Teknik Arıcılık Bilgi Paylaşma Forumu
Eylül 08, 2010, 00:08:01 *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular:

Ana Sayfa   Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: [1] 2
  Yazdır  
Gönderen Konu: POLEN ÜRETİMİ VE İŞLENMESİ  (Okunma Sayısı 3317 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
ekrem63
Larva
**

Puan durumu: 2
Çevrimdışı Çevrimdışı

E-Posta
« : Nisan 09, 2009, 23:33:49 »

Sevgili arkadaşlar burada çok konu olsun istemedim ama ilk akla gelen soru poleni nasıl toplarız ve nasıl işleriz.POLEN tuzaklı kovanlarımızı arıyıda aç bırakmadan kaç günde bir tuzakları koyup çıkarmalıyız.Ayrıca topladığımız polenleri sağlıklı bir şekilde nasıl kurutur nasıl saklarız.Ben gazete kağıdı gibi şeylerin üzerinde kurutulmasından yana değilim (çünki kanserojen madde içeriyor)sonuçta insan sağlığı daha önemli.Yağlı fırın kağıtlarını deneyen varmı ?? Yada bildiğimiz saman kağıtları daha sağlıklı diye düşünüyorum.
   Ayrıca bu polenleri nasıl temizleriz,saç kurutma makinesı olurmu yada rüzgarlı havada savurmakmı gerek.Birde topladığımız poleni nerede saklamalıyız.Bilen arkadaşlar paylaşırsa sevinirim
Halil BİLEN
Administrator
Ana Arı

Puan durumu: 93
Çevrimdışı Çevrimdışı

halilbilen2@hotmail.com
WWW E-Posta
« Yanıtla #1 : Nisan 10, 2009, 19:42:23 »

Alıntı sahibi: ekrem63
Poleni nasıl toplarız ve nasıl işleriz.

Poleni toplamak üzere bilinen tekniklerin şu ana gördüğümüz en güzeli, kendisinden polen tuzaklı kovanlardır. Yoğun polen akımında rahatlıkla toplanabilir. Yapılan araştırmalar, polen derlenen kolonilerin polen kıtlığı çekmediğidir.

Polen tuzaklarını arılıkta bulunduğumuz saatlerde 5-6 saat aktif halde tutabilir ve polen derleyebiliriz. Fazla aktif tutulması koloninin diğer işleyişlerinde sıkıntılar yaratabilir. (Erkek arı uçuşları)

Toplanan polenlerin ilk etapta içerdiği nemi olması gereken düzeye indirmek gerekiyor. Bunun için gazete kağıdı kullanılmamalıdır.

Hatta polen toplanan kutularda bile mümkünse kağıt havlu kullanılmasını öneririm. Bende gazete kullanıyordum ama bu konuda duyarlı bir arkadaşımızdan bir öneri alıp, bu şekilde kullanmaya başladım.

Toplanan polenleri kurutma için en güzeli, "hanımlar bilirler" ucuz yatak çarşafları vardır. Bunlardan 2 adet alınız.

Bir tane alta serilerek gölgeye konulur. Eğer ilerleyen saatlerde güneş polenin üzerine gelecek gibi olursa, diğerini de üzerine örtersiniz.

Belli bir süre sonunda kuruma/nem giderme işleminin olması gerektiği düzeyi öğrenmeye başlıyoruz.

Ancak belli bir kapasite yakalandığında polen kurutma/temizleme ekipmanları var, bunlardan edinmeliyiz.

Kuruyan polenler için 2 farklı büyüklükte eleklerden edinmelisiniz.

Bir tanesi polenden büyük delikli, diğeri de malum küçük delikli.

İlk önce büyük delikliden polenler aşağıya dökülecek, küçük delikliden de küçük polen tozları ve diğer maddeler.

Eleme işi sonrası küçük elekte iken saç kurutma makinesi ile hava tutulmasının çok faydası oluyor. En son işlem olarak büyük tepsilerde son kontroller yapılarak, temiz poşetlere konuluyor.

Varsa derin dondurucuya, yoksa buzdolabınızın altına koyuyorsunuz.

