Gönderen Konu: kek mi şurup mu ? ve ne zaman  (Okunma sayısı 17483 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Pendorya

  • Hakan BOZKURT
  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 456
  • Yer: Manisa-Alaşehir
    Yaş: 51
  • Vatanını çok seven, işini en iyi yapandır
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 12
  • Rakım: 245
Ynt: kek mi şurup mu ? ve ne zaman
« Yanıtla #45 : Mayıs 30, 2017, 18:34:15 »

Türk arıcılığına hizmet eden kim varsa taktiri hak eder, saygı duyarım. Ama forumdan kendi sitenize link vererek bu hizmetinizin değerini düşürüyorsunuz bence. Böyle yaptığınızda amacının biraz dışına çıkıyor, sanki sırf kullanıcıları kendi blogunuza çekmek için forumu kullanıyormuşsunuz gibi bir intiba oluşabiliyor.

Blogunuz imzanızda yer alıyor zaten, sizi takip etmek isteyen takip eder. Ama bir çok konuda "ben bunu çevirdim, ahanda bu linkte var" dediğinizde bana biraz antipatik geliyor açıkçası.

Dediğim gibi amacım tartışmak eleştirmek vs. değil, kendimce bir forumda yapılmaması gerektiğini düşündüğüm bir şeyi dile getirdim.

Merhaba İsmail Gümüş;

Hep yanlış anlaşılmaktan korkarım, başıma geliyor gene. Benim reklam yapmak, meşhur olmak gibi bir derdim yok. Kendimi sizlere daha başka nasıl anlatabilirim bilmiyorum.

Kendi bloğuma bağlantı vermemin sebebini açıklayayım.

Forumda eski konulara bakarken, özellikle 2-3 yıllık konularda resimlere ulaşılamadığını, resimlerin kayıp olduğunu gördüm. Yanlış hatırlamıyorsam, moderatör ustalarımızdan biri de açıklamasında; forumun resimlerle dolup, kapasitesini doldurmamak için resimlere sınırlama getirildiğini yazmıştı. Ücretsiz resim barındıran sitelerde belli bir süre sonra resimleri ya siliyorlar, ya da belli zaman sonra ücretli hale geçip ücret ödemeyenlerin yükledikleri resimleri siliyorlar.

İşte bu yüzden, benim de tercüme ettiğim yazılarda çok önemli olan şema, grafik ve anlatımlı resimlerin bir-iki yıl sonra kaybolmasını, ulaşılamaz olmasından dolayı tercüme yazının anlam bütünlüğünün tamamen ortadan kalkmasını istemediğim için, kendime bir blok açtım ve orada bütün yüklemelerimi güvenle yapıyorum.

Buradan moderatör ustalarıma sesleniyorum. Benim yanlış bildiğim bir şey varsa beni uyarıp bilgilendirsinler. "Pendorya, gel bütün yazılarını resimleriyle, grafikleriyle tam teşekküllü yükle.Aradan birkaç yıl geçse bile bu forum sayfalarında ziyaretçiler makalenin tamamına her zaman ulaşabilirler" diyorlarsa ben bugün bütün yazılarımı ve yazacağım yazıları foruma taşımaya hazırım.

Sayın İsmail Gümüş, Benim reklamla, şanla, şöhretle hiç bir zaman alakam olmadı.Eğer imzamdaki blok bağlantısından da rahatsızsanız onu da kaldırabilirim.

Çevrimdışı İsmail Gümüş

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1164
  • Yer: Ankara
    Yaş: 36
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 90
  • Rakım: Kışlatmada 800, bal sezonunda 1200
Ynt: kek mi şurup mu ? ve ne zaman
« Yanıtla #46 : Mayıs 30, 2017, 18:56:43 »
Hakan Bey bu mevzu ile ilgili son mesajımdır bu, uzatıp gereksiz mesaj kalabalığı yapmak istemem.

Kendinizce makul gerekçeleriniz olabilir. Ama unutmamak gerek ki o görsellerin yüklendiği siteler nasıl kapandı ya da ücretli hale geldiyse sizin blog hizmeti sunduğunuz ortam da benzeri bir duruma düşebilir. Googlevideo hizmeti nasıl devre dışı kaldı ve oradaki videolar artık ulaşılamaz olduysa, blogger da bu şekilde tarihe karışabilir. O yüzden bizim yöredeki ifade ile "çaydaki balığa limon sıkılmaz".

