Ordulu arıcılar devletin kendilerine yeteri kadar destek sağlamadığını ifade ederken pazarlamada sıkıntı yaşadıklarını belirtiyor. Arıcıların talebi yabancı bala karşı devlet desteği
Ordu, arıcılık ve bal üretiminde önde gelen illerden biri. Ordulu arıcılar, devletin yeteri kadar destek sağlamadığını dile getirirken, pazarlama konusunda da sıkıntı çektiklerini belirtiyor.
Üreticiler, borçlandıklarını, bu nedenle de ballarını aracıya ucuza vermek zorunda kaldıklarını söylerken, devletin yatlara, gemilere yakıt yardımı yaptığı gibi arıcılara da şeker ve nakliye yardımı yapması gerektiğini ifade ettiler. Ordulu arıcılar, bu sorunlara karşı daha güçlü olabilmek için kendi birliklerini kurmuşlar. Ordu Arıcılar Birliği yönetici ve üyeleri ile yaptığımız görüşmede, birlik aracılığı ile sorunların çözümü konusunda neler yaptıklarını sorduk. Bal üretimi, pazarlama, kredi, iyi bal-kötü bal, ulaşım gibi sorunlarla boğuşan üreticiler, görüşlerini dile getirdiler.
Devletin desteği yetersiz
Gezginci arıcılığın 1960 yılından bu yana devam etmekte olduğunu ve 60 yıllık arıcılığın sorunlarının bir iki yılda çözümlenmesinin beklenemeyeceğini belirten Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Necati Aydın, birliklerin ve üst birliklerinin yeni kurulduğunu ve yetkililerle, özellikle Tarım Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile görüştüklerini ifade etti.
Arıcılar Birliği`nin 2003`te kurulmasıyla birlikte ilk defa `ana arı` desteği aldıklarını vurgulayan Aydın, `Bu 2007 yılına kadar sürdü. 2005 yılında bala destek çıktı. Ancak `süzme bal`a destek çıktı. `Petekli bal`a destek çıkmadı. Avrupa`da `petekli bal` fazla tüketilmediği için bal mumu fazla tüketilmemesi için destek sağlanmadı. Bu konuda çeşitli eylemliliklerimiz oldu. 2008 yılında `kovan` başına destek çıktı. Bu da yeterli değil` diye konuştu.
Tarım Bakanlığı ile yaptıkları görüşmede kovan sayısının belirlenemediğinin ortaya çıktığını ve bu nedenle `plakalaşma` yapılacağını söyleyen Aydın, artık her kovana `plaka` takılacağını, böylece kovan sayısının ortaya çıkacağını bildirdi. `Bu yöntemle dört ayda 2 milyon 700 bin kovan kayıt altına alındı` diyerek sözlerine devam eden Aydın, ayrıca gezginci arıcılıkta kazaların çok olduğunu, yaşamını yitiren arıcıların yanında kovan kayıplarının da çok olduğunu söyledi. Özellikle iyi bal-kötü bal konusunda yanlış bir anlayış olduğunu belirten Aydın, `Donan bal kalitelidir. Donan bal şeker balı diye yanlış biliniyor. Oysa gerçek çiçek balı bir süre sonra donar` dedi.
`Arıların ve bal üreticilerinin bir sorunu da yurtdışından gelen ballardır` diyen Aydın, şunları söyledi: `Yurtdışından, özellikle Arjantin`den bal gelmektedir. Arjantin`in yıllık bal üretimi 100 bin ton iken satışı 120 bin tondur. Bu fark Çin balıdır. Türkiye`ye Çin ballarının girişi yasaktır. Ama Arjantin, Çin ballarını kendisi etiketliyor. Bunu yetkililere anlattık. Ülkeye bal girişini engellemek için mücadele ediyoruz` dedi.
Yabancı bala karşı güçlendirme
Yurtdışından gelen balla yarıştıkları için devletin arıcılara destek olması gerektiğini belirten Denetleme Kurulu Üyesi Cemal Aktaş, maliyetlerin yüksek olduğunu, taleplerinin, devletin maliyeti düşürücü önlemler alarak dışarıdan gelen bala karşı güçlenmelerini sağlaması olduğunu ifade etti.
Ayrıca arıcılığı yalnızca balla sınırlamamak gerektiğini vurgulayan Aktaş, `Arıcılık doğanın dengesini de sağlamaktadır. Bal olmazsa da olur. Bal yemeyelim. Ama arı olmazsa yaşam biter. Tozlanmanın sağlanmasında arı önemli bir araçtır. Aracılık yoksa tarım da yok demektir. Yalnızca bu nedenle bile arıcılar desteklenmelidir` dedi. Ayrıca arıcıların kültür yönünden de önemli rol oynadığını ifade eden Aktaş, gittikleri yerlere kendi kültürlerini götürürken, gittikleri yerlerin de kültürünü kendi bölgelerine getirdiklerini belirtti.
Ballar elimizde kaldı
Ordu Arıcılar Birliği olarak giderlerini reklamlarla karşıladıkları bir dergi çıkardıklarını dile getiren Denetleme Kurulu Üyesi ve Yayın Sorumlusu Necmettin Akdeniz, `Arıcılar için önemli bir kaynak yarattığımızı düşünüyoruz. Arıcılar desteklenmelidir.
ABD`de bademliklere arı kovanı koyan arıcılar tozlanmayı sağladığı için badem üreticilerinden para alıyorlar` dedi.
Üye Nihat Korkmaz, `Arıcılar krizden etkilendi. Ballarımız elimizde kaldı` derken, Üye Hamza Kırış ise `Devlet kredi sağlamalı. Bankalar yüksek faizlerle kredi veriyor. Ürettiklerimizi satamıyoruz` şeklinde sorunlarını ifade etti.
Üye Hüseyin Özkan da gezginci arıcılık yaptıkları için nakliye sırasında sorunlar yaşadıklarını ve nakliye için destek istediklerini belirterek, `Gittiğimiz yerlerde (dağlarda) içme suyu ve yol sorunumuz oluyor. Çeşitli sıkıntılar yaşıyoruz` şeklinde konuştu. (Ordu/EVRENSEL)