Teknik Arıcılık Bilgi Paylaşma Forumu
Eylül 10, 2010, 14:32:51 *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular:

Ana Sayfa   Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: 1 2 [3]
  Yazdır  
Gönderen Konu: Kabartılmış Çıtaların Saklanılması ve Kullanımı  (Okunma Sayısı 2410 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
hatkobi
İşçi Arı

Puan durumu: 0
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #30 : Haziran 23, 2010, 09:14:41 »

Halil Bey günaydın.Kısa ve öz bilgiye teşekkürler.Arama bölümünden formik asit kullanımı yanıt vermedi.Kullanım şekli ve boş dolu çerçevelik petek korumasında çerçeve sayısı baz alınarak asit oranı ve kullanma şeklini anlatırsanız memnun olurum.Sağlıklar ve bereketli çalışmalar dilerim.( Tavsiye ettiğinize göre insan sağlığana zararlı değildir.)
mgencunal
Pupa

Puan durumu: 3
Çevrimdışı Çevrimdışı

E-Posta
« Yanıtla #31 : Haziran 25, 2010, 11:36:37 »

Eskişehir'i ve Bursa'yı mum güvesi açısından karşılaştırabilirim her 2 bölgeyi de yakından bildiğimden...

Bursa'nın yanında Es-Es'in güvede esamesi okunmaz.

Es-Es'te çok rahatız Bursa'ya göre...

Dolayısı ile mum güvesi konusunda Es-Es ekibi rahat olsun.

Serin bir odacık ve biraz formik asit.
Halil bey petek güvesi konusunda bende fazla sıkıntıda değilim.
Kapalı tecrit edilmiş oda eski evimizin altında olduğu çin en sıcak günlerde bile dışarıdaki sıcaklık değerinin yaklaşık 3-5 derece altında oluyor.
Bu yüzden uzun bir zaman petekler güvenin üreme sıcaklığına erişmiyor,
erişeceği sıcaklıklarda da kükürt devreye giriyor.
Organik asitlerle mücadeleye olan ilgi gün geçtikçe artarak devam ediyor,tabiki bende bunlardan birisiyim,kovan dışında buharlaştırarak oksalik asit uygulamasını yaptım başarılı sonuç ta aldım.Bunun yanında  organik asit tavsiyelerinin uçuştuğu dönemde,asetik asit almıştım daha uygulama gereği ve fırsatı olmadı.
Organik asitlerle varroa ve diğer zararlılarla mücadele yapabilmek, kullanan kişilerin sağlığını tehlikeye atmadan herkesin uygulayabileceği basit ve pratik formüller geliştirmek için çalışmalarım devam ediyor,sonuç aldığımda paylaşırız.
Halil BİLEN
Administrator
Ana Arı

Puan durumu: 93
Çevrimdışı Çevrimdışı

halilbilen2@hotmail.com
WWW E-Posta
« Yanıtla #32 : Haziran 25, 2010, 11:52:06 »

Benim anlatmak istediğimi bir etraflıca anlatayım.

Eskişehir ve Bursa/Mustafakemalpaşa bildiğim 2 bölge.

Mum güvesi faaliyeti bu 2 bölge arasında çok fazla.

Örneklendireyim.

Hiçbir uygulama yapmadan aynı özelliklerde 100'er peteği serin bir odaya koyalım aynı tarihte.

Baharda Eskişehir'de 40-50 adedini kullanabiliriz. Mustafakemalpaşa'da ise sadece telli çerçeveler kalır.

Dolayısı ile bu farkın olduğu yerde uygulamalarda dikkatli olmak gerekiyor.

Bu 2 bölge arasındaki en büyük fark gece sıcaklıkları.

Eskişehir'de Ağustos'un sonlarına doğru gece sıcaklıkları 4-5 dereceye geriler ve mum güvesi faaliyeti zarar görür.

Bu Eskişehir'de mücadele etmemek anlamına gelmiyor tabiki.

Bursa'da yapılan kötü bir uygulama da var. Bizzat dayım yapıyor ve başka öneri getirmememize rağmen soğuk hava koşulları oluşturulamadığından...

Süzülmüş petekler sonbaharda arıların üst katında tutuluyor belirli bir süreye kadar. Bu durum arıların sonbahar yavrulama faaliyetine kötü etki ediyor.

Bursa için...

Arılıkta iyi izole edilmiş bir oda yaratılmalı ve soğutma sistemi kurulmalı. Aynı oda polenleri saklamak içinde kullanılabilir. Bu konuda sizin de görüşlerinizi almak isterim.

Soğutma sistemleri konusunda en ucuz ve en optimum değerleri nasıl yakalayacağız konusunda zamanında görüşlerinize başvururuz.

Bu durum hedeflerimiz arasında eğer Allah ömür verirse.

Küçük bir oda ve petekler sehpalarda dizili...

Biraz soğutma, biraz formik asit...

