Gönderen Konu: HAKİKİ BAL NASIL ANLAŞILIR  (Okunma sayısı 116342 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı kerimcoşkun

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 129
  • Yaş: 42
HAKİKİ BAL NASIL ANLAŞILIR
« : Mayıs 02, 2008, 10:12:51 »
Sevgili ustalarım, zaman zaman okullarda arkadaşlar bu soruyu bize soruyorlar. Ancak onlara tatmin edici cevaplar veremiyoruz. Bu konuda pratik herkesin hemen anlayabileceği ve tatmin olabileceği yöntemler nelerdir.
Saygılarımla...
İzmir'li arıcılar izmir bölümüne mesaj atsın tanışalım

Çevrimdışı Murat Çakır

  • Murat Çakır
  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3838
  • Yaş: 48
  • Yer: İstanbul
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
  • Rakım: 63
Ynt: HAKİKİ BAL NASIL ANLAŞILIR
« Yanıtla #1 : Mayıs 02, 2008, 13:14:26 »
Hakiki baldan kasıt arı yüzü görmemiş bal mı? Yoksa arıya aşırı besleme yoluyla yaptırılan bal mı?

Toplumda bu konuda bir kafa karışıklığı var.

Arı yüzü görmemiş balı bir çok labaratuvar kolaylıkla anlayabiliyor. Fakat arıya aşırı besleme yaptırılarak üretilen bal konusunda işler karışıyor. Yanlış bilmiyorsam Türkiyede sadece 2 yerde bunu analiz edebilecek imkanlar var.

Pratik olarak önerilen bir çok yöntem var fakat bunların da bilimsel yanı yok.

Bir çok yöntem satıcıların halkı ikna etmek için uydurduğu şeyler.

Ben ilk defa bizim kasabada bir bal satıcısının kopya kalemle petek üzerine işaret koyarak bakın işte kopya kalem yazıyor, sahte olsa yazmaz diye sattığına şahit olmuştum.

Fakat sahte bal üzerine kalemle işaret koyup bakın buna yazmıyor çünkü sahte denildiğini hiç görmedim.

Zaten petekli bal aşırı besleme ile arıya yaptırılmış bile olsa, o kalem bunun üzerine de yazar.

Bütün balların rengi, kokusu, aroması değişik. Koklayarak, tadarak, suya katıp eriterek, boğazı yakıp yakmadığına bakarak anlaşılması çok zor.

En iyi hakiki bal anlama yöntemi, arıcının güvenilir olup olmaması.

Egehan

  • Ziyaretçi
Ynt: HAKİKİ BAL NASIL ANLAŞILIR
« Yanıtla #2 : Mayıs 03, 2008, 21:41:26 »
Türk milletinin bu tür konulardaki başarısını alkışlamak gerekiyor.

Aslında bir bakışta anlayanlar olsa daha makbul...

Bal analizlerinin yapılabilmesi için üretici ve tüketicinin karşılayabileceği miktardan fazla harcama gerektiğinden, uydur uydur söyle...

Hakiki bal için seçenek çok az.

Sadece kendinize ait kovanlardan hakiki bal yiyebilirsiniz.

Aksi halde balın hakiki olup olmadığı, sadece ayrıntılı bal analizleri ile teşhis edilebiliyor.

Ayrıca dünyada hiç bir kovan aynı yerde olmasına rağmen, aynı özellikte bal yapamazlar.

Fakat ballarımız hasatta harmanlandığından, ortak özellikleri ön plana çıkar ve diğer özellikler ise destekleyici lezzetler katarlar.

Çevrimdışı Murat Çakır

  • Murat Çakır
  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3838
  • Yaş: 48
  • Yer: İstanbul
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
  • Rakım: 63
Ynt: HAKİKİ BAL NASIL ANLAŞILIR
« Yanıtla #3 : Mayıs 03, 2008, 22:40:37 »
Sevgili arkadaşlar,

Kristallerinin ince ya da kalın olması tamamen nektarın toplandığı çiçekle ilgili. Kristal şeklinden yola çıkarak sahte mi gerçek mi anlaşılmaz.

