Gönderen Konu: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Arı Yetiştiriciliği Dosyası  (Okunma sayısı 2796 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Murat Taşkıran

  • Murat TAŞKIRAN
  • Pupa
  • ***
  • İleti: 228
  • Yer: Kuyucak Aydın
    Yaş: 32
  • Taraftar da değilim, Muhâlif de.
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Rakım: 130
Sevgide güneş gibi ol,dostluk ve kardeşlikte akarsu gibi ol,hataları örtmede gece gibi ol,tevazuda toprak gibi ol,öfkede ölü gibi ol,her ne olursan ol,ya olduğun gibi görün,ya göründügün gibi ol.{Mevlana}

Çevrimdışı H.VOLKAN YAMAN

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 578
  • Yer: Çanakkale Bayramiç Saraycık köyü
    Yaş: 56
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 50
Dökümanın 9. sayfasında aşağıdaki yazı aynen geçmektedir.
"Tabiatta polen kaynaklarının kıt olduğu dönemlerde (genellikle erken ilkbahar ve sonbaharda) bu ihtiyacın takviye edilmesi ve karşılanması yönüyle, en basit olarak; 3 kısım soya fasulyesi unu (yağsız) + 1 kısım polen + 2 kısım şeker + 1 kısım su ile kek yapılıp 200-300 gramlık miktarlarda yağlı kasap kağıdı arasında 1 cm kalınlığını geçmeyen paketler halinde yavrulu çerçevelerin üstüne konulur. Paketin çerçevelere bakacak kısmı 10-20 yerinden çivi ucu ile delinmelidir. Ancak, gerek bu iş için gerekse ticari düzeyde polenin bol olduğu dönemlerde polen tuzakları kullanılarak polen toplanması gerekmektedir."
Yazıda geçen "Soya fasulyesi unu ve yağlı kasap kağıdı " doğru mu, yanlış mı ?

Çevrimdışı Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 12595
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 74
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Yanlış....

O bilgiler artık eskimişler, zaten bu yorum da en azından 20 yıllık vardır.
Bakanlık bilgileri güncellemeyince bizim 20 yıl gerimizden geliyor gibi oluyor.

Bizdeki soya unu hayvanlar için üretilmiş soya küspesinden yapılıyor, insan gıdası içinde pek uygun değil.

Soya ununun içinde nişasta kaynaklı "sitaşiyoz" denilen soya şekeri varmış o da arılar için sağlıklı değilmiş.

Çevrimdışı Osman Hocaoğlu

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 845
  • Yer: Kocaeli
    Yaş: 44
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 100+
  • Rakım: 260
Murat Bey,
Metro marketlerde insan gıdası için satılan soya unları var.
Yağsız soya unu diye satılıyor.
Dünya gıda maddelerinin %90’ı 82 bitki türünden elde edilir. Bu bitki türlerinden 63’ü (%77) arı tarafından tozlaşmaya gereksinim duyar.

mnevsehir

  • Ziyaretçi
Dökümanın 9. sayfasında aşağıdaki yazı aynen geçmektedir.
"Tabiatta polen kaynaklarının kıt olduğu dönemlerde (genellikle erken ilkbahar ve sonbaharda) bu ihtiyacın takviye edilmesi ve karşılanması yönüyle, en basit olarak; 3 kısım soya fasulyesi unu (yağsız) + 1 kısım polen + 2 kısım şeker + 1 kısım su ile kek yapılıp 200-300 gramlık miktarlarda yağlı kasap kağıdı arasında 1 cm kalınlığını geçmeyen paketler halinde yavrulu çerçevelerin üstüne konulur. Paketin çerçevelere bakacak kısmı 10-20 yerinden çivi ucu ile delinmelidir. Ancak, gerek bu iş için gerekse ticari düzeyde polenin bol olduğu dönemlerde polen tuzakları kullanılarak polen toplanması gerekmektedir."
Yazıda geçen "Soya fasulyesi unu ve yağlı kasap kağıdı " doğru mu, yanlış mı ?

Tarifler ABD çevirileri olduğu için ve uygulayıcının yağlı kağıt kullanması sebebiyle o şekilde yazıyor.

Streç film veya poşet kullanılsa da olur.

Yağsız soya unu.


https://www.google.com.tr/search?q=ya%C4%9Fs%C4%B1z+soya+unu&espv=2&biw=1164&bih=563&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiy1LP8z6LLAhUiEHIKHfNJBxEQsAQIKA&dpr=1.1

Çevrimdışı Mehmet Güngör

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 418
  • Yer: Kayseri
    Yaş: 42
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 30
İnsan için üretilen ithal soya unuda denemiştik, arı hiç yanaşmadı.

Amerikada yağı mekanik yollar ile çıkarılmış soya unu kullanılıyor.

Birde yağını almak için çözelti karıştırıyorlar , o çözeltiyide ayrıştırmak için ısıl işlem uygulanıyor ve yağ oranı % 2 lere düşüyor.

En son Muhsin Doğaroğlu hocanin cevabinda, kesinlikle mekanik yollar ile yağı çıkarılacak ve yağ orani %8 lerde olmasi gerektigini , Türkiyede de bu şekilde soya unu bulamazsiniz demişti.


GT-S7562 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi


Çevrimdışı Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 12595
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 74
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Yıllarca yapılan uygulamalarla arının beslenmesinde bal ve şekerden başka bir şey kullanmanın uygun olmadığı anlaşıldı.

Arıcılar baharda ne vereceklerini şaşıyorlar

Beslenme amacıyla süt, süttozu, soya unu, yumurta, değişik vitaminler kullanmanın ne kadar boş olduğunu anlarsınız.

Yapabileceğimiz en uygun besleme katkı maddesi çiçek tozu hamuru olabilir.