Gönderen Konu: Yağmacılığın Sebepleri ve alınacak tedbirler...  (Okunma sayısı 62087 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı murat_e

• İşçi Arı
  • Ertuğrul Murat
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 30-50
  • Rakım: 175
Ynt: Yağmacılığın Sebepleri ve alınacak tedbirler...
« Yanıtla #135 : Kasım 22, 2016, 09:09:12 »
Arkadaşlar merhaba,
 Bugün öğle üzeri arıları kontrole gittiğimde zayıf olan bir kovana pek çok arının giriş-çıkış yaptığını gördüm. Sıvı beslemeyi ekim ayında bitirip kek verdiğim için önce yağma olduğunu anlayamadım. Diğer kovanlara arıların sakin sakin polen taşımasına rağmen bu kovana polen getiren olmadığı gibi çok hızlı arı giriş-çıkışı vardı. Yağmalama olduğunu anlayınca kovan girişini tek arının gireceği kadar daraltıp sprey ile su püskürttüm. Sonra kovan girişini kapatıp yerini değiştirdim. Biraz sonra kovanı açtığımda tabanda ana arı dahil pek çok ölü arı vardı. Maalesef kovanda 2 çerçeve arıdan 3-5 arı kalmıştı.
 Diğer kovanları kontrol ettim ve yağmacı arıların 400 m. uzaklıktaki arkadaşın arılığından geldiğini tahmin ediyorum. Sanırım bu kovan zayıf olduğu için yağmalandı. Nerede hata yapmış olabilirim?

Arıları yağmadan korumak için girişi daraltmayın, bir  kere  en büyük yanlış bu.  Kovan içine devamlı temiz  hava  girmeli bu olmadığı müddetçe kovan içindeki besinler  bozulur, sarıca arı, eşek arısı, yağmacılar dadanır. Yani arın 1 çerçeve sen buna  3 kilo şerbet verdin yağma  olur mu ? Olmaz  tabiki. Yağma  varsa  en kolayı kovanı  kaldırıp  uzağa  taşıyacaksınız.
Yaptığını bilen. Bildiğini yapan.

Çevrimdışı nevzatkayacık

• Pupa
  • Yer: Balıkesir/Balya/Kayalar Köyü
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 20+5 ruşet
« Yanıtla #136 : Kasım 22, 2016, 12:39:55 »
12 kasımda yaptığım kontrolde 4 cerceve arı yumurtayı kesmişti. Bu arada mevcut zayıf diye not almışım. Bugun 8 tane sarica ari kovana girdi. Ölüsü dışarı atılmadı. Savunma cok zayıf. Bu kovani diğer bir kovanla birlestirsem olur mu? Sanirim mevcut azlığından kışı çıkartamayacak.

LG-H815 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Çevrimdışı murat_e

• İşçi Arı
  • Ertuğrul Murat
« Yanıtla #137 : Kasım 22, 2016, 14:50:16 »
Kovanda ekşimiş bir şey var demek,  sarıca arı girdiğine  göre. Yumurtayı genel olarak o tarihte kesebilir. 3-4 çerçeve kışı geçirebilir  panik yapmamak gerek. Kasım 20 de 3-4 çerçeve  bölme  yaptım ki bize  göre  kışlıyor  rahatça.

Çevrimdışı hakansomun

• Larva
  • **
  • Yer: zonguldak
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Kovan Sayısı: 2
« Yanıtla #138 : Kasım 22, 2016, 16:16:37 »
geçen gün 4 çıta kovanımın içnde sarıca arıgördüm.diğerarılar bunu hemen atmalıydı?

Çevrimdışı Rüşdü ORDU

• Rüşdü
  • Ana Arı
  • Yer: konya- çeltik
  • Kovan Sayısı: 45
  • Rakım: 1355
« Yanıtla #139 : Kasım 22, 2016, 20:16:11 »
12 kasımda yaptığım kontrolde 4 cerceve arı yumurtayı kesmişti. Bu arada mevcut zayıf diye not almışım. Bugun 8 tane sarica ari kovana girdi. Ölüsü dışarı atılmadı. Savunma cok zayıf. Bu kovani diğer bir kovanla birlestirsem olur mu? Sanirim mevcut azlığından kışı çıkartamayacak.

