Kovanda biriken bal, tarlacı arıların getirdiği nektardan kovan içinde tüketim sonucu kalan miktardır. Bu durum kolonide verimliliği ifade eder ve “popülasyon dinamiği” olarak adlandırılır. Popülasyon dinamiği yüksek olanlar popülasyon düzeyleri ve tarlacı oranları ölçüsünde bal yapar, düşük olanlar ise kuluçka yapma eğilimindedir.aynı güçte koloninin biri bal yaparken diğerinin kuluçka üretmesi bu nedenden kaynaklanmaktadır. Popülasyon içersinde ne kadar çok tarlacı var ise üretim o kadar artacak aksi takdirde popülasyon güçlü olsa bile istenilen düzeyde bal alınamayacaktır. (DOĞAROĞLU)
Yukarıda belirtildiği üzere amaç kovan içersinde tüketicileri azaltmak ve popülasyon dinamiğini arttırmak oluyor.
Genelde yapılan duygusal davranış, şu anda arı güzel gelişiyor diyerek aralara ham mum koymak oluyor. Ve finalde şu sözü duyuyoruz; " Bu sene harika gelişiyordu arıda 20-30 çıtadaydı, balda çok güzel geliyordu ama aniden nektar kesildi"
Seneye inşallah

Yapacak olduğunuz şey şu andan sonra çerçeve düzenini bozmamak olacaktır.
En altına ek yapayım ; Şu anda web de görülen durum fotoları var, kestaneye çalışacak arkadaşların kovan durumları ,alttan üste çerçeve çekerek alta 3-4 ham koymuşlar. BU arkadaşların sıfır çekeceklerini biliyorum.
Baldan sonra hatırlatıldığını söylemek için bizde buraya not düşelim tarih 2 haziran 2010.
