Gönderen Konu: Çayı balla için!  (Okunma sayısı 7675 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı İsmail TAŞER

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 178
  • Yer: İstanbul
    Yaş: 43
    • kenbiloğlu
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 35
  • Rakım: 150m (istanbul büyükçekmece)
Çayı balla için!
« : Ocak 17, 2011, 13:41:45 »
İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu yaptığı açıklamada, çayın içeriğindeki polifenoller sayesinde güçlü bir antioksidan olduğu gerçeğinden yola çıkarak yaptıkları araştırmada, diğer bir antioksidan kaynağı olan bal ile tatlandırıldığında ortaya çıkan etkiyi ölçtüklerini söyledi.

Birçok hastalığın oluşum ve gelişiminde risk azaltıcı etkisi olan antioksidan maddelerle ilgili yapılan araştırmada, Türk insanının çok sık tükettiği çayın içeriğindeki antioksidanların hangi koşullarda, nasıl etkilendiğini incelediklerini anlattı.

Balın bileşiminde de antioksidan özelliğe sahip polifenoller bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Boyacıoğlu, şöyle devam etti:

''Çay ve bal günlük yaşamımızın iki vazgeçilmez gıda maddesi. Araştırmamızda antioksidanca zengin bu iki gıda maddesinin bir arada kullanımının nasıl bir sonuç vereceğini görmek istedik. Çalışmada, sonuçları etkileme açısından fark yaratıp yaratmadığını görebilmek için çam balı, poliflora (karışık bölgelerden toplanmış), yöresel (Şemdinli) ve monoflora (ayçiçeği) olmak üzere 4 çeşit bal kullandık. Bu karışımı farklı sıcaklıklardaki içilmeye hazır çaylara karıştırdık.

Çaya bal ilavesinin yapıldığı farklı sıcaklıkların balın HMF (hidroksimetilfurfural) ve diastaz değerleri (doğal enzimler) üzerine etkileri de analiz edildi. Toplam fenolik madde içeriğinin balın çaya ilave edildiği bütün sıcaklık derecelerinde yükseldiği gözlemlendi. Bu artış yüzde 25-35 aralığında gerçekleşti.''

Benzer şekilde balın çaya ilave edildiği tüm sıcaklık derecelerinde toplam antioksidan kapasitesinde de artış gözlendiğini belirten Boyacıoğlu, ''Bu artış 70-90 derece aralığında ortalama yüzde 50 oranlarında gerçekleşti'' dedi.

Öte yandan Prof. Dr. Boyacıoğlu'nun yönettiği araştırma sonuçlarının İrlanda'da gerçekleştirilen EFFoST Gıda ve Sağlık Kongresi'nde de sunulduğu, katılımcılardan büyük ilgi gördüğü öğrenildi.


http://www.samanyoluhaber.com/h_494654_cay-ile-balin-muthis-uyumu.html

Çevrimdışı HÜSEYİN AVNİ ÖZCAN

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1077
  • Yer: TUNCELİ-NAZİMİYE (GÖNLÜMDEKİ YER İSE BİLECİK)
    Yaş: 43
  • 2012 Benim arılık
    • HÜSEYİN AVNİ ÖZCAN
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: Tam olarak usta,kalfa ve çırak durumunu yaşayan arıcı,............
  • Rakım: 100-1900 arası değişiyor.
Ynt: Çayı balla için!
« Yanıtla #1 : Ocak 17, 2011, 13:48:30 »
İsmail abi özellikle donmuş çiçek balını bazen çayda kullanıyordum ancak bu yönünü bilmiyordum,benim için çaydaki bal hem tatlandırıcı hemde ayrı bir lezzetti.Bilgilendirme için teşekkür. ;)
ARICILIK BİR HASTALIKTIR BİZDE BU HASTALIĞA YAKALANDIK ALLAH BİZE ŞİFA VERMESİN

ANTALYA LI  0 532 6886576
http://huseyinavniozcan.blogspot.com/

Çevrimdışı Murat Çakır

  • Murat Çakır
  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3907
  • Yer: İstanbul
    Yaş: 49
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
  • Rakım: 63
Ynt: Çayı balla için!
« Yanıtla #2 : Ocak 17, 2011, 14:04:57 »
Dünyayı dolaşan meşhur Fransız arı araştırmacısı Muğlalı arıcılara bu soruyu soruyordu:

- Çok çay içiyorsunuz ama niye çayı balla değil şekerle tatlandırıyorsunuz.