LG-H815 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Havalar artık soğudu.Gün içerinde sıcaklık değeri yükselene kadar arı salkımda duruyor.Bu arada eşek arıları kovanı savunmasız anında içeri girebiliyorlar.
Bu aralarda sarıca arıların kovanları söndürecek kadar yoğunluğu kalmadı.Etraflarda tek tük uçuşuyorlar.
Mükemmel ırklar yoktur, mükemmel flora ve ileri arıcılık teknikleri vardır.(alıntı)

Çevrimdışı FERHAT TEKİN

• Pupa
  • Yer: NEVŞEHİR
  • Kovan Sayısı: 5
  • Rakım: 1100
« Yanıtla #140 : Kasım 23, 2016, 01:02:28 »
Arıları yağmadan korumak için girişi daraltmayın, bir  kere  en büyük yanlış bu.  Kovan içine devamlı temiz  hava  girmeli bu olmadığı müddetçe kovan içindeki besinler  bozulur, sarıca arı, eşek arısı, yağmacılar dadanır. Yani arın 1 çerçeve sen buna  3 kilo şerbet verdin yağma  olur mu ? Olmaz  tabiki. Yağma  varsa  en kolayı kovanı  kaldırıp  uzağa  taşıyacaksınız.

Sayın Murat e,  farklı bilgi verdiğiniz için konu üzerinde durmak istedim. Zayıf kolonilerin ve sarıcaların  taciz ettiği kovanların girişlerini daraltıyorum,  kovanın savunulmasına katkısı olsun diye.  Zayıf kovanlarda bulunan bal ve polen stokları ekşiyebilir mi, en fazla güvelenir biliyorum ?  Sadece kovanın yerini değiştirmeyi de geçici bir çözüm gibi, koyacağınız yeni yerde de  tekrardan sarıca ve yağma ile karşılaşılmaz mı? Hava almayan kovanlardaki  besinler bozulur demişsiniz , peki hasat zamanında  poset içerisine ambalajlanan balın da hava almadığı için bozulma durumu olabilir mi?
İnsan kaybederken de kazanıyor bazen. Önemli olan elindekilerinin değerini bilmek.

Çevrimdışı murat_e

• İşçi Arı
  • Ertuğrul Murat
« Yanıtla #141 : Kasım 23, 2016, 10:00:53 »
Havasız  ortamda elbette bozulur. Taşıdığınız yerde var olan  yağmayı bitirmiş olursunuz. Tekrardan sarıca  ve  yağmayı önlemek için kovan şartlarını normale  getirmeniz  gerekir.

Girişi daraltmayın.

Sırlanmamış, olgunlaşmamış olarak poşetlenen bal  tabiki bozulabilir.

Çevrimdışı İsmail Saygılı

• Larva
  • **
  • Yer: Erdek/balıkesir
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 9
« Yanıtla #142 : Kasım 23, 2016, 12:25:50 »
     Sarıca arıların yağmasından bu sene bulunduğum bölgede çok arı kaybı oldu. Beni 6 adet kaybım oldu. Hava sıcaklığının düştüğü, arının çalışmadığı günlerde sarıca arıları kovanları savunmasız görüyor ve çok rahat girip çıkıyor. Arının çalıştığı günlerde ise çok zayıf kovanlar hariç yağma yapamıyorlar.

Tedbir olarak; arıcı arkadaşlar ile 1 veya 0,5 lt. pet şişeyi üst tarafından kesip ağız tarafını ters çevirerek ( huni şeklinde) şişenin içine fanta ve meyve suyunu karışık yarıya kadar doldurup kovan önlerine yerleştirdik.  Çok faydasını gördük, yağmaya gelen sarıca arısı mutlaka şişenin içine giriyor ve çıkamıyor.