdığınız uzun cevap için çok teşekkür ederim.İklna olmadığımı bilmenizi isterim. saygılarımla....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bünyamin YİĞİT
Günlük Yumurta
|
 |
« Yanıtla #10 : Mart 11, 2010, 20:02:29 » |
|
Ben de ikna olmamıştım zaten, denemenizi tavsiye ederim. Ben de deneyip ikna oldum. Karakovanın kötü yanı şu verim düşük oluyor. Bu forum Teknik arıcılık forumu burada karakovanı övecek tartışacak değilim. Yanlız karakovanın balı ile fenni kovanın balının aynı olmadığını bilinsin istedim. Bu sene kara kovanlardan aldığımız balın tadı aynı yerde duran fenni kovanın balı ile çok farklı ben denedim. arıcı arkadaşlarıma da denemesini tavsiye ederim. Ben karakovanımdan çok memnunum. Az da olsa balverimi petekli balın iki katı fiyat istiyorum, buna rağmen hemen satılıyor. Onun müşterileri ayrı fiyatını bile sormuyorlar. Herkese saygılar
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halil BİLEN
|
 |
« Yanıtla #11 : Mart 11, 2010, 20:09:30 » |
|
Balın, arının kendi yaptığı petekte olması ile bizim verdiğimiz kılavuz petekleri kabartarak yaptığı peteklerde olması arasında fark olmayabilir. Bende olmadığını savunanlardanım.
Ancak gözden kaçırdığımız bir konuyu Bünyamin abi dikkat çekmiş.
Karakovan denilince hiç besleme yapılmaması durumu anlaşılıyor. Doğrusu da bu olmalı belki de... Ayrıca Bünyamin abi'nin bahsettiği hocasını şahsen tanıma fırsatı bulduğumdan, ustaya göre arıcılık sadece karakovanla yapılır.
Besleme yapıldığında modern kovanlarda seçici davranarak bazı çerçeveleri süzmeme gibi bir durumumuz olsa da, karakovanda bu durum olmadığından besleme yapmaktan çekiniliyor.
Çamlıhemşin'i anlatışını dinlemek isterim yine uygun bir zamanda... Ustaya da muhabette balın farkının olmadığı konusunda görüş belirtmiştik ikna edemesekte...
Ancak Erdal abi önceki mesajlarının birinde İç Anadolu'da karakovanla modern kovan farkı olur mu diye sormuş. Bu konuda bölgenin ne bağlantısı var?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mehmet Kenar.
|
 |
« Yanıtla #12 : Mart 11, 2010, 20:10:15 » |
|
tadının değiştiğine bende inanmam,çünkü başlarken sepetlerim vardı ,bu benim yöremin karakovanıydı, evet fark vardı , ham peteğin verdiği tat , birde zahmeti
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halil BİLEN
|
 |
« Yanıtla #13 : Mart 11, 2010, 20:18:29 » |
|
Bu konuda Murat Akın hocamda kesin bilgi var.  Çünkü Bilecik'te yanında getirmişti bu tür seksiyon örneklerinden... Murat Akın hocamız benim forumda tanıdığım yaşça en büyüklerimizden. Gönlü genç orası da ayrı mesele. Pası attık kendisine ama ben kurbağadan resim yüklemekten anlamam dedi ve aşağıdaki fotoları attı ve bana yüklemek düştü.   Resimleri aldık ve yayınladık ama soruları da ben sorayım. Bu seksiyon parçalarını bizler nasıl elde edeceğiz veya yapacağız? Teşekkürler hocam şimdiden. Saygılar...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Erdal ODABAŞ
|
 |
« Yanıtla #14 : Mart 11, 2010, 20:20:27 » |
|
Halil Bey Karakovan işi işin süpekülörleri tarafından abartılıyor. Karakovandaki şartlari fenni kovanlarda sağlasak ne eksik kalır? Bencede bölgenin filan bağlantısı yok. Karakovanda bal üretmek birilerinin hoşuna gidiyor olabilir ama bu kadar abartmanın en azından karakovanla çalışmayalara , pahalı bal tüketenlere yapılmış bir haksızlıktır
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|