Bal ve rafine pancar şekerinin hele hele kesme şekerin üretim şekillerini karşılaştırınca, arıcılar olarak kesinlikle şekeri ağzımıza koymamamız gerekiyor.

- Pancar bitkinin kökü olduğu için, topraktaki bütün kimyasal atıklardan nasibini alıyor. Daha verimli olması için kullanılan suni gübreler ya da tarımsal ilaçlardaki maddeleri bünyesinde biriktiriyor.

- Şeker ilk üretildiğinde rengi koyu esmer. Daha sonra bu esmerliği gidermek için ağartıcı kimyasallar kullanılıyor. Hızlı ve ucuz ağartma işlemi için, insan sağlığını riske sokan maddeler kullanıldığı söyleniyor.

- Kesme şeker yapmak için kullanılan teknoloji ve yapıştırıcıların da insan açısından sağlıklı olmadığı söyleniyor.

- Çay şekerini yani sakkarozu vücudumuz doğrudan kullanamıyor, onu glikoz ve fruktoza parçalaması gerekiyor. Bu parçalama sırasında da vücudumuzda gereksiz artık maddeler oluşuyor.

- Diğer bir yöntem ise nişastadan şeker elde edilmesi. Bu üretim sırasında da teknoloji ve kullanılan maddelerden dolayı, glikoz içinde sağlığı riske sokan yan maddeler oluştuğu söyleniyor.
Glikoz pasta ve tatlıcılıkta bol miktarda kullanılıyor.

Bütün maddeleri alt alta getirdiğimizde, en sağlıklı tatlandırıcının bal olduğu kendiliğinden ortaya çıkıyor.

Arıcılar olarak, çayımızda şeker yerine bal kullanma alışkanlığı edinirsek, belki çevremizde de yaygınlaştırabiliriz.

Çevrimdışı mustafa tayyar

  • mustafa tayyar
  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 323
  • Yer: BİLECİK
    Yaş: 45
  • herkez yoğun herkez yorgun!
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 70
  • Rakım: 500
Ynt: Çayı balla için!
« Yanıtla #3 : Ocak 17, 2011, 14:40:36 »
demekki bilmeden yıllardır  en güzelini ben yapıyormuşum.
özellik le sabah ları kahvaltı da çaya biraz süt ekler balla karıştırıp içerim  her sabah  sağlık açısından da iyi olduğunu öğren mek güzel   
herkez yoğun herkez yorgun!

Çevrimdışı Mehmet Gençünal

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3457
  • Yer: Orhangazi / Bursa
    Yaş: 58
    • Oksalik Asit Buharlaştırma Aparatı
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 290
Ynt: Çayı balla için!
« Yanıtla #4 : Ocak 17, 2011, 14:58:28 »
Demekki, yıllardır beslenme uzmanları, vatandaşı yanlış yönlendirmişler.

Balın faydalı özelliği kaybolsa, azalsa bile şekerden iyidir diye, tatlandırmak için, ıhlamur içerken bal kullanıyordum.

Şimdi daha da gönül rahatlığıyla çayda da kullanacağım.

Teşekkürler.
http://www.oxalicacidvaporizer.com
http://mgencunal-mgencunal.blogspot.com/
http://www.gurlearicilik.com
Olgun bir adamı dost edinmek isterseniz, eleştirin; basit bir adamı dost edinmek isterseniz methedin.

Çevrimdışı Murat Çakır

  • Murat Çakır
  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3907
  • Yer: İstanbul
    Yaş: 49
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
  • Rakım: 63
Ynt: Çayı balla için!
« Yanıtla #5 : Ocak 17, 2011, 15:08:49 »
Balın faydalı özelliği kaybolsa bile cümlesi, birçoğumuzun bala bakışını ortaya koyan bir değerlendirme.

Ama şu hiç aklımıza gelmiyor; yüzde 75-80'i doğal şekerlerden oluşan bala asıl değerini veren şey bu şekerler olmasın?

