Gönderen Konu: Yerli Arı Sütü Üretimi Hakkında Herşey  (Okunma sayısı 7188 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 22803
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 50
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 350
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
Ynt: Yerli Arı Sütü Üretimi Hakkında Herşey
« Yanıtla #15 : Şubat 08, 2015, 19:55:57 »
Arı Sütü ve Bilimsel Çalışmalardan Veriler

Arı sütü ile ilgili yapılan bilimsel çalışmaların giriş bölümlerinde genelde şu bilgiler standart olarak veriliyor.

Arı sütü, larvanın gelişimi için gerekli olan tüm besin maddelerini içermektedir.

Protein, yağlar, şekerler, hormonlar, vitamin ve mineral maddeler bakımından oldukça zengindir.

Ticari anlamda üretilen ve pazarlanan arı sütü ise ana arı üretimi için işçi arılar tarafından özel üretilmektedir.

Arı sütü genellikle larva transferinden 72 saat sonra, ana arı yüksüğü içerisinde en yüksek miktara ulaştığı kabul edilerek hasat edilmektedir.

İnsan sağlığı açısından da önemli bir gıda maddesi olarak ilgi gören arı sütünün içeriğindeki maddelerin bir kısmı analiz edilebilse de, karmaşık kimyasal yapısında halen çözümlenememiş, “tanımlanamayan maddeler” yer almaktadır.

Yapısında ortalama olarak
%60-70 su,
%12-15 ham protein,
%3-6 yağlar,
%6-18 şekerler,
%0.5-2 aminoasitler, vitaminler, mineraller,
%0.8-4 tanımlanamayan maddeler bulunur.
Arı sütü kalitesi, içeriğindeki 10-HDA 10-hidroksi-2-dekenoikasit)oranına göre değerlendirilmekte ve kaliteli bir arı sütünde en düşük olarak %1.4 olmalıdır.
10-HDA değeri %1.8 üzerinde olan arı sütleri çok kaliteli olarak değerlendirilir.

Bu konuda kendi görüşlerimizi de belirtmek gerekirse;

Arı sütü içeriğine bakılırsa diğer en bilinen arı ürünleri olan bal ile birbirine çok benzer içeriklere sahiptir.

Ancak 10-HDA ya da arı sütü asidi denilen madde bu ürünü çok özel kılmaktadır.

TSE standartlarında 10-HDA’nın minimum %1.4 olması gerektiği bilgisi yanında birçok yayında %1.8 üzerinde olduğunda çok kaliteli değerlendirildiği bilgileri ışığında;

Ülkemizdeki arı sütlerinde yapılan çalışmalarda %9 gibi çok yüksek 10-HDA değeri varlığı ülkemizin arı sütlerinin ne kadar değerli olduğunu gözler önüne sermektedir.

Tabi bilinmesi gereken çok önemli bir durumda sezon boyunca 10-HDA değerinin standart bir değer olmayacağıdır.

Polen akımının zirve yaptığı, doğadan nektar akışının devam ettiği ve kadrolarda genç işçi arı sayısı zirve yaptığında derlenen arı sütü 10-HDA değerleri zirve yapacaktır.

Ancak üretimin tüm evrelerinde ülkemiz arı sütünün 10-HDA değerleri olması gereken sınırların birkaç katı daha yüksektir.
http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

halilbilen2@hotmail.com


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 22803
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 50
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 350
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
Ynt: Yerli Arı Sütü Üretimi Hakkında Herşey
« Yanıtla #16 : Şubat 08, 2015, 20:01:54 »
Arı Sütü ve Çin’deki Üretimi

Ülkemizde yeterli miktarda arı sütü üretilemeyince, en ucuz temin edilebilecek yerden temin edilmesi çok normal bir davranıştır.

Çin’de neden ucuz dendiğinde hemen öne sürülen argümanların başında, arı sütüne yine arılardan elde edilen başka maddelerin katkı olarak katıldığı konusu geliyor.

Gerçekte öyle mi?

