Gönderen Konu: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?  (Okunma sayısı 24218 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı kepsutlu1

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 197
  • Yer: Kepsut/BALIKESİR
    Yaş: 58
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 42
  • Rakım: 135
Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
« Yanıtla #15 : Aralık 21, 2011, 11:27:02 »
Manda kaymağı, muz, polen ,bal harmanla ye afiyet olsun

Çevrimdışı erdal yatkın

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 375
  • Yer: İZMİR - Bornova
    Yaş: 61
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 15
Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
« Yanıtla #16 : Aralık 21, 2011, 11:36:08 »
     Yoğurt üzerine bal  vur kaşığı.
İyilik yapar gibi görünmeyin.
İyilik yapın,  görünmeyin.

Çevrimdışı Murat Çakır

  • Murat Çakır
  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3962
  • Yer: İstanbul
    Yaş: 54
    • www.beyazkovan.com
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
  • Rakım: 63
Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
« Yanıtla #17 : Aralık 21, 2011, 11:48:23 »
Merhaba arkadaşlar

Aramızda doktor arkadaşlar da var. Bu konuda bilgi birikimi olanlarda vardır .

Arı sütü ile ilgili bir sorum olacak.

Ballı Arı sütünün sindirim sistemi ile ilişkisi nedir. Acaba mideye dokunma ihtimali varmıdır ?

Arı sütünü bilmiyorum, fakat balın mideye dokunma ihtimali var.

2003 yılında çok şiddetli bir mide kanaması geçirdim.

Ülser kanaması olmuş.

Çok iyi bir bal tüketicisi olmama rağmen böyle bir rahatsızlık yaşamış olmama şaşırdım.

Apiterapi bilgisi olan bir hocamıza konuyu sordum.

Hocanın verdiği cevap, bütün şekerli gıdalarda olduğu gibi, bal tüketimi de mide asiti salgısını artırır.

Ülser rahatsızlığında iyileştirici etkisinden çok, sorunu artırıcı etkisi olabilir.

Ülser durumunda en iyi yöntem sabahları soğuk süt içmektir demişti.

Eğer kullandıktan sonra mide rahatsızlığı yaşıyorsanız, bal ile ilişkisi olabilir.

Hüseyin KAYA

  • Ziyaretçi
Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
« Yanıtla #18 : Aralık 21, 2011, 13:35:27 »
Merhaba arkadaşlar

Aramızda doktor arkadaşlar da var. Bu konuda bilgi birikimi olanlarda vardır .

Arı sütü ile ilgili bir sorum olacak.

Ballı Arı sütünün sindirim sistemi ile ilişkisi nedir. Acaba mideye dokunma ihtimali varmıdır ?

Arı sütünü bilmiyorum, fakat balın mideye dokunma ihtimali var.

2003 yılında çok şiddetli bir mide kanaması geçirdim.

Ülser kanaması olmuş.

Çok iyi bir bal tüketicisi olmama rağmen böyle bir rahatsızlık yaşamış olmama şaşırdım.

Apiterapi bilgisi olan bir hocamıza konuyu sordum.

Hocanın verdiği cevap, bütün şekerli gıdalarda olduğu gibi, bal tüketimi de mide asiti salgısını artırır.

Ülser rahatsızlığında iyileştirici etkisinden çok, sorunu artırıcı etkisi olabilir.

Ülser durumunda en iyi yöntem sabahları soğuk süt içmektir demişti.

Eğer kullandıktan sonra mide rahatsızlığı yaşıyorsanız, bal ile ilişkisi olabilir.
Murat bey, internette balın faydaları hakkında mide ilgili olarak "Mideye kuvvet verir: Baldaki şeker emilimi en kolay olan şeker olması ve Hazmı gerektirmediğinden kolayca kana geçer. Ve midedeki fazlalıkları dışarı atar." şeklinde bir bilgi var. Balın zararları ile ilgili olarak da "Mide ameliyatlarından sonra "damping sendromu" denilen durumlar için de bal uygun değildir. Bal sindirimi gerektirmedi­ğinden aniden kana geçerek kan şekerinin önce yükselmesine, son­ra da düşmesine neden oiur." şeklinde bir bilgi var.