Şifa dediğimiz şey, yüzde 3'lük kısımda aradığımız ve ismini bilemediğimiz madde değil de, yüzde 80'in içinde gözümüzün önünde duran şey olmasın?

Çevrimdışı Mehmet Gençünal

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3457
  • Yer: Orhangazi / Bursa
    Yaş: 58
    • Oksalik Asit Buharlaştırma Aparatı
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 290
Ynt: Çayı balla için!
« Yanıtla #6 : Ocak 17, 2011, 15:31:29 »
Balın faydalı özelliği kaybolsa bile cümlesi, birçoğumuzun bala bakışını ortaya koyan bir değerlendirme.

Ama şu hiç aklımıza gelmiyor; yüzde 75-80'i doğal şekerlerden oluşan bala asıl değerini veren şey bu şekerler olmasın?

Şifa dediğimiz şey, yüzde 3'lük kısımda aradığımız ve ismini bilemediğimiz madde değil de, yüzde 80'in içinde gözümüzün önünde duran şey olmasın?
Murat bey, çok haklısın.

Yıllardır doğru diye öğretilen, bildiğimiz ne yanlışlar var.

Olayın doğrusu dediğiniz gibi, fakat hala balın yapısındaki şekeri değil de, %7-8'lik kısımdaki şifa özelliğini savunuyoruz.

Balın bu özelliği tabiki önemli, bence arılar tarafından işlenmiş şeker, sanayi üretimi şekerden daha makbul.

Baldan değerli bir gıda maddesi olan, polen, arısütü ve propolisi öne çıkarmanın zamanı geldi de geçiyor sanırım.
http://www.oxalicacidvaporizer.com
http://mgencunal-mgencunal.blogspot.com/
http://www.gurlearicilik.com
Olgun bir adamı dost edinmek isterseniz, eleştirin; basit bir adamı dost edinmek isterseniz methedin.

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 21884
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 45
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 236 / 2014 Destekleme
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
Ynt: Çayı balla için!
« Yanıtla #7 : Ocak 17, 2011, 15:42:59 »
Bu araştırma makale olarak yayınlandığında ulaşabilirsek merak ettiğim farklı sıcaklıklarda HMF ve diastaz değişimleri...

http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

halilbilen2@hotmail.com


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.

Çevrimdışı Murat Çakır

  • Murat Çakır
  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3907
  • Yer: İstanbul
    Yaş: 49
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
  • Rakım: 63
Ynt: Çayı balla için!
« Yanıtla #8 : Ocak 17, 2011, 16:02:01 »
Vücudumuzun en önemli enerji kaynağı şeker.

Kandaki şeker oranımız düştüğünde, beynimiz bile sorunlu çalışmaya başlıyor.

Tarlada çapa sallamak için de, burda bu yazıyı yazıyor olabilmenin de enerji yakıtı şeker.

Günümüzde şekerli gıdalar bol miktarda olduğu için, genelde şeker yoksunluğu hissetmiyoruz.

Bir de şekerin çok kıt olduğu dönemleri düşünün. Vücudumuzun yeteri kadar şeker alamadığını düşünün.

Bu durum bir çok hastalığa neden oluyor.

1 kg şekerin 1 aylık gelirden yüksek olduğu, henüz pancardan ve sanayi yöntemlerle şeker üretilemediği dönemlerde, doktorların en büyük ilaçlarından birisi bal ve şeker kamışı şerbetiymiş.

Çok uzun yıllar, şeker kamışı şekerinden ve baldan yapılan şuruplar yanyana tedavi amacıyla kullanılmış.

Yani balın şeker içeriği, tarihsel süreci incelerseniz, hiç yabana atılır bir durum değil.

Çevrimdışı Ali Varol

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 836
  • Yer: Antalya- Manavgat - Ahmetler
    • Manavgatlý Arýcý
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Rakım: 40 m. ile 1700 m. arası
Ynt: Çayı balla için!
« Yanıtla #9 : Ocak 17, 2011, 16:11:45 »
Bazı bünyeler bazı yiyeceklerden rahatsız olurlar. Ben eğer sadece süt içersem ishal olurum. Sütü bal ile karıştırıp içersem, böyle bir rahatsızlığım olmaz.

