Straforlar arı sağda solda boşuna gezmesin havalar soğudu üşümesin diye ve zaten az kalan mevcutla kovanı savunsun diye ortalamaya yarıyor.sürekli köyde olamadımdan poşetle besleme yöntemine geçtim..neden varostop ları alayın anlamadım .kovan bana göre varroadan değil erkek arılardan dolayı zayıfladı.
Kovanda daha önce yalancı ana vardı yazmıştım öldürdüm hazır ana verdim anca toparlamaya çalışıyor
Arılar sağda solda boşuna gezmesin diyorsanız,
havalar soğudu diyorsanız,
mevcutları, nüfusları azaldığına göre savunma yetenekleri yükselsin diyorsanız,
oluşturacakları kış salkımının kalitesi yüksek olsun, vb diyorsanız
kovanı küçültmeniz gerekmez...
Kovanda üç çerçevelik arı varken beş-altı çerçeve bırakıp sonra da çerçevelerin iki yanına birer bölme tahtası koyarak çerçeveleri sıkıştırmak sizin bu amacınıza hizmet etmez.
Arıları sıkıştırmak, bu değil...
Arıların birbiriyle sıkışık olarak yaşamalarını sağlamanız gerekir.
Arıları sıkıştırmak demek, her bir petekteki arı nüfus yoğunluğunun yüksek olmasını sağlamak demektir.
***
Erkek arılar kovandaki ballara ortak olurlar;
varroalar ise hem arıların kanını emer hem de onları hasta eder, sakat eder, başka hastalıklara yakalanmalarına sebep olurlar.