Hüseyin KAYA

  • Ziyaretçi
Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
« Yanıtla #19 : Aralık 21, 2011, 13:47:40 »
Balı zaten çok severim. Bal hasatından bu yana tek başıma aşağı yukarı 8-10 kg bal tükettim. Poleni de taze iken, kurutmadan derin dondurucuya atmıştım. Aklıma geldikçe sabah akşam birer kaşık atıyorum ağzıma. Şu kadarını söyleyebilirim, önceleri gribe yakalandığımda en az bir gün istirahat etmeden, ilaç almadan iyileşemezken şimdi hastalığı ilaçsız ve ayakta geçiriyorum. Bunun dışında kimbilir ne faydaları oluyor biz farketmeden...

Çevrimdışı Murat Çakır

  • Murat Çakır
  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3962
  • Yer: İstanbul
    Yaş: 54
    • www.beyazkovan.com
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
  • Rakım: 63
Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
« Yanıtla #20 : Aralık 21, 2011, 14:08:14 »
İnternette binlerce şehir efsanesi bilgi var.

Ben de iyi bir bal tüketicisiyim. Aile çevresinde gripal enfeksiyonları en hafif ben atlatıyorum.

1998'li yıllarda başlayıp, 2003 yılında şiddetli bir mide kanamasıyla sonuçlanan, sindirim sistemi ile ilgili sağlık sorunumda balın faydası değil, bir ihtimal şiddetini artırıcı etkisi oldu.

Bu söylediğim bilgiyi de yurtdışında apiterapi eğitimi görmüş, sertifikasını almış, arıcılık konusunda yetkin bir akademisyenden aldım.

Daha sonra da, sindirim sistemi rahatsızlıklarımın aşırı stresten kaynaklandığı anlaşıldı.

Kafayı formatlayınca, sorun kendiliğinden düzeldi.

Ben o dönemde, mide rahatsızlıklarıma iyi gelsin diye bala epey yükleniyordum.

Fakat edindiğim bilgi, tam tersi olduğu.

Aşırı stres mide asit salgısını yükseltiyor, bu yüzden sorunlar çıkıyor.

Şekerli gıda ya da bal tüketimi de asit salgısını yükselttiği için sorun düzelmek yerine daha da artıyor.

Balın sindirilmeden doğrudan kana karışması glikoz ile ilgili.

Canlı organizmalar çay şekeri yani sakkaroz ve benzeri kompleks şekerleri doğrudan kullanamıyor.

Sakkaroz aldığımız zaman, vücudumuz bunu glikoza parçalamak için uğraşıyor.

Fakat glikoz aldığımız zaman doğrudan değerlendiriliyor.

Sonuç itibariyle, doğru teşhis edilmiş sağlık sorunlarında, sebep sonuç ilişkilerini bilirsek, daha faydalı kullanımlar olabilir.

Ama doğru teşhisi konulmamış olan rahatsızlıkları genelleyerek, mide rahatsızlığına bal iyi gelir deyip, bununla tedavi etmeye kalkarsak, istenmeyen sonuçlara ulaşabiliriz.

Çevrimdışı Ahmet Arslan

  • Mustafakemalpaşa/Bursa
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2096
  • Yer: Biga
    Yaş: 63
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
  • Rakım: 72
Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
« Yanıtla #21 : Aralık 21, 2011, 14:22:55 »
Çocukluğumdan beri mide rahatsızlığım var. Mide için kullanılan bütün ilaçları bilirim,koyun kuzu güderken bile yanımda süt olurdu.
1980 li yılların ortalarında bilim teknik dergisi obonesi idim,her ay okurdum.
O yıllarda çıkan bir sayıda bal konusu işleniyordu, şimdi hatırlamıyorum ama yanılmıyorsam ayda 12 kg.bal tüketen birisininin midesinde ülser olmaz diyordu.
Ben ondan sonra hep kalite bal aradım yurdun değişik yerlerinden tanıdığım kişiler aracılığı ile bal aldım,aşırı bal tükettim.
Sonuçta midem eskiye göre çok çok iyi.
Gene ufak tefek ekşime oluyor ama uykudan uyandıran ağrılar kalmadı.
Çocukluğumda bir komşudan yediğim balın tadı damağımda duruyordu,aynı tadı arıcılığa başlayınca kendi balımda buldum.Selamlar.
“Halimizi hal eyledik
Yolumuzu yol eyledik
Her çiçekten bal eyledik
Arıya saydılar bizi" Pir Sultan Abdal