Ayrıca arılara besleme yapılarak yaptırılan bal, içinde polen olmadığı için zaten çok geç donuyor.

Benim Bilecik civarında topladığım çiçek balları, tereyağı kıvamında kristalleri hiç hissedilmeyecek şekilde donuyor.

Ama Trakya yöresinin balları çok kalın kristalli donuyor. O şekilde yerken kristalleri hissedebiliyorsunuz.

Arıcılar genelde kendi bölgelerinden alışkın oldukları balların dışında bal gördüklerinde sahte olabileceğinden kuşkulanıyor.

Mesela Karadeniz bölgesi arıcıları, orman balı çok geç donduğu için, donmuş çiçek balına sahte bal muamelesi yapıyor.

Ben kaç Karadenizli arıcıdan duydum, gerçek bal donmaz diye.

Egehanın da dediği gibi Carbon testi dışında garantili bir gerçek bal sahte bal ayırım yöntemi yok.

Diğer yöntemler uydurulmuş ve halk arasında kulaktan kulağa yayılmış yöntemler. Bunlara bakarak değerlendirme yapmak her zaman yanıltır.

Çevrimdışı Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 6323
  • Yaş: 67
  • Yer: Tekirdağ
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 75
  • Rakım: 74 metre
Ynt: HAKİKİ BAL NASIL ANLAŞILIR
« Yanıtla #4 : Mayıs 04, 2008, 00:21:43 »
    donma durumuyla gerçek veya değil diye balı adlandıramayız. Ben kendimden şüphe etmeteciğime göre bazı yıllar ballar daha ince kristalleşiyor bazı yıllarda çok iri kristalleşiyor.
  Elimde eski bahar balı var tadı buruk nefis kokusu var kış ayları boyunca iri olarak kristalleşmişti şimdi kendi halinde akar kıvama geçti.
  İri kristalleşmiş balları arılarda pek tüketemiyorlar petek gözünün içinden çıkarmadan üzerine bal koyup sırlıyorlar.
  Dikkat ederseniz hep kristalleşmiş deyip yazdım şekerleşmiş demedim. şekerleşmek gerçer bal için yanlış bir kavram.
  piyasadaki satılan ballar işlenmiş endüstri ballarıdır. sıcak ortamda çok sık filitrelerden geçirilip alıcıya sunulur.

   Bir gözlemim:eğer bal erkenden donacaksa kabdan boşaltırken hışırtılı bir ses çıkarıyor.
   Saygılar.

Çevrimdışı kerimcoşkun

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 129
  • Yaş: 42
Ynt: HAKİKİ BAL NASIL ANLAŞILIR
« Yanıtla #5 : Mayıs 08, 2008, 19:40:14 »


Egehanın da dediği gibi Carbon testi dışında garantili bir gerçek bal sahte bal ayırım yöntemi yok.


sevgili arıbeyi,
Bu karbon testi bizim uygulayabileceğimiz bir test mi? Bu konuda bizi bilgilendirebilirseniz sevinirim.
İzmir'li arıcılar izmir bölümüne mesaj atsın tanışalım

Egehan

  • Ziyaretçi
Ynt: HAKİKİ BAL NASIL ANLAŞILIR
« Yanıtla #6 : Mayıs 08, 2008, 20:11:41 »
C13 olarakta adlandırılan bu test ancak laboratuvar ortamında yapılabiliyor. Uygulama ücreti de bir hayli yüksek. Ülkemizde bu testi yapan laboratuvarlar mevcut. Ancak üretici veya tüketicinin yaptırabilmesi fiyatının yüksekliği sebebiyle mümkün gözükmüyor.

Bir ilimizin kontrol laboratuvarına ait fiyat listesini araştırıp ulaşmıştım internetten.

2008 yılına ait bilgiyi yazayım sizlere...

Kül tayini
Numune miktarı:20 gr. Ücret 22 YTL.

Refraktometrik rutubet tayini
Numune miktarı:25 gr. Ücret 17 YTL.

Suda çözünmeyen katı madde tayini
Numune miktarı:100 gr. Ücret 15 YTL.

