Gönderen Konu: SAĞIM YAPILAN BALLAR NE KADAR HİJYENİK?  (Okunma sayısı 7888 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Şeref ULAŞ

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 189
  • Yer: Salihli/Manisa
    Yaş: 62
    • http://serefulas.blogspot.com/
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
SAĞIM YAPILAN BALLAR NE KADAR HİJYENİK?
« : Ekim 29, 2009, 02:47:25 »
Değerli Arkadaşlarım,

Yaklaşık 2 senedir hobi olarak arıcılıkla uğraşıyorum.

Gerek sizlerin soru cevapları ile , gerekse arıcılık sitelerinden ve arıcılık bloglarından çok şeyler öğrendim.

Bir konuyu çok merak ediyor ve fikirlerinizi almak istiyorum.

Sağım yapılan ballar hijyenikmi,değilmi?

Saygılar

Şeref ULAŞ/SALİHLİ
________________________________________________________________

BEŞİĞİ SALLAYAN EL , İSTER SELAMETE , İSTERSE FELAKETE GÖTÜRÜR
________________________________________________________________
http://serefulas.blogspot.com/

http://picasaweb.google.com.tr/serefulas

Çevrimdışı Murat Çakır

  • Murat Çakır
  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3962
  • Yer: İstanbul
    Yaş: 54
    • www.beyazkovan.com
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
  • Rakım: 63
Ynt: SAĞIM YAPILAN BALLAR NE KADAR HİJYENİK?
« Yanıtla #1 : Ekim 29, 2009, 19:36:49 »
Genellikle kontrolsüz denetimsiz ortamlarda sağım yapılıyor. Hijyenik olup olmaması tamamen arıcının insafına, görgüsüne bilgisine kalmış

Çevrimdışı Şeref ULAŞ

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 189
  • Yer: Salihli/Manisa
    Yaş: 62
    • http://serefulas.blogspot.com/
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
Ynt: SAĞIM YAPILAN BALLAR NE KADAR HİJYENİK?
« Yanıtla #2 : Ekim 29, 2009, 23:58:58 »
Sayın Çakır,

Cevabınız güzeldl.Ben artık balı , sağmadan beteği ile soframa alıyor,yiyiyorum.
Çevremede öyle tavsiye ediyorum.

________________________________________________________________

BEŞİĞİ SALLAYAN EL , İSTER SELAMETE , İSTERSE FELAKETE GÖTÜRÜR
________________________________________________________________
http://serefulas.blogspot.com/

http://picasaweb.google.com.tr/serefulas

Çevrimdışı Murat Çakır

  • Murat Çakır
  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3962
  • Yer: İstanbul
    Yaş: 54
    • www.beyazkovan.com
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
  • Rakım: 63
Ynt: SAĞIM YAPILAN BALLAR NE KADAR HİJYENİK?
« Yanıtla #3 : Ekim 30, 2009, 09:55:09 »
Suni peteksiz olarak arılarınıza petekli bal yaptırırsanız afiyetle yiyin.

Fakat suni petekli balı, ortadaki suni peteği ile tüketmek, sağlık açısından hijyenik ortamda süzülmemiş baldan daha riskli.

Piyasadaki balmumları sürekli eritiliyor tekrar tekrar suni petek haline getiriliyor. Arıcıların yanlış ilaç uygulamaları yüzünden balmumları içindeki ilaç kalıntıları yüksek düzeylerde seyrediyor.

Kendiniz temiz bir ortamda ve hijyen kurallarına dikkat ederek sağarsanız, bu konuda hiçbir sıkıntınız olmaz.

Çevrimdışı HÜSEYİN AVNİ ÖZCAN

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1084
  • Yer: ZONGULDAK
    Yaş: 48
  • 2014 Benim arılık
    • HÜSEYİN AVNİ ÖZCAN
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 0-........ arası değişiyor.
Ynt: SAĞIM YAPILAN BALLAR NE KADAR HİJYENİK?
« Yanıtla #4 : Ekim 30, 2009, 15:34:07 »
Suni peteksiz olarak arılarınıza petekli bal yaptırırsanız afiyetle yiyin.