Çevrimdışı Murat Çakır

  • Murat Çakır
  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3962
  • Yer: İstanbul
    Yaş: 54
    • www.beyazkovan.com
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
  • Rakım: 63
Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
« Yanıtla #22 : Aralık 21, 2011, 14:54:46 »
Ahmet Bey,

Bende tam tersi etki yaptı.

Sonuçta rahatsızlığın sonucu ülser. Fakat ülsere sebep olan şey nedir?

Durup dururken midede ya da 12 parmak bağırsağında yara açılmıyor.

Bende ülsere sebep olan şeyle çakıştı ve daha da tetikledi.

Sizin ülserinize sebep olan şeyinizde tam tersi etki yapmış olabilir.

Önceki yazımda da söylediğim gibi, hastalık isimlerini genelleyip, şu şu şifadır bilgisini genelleyip sonuca ulaşmak her zaman çözüm olmuyor.

Ülsere sebep olan şey bilinirse, hangi sebebe iyi geldiği hangi sebebi tetiklediği anlaşılabilir.

Sebep ve sonuç ilişkilerini iyi tahlil etmek gerekiyor.

Atıyorum, bende zaten aşırı stres kaynaklı fazla mide asiti salgısı sonucunda ülser oluşmuşsa, bunda faydadan çok zarar veriyor.

Ama diyelim ki, sizde bakteri kaynaklı ülser oluşmuşsa, bakteriyi yok ettiği için ülser olma sebebini ortadan kaldırmış olabilir.

Daha önceki yazılarımızda da arı ürünleri ve hastalık tedavisi konusunu tartıştık.

Sağlık konularında genellemeler yapmak ve bu genellemelere bakarak şu iyidir demek riskli bir olay.

Karnı ağrıyan birisine, doktorun bana  verdiği ilaç çok iyi geldi, sana da tavsiye ederim demek nasıl riskliyse, bal karın ağrısına çok iyi geliyor tüketin şifa bulursun demek de o kadar riskli.

Çünkü önce o karın ağrısının sebebini bilmek gerekir.

Örneğin birisinin karın ağrısı ülser kaynaklı, Allah muhafaza öbürününkisi kanser kaynaklıysa, iki karın ağrısının da tedavisinin aynı olmayacağını hepimiz biliriz.

Ülsere iyi geldiği varsayılan bir şeyi, bilmeden kanserde kullanmaya başlayıp iyileşeceğimizi umut ederek sadece tedavimizi geciktirmiş oluruz.

Çevrimdışı Şefik BAL

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 744
  • Yer: Tokat-Reşadiye
  • Rakım:1250 Yaş:54
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 14
  • Rakım: 1250
Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
« Yanıtla #23 : Aralık 21, 2011, 16:22:15 »
Herkese geçmiş olması ve birdaha tekrarlamaması dileğimle...

Bende Şeker hastası olmama rağmen kendi üretimimiz balı kontrollü olarak sabahları 1 kaşık şeklinde yiyorum şekerimi ölçüyorum normal ölçülerde çıkıyor... Ne zaman stresli olsam bal yesem şeker yükseliyor...
Demekki stres önemli bir etken... Pek aldırmam ama ameliyatlar öncesi stres yok, Tansiyon şımarıyor :D

Diyeceğim şu ki; kişi kendini tanımalı ve ona göre yiyeceklerine dikkat etmeli...
Bereket tv de Arıcılık Proğramında Avni bey Arı ürünlerinin kişinin kilosuna göre değiştiğini tekrar tekrar örneklerle anlattı... Öyle kafama göre takılayım olmuyor...Bilen kişilerin tavsiyelerine dikkat etmek gerekir diyorum...

sevgilerimle...
Allahım, gönlümde olanı, hakkımda hayırlı eyle,
Hakkımda hayırlı olanı da, gönlüme razı eyle...

