Taner06
Günlük Yumurta
Puan durumu: 0
|
 |
« : Mart 18, 2010, 20:43:20 » |
|
Slm arkadaşlar benim bi arkadaşımın arıları kovanı terk etti bunun sebebi acaba ne olabilir? 8 tane kovanı vardı 8 ide terk etti kovanı hiç birinin içinde 1 adet bile ölü arı yok yiyecekleri var ama genede kovanı terk etmişler bunun sebebini anlayamadım bunların 3 tanesi sonbaharda kaçtı 5 taneside ilk baharda kaçtı ilgilenenlere şimdiden teşekkürler...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
murattt
Günlük Yumurta
|
 |
« Yanıtla #1 : Mart 18, 2010, 20:47:26 » |
|
aynı durum geçen gün benimde başıma geldi ama benim sadece bir kovanımda hiç arı yok dediğiniz gibi bal stoğuda var ama hiç ölü arıda yok ayrıca çalınmışta olamaz çünkü petekler birbirine yapışıktı yani hiç ellenmemiş
|
|
|
|
|
|
|
|
|
murat_e
Pupa

Puan durumu: 2
|
 |
« Yanıtla #2 : Mart 18, 2010, 20:58:39 » |
|
Varroa ilaçlamasından kaynaklanabilir mi acaba ?
Genelde kötü koku kaçırabilir.
Ama illaki kaçtı da olmaz, arılar tükenmiştir siz göremeden ana arı da dayanamaz ölür. Belki kovan tablasındaki 3-5 ölü arının içinde görebilirsiniz bazen.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gürsel Ceylan
Larva

|
 |
« Yanıtla #3 : Mart 18, 2010, 21:04:11 » |
|
terkedilmiş kovanların durumunu netleştirmek gerekli..!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Taner06
Günlük Yumurta
|
 |
« Yanıtla #4 : Mart 18, 2010, 21:05:30 » |
|
bencede ama bu konu hakkında pek bilgi sahibi olan yok sanırım
|
|
|
|
|
|
|
|
|
murat_e
Pupa

|
 |
« Yanıtla #5 : Mart 18, 2010, 21:15:17 » |
|
Taner06 sizin arınız bakımsızlıktan, yada yanlış bakımdan Kaçmış (ölmüş). Kesin cevabı aslında bu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bekir albaş
Pupa

Puan durumu: 3
taşı delen suyun gücü degil sürekliligidir
|
 |
« Yanıtla #6 : Mart 18, 2010, 21:19:39 » |
|
kovanlar eski ise yan tahtalarının içinde kur varsa arılar kacabiliyor bir arkadaşımın başına gelmişti. ama bir kovanında görünüşü saglamdı el demiriyle yan tahtaları biraz deştik bir dünya kurt cıktı. arı rahatsız olup kacmıştır.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Taner06
Günlük Yumurta
|
 |
« Yanıtla #7 : Mart 18, 2010, 21:25:07 » |
|
ama kovanların hepsi temiz ve yeni idi birde bakımsızlıkdan dolayı diyorsunuz bakımınıda yapmışdık birde bir arkadaşımdan duydum fare,kertenkele gibi hayvanlar kovana girdiği zamanda kaçıyormuş öyle duydum ama doğruluk derecesi nedir bilmiyorum
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MuratÇakır
Murat Çakır
Administrator
Ana Arı

