Teknik Arıcılık Bilgi Paylaşma Forumu
Temmuz 31, 2010, 04:15:38 *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular:

Ana Sayfa   Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: 1 [2]
  Yazdır  
Gönderen Konu: Kovan Alt Tahtası  (Okunma Sayısı 1390 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
mesto3
Larva
**

Puan durumu: 1
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #15 : Kasım 05, 2009, 14:44:16 »

Üstüme alınmam gerekir mi bilmiyorum evet ben bu denemeyi yaptım ve sonucu bende çok merak ediyorum altı delikli kovanlarımdaki arıların bahara sağlam çıkmasını ümid ediyorum
     Sayın polat kovan kapaklarındaki havalanma deliklerinide kapattınmı bu bahsettiğim kovanlada bu delikler yok ve hiç üstten haha çıkmayacak şekilde birde naylon kullanıyor örtü bezi yerine.Murat Çakır bey yurt dışındaki arıların  genelde 2 katlı kışladıkları yönünde yazısına gelince kalabalık arı demek daha fazla ısı daha fazla nem demek bence.Kapaktan havalandığı tezle bu delikler bırakıldığına göre bu tezde çürümüş olmuyomu.Hani ilk okulda buhar su deneyleri yapardık kaynayan suyun buharı yukarı çıkar ve biz üste soguk su kabı tutarsak değen buhar hemen tekrar su ya dönüşmezmiydi.Bu durumda ısınan nemli hava örtü bezimden çıkmaya çabalarken hop soğuk havaya yakalanarak suya dönüşmezmi.Bence alt havalanması fazla kovanlarda nemli hava daha yoğun olacağından sıcak havayla devamlı sirkülasyon yaparak dibe çöküp aşağıda suya dönüşecektir diye tahminediyorum.Kovan iç sıcaklığının devamlı bir sevyede duracağını vede kuluçkanın hemen hemen hiç durmayacağınıda sanıyurum.Tabi denemeden de kesin bir şey söylemek imkansız bunlar nacizane fikrim ve bence önemli bir konu ltfn herkez fikrini yazsın saygılarımla hoşcakalın.
Halil BİLEN
Administrator
Ana Arı

Puan durumu: 93
Çevrimdışı Çevrimdışı

halilbilen2@hotmail.com
WWW E-Posta
« Yanıtla #16 : Kasım 05, 2009, 20:56:24 »

Kalabalık arı, daha fazla ısı demek değil ki!

Kalabalık arı normal ısıyı daha kolay yakaladığından daha az yıpranma ve daha az bal tüketimi demek.

http://www.halilbilen.com/

halilbilen2@hotmail.com

Sevgi teleskoptan, kıskançlık mikroskoptan bakar.
Polat
Larva
**

Puan durumu: 0
Çevrimdışı Çevrimdışı

E-Posta
« Yanıtla #17 : Kasım 06, 2009, 11:50:15 »

Kovanlarımın altında havalandırma var ama üstünde bez değil ahşaptan yapılmış 3 parçalı tahta ile kapattım  artı kovan kapağına sac çakmadan öncede ısı yalıtım malzemesi koyup sacı o şekilde çaktım ki dışarıdaki soğuk havanın kovanın üst bölgesine nufuz etmesi biraz zor diye düşünüyorum bende
bahattins
Günlük Yumurta
*

Puan durumu: -1
Çevrimdışı Çevrimdışı

E-Posta
« Yanıtla #18 : Ocak 04, 2010, 12:46:54 »

sayın üstadlarım.kovan altı deliğinin şüphesiz havalandırmaya katkısı var .ama kovan iç ısısı üzerinde ters etkisi var.buda üşüyen arıların daha fazla bal tüketmesine ,daha az yavru yapmasına ve yavrularda çürük oluşmasına sebeb olmasıdır.bir atasözümüz var.ne gelirse soğuk ve soysuzdan gelir.siz kovanlarınızı iyi muhafaza edin ve sıcak tutun havalandırmayı uçuş deliğinden arı kendi sağlıyor. iyi çalışmalar.
İsmail TAŞER
Günlük Yumurta
*

Puan durumu: 2
Çevrimdışı Çevrimdışı

WWW E-Posta
« Yanıtla #19 : Ocak 04, 2010, 13:26:31 »

Merhabalar,

çoktandır bende bu konuda kafa yoranlardanım.

Almanyadaki olaya gelirsek kışın ilkbahara kadar hava sıcaklığı belli bir değerin üzerine çıkana kadar alt havalandırma açık yavru üretiminin hızlanması istendiği şubat sonu itibarı ile alt havalandırmayı kapatıp
iç ısının yükselmesi ve yavrulamanın hızlanmasını sağlıyorlar.Yazın çok sıcaklarda tekrar alt havalandırma açılıp kovan iç ısısı düşürülüyor.

Bu sene bende bütün kovanlarımın kapaktaki havalandırma deliklerini kapatıp örtü bezi üzerine baloncuklu naylon koydum.Giriş deliğini ise tam açtım polenlikli olan kovanlarımın ise alttan havalandırılmasını sağladım.
Şu ana kadar olumsuz bir durum yok.

Şimdi sıcak hava soğuk yüzeye çarpınca sıcaklığı azalıyor havanın dolayısıyla taşıyabileceği subuharı azaldığından yoğuşma oluyor.Dolayısıyla ben havalandırmanın bir şekilde alttan ya Murat Akın abimizin dediği gibi giriş üzerindeki bir delik ya da alt havalandırması olan kovanlarla alttan olması görüşündeyim.

Bu konu hakkında bir araştırma tezi mevcut isteyen arkadaşlar inceleyebilir

Arıcılıkta üstte boş ballıkla kışlatmanın kovan içi bağıl nem, sıcaklık ve koloninin yaşama gücü üzerine etkileri Nesimi Kaya
http://193.140.255.11/tezvt/tez.htm

Polat
Larva
**

Puan durumu: 0
Çevrimdışı Çevrimdışı

E-Posta
« Yanıtla #20 : Şubat 25, 2010, 16:01:20 »

Değerli arıcı dostlarım tecrübemi sizinle paylaşmak istedim kovanlarımın alt tahtalarını deldiğimi daha önce yazmıştım onları bu kış hiç kapatmadım ve öylece kışlattım 25 şubat itibari ile kovaların içini açmadım ama çok şükür polen faaliyetini görebiliyorum arılarım 2 kovan arım vardı ve bunlar 4 er çerçeve idi zayıf oldukları için endişeliydim ama sanırım bu yıl yıttılar
Sayfa: 1 [2]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!
Bu Sayfa 0.165 Saniyede 18 Sorgu ile Oluşturuldu