Bu durumu gerçeklikle bağdaşlaştırmak için birebir o işletmelerin ya da pazarlama sürecinin içerisinde yer almak gerekir.

Katkılar yapılıyorsa bile bu çok büyük bir başarıdır ki pazarlama güçlerini koruyabiliyorlar.

Arı sütüne katkı yapıp yapmadıkları şüphesine kapılmanın en önde gelebilecek sebeplerinden birisi, çok önemli bir değer olan 10-HDA değerlerinin Çin arı sütünde çok düşük olmasıdır.

10-HDA değerlerinin düşüklüğüne sebep olarak, yetersiz flora, yüksek sayıda yüksük verme ve besleme rejimleri de sayılabilir.

Ancak, bilimsel çalışmalara da dâhil olmuş Çin’deki arı sütü üretimi bilgilerine de göz atmak gerekecek.

Çin’i arı sütü üretimi için KUZEY ve GÜNEY şeklinde 2 bölgeye ayırmak gerekir.

Ülkenin güneyinde arı sütü üretiminin 7 ay gibi çok uzun sayılabilecek bir süre devam ediyor olması işletmedeki toplam arı sütü üretimini arttıracağı kesindir.

Ülkenin kuzeyinde ise 5 ay süren arı sütü üretimi, bizim ülkemizin en verimli yerinde bile çok zor gerçekleşecek üretim süresi olduğu gerçeği de çok net.

Ucuzluk için net bir bilgi olarak üretim süresinin uzunluğunu not edeceğiz ilk önce.

****************

Çin’de yıllık arı sütü üretiminin 400 TON gibi miktarlardan son yıllarda 2.500 TON gibi çok yüksek miktara ulaştığı bilgisini de güzelce bir not edelim.

Bu miktar Dünya arı sütü üretiminin %90’lık bölümünü de oluşturuyor.

Ülkemizde sadece arı sütü çalışan bir işletmenin 50 kg ortalama ile çalıştığını varsaydığımızda 50.000 işletme ile çalışsak ancak üretebiliyoruz.

50.000 işletme…

Neredeyse tüm ülke arı sütü çalışmamız gerekir ki ÇİN üretimini yakalayalım.

Üstelik bizdeki 5 kovana karşılık 8 kovan olmasına rağmen.

Yani arı sayıları da bizden çok yüksek değil ayrıca.

Bir diğer yüksek arı sütü verim gerekçesi de uzun yıllardan bu yana yapılan arı ırkları / arı sütü seleksiyonları.

1980 yılından sonra Şangay ile Hong Kong arasında yer alan ZHEİJANG bölgesinde İtalyan ırkı arılar kullanılmaya başlanmış ve koloni başı arı sütü verimleri yıllık 4 kg gibi çok yüksek miktarlara ulaşmıştır.

İtalyan ırkının yüksek süt veriminin yanında bu ırkın değişik varyasyonları arasında da süt üretimi açısından farklılıklar oluşunca en yüksek arı sütü verimi olan varyasyonlar ile yollarına devam eden işletmeler yüksek gelir elde edebilmektedirler.

En önemli sebep ise işçilik maliyetlerinin düşüklüğü.

Bizlerin 1 haftalık işçilik maliyeti olarak ayırdığımız rakamlara Çin’de 1 aylık işgücü temin edilebiliyor.

Yüksek sayıda koloni, yüksek sayıda personel, yüksek arı sütü verimi olan koloniler ve uzun süren arı sütü üretim sezonu.

Bütün bunlar üst üste konulsa bile yine de Çin üretimi arı sütünün düşük fiyatını açıklamaya yetmiyor.

Bunu anlamak çok zor mu?

Çok basit ama Çin arı sütü ve Yerli arı sütü arasındaki farkların neler olduğunu Bağımsız bir kuruluşun analizler yapması gerekir.

Belki de yakın zamanda yapılır temennisinden başka bir şey gelmiyor elden.
http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

halilbilen2@hotmail.com


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.