Gönderen Konu: Arının yaptığı petekli karakovan ağızda tam erimediğinden hakiki değil diyorlar!  (Okunma sayısı 19416 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı mithat_k

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 622
  • Yer: Bursa-Karacabey
    Yaş: 36
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 5+1 çiftleştirme kutusu
Petek büyükse kendi ağırlığını taşıması için yukarıya çıktıkça peteğin kalınlığı artabilir.
Uçlardaki peteğin taşıdığı yük az olduğundan ve yeni yapıldığından et kalınlığı daha ince olur.
Petek gözlerinin et kalınlığı 0,15 mm olabilir.

Balmumunun erime sıcaklığı 65 derece.
İnsan vücut sıcaklığı 36,5 derece

Balmumu yenildiğinde hamur kıvamına gelir, barsakların içyüzüne sıvanır, daha sonra yenilen
besinlerin vucuda yarayan kısımların emilimini engeller.,

Benim merak ettiğim de buydu Murat bey demek ki arılar farklı nedenlerden dolayı ince ya da kalın örebiliyorlar. Bu arının cinsine, nektarın çeşidine, iklime göre de değişmez mi? Belki benim o zamanlar yediğim petekli bal çok ince örülmüştür ondan ağızda kalan mum kalıntısını bile hissetmemişimdir.

tural55

  • Ziyaretçi
Benim oğlanda 3 sene önce biyerde ayran içmiş

o gündür bu gündür o ayranın tadını bulmaya çalışıyor ;D ;D ;D

Çevrimdışı mithat_k

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 622
  • Yer: Bursa-Karacabey
    Yaş: 36
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 5+1 çiftleştirme kutusu
Benim oğlanda 3 sene önce biyerde ayran içmiş

o gündür bu gündür o ayranın tadını bulmaya çalışıyor ;D ;D ;D

 ;D  ;D Abi hiç gülesim yoktu Allah da seni güldürsün  ;D

Çevrimdışı mehmet ali ay

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 137
  • Yer: Alaşehir
    Yaş: 39
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 5
  • Rakım: 150
Benim oğlanda 3 sene önce biyerde ayran içmiş

o gündür bu gündür o ayranın tadını bulmaya çalışıyor ;D ;D ;D
Kırıldım gülmekten :) :) :)

tural55

  • Ziyaretçi
;D  ;D Abi hiç gülesim yoktu Allah da seni güldürsün  ;D

Mithat hocam espri anlayışınız için teşekkür ederim,

bu ileti ters tepki yaparmı acaba diyede düşündüm sonra  :)

hocam,arkadaşlarında açıkladığı üzere bu mum işine fazla takılmayın

sizin o anki kan şekerinizle bile alakalı olabilir bu petekli  balı beğenme mevzusu

eğer karakovan balını buzdolabından alıp yerseniz ağızda birikmesi gayet doğaldır

o köylü amca büyük ihtimal size bu balı normal oda sıcaklığında bekletilmiş olarak ikram etmiştir de,

 sizde bunu ağzınızda eridiği için beğenmişte olabilirsiniz.

benim büyük oğlanda bir gün sıcak altında çalışmış hararetlenmiş ve buz gibi ekşi bir ayran ikram edilmiş


o tadı bulamıyor

çünkü birdaha o şekilde hararetlenmediği içinde diğer normal ayranları beğenmiyor ;D






Çevrimdışı mithat_k

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 622
  • Yer: Bursa-Karacabey
    Yaş: 36
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 5+1 çiftleştirme kutusu
Mithat hocam espri anlayışınız için teşekkür ederim,

bu ileti ters tepki yaparmı acaba diyede düşündüm sonra  :)

hocam,arkadaşlarında açıkladığı üzere bu mum işine fazla takılmayın

sizin o anki kan şekerinizle bile alakalı olabilir bu petekli  balı beğenme mevzusu

eğer karakovan balını buzdolabından alıp yerseniz ağızda birikmesi gayet doğaldır

o köylü amca büyük ihtimal size bu balı normal oda sıcaklığında bekletilmiş olarak ikram etmiştir de,

 sizde bunu ağzınızda eridiği için beğenmişte olabilirsiniz.

