Cemal bey,
Aramıza hoş geldiniz.
Ankara'nın kıraç yerinde arılığı bulunan birisi olarak söylüyorum.
Haziran gün dönümünden sonra hiç yeşil yerimiz kalmıyor. Buna rağmen arının öldüğünü görmedim. Kışa kadar kuluçka faaliyeti aktif olarak devam ediyor. Dikkat ettiğimiz şey, Temmuz'da balı arıya kaptırmamak.
Bizim bazı bölgelerimizde bir, bazı bölgelerimizde iki bal dönemi oluyor. İki dönem olan yerde balı kaptırmıyoruz, arı üzerine devam ediyor.
Ayçiçeği ve balkabağı olsa bile, Temmuz'un sonlarına doğru bunların da verimi bitiyor, Ağustos, Eylül, Ekim boş geçiyor. Ama yinede arı buluyor ve yaşıyor.
Bizim milletçe garip alışkanlıklarımız var; koklarız, bakarız, görmediysek yok deriz. Varroayı arının vücudunda sadece sırtında zannederiz, tepeden inceleriz. İlacı koklarız 2 gram yetmez deriz 100 gram koyarız.
Bizim görmediğimiz çiçeklerden arı nektar ve poleni buluyor, korkacak bir şey yok.
Arıyı zararlılardan koruya bildikten sonra ve kış besin stoğuna dikkat ettikten sonra ölmez. Arıyı öldüren flora fakirliği değil, arıcının hatalarıdır.
Yeriniz kültür tarımı yapılan yerle kıyaslanamayacak kadar harika ve ürününüz tertemiz.
Bereketiniz ve mutluluğunuz bol olsun.