Bizim evde çaylar genellikle bal ile tatlandırılır. Konuklara da öyle öneririz. Seçim serbest.

Çiçektozlarını acı olanlarını da bal ile karıştırıp yeriz.

Bir ara Antakya'da kalmıştım. Orada tuzsuz peynirle yapılan bir tatlı olan künefe bal ile tatlandırılıyordu. Tadı hala damağımda.

Babam zamanında karakovanın siyah petekleri elle sıkılarak süzülürdü. Kalan ballı petekler temizlenirken elde edilen şerbetten de bal helvası yaparlardı. İçinde tereyağ da olunca ne kadarda lezzetli olurdu.

Kış günlerinde eve bir av eti gelince anam "arap aşı" yapıp bir siniye döker ortasını bir büyük kâse konacak kadar açar, av etinden yapılmış çorbayı bu boşluğa koyardı. Sinideki arap aşının üzerine de ılıtılmış bal dökerdi. Sonra kaşığa kuvvet!

Daha bu örnekleri çoğaltabiliriz. Sözün özü, yurdumuzda bal  tüketim alanları bir hayli geniş. İyi de ediyoruz. Çayın balla tatlandırılması da yaygınlaşıyor.

İyi ki İsmail arkadaşımız bu başlığı açmış. Sohbetler de balla tatlanabiliyor
Arıcı arkadaşlarımıza sağlık, bol ürün ve işlerinde kolaylıklar diliyorum.
http://bombusarilari1.blogspot.com/
http://manavgatliarici.blogspot.com/

Çevrimdışı Mehmet Gençünal

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3457
  • Yer: Orhangazi / Bursa
    Yaş: 58
    • Oksalik Asit Buharlaştırma Aparatı
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 290
Ynt: Çayı balla için!
« Yanıtla #10 : Ocak 17, 2011, 16:20:47 »
Bazı bünyeler bazı yiyeceklerden rahatsız olurlar. Ben eğer sadece süt içersem ishal olurum. Sütü bal ile karıştırıp içersem, böyle bir rahatsızlığım olmaz.

Bizim evde çaylar genellikle bal ile tatlandırılır. Konuklara da öyle öneririz. Seçim serbest.

Çiçektozlarını acı olanlarını da bal ile karıştırıp yeriz.

Bir ara Antakya'da kalmıştım. Orada tuzsuz peynirle yapılan bir tatlı olan künefe bal ile tatlandırılıyordu. Tadı hala damağımda.

Babam zamanında karakovanın siyah petekleri elle sıkılarak süzülürdü. Kalan ballı petekler temizlenirken elde edilen şerbetten de bal helvası yaparlardı. İçinde tereyağ da olunca ne kadarda lezzetli olurdu.

Kış günlerinde eve bir av eti gelince anam "arap aşı" yapıp bir siniye döker ortasını bir büyük kâse konacak kadar açar, av etinden yapılmış çorbayı bu boşluğa koyardı. Sinideki arap aşının üzerine de ılıtılmış bal dökerdi. Sonra kaşığa kuvvet!

Daha bu örnekleri çoğaltabiliriz. Sözün özü, yurdumuzda bal  tüketim alanları bir hayli geniş. İyi de ediyoruz. Çayın balla tatlandırılması da yaygınlaşıyor.

İyi ki İsmail arkadaşımız bu başlığı açmış. Sohbetler de balla tatlanabiliyor

Ali bey, Kolestrol değerleri tavan yapmış durumda, ne yapacağız şimdi? ;D
http://www.oxalicacidvaporizer.com
http://mgencunal-mgencunal.blogspot.com/
http://www.gurlearicilik.com
Olgun bir adamı dost edinmek isterseniz, eleştirin; basit bir adamı dost edinmek isterseniz methedin.

Çevrimdışı Ali Varol

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 836
  • Yer: Antalya- Manavgat - Ahmetler
    • Manavgatlý Arýcý
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Rakım: 40 m. ile 1700 m. arası
Ynt: Çayı balla için!
« Yanıtla #11 : Ocak 17, 2011, 16:42:05 »
Atın ölümü arpadan olsun.

Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın.

Bal da yemiyeceğiz de biz bu arıları ne diye taşıyoruz?

