|
kerimcoşkun
|
 |
« Yanıtla #15 : Mayıs 07, 2008, 21:58:16 » |
|
ismailli kardeş öncelikle aramıza hoşgeldin. Soruna gelince ben polen tuzaklı kovan kullanıyorum. Dolayısıyla ağzı biraz aşağıya doğru eğimli olduğu zaman yağmur zarar vermiyor. Ama portatif tuzaklara zarar vermemesi için herhalde üzerini örtmek gerkir.
|
|
|
|
|
|
İzmir'li arıcılar izmir bölümüne mesaj atsın tanışalım
|
|
|
|
Egehan
Ziyaretçi
|
 |
« Yanıtla #16 : Mayıs 08, 2008, 19:36:11 » |
|
Dışarıdan takılan polen toplama aparatlarının zaten bir hafta gibi uzun süreli takılı bırakılması gibi bir uygulama yapılmamalıdır. Bunun bir çok mahsuru olup, koloniyi ölüme bile götürebilir.
Ancak kendisinden polenli kovanlarda yağmurun etkilemesi genelde görülmemektedir. Kovan uçuş tahtasının uygunsuzluğu var ise, uçuş tahtasından birikebilecek yağmur damlaları polen kutusuna akabilir. Bu da çok önemli bir zaiyat oluşturmaz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yusiskan
|
 |
« Yanıtla #17 : Mayıs 10, 2008, 00:49:18 » |
|
Dışarıdan takılan polen toplama aparatlarının zaten bir hafta gibi uzun süreli takılı bırakılması gibi bir uygulama yapılmamalıdır. Bunun bir çok mahsuru olup, koloniyi ölüme bile götürebilir.
Ancak kendisinden polenli kovanlarda yağmurun etkilemesi genelde görülmemektedir. Kovan uçuş tahtasının uygunsuzluğu var ise, uçuş tahtasından birikebilecek yağmur damlaları polen kutusuna akabilir. Bu da çok önemli bir zaiyat oluşturmaz.
kendinden tuzaklı kovanlarda tuzak her zaman aktif mi ? yoksa bir hafta sonra oda belli periyotlarla kapatılıyor mu? yani dışardan takılan tuzaklardaki gibi bir sakınca bu hazır tuzaklı kovanlarda yok mu ?
|
|
|
|
|
|
Kovanlarda hastalık belirlenmedikçe antibiyotik ve diğer ilaçlar verilmemelidir. Gereksiz ilaç kullanılması arılara fayda yerine zarar verir. (arıcılara web tasarım ücreti alınmadan site yapılır)
|
|
|
talan
Günlük Yumurta
Puan durumu: 0
|
 |
« Yanıtla #18 : Haziran 05, 2008, 16:29:34 » |
|
selamünaleyküm arkadaşlar, polen tuzaklarının delik çapları 5mm arı geçerken zorlanıp zayiat veriyor delik çaplarını 5,2mmye çıkarırsanız bu sorun nispeten ortadan kalkıyor polen kutusundada arı ayağı yok denecek kadar az oluyor delik biraz büyüdüğü için bazı arılar poleniyle beraber girip kovanın dengesinin bozulmasını önlüyor ben bu uygulamayı yapıyorum ve netice aldım saygılar sunarım
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ali Varol
|
 |
« Yanıtla #19 : Mart 23, 2010, 23:15:15 » |
|
İki gün önce 20 arıya çiçektozu (polen) kapanı koydum. Kovanlar alttan çekmeceli. Önde polen kapanının altında 1X27 cm. giriş deliği, kapanın üstünde de 1X27 cm çıkış deliği var İkisini de açık bıraktım. Bu gün polenleri topladım. Yarım kg. dan biraz fazla. Çiçektozu birikmiş.
Yani kapanı fark eden arılar çıkış deliğinden de girebiliyor.
Daha önce polen toplamış arkadaşlardan öğrenmek istediğim şunlar:
20 arı, 2 günde bu kadar mı polen toplar?
Arılar gelişme döneminde olduğu için çıkış deliğini kapatmak istemiyorum.
Dahası, 2 arı çok az polen getirmiş. Akşam olduğu için arıları açmadım. Tekrar arılığa varınca ilk işim o arıları açmak olacak. Çok az (yok denecek kadar az) polen getiren arıların bir sorunu mu var acaba?
Arıların içini açmadan da polen kapanı kullanılarak arıların durumu hakkında fikir edinebilir miyiz?
|
|
|
|
|
|
Ali Varol
|
|
|
MuratÇakır
Murat Çakır
Administrator
Ana Arı

