arkadaşlar bulunduğum bölge itibarıyla en geç yaklaşık gündönümü itibarıyla hasat yapmamız gerekiyor.Bu konu ile ilgili deneyimlerimi sizinle paylaşmak istedim.
Yüksek düzeyde bal alınabilmesi için üç unsurun bir araya gelmesi gerekli.BunlarA)doğadan bal akımı B)Güçlü koleni C)ana arı ızgarası( ızgaranın koyulma zamanı çok önemli)
1.Bal akımının gelimi yöreden yöreye değişmekle birlikte genelde 40-45gün civarı olmaktadır.Bu tarihi peteklerde kemer balını görmeye başladığımız andan arının yavru için petek örmeyi bıraktığı tarihe kadar geçen süreyi baz alarak söylüyorum.(1 mayıs-15haziran)
2.ana arı ızgarasını niçin koyuyoruz? Belirli bir güce ulaştırdığımız kovanda, tarlacı oranını arttırmaya başlayıp, yavruyu kaba tabirle yiyiciyi azaltmak için. O zaman bu ızgarayı ne zaman ve hangi kovana koyacağız.Öncelikle yukarıda belirttiğim unsurları dikkate alarak kovanda istediğimiz gücü görmeliyiz.Ben kata çıkardığım arıda, katta en az 7-8 yavrulu çıta görmeden bu ızgarayı kullanmıyorum.Yaklaşık tarihim(15-20 mayıs).
Izgara koyduğum tarih bölgemizde arıcılık yapan diğer arkadaşlarıma göre çok erken ancak aldığım bal verimi kovan başı en az 25 çıta bal.
3. Izgara koyduktan sonra bu kovana kesinlikle kapalı takviyesi vermiyorum.Çoğu arkadaşımızın bana göre yaptığı en büyük hata bu kovanlara arısı az kalmış diye kapalı takviyesi vermesi.Ancak işte yukarıda bahsettiğim yiyici meselesi burada ortaya çıkıyor.Bu durumlarda yapılması gereken bal akımının kısa süreli olması nedeniyle, petekli bal alamama endişemiz varsa tersine bu kovanlardan kapalı çalmak veya bazı petekleri almak. Yani diğer bir deyişle 20 çıtalı bala yatmış bir kovan düşünelim bu kovanın içindeki tarlacı, bu kovanın ihtiyacını görecek sayıdadır.Tarlacı sayısını arttırmak için ızgarayı koyduğumuzu unutmayalım.
4.Izgarayı erken koyduğumuz için doğal olarak ana sıkışacak ve memeye yönelebilecektir.Bu durumda kovanan kuluçkalığında 2ve 9 numaralara, 2. kata ise kuluçkalıktan belirli aralıklarla çektiğimiz kapalı çıtaların aralarına çiğ petek atarak arıya sürekli iş vermemiz gerekmektedir.Kovanları en geç üçer gün arayla kontrol ederek verdiğimiz bu işlerin yapılıp yapılmadığını kontrol etmemiz gereklidir.
( katlarda görebileceğimiz memeler sürekli temizlenmelidir.Bu temizleme çıtalardaki kalabilecek kapatılmamış yavrular olabileceği içindir) Petek örmenin kovanda bittiği görüldüğü anda kuluçkadan kapalı çekme durdurulmalıdır.Çünkü bu dönem genelde arının artık bala yattığı dönemdir.
5.Öncelikle neden gündönümü?Çünkü bu tarihten sonra bal gelimi seneden seneye değişmekle beraber oldukça azalmakta.Dolayısıyla bu tarihe kadar peteklerde gördüğümüz bal miktarı sürekli eksilmektedir.O halde bütün hesaplarımızı bu tarihe göre yapmalı, bu tarihten sonra da bal gelirse ne ala(bahsettiğim bal çiçek balıdır.)
6.Gündönümü geldiğinde öncelikle hedeflediğim 10 çıta balı almaktayım bu çıtalar ızgaranın üstündeki çıtalar olmaktadır.Aldığım katın yerine 2. katı koyarak hem arıyı sıkıştırmakta hemde 2. katta yarım kalan işleri yaptırmaktayım( bu durumda ikinci katttaki petekler aşağı yukarı yarıya yakın sırlı olmaktadır.)Eğer akım devam ederse ne ala o zaman bu katıda 10-15 gün sonra alabiliyirum.Sonuçta yukarıda bahsettiğim gücü kovan içi dengeyi bozmadan korumakta, hedeflediğim bal miktarını da almaktayım(emet-kütahya)