Fakat suni petekli balı, ortadaki suni peteği ile tüketmek, sağlık açısından hijyenik ortamda süzülmemiş baldan daha riskli.

Piyasadaki balmumları sürekli eritiliyor tekrar tekrar suni petek haline getiriliyor. Arıcıların yanlış ilaç uygulamaları yüzünden balmumları içindeki ilaç kalıntıları yüksek düzeylerde seyrediyor.

Kendiniz temiz bir ortamda ve hijyen kurallarına dikkat ederek sağarsanız, bu konuda hiçbir sıkıntınız olmaz.
AYNEN MURAT BEYE KATILIYORUM AYRICA HESAP EDİLMESİ GEREKEN BİR DURUM DAHA VAR KİŞİ VEYA ARICI BALINI PETEK OLARAK ALIP PAKETLERKEN DE AYNI HİLJEN DURUMU SÖZ KONUSU DEĞİL Mİ O HALDE BU İŞ ARICININ İNSAFINA KALMIŞ BİR DURUM.EN İYİSİ SİZ BALI GÜVENDİĞİNİZ VE BİLDİĞİNİZ BİRİSİNDEN ALIN.OYSA PİYASADA SATILAN BİR ÇOK MARKALI VE HİLYENİK ORTAMDA PAKETLENMİŞ SÜZME BALLAR VAR.(GLİKOZ REÇELİ)
ARICILIK BİR HASTALIKTIR BİZDE BU HASTALIĞA YAKALANDIK ALLAH BİZE ŞİFA VERMESİN

ANTALYA LI  0 532 6886576
http://huseyinavniozcan.blogspot.com/

Çevrimdışı ekrem63

  • Larva
  • **
  • İleti: 98
Ynt: SAĞIM YAPILAN BALLAR NE KADAR HİJYENİK?
« Yanıtla #5 : Ekim 30, 2009, 23:13:18 »
Sevgili arkadaşlar artık arıcılarımız bilinçlenmeye başladı.Kullanılan malzemeler kalitesi yüksek malzemeler.mesela arı süzme makinası krom,ayrıca arıcı arkadaşlarımızda hijyeniğe biraz dikkat ettilermi ballar sağlıklıdır.AYRICA bir konuyu söylemek istiyorum.BALDA kimyasal kalıntı yoksa BAL KENDİ İÇİNDE PİSLİK BARINDIRMAZ YA ALTA YADA YUKARIYA ÇIKARIR.Ben bunu eskilerdende duymuştum ve gözlemlerimde bu yöndedir.

Çevrimdışı Ömer Gülbeyaz

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 407
  • Yer: giresun/duroğlu
    Yaş: 44
  • (canikov)
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 50+
  • Rakım: 400
Ynt: SAĞIM YAPILAN BALLAR NE KADAR HİJYENİK?
« Yanıtla #6 : Kasım 01, 2009, 00:54:38 »
arkadaşlar bu konuda birkaç şey söylemeden geçemeyeceğim.
bal üreticisinin ''dürüstlük ve vicdan sahibi olmak''tan anladığı şey ile sizin anladığınız ''dürüstlük ve vicdan sahibi olmak'' birbiriyle örtüşmelidir. aynı zamanda temizlik ve hijyen kurallarını çok iyi bilmeli ve üretimin her aşamasında kesinlikle uygulamalıdır.

örneğin arıcı burnunu karıştırmayı normal karşılayan birisidir. halbuki ben o kişi ile tokalaşmam bile.
veya çiğnediği mum parçalarını sır kabına atan birisinin balını bedava verse de yine yemem.
anlamayanı kendi haline bırak! zaman ona uygulamalı olarak anlatsın.