Puan durumu: 33
|
 |
« Yanıtla #20 : Mart 23, 2010, 23:26:33 » |
|
İki giriş kısmı birden açık bırakıldığında, bazı arılar durumu çabuk farkediyor ve tuzağı es geçerek doğrudan kovana giriş yapıyor.
Ben geçen sene 4 kovanda bu şekilde iki girişi birden açık bırakıyordum.
2 kovanda çok az polen oluyor, 1 kovanda bir miktar, 1 tanesinde ise çok polen oluyordu.
Ben az polen olan kovanlardan polenleri birisi almış diye düşündüm.
Fakat iyice takip edince farkettim ki, 3 kovanın arıları tuzağa hiç uğramadan doğrudan üst delikten giriyor, 1 kovanın arısı ise üste hiç bakmadan alt girişten girmeye devam ediyor.
|
|
|
|
|
|
Düşmanlarınızı bağışlayın. Bu onları en çok rahatsız edecek şeydir. (Oscar Wilde)
|
|
|
|
Murat AKIN
|
 |
« Yanıtla #21 : Mart 23, 2010, 23:46:17 » |
|
Acaba arıların zeka düzeyi aynı düzeyde değil mi? Ne dersiniz?
Bir grup körü körüne aynı delikten, diğeri uyanıklık yapıp delik değiştirip üstten girmesi farklı bir davranış.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ali Varol
|
 |
« Yanıtla #22 : Mart 24, 2010, 00:51:17 » |
|
Ben polen toplamak istiyorum. Uyanıklık yapmayan, kapandan giren koloninin kaynağından damızlık almam gerekiyor galiba?
|
|
|
|
|
|
Ali Varol
|
|
|
ahmet51
Pupa

Puan durumu: 1
|
 |
« Yanıtla #23 : Mart 24, 2010, 10:31:42 » |
|
geçen sene 20 koloniyede ben taktım.arılar tuzaktan geçiyordu fakat bazı kolonilerdeki uyanık arılar tuzaktan başka geçiş olmayınca poleni tuzağın içinden geçiriyorlar.poleni tuzaktan geçecek kadar küçük getiriyorlar.en güçlü arımdan çok polen toplarım derken en az ondan alıyordum.uyanıklık yapıyor.poleni kaçırıyordu.
|
|
|
|
|
|
arıya bulaşma kurtulamazsın.bulaştıysan hiç çabalama, ayrılamazsın.aşk mıdır hastalık mıdır;ben anlamadım.eğer sen anlarsan bizlede anlatırsın.
|
|
|
|
Yalova'lı YUSUF
|
 |
« Yanıtla #24 : Mart 24, 2010, 18:58:06 » |
|
polen almak için üst girişi kapadığımda 5 dakika geçmeden açıyordum arıların o ufacık polen tuzak deliğinden geçmeye çalıştıklarını gördükçe boşver yahu alacağımız 100gr polen varsın olmasın arıların keyfi kaçmasın diye düşünürdüm fakat bu sezon hiç acımayacağım alabildiğim kadar alacağım polen kış çıkışı sönen kovanlardaki peteklerin 4/3 ü polen dolu olması bu kararı almama sebep olacaktır
|
|
|
|
|
|
|
|
|
arıcıkul
Larva

Puan durumu: 0
|
 |
« Yanıtla #25 : Mart 24, 2010, 21:27:22 » |
|
5,2 lik polen tuzagını nerden bulacagız. bu polen tuzakları satndart
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Erdal ODABAŞ
|
 |
« Yanıtla #26 : Mart 24, 2010, 22:08:02 » |
|
Arıcıkul Hocam, İstediğiniz ölçülereki polen tuzağı plakasını siz knendiniz özel yaptıracaksaınız.Bunun için organize sanayine kadar gitmeniz gerekecek. Piyasada bulunanlar standart olduğuna göre demekki bu şekilde olması gerkiyor. Ama siz standartların dışına çıkmakta ısrarcısınız. Özel imalattan başka çözüm yolu görünmüyür gibi...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Murat AKIN
|
 |
« Yanıtla #27 : Mart 24, 2010, 22:14:07 » |
|
Sayın arıcıkul:
5,2 mm ölçüsü nereden çıktı?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Erdal ODABAŞ
|
 |
« Yanıtla #28 : Mart 24, 2010, 22:20:18 » |
|
Murat Hocam, Arıcıkula sorduğunuz sorunun cevabını ben biliyorum.Müsadenizle arıcıkul yerine ben cevap vermek istiyorum. 5 mm lik polen tuzağı plakalarında arıların kanat ve bacakları çok kopmakta.Bu ölçü 5,2 olursa bacak ve kanat kopma hadisesi olmayacak.Arkadaş bu görüşte... Bu durumda a arı giriş delikleri genişlediği için toplanılan polen miktarı azalacak.Ama yeterki arılar kovana girerken organlarını kaybetmesinler. Bence iyi fikir...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halil BİLEN
|
 |
« Yanıtla #29 : Mart 24, 2010, 22:20:58 » |
|
polen almak için üst girişi kapadığımda 5 dakika geçmeden açıyordum arıların o ufacık polen tuzak deliğinden geçmeye çalıştıklarını gördükçe boşver yahu alacağımız 100gr polen varsın olmasın arıların keyfi kaçmasın diye düşünürdüm fakat bu sezon hiç acımayacağım alabildiğim kadar alacağım polen kış çıkışı sönen kovanlardaki peteklerin 4/3 ü polen dolu olması bu kararı almama sebep olacaktır
Kış çıkışı kovanlardaki peteklerin tamamı mı 4/3 bölümü polen dolu idi? Kış çıkışı ölüm sebepleri sıralandığında polen stoku fazlalığı belki de en son sıralarda gelir. Üstelik o stoklar polen derleme zamanı değil, muhtemeldir ki sonbaharda oluşmuştur. Her dönemin poleni de tüketime uygun olarak toplamaya müsait değil ayrıca... Siz polen toplayın kesinlikle ama bunu kış çıkışı ölen kolonilerdeki polen fazlalığına bağlamayınız. Zaten poleni bizler derledikçe koloni ihtiyacını fazlasıyla taşıyacak ve kaçıracaktır içeriye...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|