Puan durumu: 30
|
 |
« Yanıtla #8 : Mart 18, 2010, 23:01:03 » |
|
Son 4-5 yıldır dünya arıcılarının gündemine giren Koloni Çöküş Sendromu denilen olayla Türk arıcılar da karşılaşmaya başladı.
Kovanda görülen bir problem olmamasına rağmen, arılar terkedip gidiyor. Arı ölülerine de rastlanmıyor. Çoğu zaman terkedilmiş kovanlarda kapalı yavrulara da rastlanıyor.
Bütün dünyada 2-3 yıldır yapılan ciddi araştırmalara rağmen konuyla ilgili net sebep ortaya konamadı.
Olası sebepleri şu şekilde sıralıyorlar.
- Varrova mücadelesinin yeterli yapılmamış olması. Varrova bulaşıklığı belli bir düzeyin üstüne çıktığı zaman arılar kovanı terketme eğilimine giriyor. - Gözle görülemeyen hastalıklar. - Arılara zararlı olan zirai ilaçlar. Bazı tohumluk ilaçların arılarda yön bulma duygusunu bozduğu söyleniyor. - Cep telefonu baz istasyonu, radar, yüksek gerilim hattı gibi elektromanyetik dalga yayan cihazlar. - İklim değişikliği nedeniyle arıların aşırı strese girmesi. Özellikle bölge dışından gelen ırklarda daha çok olduğu söyleniyor.
|
|
|
|
|
|
Düşmanlarınızı bağışlayın. Bu onları en çok rahatsız edecek şeydir. (Oscar Wilde)
|
|
|
|
HÜSEYİN AVNİ ÖZCAN
|
 |
« Yanıtla #9 : Mart 19, 2010, 00:27:28 » |
|
Bu durum gerçekten çok düşündürücü!!!!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gürsel Ceylan
Larva

|
 |
« Yanıtla #10 : Mart 19, 2010, 11:23:00 » |
|
Murat bey, özellikle baz istasyonu sıkıntısını yaşamış biriyim. Ayçiçeğine götürdüğüm kovanlarımın 250-300 m yakınlarında baz istasyonu vardı. Çok büyük kayıplarım oldu geçen yıl. Tarlaya çıkan arı geri dönemedi. Bende bunu çok geç anladım...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
murat_e
Pupa

|
 |
« Yanıtla #11 : Mart 19, 2010, 11:50:17 » |
|
Elektromanyetik dalgaların arıların davranışını etkilediği konusu da göz ardı edilmemeli. Benim arım ölmediyse sorun yapmadığı anlamı çıkmamalı.
20 sene evvelinden kalma bilim teknik dergisinde Avusturyalı araştırmacıların ses dalgalarıyla tarlacı arıları çalışmaya zorladıklarını ve istedikleri yere yönlendirebildiklerini ve başarılı oldukları yazılıyor. Daha da gelişmiş olabilir, biyoteknolojiyi kullanabilirler.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MuratÇakır
Murat Çakır
Administrator
Ana Arı

Puan durumu: 30
|
 |
« Yanıtla #12 : Mart 19, 2010, 12:07:40 » |
|
Baz istasyonları, yüksek gerilim hatları ve radar istasyonlarının, arıların yön bulma yeteneklerini körleştirdiği konusunda literatürde bilgiler ve bilim adamlarının açıklamaları var.
Fakat Murat beyin de söylediği gibi, sohbet ortamında böyle bir şeyi gündeme getirdiğiniz zaman, arıcılardan hemen itiraz sesleri yükseliyor.
Benim arılarım yüksek gerilim hattının altında bişey olmuyor, ben geçen sene baz istasyonunun dibine koydum ölmedi ya da yanımızda radar var olumsuzluk görmedim gibi.
Geçen sene Ağustos ayında günün en sıcak zamanı babamın zorlamasıyla meyve bahçesini ilaçladık. Atılan ilaç da güçlü bir böcek öldürücü.
Ben bir sürü itirazda bulundum fakat babam benim bütün itirazları reddetti. O zaman hiç değilse ambalajdaki prosedüre göre yapalım, yüzümüzü örtelim maske, eldiven takalım dedim. Ben bulduğum malzemelerden kendime göre önlem aldım. Babam yine cengaver gibi çıktı, elinde pompanın hortumu ağaç sular gibi ilaçlama yaptı.
Eve döndük, bana döndü, dedi o kadar tantana yaptın ne oldu ZEHİRLENDİK Mİ?
Bizde zehirlenmek deyince 2 saat içinde ölmek, arılara zararlı deyince de bütün arıların kovan önünde kitle olarak ölmesi anlaşılıyor.
Arılığımızdaki olayları literatürdeki bilgilere uygun olarak yeniden değerlendirmekte fayda var.
Benim de yaşadığım bazı tecrübeler oldu, kovanlarında ani terk durumuyla karşılaşan arkadaşlar önce bir etraflarına baksınlar, elektromanyetik dalga yayan bir teknoloji var mı diye.
|
|
|
|
|
|
Düşmanlarınızı bağışlayın. Bu onları en çok rahatsız edecek şeydir. (Oscar Wilde)
|
|
|
|