Çevrimdışı Şeref ULAŞ

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 189
  • Yer: Salihli/Manisa
    Yaş: 62
    • http://serefulas.blogspot.com/
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
Ynt: SAĞIM YAPILAN BALLAR NE KADAR HİJYENİK?
« Yanıtla #7 : Kasım 02, 2009, 23:32:07 »
Sayın Canikov,

Cevabınız ve izleminiz için sizi tebrik ediyorum.

Hijyenden bahsederken bazı arkadaşların cevapları beni şaşırttı.

"BAL KENDİ İÇİNDE PİSLİK BARINDIRMAZ YA ALTA YADA YUKARIYA ÇIKARIR" veya "Fakat suni petekli balı, ortadaki suni peteği ile tüketmek"gibi cevaplar!!!!!

Tabiki ortasında suni petek takılmış balı yerken suni peteğide yemeyeceğiz herhalde.

Ben,hijyenden bahsederken yaklaşık 2 senedir çevremdeki arıcı arkadaşlarımı izliyorum.

Çoğu değil hepsi,ya ovanın ortasıanda,yada dağın tepesinde kurdukları çadırların içinde,hemde güneşin altında birde arılar sokmasın diye giydikleri koruyucu maske veya elbisenin içinde her taraflarından ter akarken,sağma makinasının başında ve makinanın içine bakarken sağılan balın içine dökülen ter.

Yine makinanın başında sağım yapılırken makinanın içine bakarak ve ağzını kapatmadan o sigara öksürüğü!!!!

Elinde sigara ile ve sigaranın külünü sağım makinasının içine düşürmesi.
 
O da yetmedi bir mütdet sonra ihtiyaçları gelip dışarı çıkıp tekrar ellerini yıkamadan döndükleri ve sağıma devam ettikleri!!!

Sağılan balı stoklamak için ,toptancıdan aldıkları bal tenekelerine koyarken!!!!!!!

Sanki bal tenekeleri yıkanmış gibi hele hele,tenekelerin üzerinde bir karış toz varken.

Hadi arkadaşlarımızdan bir tanesi tozu gördü,silmek istiyor ama bez yok,doğru arabaya arabanın içinde bulunan ön göğüslüğü silmek için bulundurduğumuz bez ile tenekelerin üstü sanki açık kapaktan içeriye toz girmiyormuş gibi silmelerine ne dersiniz?

Hatta yazın kontrol için kovanların kapaklarını açtığım zaman benim yüzümden akan "ter" doğru peteklere

Tabi bunun gibi çok şey sıralanabilir.

Sayın Murat Çakır'ın vermiş olduğu "Hijyenik olup olmaması tamamen arıcının insafına, görgüsüne bilgisine kalmış" ve "Kendiniz temiz bir ortamda ve hijyen kurallarına dikkat ederek sağarsanız"cevabıda doğru.

Ben,hobi şeklinde arcılık yaptığım için sağım yapmıyorum.Eşime,dostuma ve akrabalarıma petek olarak veriyor,aralarında suni petek varsada kaşıkla sıyırmalarını ve ortada suni petek olduğunun bilgisini veriyorum.

Büyük firmaların süzme bal olarak marketlerde satılan ballarında hangi hijyenik ve temiz ortamda nasıl sağıldığını anlamaktada çok zorlanıyorum.

Arıcı arkadaşlar bana kızmasın.

Zannedersem izlenimlerim bana göre doğru herhalde.

Sizlerin düşüncelerini bilmiyorum.

Tüm arıcı arkadaşlara

Saygılar

Şeref ULAŞ/SALİHLİ
________________________________________________________________