Halil Bilen koloni yönetim sistemini ve görsellerini, Kenan Gişan standart kovan ölçülerini ve çizimlerini bu forumda paylaşarak bir çok arıcıya yol gösterdi. Daha da önemlisi onların bu yaklaşımları bu forumu zenginleştirdi ve bir çok arıcının günde en az 1 kez ziyaret ettiği bir ortama dönüştürdü bu forumu.

Reklam, şan, şöhret vs. hiç bir ithamım olmadı size, dolayısı ile o hususta cevap verme gereği duymuyorum.

Ayrıca imzanız sizin imzanız, dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Rahatsız olduğumu nerden çıkardınız pek de anlamadım ama neyse.

Selamlar.

Çevrimdışı H.VOLKAN YAMAN

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 578
  • Yer: Çanakkale Bayramiç Saraycık köyü
    Yaş: 55
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 50
Ynt: kek mi şurup mu ? ve ne zaman
« Yanıtla #47 : Mayıs 30, 2017, 19:14:46 »
Yağsız soya unu arı beslenmesinde hiçbir kötü yan etkisi yoktur.
Kaynak: Dr. Ali Korkmaz ın makale ve kitapları

Çevrimdışı Pendorya

  • Hakan BOZKURT
  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 456
  • Yer: Manisa-Alaşehir
    Yaş: 51
  • Vatanını çok seven, işini en iyi yapandır
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 12
  • Rakım: 245
Ynt: kek mi şurup mu ? ve ne zaman
« Yanıtla #48 : Mayıs 30, 2017, 19:16:29 »
Sayın İsmail Gümüş;

Eleştirdiğiniz konuda bir öneriniz varsa, ben açığım.

Çözüm önerilerinizi uygulamaya da hazırım. Lakin şu anda bu foruma resim yüklenemiyor.


Çevrimdışı ismail akyüz

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3458
  • Yer: hatay-defne-harbiye-<zirve>
    Yaş: 38
  • ismail akyüz
    • https://www.facebook.com/ismail.akyuz.984
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 150
  • Rakım: 240
Ynt: kek mi şurup mu ? ve ne zaman
« Yanıtla #49 : Mayıs 30, 2017, 20:10:32 »
Sayın İsmail Gümüş ve İsmail AKYÜZ kardeşim,
Eyvallah sağolun.
sende sağol mümüm abi,olumlu yada olumsuz herkesin görüsüne saygı duymak lazım deniliyor ama senin görüşün için bu istismar edilmiş,sonucta sende böyle düşünüyorson..saygı duymak iki taraflı olmalı,bu mahalif ve halif içinde geçerlidir..

SM-G930F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi


Çevrimdışı Pendorya

  • Hakan BOZKURT
  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 456
  • Yer: Manisa-Alaşehir
    Yaş: 51
  • Vatanını çok seven, işini en iyi yapandır
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 12
  • Rakım: 245
Ynt: kek mi şurup mu ? ve ne zaman
« Yanıtla #50 : Mayıs 30, 2017, 20:25:28 »
Yağsız soya unu arı beslenmesinde hiçbir kötü yan etkisi yoktur.
Kaynak: Dr. Ali Korkmaz ın makale ve kitapları

Kaliforniya Üniversitesi Etimoloji Bölümü-Dr. Eric C. Mussen (Arıların Beslenmesinde Polen İkameleri) adlı bilimsel yazıdan alıntıdır.

"Arıcılar, karışımlarına kazein, süt albümini veya soya unu ekleme eğilimindedirler.

Kazein ve süt albümini ile laktoz ürünlerinde %2'den fazla tuz (sodyum klorür) içerdiğine dikkatinizi çekmek isterim.

Ekspeller yöntemle işlenmiş (bazı yağlar korunur) ve "pişirilmiş" (soya ununda bal arısı sindirimine engel oluşturan enzimler parçalanır) soya unu almaya çalışın.

Ayrıca, soya ununda "yüksek sukroz" çeşitliliği olup olmadığını veya stakyoz içeriği miktarını belirlemek için soya ununun üreticisinin veri sayfasını kontrol edin.

Stachyose bal arıları için toksiktir."


