Teknik Arıcılık Bilgi Paylaşma Forumu
Temmuz 31, 2010, 04:44:09 *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular:

Ana Sayfa   Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: [1] 2
  Yazdır  
Gönderen Konu: acil cevap  (Okunma Sayısı 819 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
sonmevsim
Günlük Yumurta
*

Puan durumu: 0
Çevrimdışı Çevrimdışı

E-Posta
« : Mart 14, 2010, 19:58:48 »

Çemişgezek ilçe merkezinin deniz seviyesinden yüksekliği 975 m.dir.
Bugünkü durum itibarı ile toplam yüzölçümünün %35’ini ekilebilir alanlar ,%2’sini ormanlar, %63’ünü göl ve meralar kaplamaktadır Her yerleşim yerinde su başında yükselen kavaklıklar, bağlar ve bahçeler, yerine göre de meşelik ve iklim koşullarına uygun başka ağaçlar süsler.Çemişgezek’de hakim iklim tipi karasal iklimidir
1970-96 Yılları Arası Sıcaklık Değerleri

Aylar
 En yüksek(0C)
 En düşük(0C)
 Ortalama

Ocak
 8.4
 -11.5
 -0.8

Şubat
 11.2
 -9.8
 0.8

Mart
 19.5
 -4.1
 6.27

Nisan
 25.7
 1.2
 12.7

Mayıs
 30.0
 5.5
 17.9

Haziran
 35.8
 10.4
 23.0

Temmuz
 40.0
 14.3
 27.9

Ağustos
 37.8
 15.1
 26.9

Eylül
 36.0
 10.2
 22.9

Ekim
 29.8
 4.0
 15.5

Kasım
 18.9
 -2.2
 7.2

Aralık
 13.4
 -6.5
 1.9

Enlem     
Boylam
Yükseklik
 : 39-04
: 38-55
: 953  metre
bu şartlar altında hangi ırk arıcılık yapıla bilir şimdiden vereceginiz cevaplar için tşk ederim allah razı olsun
Halil BİLEN
Administrator
Ana Arı

Puan durumu: 93
Çevrimdışı Çevrimdışı

halilbilen2@hotmail.com
WWW E-Posta
« Yanıtla #1 : Mart 14, 2010, 20:03:52 »

Arı ırkının hangisi olduğunu merak ediyorsunuz anlaşılan...

Çok basit bir cevabı var bunun.

Arıcılıktaki sürenizi bilmiyoruz ayrıca.

Hiç sahip olduğunuz arılarınız var mı?

Yakın çevrenizde arıcılar var mı?

Eğer yakın çevrenizde uzun yıllar arıcılık yapan arıcılar var ise onların kullandığı yerel arıları tercih ediniz.

http://www.halilbilen.com/

halilbilen2@hotmail.com

Sevgi teleskoptan, kıskançlık mikroskoptan bakar.
sonmevsim
Günlük Yumurta
*

Çevrimdışı Çevrimdışı

E-Posta
« Yanıtla #2 : Mart 14, 2010, 20:06:16 »

tşk ederim arıcılık cok yaygın kafkas melezi yoğunlukvar şu ana kadar hiç arımız olmadı 4 arkadaş yeni başlamayı düşünüyoruz allah razı olsun
ahmet51
Pupa

Puan durumu: 1
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #3 : Mart 14, 2010, 20:10:56 »

size benim tavsiyem kafkas melezidir.kafkas,anadolu ırkıda olabilir.ama melezi daha iyidir.o yörelerin en iyi çalışanı kafkas ve melezidir.

arıya bulaşma kurtulamazsın.bulaştıysan hiç çabalama, ayrılamazsın.aşk mıdır hastalık mıdır;ben anlamadım.eğer sen anlarsan bizlede anlatırsın.
Polat
Larva
**

Çevrimdışı Çevrimdışı

E-Posta
« Yanıtla #4 : Mart 15, 2010, 12:16:45 »