Keşke bölgemizde uygun soğuk hava depoları olsa...

http://www.halilbilen.com/

halilbilen2@hotmail.com

Sevgi teleskoptan, kıskançlık mikroskoptan bakar.
mgencunal
Pupa

Çevrimdışı Çevrimdışı

E-Posta
« Yanıtla #33 : Haziran 25, 2010, 12:28:44 »

Hlil bey,yapmak istediğiniz şey,petekleri kullanana kadar muhafaza etmekse klimatize edilmiş bir ortam yeterli.
Güveyi tamamen yok edeceğim veya minimum düzeye indireceğim derseniz bunun metodları belli,derin dondurcu veya organik asitlerle mücadele.
Derin dondurucu, yüklü miktarlardaki peteklere uygulama yapmak için ekonomik bir yöntem değil.
Yaklaşık 300 kolonisi olan aynı zamanda kovan imalatı yapan bir akadaşıma ,evinin altında bulunan deposuna ,ucuz segmenteki klimalarımızdan kurduk,peteklerini 4 yıldır hiçbir sorun yaşamadan muhafaza ediyor.
Güve'nin aktif hale geçebileceği sıcaklıklar başlayana kadar petekler kovanda kullanıma girdiğı için,koruma amaçlı soğutma yöntemi yeterli oluyor.
Klimanın kurulduğu mekanın hacim olarak çoğu,kovan katları ve petekler tarafından işgal edildiği için klimanın çalışma süreside kısa oluyor.
Bu yüzden yatırım ve kullanım maaliyeti,sağladığı fayda gözönüne alındığında,bayağı ekonomik oluyor.
Halil BİLEN
Administrator
Ana Arı

Çevrimdışı Çevrimdışı

halilbilen2@hotmail.com
WWW E-Posta
« Yanıtla #34 : Haziran 25, 2010, 12:56:32 »

Olay tamamdır abi.

Düşüncemiz uygulamada da başarılı olmuş.

Minimum hacim, iyi izolasyon.

İç bölümde de boş alan kalmayacağından ekonomik olacağı sizin beyanınızdan da anlaşılıyor.

Bir ara gelirsiniz çiftliğe misafirimiz olursunuz emekli olalım da...

(Herşeyi emekliliğe endekslemeye başladık bakalım.)

halilbilen2@hotmail.com

mgencunal
Pupa

Çevrimdışı Çevrimdışı

E-Posta
« Yanıtla #35 : Haziran 25, 2010, 14:38:32 »

Olay tamamdır abi.

Düşüncemiz uygulamada da başarılı olmuş.

Minimum hacim, iyi izolasyon.

İç bölümde de boş alan kalmayacağından ekonomik olacağı sizin beyanınızdan da anlaşılıyor.

Bir ara gelirsiniz çiftliğe misafirimiz olursunuz emekli olalım da...

(Herşeyi emekliliğe endekslemeye başladık bakalım.)
İnşallah,düşündüklerini gerçekleştirmen temennisiyle.
mgencunal
Pupa

Çevrimdışı Çevrimdışı

E-Posta
« Yanıtla #36 : Haziran 28, 2010, 17:51:57 »

Şimdi de bu güve otunu öğrenme zamanı. Dinliyoruz ve resim görmek istiyoruz.

Halil BİLEN
Administrator
Ana Arı

Çevrimdışı Çevrimdışı

halilbilen2@hotmail.com
WWW E-Posta
« Yanıtla #37 : Haziran 30, 2010, 21:23:41 »

İşin açıkçası resimlerden bakarak doğada aynı otu bulabilmek çok zor benim adıma...

halilbilen2@hotmail.com

mgencunal
Pupa

Çevrimdışı Çevrimdışı

E-Posta
« Yanıtla #38 : Temmuz 01, 2010, 09:50:02 »

İşin açıkçası resimlerden bakarak doğada aynı otu bulabilmek çok zor benim adıma...
Halil bey resimdeki güve otu,diğer bitkilerle bir arada görüntülendiği için,size tanımlanması zor gelmiş olabilir.
Çoğunlukla toplu şekilde,öbekler halinde,kıraç yerlerde yetiştiğinden görünce hemen tanıyabilirsiniz.
Avcılar ve arıcılar iyi gözlemcidir kolay yanılmazlar,bitkinin kokusu kendini ele verir zaten .
Selamlar
yağcıbedir
Günlük Yumurta
*

Puan durumu: 0
Çevrimdışı Çevrimdışı

E-Posta
« Yanıtla #39 : Eylül 07, 2010, 01:03:44 »

boş peteklerin saklanması için şöyle bir yöntem izliyorum
           kovanı pürmüzle yakıp temiliyorum kovonın tabanınına izmir kekiği koyuyorum  çıtaları dizip üzerine kekik koyup kapatıyor temiz ortamda saklıyorum üç yıldır güve falan olmadı bençe güvenin sevmediği kokulu bitkilerle saklamak en iyi yol
Sayfa: 1 2 [3]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!
Bu Sayfa 0.294 Saniyede 21 Sorgu ile Oluşturuldu