Kolestrol derken tereyağını kastettiniz herhalde. O konuda haklısınız. Belirli yaşlardan sonra ölçülü olmakta fayda var. Bizim ailecek öyle bir sorunumuz yok. Hayvansal yağları (tereyağını da) ilaç niyetine kullanırız. Güzelim zeytin yağlarımız, ayçiçeği yağımız varken margarinin mutfakta ne işi var? Gençler için belki sorun olaz ama belirli yaşlardan sonra ölçülü olmakta yarar var.
Arıcı arkadaşlarımıza sağlık, bol ürün ve işlerinde kolaylıklar diliyorum.
http://bombusarilari1.blogspot.com/
http://manavgatliarici.blogspot.com/

Çevrimdışı Mehmet Gençünal

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3457
  • Yer: Orhangazi / Bursa
    Yaş: 58
    • Oksalik Asit Buharlaştırma Aparatı
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 290
Ynt: Çayı balla için!
« Yanıtla #12 : Ocak 17, 2011, 16:54:20 »
Çok şükür, balla sorunum yok.

Tereyağ yasak, değerler yüksek çıkınca doktor bana kırmızı et yeme, zeytinyağı ye diye tavsiyede bulunuyor.

Hayatım boyunca yediğim yağın %99'u zeytin yağıdır, kasapla aram iyi değil, zerzavatı severim, kedi gibi, balıkçı tezgahını boş geçmem.

Yine de kolestrol yüksek, şu anda, tansiyon ve kolestrol için sürekli ilaç kullanıyorum.

Problemini biliyorsan, yaşantını ona göre düzenliyorsun, o yüzden dert etmiyorum.

Ayaklar bedeni taşıdığı, eller tuttuğu, göz gördüğü sürece, hiçbir şey mücadeleden yıldırmamalı diyorum.
http://www.oxalicacidvaporizer.com
http://mgencunal-mgencunal.blogspot.com/
http://www.gurlearicilik.com
Olgun bir adamı dost edinmek isterseniz, eleştirin; basit bir adamı dost edinmek isterseniz methedin.

Çevrimdışı İsmail TAŞER

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 178
  • Yer: İstanbul
    Yaş: 43
    • kenbiloğlu
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 35
  • Rakım: 150m (istanbul büyükçekmece)
Ynt: Çayı balla için!
« Yanıtla #13 : Ocak 17, 2011, 16:56:18 »
Ninelerimiz haklı çıktı; gece bir kaşık bal, öksürüğe iyi geliyor   

ABD'de yapılan araştırmada, akşamları bir kaşık balın soğuk algınlığına iyi geldiği belirlendi.
Amerika'da gerçekleştirilen tıbbi bir araştırmada, akşamları bir kaşık bal yemenin çocukların öksürüğüne iyi geldiği ve daha iyi uyumalarını sağladığı belirlendi.

Balın faydalarından başladık devam edelim :)

Çevrimdışı Mehmet Gençünal

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3457
  • Yer: Orhangazi / Bursa
    Yaş: 58
    • Oksalik Asit Buharlaştırma Aparatı
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 290
Ynt: Çayı balla için!
« Yanıtla #14 : Ocak 17, 2011, 17:00:54 »
Ninelerimiz haklı çıktı; gece bir kaşık bal, öksürüğe iyi geliyor   

ABD'de yapılan araştırmada, akşamları bir kaşık balın soğuk algınlığına iyi geldiği belirlendi.
Amerika'da gerçekleştirilen tıbbi bir araştırmada, akşamları bir kaşık bal yemenin çocukların öksürüğüne iyi geldiği ve daha iyi uyumalarını sağladığı belirlendi.

Balın faydalarından başladık devam edelim :)

Konu bal ve tatlı olunca, muhabbet de tatlı oluyor.

Muhabbet başka tarafa kaysa da, aslına rücu eder yine, paylaşımlarını keyifle bekliyoruz. :)
http://www.oxalicacidvaporizer.com
http://mgencunal-mgencunal.blogspot.com/
http://www.gurlearicilik.com
Olgun bir adamı dost edinmek isterseniz, eleştirin; basit bir adamı dost edinmek isterseniz methedin.