|
mehmet55
|
 |
« Yanıtla #30 : Temmuz 17, 2009, 19:53:07 » |
|
zawi bu ikili kovanı iyi düşünmüş kuluçkalık çerçeveli kısmı ballık da kara kovan kısmı şahsen benim kafama yattı başarılarının devamını dilerim
|
|
|
|
|
|
|
|
|
böcekbabası
Günlük Yumurta
Puan durumu: 0
|
 |
« Yanıtla #31 : Temmuz 18, 2009, 21:28:47 » |
|
zawi kardeşim kovanın güzel olmuş.eskiler kılıç arı diyorlar bu şekil petek ören arıya galiba.emek vermek ve karşılığını almak kadar güzel şey yok.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
NUMAN SEVGİLİ
Günlük Yumurta
|
 |
« Yanıtla #32 : Ağustos 30, 2009, 17:13:26 » |
|
Değerli arkadaşlarım hangi malzemeden yapılırsa yapılsın arı kovanı önemli olan 4 madde var 1.arı sağlığına etki etmeyecek 2.eğer gezgin arıcılık yapıyorsanız hafif olacak 3.kovanlar kullanışlı ve düzgün olacak yani yapan usta işçiliğini gösterecek 4.en önemliside ağaçlar fırınlanmış olacak arıcıların kovan açısından en büyük sorunu ağacın çatlaması ve çürümesidir. bazı arkadaşlar kavak ağacından yapılan kovanda arılar daha iyi oluyor diye yazmışlar arkadaşlar arı kışa genç işçi arı ile girdi ise birde mevsim uygun ise hangi ağaçta olursa olsun arı iyi olur. AMA şunu da unutmamak lazım kavak ağacı suya gelmez bi su işlesin tamam çürümeye başlar. su işlemez ise çok dayanır. en iyi ağaç kovan yapımında LADİN AĞACIDIR. ordulular da bu ağacı kullanırlar. bu ağaç hafif olur . suyu sevmez kısacası çatlamaz çürümez.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
özgün bolat
Günlük Yumurta
|
 |
« Yanıtla #33 : Kasım 18, 2009, 21:17:01 » |
|
slm arkadaslar bende bu uzun dağ tipi arı kovanları imalatını yapıyorum ama benimkinler 17 cıta alıyor ve üst katıda var bal mevsimi isterseniz 6 cıtadan sonra ana ızgarası koyabilir anayı gecirmeye bilirsiniz bundan sonraki cercevelere petek bağlamaya bilir sadece 2 cm kılavuz yapıp arının kendi peteğini ördürebilirsiniz buda beyaz olur zatenisterseniz üst kata da salabilirsiniz arılarınızı ben izmir bergama dan saygılar
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bekir albaş
|
 |
« Yanıtla #34 : Kasım 18, 2009, 22:52:54 » |
|
su kontra plagından yaptım kovanlarımı hafif oldu suya dayanıklı arılarımda iyi calışıyor ama kışın nasıl olur bılmiyorum zamanla ögrenecem sizlerede anlatırım tabi bizim buralar biraz rutubetli olur ama kar falan hiç görmeyiz de kuru poyraz cok soguk olur izmir /seferihisar saygılar
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ömergülbeyaz
Pupa

Puan durumu: 9
bir gece ansızın gelebilirim.
|
 |
« Yanıtla #35 : Aralık 02, 2009, 01:35:08 » |
|
bundan sonra kovan, çerçeve imalatları önem kazanıyor. baharda ve yazın ihtiyacımız olabilecek malzemeleri yaparken, yaptırırken, seçerken özenli olmak ileride karşılaşabileceğimiz sorunların birçoğundan bizi kurtarabilir. örneğin;
- malzemeler çok ağır meteryalden imal edilmiş olmamalıdır. indirip kaldırması kolay olması için. - malzemeler çok hafif de olmamalı. rüzgar, sarsıntı vs. sebeplerle uçmasın, devrilmesin. - malzemeler çok sert olmamalıdır. hem kovan nemini çekmez hem de ısı izolasyonu sağlamaz, ayrıca çatlama yapar. - malzemeler çok yumuşak ta olmamalıdır. çivi tutmaz, çok nemlenir. - malzemeler ağaç kurtlarının hoşuna gitmeyecek cins olması tercih sebebi olabilir. veya kullandığınız boya ve benzeri koruyucuları iyi seçin. - kullanılan ağaçlar budaksız olmalıdır. budaklardan dönme ve yamulma yapar. - çok iyi kurutulmuş, mümkünse fırınlanmış olmalıdır. - malzemeler nem ve yağmurdan her zaman için korunmalıdır. ne kadar çok yağmur, o kadar kısa ömür. - kovan ölçülerinin standartları bellidir. bu standartlardan saparsanız ALLAH yardımcınız olsun.
|
|
|
|
|
|
ainesi laftır arıcının, işine bakılmaz.
|
|
|
idrus
Günlük Yumurta
|
 |
« Yanıtla #36 : Aralık 02, 2009, 16:54:59 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ömergülbeyaz
Pupa

