KAÇAN ANA ARI

Geçenlerde yetiştirmiş olduğum ana arılardan bir tanesini anası olan 6 çerçevelik bir kovana vermek istemiştim.
Arılara yakın olamadığım için eski anayı alıp aynı saniyede yeni anayı kafes içerisine koyup kapağını kapatmıştım.
5 gün sonra geldiğimde kovanı kontrol ettim baktım 4-5 tane meme asmışlar.
Her bir çıtayı kovan önüne silkeleyip meme kontrolü yaptım ve tüm memeleri temizleyip tekrar kapattım.
Ertesi gün kovanı açtım tekrar meme kontrolü yaptım ve arıları kovan önüne silkeledim(Ana arıyı daha kolay kabul ederler diye).
Biraz arıların girmesini bekledim ve ana arıyı kafesin üzerine saldım.
Arılar gayet sakindi.
Ana arının etrafında toplanıp beslemeye başladılar.
İyi dedim ana arıyı kabul ettiler. Kapattım kapağını.
20 dk. sonra merak ya kabul ettirdiğimiz anayı kontrol etmek açtık kovanı.
Bir baktım bir çıta üzerinde ana arıyı sıkıştırmışlar, yumak olmuşlar.
Ana arıyı hemen kafese alayım dedim. Ana arıyı yumağın içinden tam alırken bir anda uçup gitmesin mi.
Hay allah dedim. O kadar hevesle yetiştirdiğim en güzel ana arım kaçtı.
Bir taraftan eski anayı da kaybettik yeni anayı da uçurduk.
Tam bu sırada kafamda bir anda ampul yandı. bu ana arı gitse gitse ilk çiftleştiği yere gitmiştir dedim.
Koşa koşa evin balkonuna gittim.
Biraz bekledim ne göreyim.
Demin elimden uçup giden ana arı gelmiş eski çiftleştirme kutusunu arıyor.
Bir taraftan ana arıya zarar vermemek istiyorum bir taraftan da havada yakalamak için hamleler yapıyorum.
Tabi elimizden kaçar mı hemen sağ sağlim yakaladık ve ana arı kafesine koyarak 1 gece daha beklettik kovanın içinde.
Ertesi gün ana yı kabul ettirebildik.
Burada işin garip tarafı arılar 3-4 gün dışarıya çıkmasalar yerlerini unuttuklarını söylerler. Bu ana arı çiftleşmeden geleli 20 günü geçmişti. Nasıl oldu da ilk doğduğu kovanı bulabildi daha hala anlayamıyorum.