Sülfanamid grubu veteriner ilaçları analizi
Numune miktarı:1000 gr. Ücret 250 YTL.

Naftalin tayini
Numune miktarı:500 gr. bal/200 gr. petek Ücret 250 YTL.

C-13 analizi
Numune miktarı:100 gr. Ücret 220 YTL.

Serbest asitlik
Numune miktarı:50 gr. Ücret 20 YTL.

Diastas sayısı tayini
Numune miktarı:50 gr. Ücret 50 YTL.

Fruktoz
Numune miktarı:200 gr. Ücret 85 YTL.

Glikoz
Numune miktarı:200 gr. Ücret 85 YTL.

Ticari Glikoz tayini
Numune miktarı:50 gr. Ücret 20 YTL.

Toplam şeker analizi
Numune miktarı:50 gr. Ücret 30 YTL.

Sakkaroz
Numune miktarı:50 gr. Ücret 30 YTL.

HMF
Numune miktarı:200 gr. Ücret 85 YTL.

İletkenlik
Numune miktarı:100 gr. Ücret 15 YTL.

İnvert şeker analizi
Numune miktarı:50 gr. Ücret 30 YTL.

Parafin testi
Numune miktarı:50 gr. Balmumu Ücret 30 YTL.

Saflık(Bulutlanma) testi
Numune miktarı:50 gr. Ücret 30 YTL.

Haydi şimdi bütün bildiklerinizi gözden geçirin. Hatırlayın sağda solda görürsünüz "Tüm tahlilleri yaptırılmış ballarımız" diye başlayan ifadeler...

Artık sorarız değil mi hangi tahliller diye...

Çevrimdışı Murat Çakır

  • Murat Çakır
  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3838
  • Yaş: 48
  • Yer: İstanbul
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
  • Rakım: 63
Ynt: HAKİKİ BAL NASIL ANLAŞILIR
« Yanıtla #7 : Mayıs 08, 2008, 21:12:28 »
Bu tahlillerin hepsini yaptırmak için toplam kaç para ödemek gerekiyor ve toplam ne kadar bal göndermek gerekiyor, listeye bakıp hesaplayan var mı :)

Egehan

  • Ziyaretçi
Ynt: HAKİKİ BAL NASIL ANLAŞILIR
« Yanıtla #8 : Mayıs 09, 2008, 18:06:34 »
Bu tahlillerin hepsini yaptırmak için toplam kaç para ödemek gerekiyor ve toplam ne kadar bal göndermek gerekiyor, listeye bakıp hesaplayan var mı :)

Listeyi koyduk işte birisi de hesaplayıversin.

Bende tüm tahlilleri yapılmış bal var da... ;D

Çevrimdışı ekrem63

  • Larva
  • **
  • İleti: 90
Ynt: HAKİKİ BAL NASIL ANLAŞILIR
« Yanıtla #9 : Temmuz 28, 2008, 04:51:34 »
SEVGİLİ ARI BEYİ YAZDIKLARINDA Aydınlatmış insanlar bildikleri,güvendikleri arıcıdan bal alırlar ise daha iyi olur.Ben bir ara ÇANAKKALE'ye bağlı BİGA istikametine bir yakınımı ziyarete giderken BAL götürmüştüm orda bir arkadaş balı görünce satıyormusun dedi bende satarım dedim ve beğenirmisin bilmem dedim.O arkadaşda ilçe tarımda çalışıyor imiş Tadına bakarız dedi beğenirsek alırız deyince bende sordum nasıl anlarsın iyi baldan dedim.O ARKADAŞIN DEDİĞİ şu oldu gerçek bal ağızda damak tadı verir dedi.ve arkadaşlar gerçek bal ağızda damak tadı bırakıyor.Buna rağmen ben mesela kestane balını yiyemiyorum belki bölgeden kaynaklanıyor bana çok kokulu geliyor.bizim buralardaki bahar çiçeği ve hayıt balı daha kokusuz damak tadı bırakıyor.