benim büyük oğlanda bir gün sıcak altında çalışmış hararetlenmiş ve buz gibi ekşi bir ayran ikram edilmiş


o tadı bulamıyor

çünkü birdaha o şekilde hararetlenmediği içinde diğer normal ayranları beğenmiyor ;D
Estağfurullah abi valla bilakis renk kattınız konuya  ;D Dediğiniz gibi oda sıcaklığında olabilir o anki iştahla bana öyle gelmiş olabilir  :D Fakat açtığım bu konuda tam olarak aradığım cevabı bulamadım bunun da sebebi benim soruyu yanlış sormamdan kaynaklanıyor. Sorum şu ki bir arı cinse veya farklı faktörlere bağlı bir peteği ince ya da kalın örer mi diye sordum sadece Murat Akın bey uçlardaki peteğin et kalınlığı ince olabilir dedi.

Çevrimdışı KadirUstun

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1095
  • Yer: Kütahya
    Yaş: 36
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 150 (+ - %10)
  • Rakım: 340
Atın dondurucuya birkaç saat bekleyin çıkartıp tüketin. Oda sıcaklığında bekletmek çözüm getirmez.

Çevrimdışı yalçın meriç

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2391
  • Yer: kdz.ereğli
    Yaş: 75
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 15+3 kutu
  • Rakım: 100m.
   İbrahim bey,senin oğlanın içtiği ayran manda yoğurdundan dövülmüş galiba. :D
 Arıların ördüğü peteklerin kalınlığı bulundukları ortama göe kalın veya ince olabilir.!!
Eğer bir güzelliğin yoksa,ben sana nasıl derim çok güzelsin diye.!

Çevrimdışı mithat_k

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 622
  • Yer: Bursa-Karacabey
    Yaş: 36
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 5+1 çiftleştirme kutusu
   İbrahim bey,senin oğlanın içtiği ayran manda yoğurdundan dövülmüş galiba. :D
 Arıların ördüğü peteklerin kalınlığı bulundukları ortama göe kalın veya ince olabilir.!!

  :D Tespitim doğruymuş o zaman :)

Çevrimdışı Önder BOSTANCI

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2286
  • Yer: Ankara - Ortabereket
    Yaş: 56
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 16
  • Rakım: 1105
Doğru olan nedir, anlamaya çalışıyorum.
Öncelikle şunları bilmemiz gerekli:

Kaynaklara göre,
1. Erkek arı gözlerinin duvarları, işçi arı gözlerinin duvarlarından daha kalındır.
2. Doğada yaşayan kolonilerde yapılan ölçümlere göre, hücre duvarı kalınlığı 0,051 ilâ 0,076 mm arasında değişmektedir.
3. Sayın Murat Akın Hocamızın da belirttiği gibi, duvar kalınlığı, ırklara değil petek hücresinin bulunduğu yere göre değişebilmektedir.
4. İçinde yavru faaliyeti gerçekleşen gözlerin duvar kalınlığı, hem besin ve salgı kalıntıları hem de larva kılıflarının artıklarının birikmesi sonucunda 3 mm kalınlığa kadar ulaşabilmektedir.

Sonuç olarak, siz kovanda işçi arı gözü olarak yapılmış fakat yumurta atılmamış bir peteğin alt ucunu yemişsiniz.
Tat konusuna gelince, bu sadece rastlantıyla yakalanabilir.
Ne çiçekler eski çiçek, ne ağızlar eski ağız...