Poleni nasıl tüketelim?

Bir çok değişik uygulama ve karışım önerilse de ben şöyle yapıyorum.

Sabah kahvaltıda yiyebileceğim kadar balı tabağa döküyorum. Üzerine ise, poleni serpiyorum ve bakalım nasıl olmuş diye başlıyorum.

Önceden bal ile karıştırılmış polen eriyerek, balın berraklığını bozmakta. Sade polen yemek için ise, süreklilik sağlanamamakta. Her sabah bir avuç sade poleni atmalıyım diyorsunuz, 3-5 gün iyi gidiyor ama sonra unutuyorsunuz.

Polen taze mi tüketilmeli?

Ben özellikle arı ürünlerinde dikkat ettiğim, arının nasıl kullandığıdır.
Poleni taze kullanıyor ama az da olsa stok yapıyor. Demek ki bizde biraz stok yapabiliriz.

Ancak arı sütünü arı hiç stoklamıyor. Bu yüzden arı sütünde çok dikkat etmeliyiz.

http://www.halilbilen.com/

halilbilen2@hotmail.com

Sevgi teleskoptan, kıskançlık mikroskoptan bakar.
Erdal ODABAŞ
Ana Arı

Puan durumu: 41
Çevrimdışı Çevrimdışı

erdalodabas@windowslive.com
« Yanıtla #2 : Nisan 10, 2009, 22:15:38 »

Egehan Bey,iyi ki bu site varsınız ve birikimlerinizi paylaşıyorsunuz.Teşekkürler.

Arı su içer bal akıtır, yılan su içer zehir akıtır.
http://erdalodabas.blogcu.com/
Halil BİLEN
Administrator
Ana Arı

Çevrimdışı Çevrimdışı

halilbilen2@hotmail.com
WWW E-Posta
« Yanıtla #3 : Nisan 10, 2009, 23:06:36 »

Sinerji işte...

Bir fidanı hep beraber suluyoruz. Kimisi biraz fazla döküyor, kimisi az... Kimisi de gelip bakıyor fidanın dibine...

Gelip bakanlar bakıyor ki dibi nemli fidanın "iyi aman kurumamış" deyip gidiyor.

halilbilen2@hotmail.com

ekrem63
Larva
**

Çevrimdışı Çevrimdışı

E-Posta
« Yanıtla #4 : Nisan 12, 2009, 10:44:35 »

EGEHAN BEY sevgili kardeşim seni yakından tanımakta fayda var inşallah bir gün karşılaşırız çay kahve içeriz.Senin polen toplamak ve işlemek ile ilgili açıklamaların çok net olmuş.Bu sanırım bütün arıcılar için bir örnek teşkil eder.Bunun için sana ayrıca çok teşekkür ederim.Yine senin şu fidanın sulanması örneği çok anlamlı geldi bana okadar anlamlıki içinde çok şey ifade ediyor.Saygılar sunuyorum
Halil BİLEN
Administrator
Ana Arı

Çevrimdışı Çevrimdışı

halilbilen2@hotmail.com
WWW E-Posta
« Yanıtla #5 : Nisan 13, 2009, 09:38:07 »

Bu aralar fidanın dallarını çekiştirenler var her zaman ve her yerde olduğu gibi. Göz kırpan

halilbilen2@hotmail.com

putucitorpi
Pupa

Puan durumu: 3
Çevrimdışı Çevrimdışı

burbu-muhammet@hotmail.com
E-Posta
« Yanıtla #6 : Nisan 13, 2009, 16:11:10 »

sayın hocalarım belkı konumuzla ılgısı yok ama kusura bakmayın ya benım arı kovanlarım  polen tuzagı yok harıcı polen tuzagı aldım yanı portatıf tuzak kurdum guzel bır sekılde ama bır 3 gun durdu hıcınde bır tane bıle polen goremedım . bolen  gelıyor ancak bır turlu tuzagı kuramadım.. baska bır tavsıyenız varmı.. ılk defa denıyecegım malum denemeyı cok severım herseyı deneye deneye kesıf etmeye calısırım benı aydınlatırsanız sevırım.....          BUTUN ARICI ABILERIME SAYGILAR..

putucitorpi
Halil BİLEN
Administrator
Ana Arı

Çevrimdışı Çevrimdışı

halilbilen2@hotmail.com
WWW E-Posta
« Yanıtla #7 : Nisan 13, 2009, 21:08:33 »

Muhammet, senin kullandığın harici polenlik bu mudur?