BEŞİĞİ SALLAYAN EL , İSTER SELAMETE , İSTERSE FELAKETE GÖTÜRÜR
________________________________________________________________
http://serefulas.blogspot.com/

http://picasaweb.google.com.tr/serefulas

Çevrimdışı Ömer Gülbeyaz

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 407
  • Yer: giresun/duroğlu
    Yaş: 44
  • (canikov)
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 50+
  • Rakım: 400
Ynt: SAĞIM YAPILAN BALLAR NE KADAR HİJYENİK?
« Yanıtla #8 : Kasım 03, 2009, 17:21:29 »
mutlak temizlik allah'a mahsustur tabiki. herhangi bir ortam %100 temizdir demek imkansız. arılıkta sıcak günlerde bakım yaparken maskemin içine havlu koyarım, ve hiç maskeyi açmadan sürekli yüzümü silerim. arılıkta isem temiz suyum her zaman vardır ve kullanırım. ama nereye kadar. hijyen herkesin kabul edilebileceği düzeyde sağlanmalıdır. bir de fare meselesi var. farenin dokunmuştur ve yanındaki petekleri kemirmiştir. o farenin dokunduğu peteklerin ne kadar çok hastalık taşıyor olabileceği göz önüne alınıyor mu, yada ne kadar alınıyor?
anlamayanı kendi haline bırak! zaman ona uygulamalı olarak anlatsın.

Çevrimiçi Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 12102
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 72
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Ynt: SAĞIM YAPILAN BALLAR NE KADAR HİJYENİK?
« Yanıtla #9 : Kasım 03, 2009, 18:09:22 »
Gezici arılıklar için pek bir şey deyemiyeceğim ama
Sabit arılıklarda bulunması gereken bölümlerden aklıma gelenleri sıralayalım:
Kalabilecekleri ve dinlenebilecekleri bir oda.
Odanın yanında olmazsa olmaz içi fayans kaplı bir tuvalet.
yine önemli olan akarsu.
Bal süzme odası duvarları fayans kaplı olmalı.
Eh arılıkta birde elektirik olursa bir şey deyemezsiniz.
arılığınızın bir yerine soğuk hava deposuda yaparsnız.
İşler bitince arılıktaki ev önünde asma çardağı altında, herhalde güzel bir çayı hak edersiniz.

Bunları neden yazdım bazılarınız tanırsınız Hacettepe üniversitesinde öğretim görevlisi Fatma Sorkun Hanım var.Onun bir yazısında okudum.
Bir arılığı gezerken temiz su akan bir tuvalet olduğunu çok sevindiğini arıcıyı överek anlatıyordu.

Çevrimdışı Murat Çakır

  • Murat Çakır
  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3962
  • Yer: İstanbul
    Yaş: 54
    • www.beyazkovan.com
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
  • Rakım: 63
Ynt: SAĞIM YAPILAN BALLAR NE KADAR HİJYENİK?
« Yanıtla #10 : Kasım 03, 2009, 18:31:45 »
Tenekesi 90 liraya bal satan arıcı bunları nasıl yapcaksa :)

Bizim köyde eskilerin anlattığı bir hikaye vardı.

Zengin çocuğu köy meydanında börek yerken, fakir çocuğunun canı çeker ama öbür çocuk börekten vermez. Fakir çocuk, ah der benim annem senin annenden daha güzel börek yapar ama, evde yağla un yok.

Tabi bu arada sağımda hijyenik davranış sıkıntısını da sadece biz Türk arıcılar yaşıyor zannetmeyin.

Halil Bilen'de yabancı arıcılara ait linkler de vardı bu konuda.

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 22804
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 51
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 350
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
Ynt: SAĞIM YAPILAN BALLAR NE KADAR HİJYENİK?
« Yanıtla #11 : Kasım 03, 2009, 19:52:07 »
Bu konuda söyleyeceğim o kadar çok şey var ki!

Benim kendi arılarım olalı şurada 3-4 yıl...

Ancak dayımın arılarının genelde sağımlarını yıllık izinlerine denk getirdiğimizden...

30 yıldır çadırda veya çiftlikte çiftlik evinde bazende avde bal odasında sağımlarda bulundum.

Bu sağımlarda çok değişik insanlarla çalışma imkanı da buldum.

Bu anlamda sağım konusunda yaşadığım tüm olaylar bir tecrübe olarak dağarcıkta duruyor.

