Gönderen Konu: Besleme Usülü  (Okunma sayısı 18517 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Abdullah Taş

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 418
  • Yer: ANKARA Çankaya/ kavaklıdere
    Yaş: 42
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
Ynt: Besleme Usülü
« Yanıtla #75 : Mart 23, 2016, 06:15:23 »
İbrahim kardeşim ne beslemesi bal akımına kadar elmalar çiçek actımı kes beslemeyi.
ben elmalar çiçeğe yatana kadar aç kalırsa beslerim kemerlere kadar yavruyu bassınlar.
verdiğim şekerden gıramı kalmasın.

tural55

  • Ziyaretçi
Ynt: Besleme Usülü
« Yanıtla #76 : Mart 23, 2016, 12:20:59 »
İbrahim kardeşim ne beslemesi bal akımına kadar elmalar çiçek actımı kes beslemeyi.
ben elmalar çiçeğe yatana kadar aç kalırsa beslerim kemerlere kadar yavruyu bassınlar.
verdiğim şekerden gıramı kalmasın.

Abdullah bey

Besleme rejimine arıcı uymak zorunda

Ben besleyin derken akım başlayana kadar 2/1 anlamında söylemiyorum

sanırım yanlış anlaşılıyor

koyu beslemden sonra 1/1 teşvik beslemesi ana bal akımına kadar yapılmalı

verdiğimiz 1/1 şerbet zaten uçup gidecektir,emin olun bizimkilerdede gram şerbet kalmıyor.

bala karışma gibi bir durum yok.


Çevrimdışı Görkem Çakır

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 389
  • Yer: Eskişehir
    Yaş: 27
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 22
  • Rakım: 750-850
Ynt: Besleme Usülü
« Yanıtla #77 : Ağustos 24, 2017, 01:04:17 »
A

Kaynar suya şeker attığımızda HMF[Kanserojen madde (hidroksimetil furfural)] oluştuğuna dair bilgi paylaşılmış. Her gün çay kahve içen kişiler olarak kaynar sıcaklıklara yakın derecelerdeki sıvılara şeker ilavesi yapıyoruz. Bu bilgi ışığında her gün düzenli olarak HMF alıyoruz.

Bilgi karmaşasını netleştirmekte ciddi fayda var.

1. HMF Şeker kaynatıldığında mı oluşuyor ?
2. Kaynar Suya şeker eklendiğinde mi oluşuyor(şekerin üstüne kaynar su eklemek aynı sınıfta) ?
3. İki durumda da oluşuyor mu ?
4. İki durumda da oluşuyor da oranları farklı mı ? Ne kadar farklı ?
5. Nasıl bir uygulama yaparak bunu kabul edilebilir oranlar arasında tutabiliriz ?


Alıntı
"hmf" olarak kisaltilan hidroksimetilfurfural, gidalarda karbonhidratlarin isi islemi sonucu parcalanmasiyla olusan kimyasal bir bilesiktir.

hmf miktari bal icin bir kalite kriteridir. balda dogal olarak az miktarda hmf bulunur. yuksek hmf miktarlari balin isitildiginin, yani baldaki fruktozun parcalanarak hmf olustugunun gostergesidir. bal peteklerden suzulurken kristallesmeyi engellemek ve akiskanligi artirmak icin isitilabilir. bu isi islemi diastaz vb. enzimlerin kayba ugramasina ve balin besleyicilik degerinin azalmasina sebep olur. 100 mg/kg uzerindeki hmf miktarlari bala invert seker eklendiginin de bir gostergesi olabilir. bal bekledikce de hmf miktari artar, yani taze balin hmf miktari dusuktur.

cok yuksek miktarlarda alinan hmf'nin insan sagligi uzerinde olumsuz etkileri (kanserojen, genetoksik vs.) oldugu bilinmektedir.

turk gida kodeksi bal tebligine gore yasal olarak balda en fazla 40 mg/kg hmf bulunabilir.

B

Ben de kristallenme olmasın diye limon kullanırdım.

Sonra, limon oyaladığı için limon tuzu kullanmaya başladım. Gereksiz olduğunu öğrendiğimden beri 3 yıldır kullanmıyorum.

Kristallenme dibe çökme şeklinde oluyor.

Çökmenin nedeni çözelti doyduğu için şekeri çözmekte zorlanıyor, sınırı geçince çökelme oluyor. Çözmek için hızlı karıştırıcı da çözümdür. Doymayacak sınırda olan karışım yeterince karıştırılmazsa yine çökeliyor.

Ben 20 litre şekere / 10 litre su koyacağıma şekeri 18-19 litre yapıyorum.

İşimi uzatan işlemlerden vazgeçtim. Artık suyu kaynatmayı da bıraktım. Kolay çözecek kadar ısı yetiyor.

Sayın Adem Altınok yorumumu şuruplamayı poşetle yaptığınızı düşünerek yazıyorum. Kristelleşme dediğiniz çökme poşetin dibinde çaya attığımız şekerin az karıştırma sonucu bir kısmının dibinde kalması olayıyla aynı mı ?


C

Hurda şekerde insana yada arıya karşı viral yada bakteriyel herhangi bir zararlı bulunuyor mu ? Bu zararlı varlığı şuruba anti-septik özelliği olduğu söylenen sirkeyi(sirkenin böyle bir özelliği olduğunu söylediler. emin değilim.) ekliyerek yok etmemiz vereceği zararı engellememiz mümkün mü ?
Ne sevimli böcekler şu arılar.