Eğer bu ise, neler yapman gerektiğini anlatmakta fayda var.

halilbilen2@hotmail.com

putucitorpi
Pupa

Çevrimdışı Çevrimdışı

E-Posta
« Yanıtla #8 : Nisan 13, 2009, 21:15:23 »

Muhammet, senin kullandığın harici polenlik bu mudur?

Eğer bu ise, neler yapman gerektiğini anlatmakta fayda var.

EVET EGEHAN HOCAM ODURR... EVT KULLANDIM AMA POLEN HIC TOPLAYAMADIM ...  ÖGRETMEN GEREKEN ANLATMAN GEREKEN SEY NE PEKI HOCAM  ANLAMADIM  BASKA BI EKIPMANIMI DAHA VAR ?

putucitorpi
Halil BİLEN
Administrator
Ana Arı

Çevrimdışı Çevrimdışı

halilbilen2@hotmail.com
WWW E-Posta
« Yanıtla #9 : Nisan 13, 2009, 22:17:33 »

Bana hocam deme öncelikle.

Şimdi koloniye yoğun polen geliyorsa, arıların girişine engel konularak deliklerden arıların içeriye girişi esası ile çalışıyor. Polenli arılar girerken polen sepetçiklerinde olan polenleri delikten geçirirken düşürürler.

Ancak girişi komple bu delikli levha ile kapatmalısın. Kapattıktan sonra 2-3 saatten fazla kapalı tutmamalısın. Çünkü erkek arılar giremez/çıkamazlar.

2-3 saat aç / 2-3 saat kapat.

halilbilen2@hotmail.com

putucitorpi
Pupa

Çevrimdışı Çevrimdışı

E-Posta
« Yanıtla #10 : Nisan 13, 2009, 22:34:42 »

Bana hocam deme öncelikle.

Şimdi koloniye yoğun polen geliyorsa, arıların girişine engel konularak deliklerden arıların içeriye girişi esası ile çalışıyor. Polenli arılar girerken polen sepetçiklerinde olan polenleri delikten geçirirken düşürürler.

Ancak girişi komple bu delikli levha ile kapatmalısın. Kapattıktan sonra 2-3 saatten fazla kapalı tutmamalısın. Çünkü erkek arılar giremez/çıkamazlar.

2-3 saat aç / 2-3 saat kapat.

BILGINIZ ICIN COK TESEKKUR EDERIM ... AMA BEN BANA HERZMN ICIN BILGI VEREN BANA BIR SEKILDE DERS VERICI ONLARDAN BILGI ALABILIYORSAN ONDAKI BILGILERI KENDIME ALABILIYORSAN BU BILGILERI ALDIGIM INSANLARA HOCA DERIM Kahkaha AMA EGER RAHATSIZ OLUYORSANIZ OZUR DILERIM AMA BEN BUNDAN ZEVK ALIYORUM:D ... HERSEY ICIN TESEKKURLER VERDIGINIZ BILGILER ICIN .....

putucitorpi
ekrem63
Larva
**

Çevrimdışı Çevrimdışı

E-Posta
« Yanıtla #11 : Mayıs 10, 2009, 07:13:27 »

Sevgili EGEHAN Ben size fikir danışmak açısından tecrübenizden faydalanmak istiyorum.Kolonide arıların bazıları çıtalara genellikle polen doldurmuşlar.Bu cins arılardan polen toplamak için polen arısı (kovanı) olarak yetiştirsek nasıl olur.Polen toplamakda daha fazla üretim yapmış oluruz diye düşünüyorum.sizin fikriniz nedir?
Halil BİLEN
Administrator
Ana Arı

Çevrimdışı Çevrimdışı

halilbilen2@hotmail.com
WWW E-Posta
« Yanıtla #12 : Mayıs 10, 2009, 11:00:38 »

Tecrübelerinden faydalanmak istediğiniz benim sizlerden farkım yok ki. Bende sizlerle birlikte öğreniyorum.