Çevrimdışı Murat Çakır

  • Murat Çakır
  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3838
  • Yaş: 48
  • Yer: İstanbul
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
  • Rakım: 63
Ynt: HAKİKİ BAL NASIL ANLAŞILIR
« Yanıtla #10 : Temmuz 28, 2008, 12:46:28 »
Yurtdışından gıda aroması ve gıda boyası ithalatıyla uğraşan bir arkadaşımızın, anlattığı bir anektod var.

Bu arkadaşımızın firması kendisinden talep edilen gıda aromalarını yurtdışından getirirken, bol miktarda bal aroması talebi de yapılıyormuş.

Bu sadece satıcı olduğu için getirdiği ürünlerin hangi amaçla nerede kullanıldığıyla ilgili hiç bir fikri yok. Ambalajların içinde ne olduğunu bilmeden sadece satıyor.

Bu arkadaşımız zaten doğaya çok meraklı, güzel bir çiftlik evi kurmuş. İnternetteki siteleri takip edince arıcılığa da merak salmış. Tabi arıcılığa merak salınca arı ve arı ürünleri konusundaki bilgi birikimi de gelişmeye başlamış.

Bir gün yurtdışından müşterilerine getirdiği bal aroma ambalajlarından birisini açarak koku ve tadına bakmış.

Arkadaşımız bal aromasının ne olduğunu gördükten sonra hemen bunun ithalatını durdurmuş. Çünkü sıradan gerçek bir baldan çok daha güzel kokusu ve tadı varmış. Tüketiciye gerçek bal ile aromadan yapılmış bir balı yanyana sunsak, tadına bakınca kesinlikle aroma balını tercih eder diyor.

Bugünün teknolojik dünyasında yiyeceklere her türlü tad ve koku yapay olarak verilebiliyor.

Biz en basitinden arılara aşırı şeker yedirilerek yaptırılmış olan balın koku ve damakta bıraktığı taddan şüphelenebiliriz doğrudur. Çünkü hakikaten çok yavan bişey oluyor.

Fakat gerçek anlamda hiç arı görmeden yapay olarak üretilmiş sahte bala gelince artık bizim damak tadımız devre dışı kalıyor.

Çünkü fabrikasyon üretim olanaklarının gelişmesiyle üretilen, içinde et olmayan köfte, içinde meyve olmayan meyve sularını afiyetle tüketiyoruz ve doğallarıyla aradaki farkı hiç anlamıyoruz.

Hatta işin daha kötüsünü söyleyeyim arkadaşlar, damak tadımız ve zevkimiz doğalın aleyhine doğru gelişiyor.

Bununla ilgili çarpıcı bir araştırma var. Büyük çikolata firmalarından bir tanesi büyük bir markette gerçek çikolata ile yapay çikolatayı tüketicilere tattırmış. Tüketicilerin büyük bir çoğunluğu kokolin vb gibi isimlerle adlandırılan yapay çikolatanın daha güzel olduğunu söylemiş.

Çevrimdışı zeusfaber

  • ÇOK İŞ VAR ÇOOOKKK...
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 814
  • Yaş: 38
  • Yer: İstanbul-Silivri
  • Hakan TURAN - Ziraat Yüksek Mühendisi
    • Kolay Arıcılık
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 15-20 yıl
  • Kovan Sayısı: 225
  • Rakım: 102
Ynt: HAKİKİ BAL NASIL ANLAŞILIR
« Yanıtla #11 : Ağustos 15, 2008, 04:25:03 »
KOnu sonucunu bulmuş ama yine de bir iki şey yazma ihtiyacı hissetim.
Ben balları;(ki kaynaklarda hemen hmen bu şekilde)
1- Çİçek balı
2- Salgı balı
3- Şeker balı
4- Laboratuar balı  sınıflıyorum.

Kaynaklar balın ışığı döndürme özlliği şusu busu diye anlatır. Ama bence önemli olan sizin ne sevdiğinizdir. Bir abimiz vasıtasıyla yurt dışından gelme farklı balları deneme şansım oldu. Damak tadı dediğimiz şey sizin tercihiniz oluyor.