Çevrimdışı Salim Esen

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 590
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 60
  • Arı - bitki dostluğuna insan da katılsa.
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 120 gibi
  • Rakım: 200
Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
« Yanıtla #24 : Aralık 21, 2011, 19:27:54 »
Tükettiğim arı ürünleri

 Bal: Kahvaltı çayımı tatlandırmak için kristalize olmuş şekli ile, toplamda bir kaşık/gün gibi..

Polen: Alındığı günlerde taze olarak, kışın ise; derin dondurucudan, bir tahta tatlı kaşığı/gün gibi..

Arı zehiri: Faaliyet mevsiminde, birdir ikidir almadan dölmem gibi.. Bazen sıfır ise de, bazen birkaç olur. ;)

Arı sakızı: Yaz bakımlarında bazen; temiz yeni getirilmiş sakızlardan bir gramlık parça alıp;
               gün boyu çiklet gibi çiğnerim, (dişleri sapsarı yapıyorsa da..) yutmam.

Arı sütü: Ana yüksüğü zorunlu bozmaların da;
            dondurma tutacağı tahtası çubuğu yardımı ile bir yüksük/gün gibi..

Arı ekmeği: Arı ekmeği; Arıların doğadan toplayıp getirdiği çiçek tozlarının,
             petek gözlerine depo edilirken, kattığı enzimler sonucu mayalanmış, işlenmiş ve    
             silindirik preslenmiş hâlidir.
             petek gözlerine arıların kendi yavrularını beslemek için stokladığı arı ekmeği somunlarından,
             kürdan ile çıkarıp yediğim de olur. Bazen..
             İğne ile kuyu kazma gibi bir işlem olsa da; kıymetini bilen için, değer.
            
            
Doğru her zaman doğrudur.

Çevrimdışı Şefik BAL

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 744
  • Yer: Tokat-Reşadiye
  • Rakım:1250 Yaş:54
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 14
  • Rakım: 1250
Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
« Yanıtla #25 : Aralık 22, 2011, 00:47:00 »
Salim kardeşim, Arı ekmeğini ilk defa duydum, bu  sizin tabiriniz mi? ama güzel bir tabir.. :)
iki yıldır hemen hemen yazılanları okuyorum hiç karşılaşmadım...

sevgilerimle...
Allahım, gönlümde olanı, hakkımda hayırlı eyle,
Hakkımda hayırlı olanı da, gönlüme razı eyle...

Çevrimdışı M. Cahit SÜMER

  • mcsumer
  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3337
  • Yer: Amasya
    Yaş: 68
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Rakım: 533
Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
« Yanıtla #26 : Aralık 22, 2011, 03:08:31 »
Arı Ekmeği

Arılar için protein kaynağı olduğu düşünülürse ekmek demek, pek de uygun düşmüyor...  :)
Arılar için çiçektozu; bizim için et, balık, yumurta, süt v.b.


https://www.aricilik.gen.tr/index.php/topic,4846.msg54377.html#msg54377

https://www.aricilik.gen.tr/index.php/topic,5403.msg65423.html#msg65423

https://www.aricilik.gen.tr/index.php/topic,2398.0.html

https://www.aricilik.gen.tr/index.php/topic,2446.msg21953.html#msg21953
''Bu kış arılarım soğuktan donacak, açlıktan sönecek endişesiyle arıcılık yapılmaz.'' 
''Arıcılıkta da bilimsel bilgi çoğaldıkça gizemler azalır.''
http://mcsumer.blogspot.com/

Çevrimdışı Rserkan

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 124
  • Yer: Kdz. Ereğli
Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
« Yanıtla #27 : Aralık 22, 2011, 04:53:43 »


Ülser durumunda en iyi yöntem sabahları soğuk süt içmektir demişti.

