Sayın Murat Akın, Halil Bilen ve forumdaki diğer tecrübeli-usta arıcı abilere bir sorum olacak.
Bi ara arıcılıkla ilgili video sitelerinde gezinirken bir video rastladım. Yabncı dilde idi. Sözlerini anlamadım tabi. Videoda arıcının yaptığı işlem şu idi:
Bir kovandan Ana gözü yapmış çıtaları çekiyor. Çıkmış anaları tutuyor, ya da henüz açılmamış, açılma safhasına gelmiş ana memelerinden anaları çıkartarak bir helezonun (veya seyrek bir yayın) içine koyuyor ve ağzını bir ağaç tıpa ile kapatıyor. Helezonun bir ucu küçülerek sıfırlanıyor. (ucu kapanıyor yani.) Özel yapım bir yay anlaşılan. Diğer ucu açık. Yayın açıklığı arının çıkamayacağı bir genişlikte, diğer açık ucundan anayı içine koyup ağaç bir tıpa ile kapatarak, anayı kafese koymuş oluyor. Temsili bir resmini yapmaya çalıştım. Az çok bir fikir verir herhalde.

İçine ana arı koyduğu bu helezonlardan, başka bir kovanın çıtalarının üstüne, çıtaların aralarına gelecek şekilde 10-15 adet sıralıyordu. –ki kovan da ilginçti; bir sıra çıtanın 90 derece dikine konmuş ikinci bir sıra çıtalar vardı sanki, yanlış hatırlamıyorsam- 2. Resimdeki gibi.

O an için çok önemsemeden biraz seyredip kapattım. Ama bir kaç gün sonra çok merakımı çekti. (Jeton plastik geç düşüyor) Aynı videoyu daha dikkatli seyredip, ne yaptığını anlamak için çok aradım ama bir türlü bulamadım.
Şimdi can alıcı sorular şunlar?
-Bu adam sizce anaları (Erkek arısı bol bir kovanın içinde) helezonun içinde çiftleştiriyor olabilir mi?
-Ve bu analar bu yayın içinde erkek arılarla çiftleşebilir mi?
-Bu analar bu şekilde yayın içinde diğer arılarca beslenir mi? Dolayısı ile beslenme konusu olunca burda helezonların kovanda kalma süresi önem kazanıyor.
Diyeceksiniz ki videoyu görmeden nerden bilelim?
Eee, ustalık burda işte.
Belki içinizde bu şekilde bir uygulamayı görmüş olan olabilir. Şayet bu doğru ise, bu usül “çiftleşmiş ana yetiştirmek için” çok kolay bir uygulama olabilir. (mi?)