Benim bu konudaki görüşümde o bölgede daha önce yaşamış hangi ırk arı varsa odur ismi bence çok önemli değil önemli olan o bölgeye uyum sağlamış bir ırk olmasıdır
Gürsel Ceylan
Larva
**

Çevrimdışı Çevrimdışı

E-Posta
« Yanıtla #5 : Mart 15, 2010, 13:34:41 »

Murat bey,
  bu arı ırkları konusunda çok kişinin kafası karışık. Mevcut arılarımızın ırk
  tespitini yapacak bir kurum yada labratuvar varmı ?
MuratÇakır
Murat Çakır
Administrator
Ana Arı

Puan durumu: 30
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #6 : Mart 15, 2010, 14:13:45 »

Malesef bu konuda arıcıya yardımcı olabilecek kurumlarımızın sayısı çok az.

Son dönemlerde, yerel ekotiplerin ve yerel ırkların belirlenmesi konusunda, doktora düzeyinde bir takım çalışmalar yapılıyor.

Ama bu çalışmalar da kısıtlı imkanlarla, kişilerin özel gayretleriyle devam ediyor.

Gözle bakarak bir takım ırk tahminlerinde bulunulabiliyor fakat bu yanıltıcı olabiliyor. Şu ırktır diyebilmek için bir takım morfolojik veriler olması gerekiyor.

Arı ırklarının oluşmasında diğer canlılara göre daha belirgin olan şöyle bir durum var; arılar ekolojiye yüzde yüz bağımlı olarak yaşıyorlar.

Ekolojik sistem ile uyumlu olmayan ırkın o bölgede uzun süre varlığını devam ettirme şansı olmuyor.

Bir bölgeye yabancı arı sokulmadığı zaman, 5-10 sene gibi bir zaman diliminde, yerel ırklar genetik hakimiyetini tekrardan kuruyor.

Yani bölgenize sürekli olarak dışarıdan arı getirilmiyorsa, arıcılar sürekli dışarıdan ana arı almıyorsa, elinizdeki arılar kendi bölgenizin hakim ırkıdır.

Düşmanlarınızı bağışlayın. Bu onları en çok rahatsız edecek şeydir. (Oscar Wilde)
Gürsel Ceylan
Larva
**

Çevrimdışı Çevrimdışı

E-Posta
« Yanıtla #7 : Mart 15, 2010, 14:30:26 »

Murat bey, yazdıklarınızdan şu sonucu çıkarabilirmiyim ?
  Babam arılarını yaklaşık 22 yıldır başka arı karıştırmadan bakıyor. Ben arılarımı
  ise ayçiçeğinde gezdiyorum.Haliyle değişik arıcı arkadaşlarla yakınlaşıyoruz.
  Hatta bir kaç kez ana arı almıştım.
  Bu durumda bölgeye hakim ırk besliyor diyebiliriz.
MuratÇakır
Murat Çakır
Administrator
Ana Arı

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #8 : Mart 15, 2010, 14:56:38 »

Oğul mevsimi ve aktif ana arı üretiminin yapıldığı dönemler dışında, diğer arıcılarla yakınlaşmak, ırklar açısından çok büyük sıkıntılar çıkarmıyor.

Fakat asıl sıkıntılı durum, bir bölgedeki arıcıların topyekün olarak kendi analarını, bölge dışından getirilen analarla değiştirmeleri.

Böyle birşey de kolay kolay gerçekleşmiyor.

Türkiyede'ki yerel ırkların varlığının ne düzeyde devam ettiğini araştıran bir doktora tezi var. Yanlış hatırlamıyorsam 2007 yılında yapılmış. Trakya bölgesinden araştırma amaçlı toplanan arıların yüzde 70 küsuru, kendi bölge özelliklerini göstermişler.

Bunun biyoloji de teknik bir ismi de var ama bir yere yazmadığım için unuttum.

Bir bölgeye yabancı gen akışı durdurdulduğunda, belli bir süre sonra o bölgenin genetik özellikleri yabancıyı siliyor.