Temizlik ve sağlık kelimesinin karşılığı olan hijyeni kullanmaya başlamak biz arıcılar için çok önemli bir gelişme...

Ancak gözlemlediğim en önemli konulardan bir tanesi...

Mutlaka arazide sağıma gidecekseniz, bir malzeme listesi oluşturunuz.

Bu liste her yıl yanınızda olsun ve her yıl o listeye eklemeler yapınız.

Ve birkaç yıldır sağımda çift çadır kuruyoruz ki iaşe ve dinlenme açısından çok verimli oluyor.

Kişisel temizliğin en ön planda olması gereken gıda ile temas eden insanlar olarak kişisel ihtiyaçlar sonrası sabun ve bol su alışkanlığını zaten kazanmamış insanlar varsa aramızda...

Bir de dikkatimi çeken ise bu listeler hazırlanırken evde hanımların katkısını ve desteğini mutlaka alınız ki onlar bu konuda bizden çok daha tecrübeli...

Yani bu anti-hijyenik durum sadece arıcılar mahsus bir durum değil. Tamamen insani...

Arılıkta ve bal hasadında tam deyimiyle pasaklı birisi evde de pasaklı merak etmeyiniz.

Ve tüketiciler bir vesile ile bizlerin bal hasadı görüntülerini gördüklerinde notlarını hemen veriyorlar.

Hatta bazı anti-hijyeniklere veryansın ediyorlar. Bunun örneklerini zamanında çok gördük ve görmeye devam ediyoruz.

Arıcılar olarak gördüğümüz anti-hijyen uygulamaları mutlaka uyaralım ki doğruyu hep beraber bulalım.

Ancak bazı arıcılar bir şey söylediğinizde sizde kusur ararlar hemen. Evet ben burnumu siliyorum elime ama sende şunu-bunu yaptın. Yani kendi yaptığını doğru kabul etmemizi sağlamaya çalışır.

Ancak bu konuda yurtdışındaki örneklerle ilgili bilgilendirme görevi Büyükşef tarafından tarafıma verilmiş.

Hele bir arşive bakayım da ayar edeyim.
http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

halilbilen2@hotmail.com


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 22804
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 51
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 350
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
Ynt: SAĞIM YAPILAN BALLAR NE KADAR HİJYENİK?
« Yanıtla #12 : Kasım 03, 2009, 21:55:04 »
http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

halilbilen2@hotmail.com


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.

Çevrimdışı ahmet51

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 261
  • Yer: Nigde
    Yaş: 40
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 50
  • Rakım: 1250
Ynt: SAĞIM YAPILAN BALLAR NE KADAR HİJYENİK?
« Yanıtla #13 : Kasım 03, 2009, 22:40:53 »
halil bey resimler için teşekkürler.o kadar çok resimde bakmakla bitmiyor. ama baktıkça bahar mevsimi gelsede arıyla muhabbet etsek diyorum.pasaklı arıcı resimleri hariç.ama şimdi kış geldi dün kar yağdı 7-8 santim oldu.bugün çoğu eridi.hevesler bahara.
arıya bulaşma kurtulamazsın.bulaştıysan hiç çabalama, ayrılamazsın.aşk mıdır hastalık mıdır;ben anlamadım.eğer sen anlarsan bizede anlatırsın.

Çevrimdışı HÜSEYİN AVNİ ÖZCAN

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1084
  • Yer: ZONGULDAK
    Yaş: 48
  • 2014 Benim arılık
    • HÜSEYİN AVNİ ÖZCAN
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 0-........ arası değişiyor.
Ynt: SAĞIM YAPILAN BALLAR NE KADAR HİJYENİK?
« Yanıtla #14 : Kasım 04, 2009, 10:20:14 »
seyredilesi olanlara imrenmemek elde değil
ARICILIK BİR HASTALIKTIR BİZDE BU HASTALIĞA YAKALANDIK ALLAH BİZE ŞİFA VERMESİN

ANTALYA LI  0 532 6886576
http://huseyinavniozcan.blogspot.com/