Türkiye'de kullanılan soya unları hakkında yeterli bilgiye ulaşabilen arkadaşlar vardır umarım :)



www.feedbee.com web sitesinden alıntıdır.
"
  • Soya ürünleri, bal arılarının sindirim sistemindeki belirli proteinlerin sindirimini ve emilimini engelleyen protein engelleyici enzimler içerir.
  • Soya ürünleri arılara ölümcül olan Stachyose ve Raffinose gibi toksik şekerler içerir.
  • Soya ürünlerini açlık çeken kolonilere vermek, ana arıyı yumurta bırakmaya teşvik eder ve soya ürünlerindeki enzim ve toksik şekerler, proteinlerin sindirimini bloke eden olumsuz etkileri nedeniyle larvalar yetişkinliğe ulaşamayabilir veya erişkinliğe ulaşan arılar erken yaşlarda ölecektir.
  • Piyasadan alınan toplama polenler sterilize edilmemiş olup, bal arısı hastalıkları ve zararlıları ile yoğun şekilde bulaşıktır.
  • Piyasadan toplanan polenlerle kolonilerin beslenmesi, kolonilere her türlü hastalık ve / veya zararlıyı bulaştırma ihtimalini büyük ölçüde artıracaktır.
  • Piyasada toplanan polenlerin çoğu, kirli olmasalar bile arılar üzerinde olumlu bir etkisi olmayan düşük kaliteli polenlerdir.
  • Işınlama, besinlerin bozulması ve / veya sindirim açısından polenlerin kalitesi üzerinde olumsuz etki yapar. Vitaminler radyasyona duyarlı besinlerdendir.

Ben bu yazıları sizin için tercüme ediyorum.Önemli değil. Kötünüz gene ben olayım.

Çevrimdışı Pendorya

  • Hakan BOZKURT
  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 456
  • Yer: Manisa-Alaşehir
    Yaş: 51
  • Vatanını çok seven, işini en iyi yapandır
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 12
  • Rakım: 245
Ynt: kek mi şurup mu ? ve ne zaman
« Yanıtla #51 : Mayıs 31, 2017, 00:16:27 »
izninizle devam ediyorum.

Avustralya Hükümeti, Kırsal Sanayileri Araştırma ve Geliştirme Şirketi --"YAĞLI ARILAR ZAYIF ARILAR-Arı yetiştiricileri için bal arısı besleme kılavuzu" sayfa 31

"Soya unu, polen takviyelerinde, diğer materyallere göre nispeten yüksek protein içeriği, arılara olan çekiciliği, kullanılabilirliği ve fiyatı nedeniyle tercih edilen madde olmuştur.
B vitamini kompleksi de düşüktür, bu nedenle, polen takviyesi yaparken bira mayasının sıklıkla soya ununa eklenmesinin nedenidir.
Soya unu yanlız başına arılara verilir veya çeşitli polen ikame yemi tariflerinde ana madde olarak kullanılır.
Tüm soya fasulyesi unları aynı değildir.
Aynı ürün bile üreticiler arasında farklılık gösterebilir.
Aslında çözücüyle yağı alınmış soya ununda, arılar için zehirli olan Heksan kalıntısı riski yüksektir.
Soya unu imalat işlemi sırasında ısıtıldığında, proteolitik enzim inhibitörleri yok edilir.
Bu kimyasallar proteinin sindirimine engel olurlar.
Aşırı ısı kullanılırsa proteinler faydanılanamaz duruma gelebilir.
Beklemiş soya unlarının arılar için toksik olduğu gösterildiğinden, taze soya unu önemlidir.
Soya unu, altı ay içinde kullanılmalı ve serin, kuru bir ortamda muhafaza edilmelidir.
Soya ununun farklı türlerine ilişkin bir açıklama aşağıdaki gibidir.
Bilgiler, Will Tiswell, Hyfeed, Toowomba, Queensland tarafından sağlanmıştır.

Çözücüyle yağı alınmış soya unu -
Dünya piyasasındaki en yaygın emtiadır. Hekzan gibi solvent çözücülerle yağlar alınır.
Yağ ekstraksiyonunun yan ürünüdür.
Soya ununun en yüksek protein seviyesi % 50' dir ve aynı zamanda en ucuzlarından biridir. Arılar için potansiyel olarak toksik olan çözücü (Hekzan gibi) kalıntılarıyla ilgili temel sorunlar vardır.

Ekspeller yöntemiyle işlenmiş soya unu-
Öncelikle "antinutritional faktörleri(besinlerin alınmasını engelleyen faktörler)" azaltmak için farklı yollarla ısıtılır.
Uygulanan ısının miktarına bağlı olarak, protein yapısı bozulabilir ve kullanılamaz hale getirilebilir.
Isı işleminden önce yağ, fiziksel olarak ezilerek soya fasulyesinden çıkarılır.
Bu, yüksek proteinli soya unu için sadece kimyasal olmayan prosestir.
Beslenme açısından en düşük antinutritional faktörlere sahiptir ve solventle ekstrakte edilen soya unundan kalite olarak üstündür.
Protein% 50; Yağ% 6.

