Merhabalar,
çoktandır bende bu konuda kafa yoranlardanım.
Almanyadaki olaya gelirsek kışın ilkbahara kadar hava sıcaklığı belli bir değerin üzerine çıkana kadar alt havalandırma açık yavru üretiminin hızlanması istendiği şubat sonu itibarı ile alt havalandırmayı kapatıp
iç ısının yükselmesi ve yavrulamanın hızlanmasını sağlıyorlar.Yazın çok sıcaklarda tekrar alt havalandırma açılıp kovan iç ısısı düşürülüyor.
Bu sene bende bütün kovanlarımın kapaktaki havalandırma deliklerini kapatıp örtü bezi üzerine baloncuklu naylon koydum.Giriş deliğini ise tam açtım polenlikli olan kovanlarımın ise alttan havalandırılmasını sağladım.
Şu ana kadar olumsuz bir durum yok.
Şimdi sıcak hava soğuk yüzeye çarpınca sıcaklığı azalıyor havanın dolayısıyla taşıyabileceği subuharı azaldığından yoğuşma oluyor.Dolayısıyla ben havalandırmanın bir şekilde alttan ya Murat Akın abimizin dediği gibi giriş üzerindeki bir delik ya da alt havalandırması olan kovanlarla alttan olması görüşündeyim.
Bu konu hakkında bir araştırma tezi mevcut isteyen arkadaşlar inceleyebilir
Arıcılıkta üstte boş ballıkla kışlatmanın kovan içi bağıl nem, sıcaklık ve koloninin yaşama gücü üzerine etkileri Nesimi Kaya
http://193.140.255.11/tezvt/tez.htm