|
 |
« Yanıtla #37 : Aralık 02, 2009, 17:51:37 » |
|
bir örnek olarak ekliyeyim. babamın 70 li yılların başlarında yaptırdığı kovanlar ile benim yeni yaptırdıklarım standarttır ve aynı ölçülerdedir. eskisini babamın arkadaşı yaptı, şimdikini ise oğlu ve torunu yapıyor. eniştem de onların yanında marangoz olarak yetişti. ancak işi tam öğrenememiş olmalı ki yaptığı kovanlar biraz sakattır. sakın ona kovan siparişi vermeyin  marangoz işi bilecek, işine özen gösterecek. bu ailenin yaptıkları kovanlar mobilya hassaslığında. iki katlı tam takımı 45-60 arasında bir fiyata yapıyorlar ancak bu işte fiyattan daha önemli olan şey kalite ve standarttır. şuan elimde 25 senelik kovanlar var ve sanki yeni gibi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halil BİLEN
|
 |
« Yanıtla #38 : Aralık 02, 2009, 17:54:46 » |
|
Diğer arkadaşları bilgilendirmek amaçlı ilgili firmayı yazabilirsiniz. "Baş sayfalarda sitesi olan bütün firmalar" ifadesi çok tedirgin edicidir bizler için.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Murat AKIN
|
 |
« Yanıtla #39 : Aralık 02, 2009, 18:17:20 » |
|
Genelde amatör arıcılar kovan aldıktan sonra standartmı diye bakıyorlar. Eğer önceden kovan yaptıracakları firmaların ölçülerinin TS3409 a uygun mu diye bir inceleseler sonra siparilerini verseler, daha iyi olur.
Aslında bütün kovan yapan firmaların hepsi benim kovanlarım standart diye savunur, fakat çok yerde ölçüleri tutmaz. Kendi kafalarına göre ölçü değişikliği yaparlar veya elindeki malzemeye göre ölçü değiştirirler. Standart olmayan kovanlarla hiç malzeme değişimi olmaz, bu geniş dünyaya tek başınıza kalırsınız.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MuratÇakır
Murat Çakır
Administrator
Ana Arı

Puan durumu: 33
|
 |
« Yanıtla #40 : Aralık 02, 2009, 18:26:59 » |
|
Amatör arıcıların hepsi ülkemizde aynı sıkıntıyı yaşayarak arıcılığa başlıyor.
1995 yılında ben de arıcılığa meraklandım 3 tane arılı kovan aldım.
Kovanlardan 2 tanesi o bölgenin yapımı, 1 tanesi ziraat kovanı denilen modeldendi. 2 kovan ile ziraat kovanı arasında çerçeve uyumu yoktu.
Sonra çıkacak oğullar ve arı çoğaltmak için ülkemizin en bilinen petek firmasından 10 tane kovan alıp köye götürdüm.
Bu kovanlar da elimdeki kovanlara uymuyordu. 13 kovan, 3 ayrı tip oldu.
Arılar hızlı oğul verdi 3 sene içinde aldığım yedek kovanlar yetmeyince aynı firmadan 8 kovan daha aldım, İstanbuldan arabaya yükleyip köye götürdüm.
Köye vardığımda bir sürpriz beni bekliyordu, aynı şirketten almış olmama rağmen yeni aldığım kovanlar 3 yıl önce aldıklarımla uyumlu değillerdi.
Elimde oldu 21 kovan, 4 ayrı tip.
Arılar o sene çok oğul verdi ve benim götürdüğüm kovanlar da yetmemiş, babam kovan yapan bir marangozdan 3 tane satın almış. Onlar da ayrı tip doğal olarak.
Oldu 24 tane kovan 5 tane ayrı tip.
Ben acemi, arılar hırçın, çerçeveler kasalar birbirine uyumsuz varın benim halimi siz tahmin edin.
İstanbula döner dönmez hemen kovanları aldığım firmaya gittim şikayetimi ilettim.
Efendim ilk aldığım kovanlar, Aydın malıymış, ikinci aldıklarım Geyve'de üretilmiş. Yani üretici değişince ölçüler de değişmiş.
Hadi vazgeçtik TSE 3409 olmasından, keşke farklı zamanlarda alınan kovanlar birbirine uysa da, arıcılar sıkıntı çekmese.
|
|
|
|
|
|
Düşmanlarınızı bağışlayın. Bu onları en çok rahatsız edecek şeydir. (Oscar Wilde)
|
|
|
ömergülbeyaz
Pupa

|
 |
« Yanıtla #41 : Aralık 02, 2009, 23:53:28 » |
|
38,5 cm olan kovan iç genişliğinin 35 cm olarak yapılmışını gördüm. dokuzbuçuk çerçeveyle nasıl çalışılacaksa. yeni kovanın gövdesindeki çivilerin yarılarak 1 cmlik yarıklar açıldığını gördüm ki parmak giriyor yarığa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
msbyilmaz
Günlük Yumurta
|
 |
« Yanıtla #42 : Aralık 03, 2009, 13:22:08 » |
|
Geçen yıl katran ağacından yapılmış 5 adet kovan aldım.Gerçekten çok faydasını gördüm.Kışı soğuk geçen yerler için tavsiye ederim.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
idrus
Günlük Yumurta
|
 |
« Yanıtla #43 : Aralık 03, 2009, 14:30:14 » |
|
merhabalar öncelikle ilginize teşekkürler bütün firmaları kastetmedim ama isim vermek hoş değil diye düşünüyorum ne olursa olsun ekmekle oynanmaz ama isim vermezsek bütün firmalar belki daha dikkatli olurlar diye düşünüyorum selamlar
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
YAREN
|
 |
« Yanıtla #44 : Aralık 03, 2009, 15:07:03 » |
|
Kovanların köşe birleşimleri kırlangıç kuyruğu olan arkadaşımız varmı? Daha doğrusu köşe birleşimini kırlangıç kuyruğu veya benzeri teknikle üretim yapan kovan üreticisi arkadaşımız varmı?
|
|
|
|
|
|
Bütün arıcı kardeşlerime bereketli bir yıl dilerim.
|
|
|
|