Her şeyin sunisine o kaar alışmışız ki damak tadı ile falan bunların ayrımının yapılabileceği sonucuna varmak zor. Fakat bu konuda özellikle satıcıların uydurduğu testler gerçekten ilginç

1- Su testi. (Yukarıda ablatılmış)
2- Kağıda koyup yakma testi.
3- Kaşıkla damlatma testi.
4- Kavanoz sallama testi gibi.

Bunlar bir fikir verir mi? Evet balın fiziksel yapısını söyler ama içeriğini dahadoğrusu esas beilgiyi veren kimyasal yapısnı söylemez. Yinede en iyi bigi parasını verdikten sonra laboratuarda yapılacak olan testtir.

Kardeşim altı üstü 2-3 kilo bal alacağız bu nasıl olacak. Tanıdığınız bildiğiniz arıcılara veya güvendiğiniz markalara bakacaksınız.
Kişisel Arıcılık Bloğum
http://kolayaricilik.blogspot.com/

Çevrimdışı küçük ağa

  • Boş Petek
  • İleti: 2
  • Yaş: 29
  • EMEĞİMİZ BiLEK ZORU ALLAH'IM SEN BİZİ KORU...
Ynt: HAKİKİ BAL NASIL ANLAŞILIR
« Yanıtla #12 : Ağustos 15, 2008, 16:09:59 »
slm arkadaşlar bu sahte ballara karşı hepinizi dikkatli olmaya çağırıyorum.. benim olduğum bölgedeki tüm bal üreticilerine tarım ve köy işleri bakanlığından tahsis etirdiğim bal üretici ruhsatı ile bal satişlarını yapılmaktadır.. bu belgeyi almak isteyen arkadaşlar bulundukları il ilçe tarım il müdürlüklerine veya arı birliklerine başvurabilir
VATAN 08.. MEKAN 41..

Çevrimdışı zeusfaber

  • ÇOK İŞ VAR ÇOOOKKK...
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 814
  • Yaş: 38
  • Yer: İstanbul-Silivri
  • Hakan TURAN - Ziraat Yüksek Mühendisi
    • Kolay Arıcılık
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 15-20 yıl
  • Kovan Sayısı: 225
  • Rakım: 102
Ynt: HAKİKİ BAL NASIL ANLAŞILIR
« Yanıtla #13 : Ağustos 15, 2008, 23:53:33 »
Bal üretici ruhsatı diye bir şey kalmadı arkadaşlar. Şu anda kayıt için İşletme tescili ve yanı sıra AKS (Arı Kayıt Sistemi) var. Başka bir yolu yok. Elden yapılan kavanozlu satışların nerdeyse hepsi yasa dışı oluyor. Belki müstahsil belgesi ile satış yapılabilir. Ama onda da başka prüzler çıkacaktır.
Kişisel Arıcılık Bloğum
http://kolayaricilik.blogspot.com/

abadile

  • Ziyaretçi
Ynt: HAKİKİ BAL NASIL ANLAŞILIR
« Yanıtla #14 : Ağustos 16, 2008, 16:59:22 »
Sevgili arkadaşlar,
Sahte balı daha çok büyük bal tüccarları  üretiyor. Bal görünümlü ambalajlarla piyasaya sürdükleri ürünleri yakından incelediğinizde  gıda tüzüğüne uygun olduğunu yazdıklarını görecek ve şaşıracaksınız. A marketlerin hepsinde bu tür ürünlerin hepsinde bol miktarda görebilirsiniz.
Hakiki bal, Tarım bakanlığı bal kodeksine göre üretilmiş olanıdır. Gıda tüzüğüne göre üretilen, gıdadır ama bal değildir yada safi bal değildir. İçindekile kısmına baktığınızda birisinde % 30 bal yazdığını yine ben gördüm.Yani % 70 başka bir şey ama ambalaj da görüntüde bal olduğunu anlatıyor.Tüketici de bize çıkışıyor, a market 12 liraya bal satıyor siz neden 25- 30 lira diyorsunuz diye.
Tabi gel bu durumu o adama anlat nasıl anlatacaksak?