Poleni çok toplayan ırk var mı?

Polen bu konuda bir araç...

Polen ne için kullanılıyor?

Yavru bakımı, genç işçi beslenmesi ve genel olarak protein ihtiyacı.

Bu durumda yavrulama potansiyeli yüksek koloniler daha çok polen toplarlar.

Ancak sadece polen üretimi yapacaksak...

O zaman kolonileri polen toplamaya yönlendirebiliriz.

Polenin yoğun olduğu bir dönemde, polen toplayacak kolonideki açık larvalı çerçeve sayısını arttırırsak, ihtiyaç dolayısı ile polen gelişi fazlalaşır.

Bu açık yavrulu çerçeve arttırmayı diğer kolonilerden yapacağımıza göre bu iş çok zor ve kontrol altında tutulması gereken bir konu.

Bazı ırkların polen stoklama davranışının farklılığı ise başka bir özellik.

Bunu polen toplayarak engeleyebilir miyiz?

Bence mümkün değil ki o stoğu yapacaksa ölümüne çalışıp, o stoğu yapar yeniden.

Stoklanmış polenlerin bulunduğu kolonilerdeki fazla sayılabilecek polen stoklu çerçeveleri diğer zayıf kolonilerin en iç duvar çerçevesine yani kuluçkalık 1'inci çerçeve olarak verebiliriz.

Bu arada aslında standart sağlanması açısından çerçeve numaralarını bir gündeme getirmek lazım.

Kovana arkadan bakıyoruz ve en sağdaki ilk çerçeveden başlamak üzere sola doğru sayıyoruz.

Bazı bölgelerde ve bazı arıcılar arılarını soldan çalıştırıyorlar ve bu durum karışıklıklara sebebiyet veriyor.

Yine bir yaklaşım olarak polen yetiştirme kolonisi diye kolonileri ayırmaya gerek yok.

Polen derleme zamanı ile bal derleme zamanı çakışmıyor genellikle...

Önce poleni alacağız, tüm masrafı karşılayacağız (Söylemesi bile çok hoş) ve daha sonra bal akımına hazırlanacağız.

Annelerimizin bir günde hatırlanması gerektiği izlenimi veren bir günde üstelik bir Pazar gününde üstelik dışarıda hava süper iken ben bilgisayar başında bu yazıyı yazıyorum ama anneler deyince bizim kolonilerde de mevcut onlardan...

Bende koloni annelerini bir ziyaret edeyim.

halilbilen2@hotmail.com

Murat AKIN
Ana Arı

Puan durumu: 37
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #13 : Mayıs 10, 2009, 14:14:49 »

Sayın Halil Bilen:
Öyleyse koloni annelerine selamı götürün.
iyi çalışsınlar bal mevsimine göre kendilerini hazırlasınlar.
Saygılar.
ahmet51
Pupa

Puan durumu: 1
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #14 : Mayıs 10, 2009, 20:08:59 »

Polen derleme zamanı ile bal derleme zamanı çakışmıyor genellikle...

Önce poleni alacağız, tüm masrafı karşılayacağız (Söylemesi bile çok hoş) ve daha sonra bal akımına hazırlanacağız.

sayın Halil bey.bizim burda yaylada bal sezonu temmuz 2 veya 3 gibi başlar.5 i gibide yalangı dediğimiz bir çiçek açıyor.bu çiçekten yoğun miktarda polen akışı oluyor.balla beraber.taban çıtaları polenle doluyor.bu durumda ne yapmak lazım.saygılar

arıya bulaşma kurtulamazsın.bulaştıysan hiç çabalama, ayrılamazsın.aşk mıdır hastalık mıdır;ben anlamadım.eğer sen anlarsan bizlede anlatırsın.
Sayfa: [1] 2
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!
Bu Sayfa 0.607 Saniyede 22 Sorgu ile Oluşturuldu