Bu yıl elde ettiğim Ayçiçek balını hiç süzmeden 5 kg.lık cam kavanoza ve klasik bal tenekesine koydum. Cam kavanozda olan balın üstüne çıkan tortularını daha sonra aldım. Tenekede olanda ise bu şansım olmadı.
Bal Temmuz'dan Ekim'e kadar gölge ve serin bir yerde tenekede kaldı. Daha sonra onu da cam kavanozlara aktardım. Aktarım esnasında tenekenin üst kapağında siyah yapışkan bir katman oluştuğunu gördüm. Ayrıca balda hafif bir koku vardı, zamanla geçti.
İlk önce tükettiğimiz cam kavanozda olan balı çay ve ıhlamura kattığımızda sıvının rengi az da olsa açılıyordu. Fakat tenekeden olan bal aynı sıvıyı siyaha yakın bir renge büründürüyor. Sizce bu neden olabilir?
arılarınız sadece ayçiçeğine çalışmamış, başka yer çiçeklerine veya ıhlamur, kestane, meyva, dal orman çalı gibi ağaçların çiçeklerine de nektarına da balına da çalışmış.
tenekede rengi daha koyudur bu yüzden. balı buzdolabına koyarsanız ve 1 hafta kadar bekletirseniz, balın üst kısmının koyu renk, alt kısmının açık renk olduğunu göreceksiniz. bu yıl hava şartlarından dolayı nektarın suyunu tam uçuramamış yada nektarı birbirine arı tam karıştıramamış olduğu tahmin ediliyor.
balda bir anormallik yok.
ayçiçeği alta çökmüş, daha hafif olan nektar kısmı ise üst kısma toplanmış zamanla.
paniğe gerek yok.
normalde birbbirine karıştırılan ballarda görülen bir durum. ama arı bu yıl nektarı tam karıştıramadı kovanda.