Eğer kullandıktan sonra mide rahatsızlığı yaşıyorsanız, bal ile ilişkisi olabilir.
[/quote]


Murat hocam,
Ülser konusunda tedavi sürecini bende yaşadım. Fakat doktor tarafından süt ve yoğurt tüketiminde dikkatli olmam söylendi. Anlattıklarından hatırladığım kadarı ile, süt ve yoğurt, ülsere neden olan Helicobacter Pylori adlı bakterinin midede üremesini hızlandırıyor.

Ayrıca sayın Ballıbaba aracılığı ile okuduğum KTÜ'nün kestane balına dair yayınladığı bir raporda bu balın Helicobacter Pylori adlı bakteriyi öldürdüğü belirtilmişti.

Saygılar...

Yanlış hayat doğru yaşanmaz. Theodor Adorno

Çevrimdışı Şefik BAL

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 744
  • Yer: Tokat-Reşadiye
  • Rakım:1250 Yaş:54
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 14
  • Rakım: 1250
Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
« Yanıtla #28 : Aralık 22, 2011, 07:05:55 »
Arı Ekmeği

Arılar için protein kaynağı olduğu düşünülürse ekmek demek, pek de uygun düşmüyor...  :)
Arılar için çiçektozu; bizim için et, balık, yumurta, süt v.b.


https://www.aricilik.gen.tr/index.php/topic,4846.msg54377.html#msg54377

https://www.aricilik.gen.tr/index.php/topic,5403.msg65423.html#msg65423

https://www.aricilik.gen.tr/index.php/topic,2398.0.html

https://www.aricilik.gen.tr/index.php/topic,2446.msg21953.html#msg21953


Zahmetine teşekkürler Cahit kardeşim...
Arıcı sözlüğünü de okudum hatta Kenan beye önerilerde bulundum ama demekki gözden kaçmış...e e e yaşlanıyoruz demekki... :D  ( Günlük yumurtayı göremeyen arılğa girmesin diyordu Halil bey...Arı Ekmeğini bilmeyen de açkalsın diyecek şimdi... :D)

Yukarıdaki linkleri okudum Hayret nasıl atlamışım :o
sevgilerimle...
Allahım, gönlümde olanı, hakkımda hayırlı eyle,
Hakkımda hayırlı olanı da, gönlüme razı eyle...

Çevrimdışı Salim Esen

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 590
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 60
  • Arı - bitki dostluğuna insan da katılsa.
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 120 gibi
  • Rakım: 200
Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
« Yanıtla #29 : Aralık 22, 2011, 09:03:57 »
Sayın BAL Şefik ağbi ; Yazılarınız bal gibi :D
Söz konusu terimini hangi kaynaktan olduğu şimdi bulamadım. Eski arıcılık kitaplarından, kurslardan,
 belki de TKV nin dergilerinde olabilir.
Ama içerik bilgileri Muhsin DOĞAROĞLU hocanın polenle ilgili yazılarından benim hafızamda bıraktığı şekli olsa gerek.
 2004 lerde polenle ilgili bilgiler toplarken;
"polen arının vazgeçilmezidir. Onunla yavrularını besler, arının ekmeğidir." diye notlarım var.

Arının doğadan topladığı çiçek tozuna sadece "çiçek tozu" terimi de yetmiyor bence.
Çiçek tozunu arı alıp sepetçiğine toplarken (yapıştırırken) de bazı enzimler katıyormuş.
Yani; çiçek tozu bir işlem geçiriyor ilaveler alıyor.
Kovana gelip tuzağa düşen "çiçek tozu" ile doğada çiçek tepesinde bulunan çiçek tozu arasındaki farkı belirlemek için " Arı çiçek tozu" terimi daha doyurucu.
Keza;
Arı tarafından peteklere depolanmış, işlenmiş çiçek tozu maddelerinin, çıkarılmış haline de "Arı ekmeği somunu" terimi daha doyurucu olacak bence..

Arı ürünlerinin güvenilir üreticilerce usulüne uygun üretilmiş, korunmuş, muhafaza edilmiş olması ve de bilinçli tüketicilerin ne özellikte ürün aradıklarını biliyor olmaları;
doğadan ve arıdan faydalanmayı kolaylaştıracaktır.


Doğru her zaman doğrudur.