Fransa'da yapılan bir araştırma var. 1960'lı yıllarda fransaya çok sayıda İtalyan arısı ithal edilmiş. Sonraki yıllarda yeterli verim alınamadığı için bu ithalat durdurulmuş. Bugün yapılan çalışmalarda, Fransız arılarında genetik olarak İtalyan arısının izlerine hiç rastlanmamış.

Düşmanlarınızı bağışlayın. Bu onları en çok rahatsız edecek şeydir. (Oscar Wilde)
Gürsel Ceylan
Larva
**

Çevrimdışı Çevrimdışı

E-Posta
« Yanıtla #9 : Mart 15, 2010, 15:04:02 »

benim çevremde gördüğüm kadarı ile dışardan getirilen ana arıların çoğu
  bizim bölgede yaşatılamadı yada bunlardan verim alınamadı.
  Getirilen hiç bir anadan memnun olan birine rastlamadım.
MuratÇakır
Murat Çakır
Administrator
Ana Arı

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #10 : Mart 15, 2010, 15:10:07 »

Bu anlattığınız şey çok denenmiş, sonuçları görülmüş. Ama insanlar sürekli aynı şeyleri denemeyi tekrarlayıp duruyor.

Tarihini tam bilmiyorum, sanırım 40 sene kadar öncesi Marmara Bölgesi için de İtalyan ana kampanyası başlatılmış. Bölgedeki bütün arıların İtalyanlaştırılması hedeflenmiş. Fakat bir kaç sene sonrasında arızalar baş göstermeye başlayınca bundan vazgeçilmiş.

İlk çıkan arıza, İtalyan arısı sakin olmasına rağmen, bazı melezler yerli arılardan bile saldırgan olmaya başlamış.

Gürsel Ceylan
Larva
**

Çevrimdışı Çevrimdışı

E-Posta
« Yanıtla #11 : Mart 15, 2010, 15:28:47 »

Bu saldırganlık konusuda biraz karışık. Aynı hahçe içinde ( 5 dönüm )
  babamın arıları arasında maskesiz dolaşmak bile zor. Fakat ben bütün kovanlarıma
  maskesiz bakabiliyorum. Bu konu biraz arı bakımı ilede ilgili olabilirmi ?
MuratÇakır
Murat Çakır
Administrator
Ana Arı

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #12 : Mart 15, 2010, 15:35:16 »

Arı bakımı, gıda durumu, arının yerleşim şeklinden dolayı sürekli bir tacize maruz kalması vs vs gibi faktörler de saldırganlıkla ilgili.

Saldırgan ırkların özelliği alarm kokusunu fazla salgılamaları. 30 tane arı içinde 1 tane böyle kovan varsa, o kovanı açtığınızda bütün arılar teyakkuza geçer.

Ali Varol
Pupa

Puan durumu: 4
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #13 : Mart 15, 2010, 20:31:56 »

Önceki gün arılara bakıyordum. Hava iyiydi. Çevrede arı bakan başka kimse yoktu. Kovanların ağzı iyi. Elimde körük, ani hareket yapmadan usulca açıyorum. Arılar sakin. Bana dönüp tanımıyorlar.

Ama üç-beş arı gelmiş başımda dolaşıyorlar. Dönüp dönüp çarpıyorlar. Yani vadeleri yetmiş. Necidir bu vadesi yetmiş arılar sizce? Buradaki arıcılarda bir inanış var: "Anasız arılar saldırgan olur." derler. Acaba arılıkta anasız bir kovan var da, ondan mı gelir bu saldırganlar?

Böyle iyi bir havada saldırganlığın başka ne gibi nedeni olabilir?

Ali Varol
Halil GÜNEBAKMAZ
Pupa

Puan durumu: 3
Çevrimdışı Çevrimdışı

hgunebakmaz@hotmail.com
E-Posta
« Yanıtla #14 : Mart 16, 2010, 00:54:56 »

AİLEVİ PROBLEMİ VARDIR Sırıtan Sırıtan

HALİL GÜNEBAKMAZ
Sayfa: [1] 2
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!
Bu Sayfa 0.11 Saniyede 19 Sorgu ile Oluşturuldu