İbrahim Beyin sözünü de yabana atmayın, öyle zaman gelir ki düğürcük aşını kuzu çevirme gibi yersiniz.  ;)
Hayvan yularından, adam sözünden tutulur.

tural55

  • Ziyaretçi


....öyle zaman gelir ki düğürcük aşını kuzu çevirme gibi yersiniz.  ;)

süper  ;D




Çevrimdışı mithat_k

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 622
  • Yer: Bursa-Karacabey
    Yaş: 36
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 5+1 çiftleştirme kutusu
Doğru olan nedir, anlamaya çalışıyorum.
Öncelikle şunları bilmemiz gerekli:

Kaynaklara göre,
1. Erkek arı gözlerinin duvarları, işçi arı gözlerinin duvarlarından daha kalındır.
2. Doğada yaşayan kolonilerde yapılan ölçümlere göre, hücre duvarı kalınlığı 0,051 ilâ 0,076 mm arasında değişmektedir.
3. Sayın Murat Akın Hocamızın da belirttiği gibi, duvar kalınlığı, ırklara değil petek hücresinin bulunduğu yere göre değişebilmektedir.
4. İçinde yavru faaliyeti gerçekleşen gözlerin duvar kalınlığı, hem besin ve salgı kalıntıları hem de larva kılıflarının artıklarının birikmesi sonucunda 3 mm kalınlığa kadar ulaşabilmektedir.

Sonuç olarak, siz kovanda işçi arı gözü olarak yapılmış fakat yumurta atılmamış bir peteğin alt ucunu yemişsiniz.
Tat konusuna gelince, bu sadece rastlantıyla yakalanabilir.
Ne çiçekler eski çiçek, ne ağızlar eski ağız...

İbrahim Beyin sözünü de yabana atmayın, öyle zaman gelir ki düğürcük aşını kuzu çevirme gibi yersiniz.  ;)

Önder bey fazlasıyla yardımcı oldu bu yazdıklarınız. Ballarımı soran ya da sorgulayan insanlara teknik bir cevap vermek istiyordum aradığım şey de bu bilgilerdi. Herkese teşekkür ederim. İbrahim beyin sözü de güzelmiş :D

Çevrimdışı ismailarilik

  • Günlük Yumurta
  • *
  • İleti: 26
  • Yer: Denizli
    Yaş: 30
  • Baba, Koca, Mühendis, Doğal Tarımcı, Arıcı
    • Websitem
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Kovan Sayısı: 10
  • Rakım: 950
Balmumu yenildiğinde hamur kıvamına gelir, barsakların içyüzüne sıvanır, daha sonra yenilen
besinlerin vucuda yarayan kısımların emilimini engeller.,

Bu söylediğiniz ile ilgili bir çalışma paylaşmanız mümkün müdür?
Bilim doğaya aykırı olmamalı, doğayla örtüşmeli.

Çevrimdışı Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 12546
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 74
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Bu söylediğiniz ile ilgili bir çalışma paylaşmanız mümkün müdür?

Herhangi bir çalışmam yok.

Bunu balmumunun erime sıcaklığından çıkarak yazdım.

Arıların yaptığı peteklerde sıcaklık yardımıyla yapılmış satılan hazır peteklerde olmayan, insan bedenine yararlı bir bileşen var.

Çevrimdışı Emrah Kütükçü

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 681
  • Yer: bilecik
    Yaş: 31
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 29
  • Rakım: 900-1100
İstanbul'da murat çakır abimizin evinde birgün misafir oldum ve sabah kahvaltısında bal koymuşlardı sofraya baldaki petek rengi sigara kağıdı gibi bembeyaz di ve ağıza attığında kendi kendine dağıtıyordu ve ben hala bu yaşıma kadar o şekilde bal hiç yemedim .

Tabiki sordum nasıl oluyor bu abi diye ve küçük tabut tipi kovandan aldığını toplamda bu şekilde 3 4 çerçeve kadar olduğunu akımın bı anda ve çok yoğun bir şekilde olup arının hemen kabartip doldurmasiyla olduğunu soylemisti.



Venus Z20 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi