Eskiden Pamukova kavunları sarı renkli uzun tip olur ve Ekim ayından sonra satılmaya başlanır bol sulu nefis kavunlardı, şimdilerde pek görülmüyor.
Şimdilerde ona benzer "Davut Bey" veya "Limon kavun" diye iki cins var küçük ve onu yerini tutmaz, göz doldurmuyor.
Sevgili öğretmenim,
Pamukova kavunu denilince, sizin tarif ettiğiniz kavun aklıma ikinci olarak geliyor. Gerçekten çok güzel bir kavun çeşidiydi. Kasım gelince yemeye önce Pamukova divleklerinden başlanır, yılbaşına doğru da koyu renkli Ankara kavunuyla sezon bitirilirdi.
Aklıma gelen ilk Pamukova kavunu çeşidi ise, muhteşem kokusu, incecik kabuğu, çoğunlukla avuç içi kadar büyüklüğüyle çocukluk yıllarımızın deniz kenarı yemeği olan; çok erkenci bir çeşit olan o minik kavunlar.
O küçük kavunlardaki damar çizgilerini şimdilerde bazı İsrail kavunlarında görünce "Ulen..." diyorum ama atı alan Üsküdür'ı geçmiş...
Şu sıralarda, o eski Ankara kavunları bile kalmadı. Dış görünüm tutsa da, içini benzetmek mümkün değil...