Baker soya unu -
Pişmemiş olarak işlenir. Baker soya unu, antinutritional faktörlerinin en yüksek seviyesine sahiptir.
Protein% 38, yağ% 18.



Çevrimdışı ismail akyüz

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3458
  • Yer: hatay-defne-harbiye-<zirve>
    Yaş: 38
  • ismail akyüz
    • https://www.facebook.com/ismail.akyuz.984
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 150
  • Rakım: 240
Ynt: kek mi şurup mu ? ve ne zaman
« Yanıtla #52 : Mayıs 31, 2017, 09:58:54 »
elinize sağlık. ben bu bahsedilen unlardan karışımlardan hiç kullanmadim ,kullanma gereği duymadım,çünkü arının polenlerinin yüzde 1 ni alırım yada almam..ben sadece bala odaklanmışım

Onur Özer

  • Ziyaretçi
Ynt: kek mi şurup mu ? ve ne zaman
« Yanıtla #53 : Ağustos 25, 2017, 23:11:00 »
Hakan abi selamlar

Yine müthiş ve ufuk açıcı olmuş

Ellerine ve emeğine sağlık

İyi çalışmalar

Çevrimdışı Görkem Çakır

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 389
  • Yer: Eskişehir
    Yaş: 29
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 22
  • Rakım: 750-850
Ynt: kek mi şurup mu ? ve ne zaman
« Yanıtla #54 : Eylül 16, 2017, 16:49:41 »
Sayın Mümün Kula;

Sanırım amacımı yanlış anlamışsınız. Bu forumda yeni bir şeyler paylaşmaya çalışıyorum. Yurtdışında yapılan çalışmaları, yenilikleri elden geldiğince kendi dilimize çevirerek, arıcıların bilgi sahibi olması için çalışıyorum.

Zaten arıcılığı profesyonel olarak değil, hobi olarak yapıyorum. Ticari bir niyetim olsa, herhalde bir şekilde belli olurdu. Ben foruma bir şeyler katmak için geldim. Bütün iyi niyete rağmen, insanları hemen kötü suçlamalarla yaftalamak ne yazık ki milli hastalığımız.

Ayrıca forumda bazı konuların daha önce tartışılmış olması, o konuların kapanmasını gerektirmez. Her geçen gün yeni araştırmalar, yeni bulgular, yeni tekniklerin bulunduğu arıcılık dünyasında; biz bu konuyu daha evvel konuşup kapatmıştık demenin de ne kadar doğru olduğu tartışılır herhalde.

Ben bu forumda yanlış bir hareket, davranış, tutum içinde olduğumu şahsen sanmıyorum. Moderatör ustalarımızdan yanlış hareket içinde olduğum hakkında bir uyarı alırsam da ona göre kendime çeki düzen vermesini de bilirim.

Düzenli olarak, gerek Avrupa'dan gerekse Amerika'dan her türlü ilginç araştırma, derleme, kişisel yazıları da Arıcı arkadaşlara elimden geldiğince de ulaştırmaya devam edeceğim.

Siz oradan öyle görüyorsanız, bir şey diyemem. Bazen anlatılmak istenen şeylerle karşı tarafın anladığı maalesef farklı oluyor.

Odamda kendi kendime oturup forumu okurken birçok komedi filminin yapamadığını yaptı buradaki diyalog kahkaha attım.

Sayın Hakan Bozkurt kafa patlatıp bize çeviri yapıyor. Bizse ona kızıyoruz. Aklıma bir fıkra vardı o geldi. Fıkra da hani her milleti bir çukura atmışlar hepsinin başına da birer bekçi dikmişler. Bir tane milletin çukurunda bekçi yokmuş. Sormuşlar neden ? Cevap çıkmak isteyeni zaten kendileri aşağı çekiyorlar.'imiş Bu foruma girenlerin hepsi Sayın Hakan Bozkurt'un bloguna üye olsa devede pire yapmaz. O blog siteleri para kazanmak için muazam üye sayısı ister. Ayrıca çeviri zor iştir. Kafa patlatır. Hakan Bey siz lütfen çevirilerinize devam edin. Biz faydalanıyoruz. Mümün Kula hocam aman size bir lafım olmadı. Kalbinizi kırıcak birşey yazdıysam üzgünüm. Uyarında tekrar değerlendireyim.

Ayrıca dünya düzdür. Düz müdür ? Yeni bilgiler edineceğiz tabiki. Mutlak doğru dediklerimize zaman gelecek nasıl doğru dedik diyeceğiz. Bilim istisnasız 2 ileri 1 geri şeklinde ilerler.

Forumdaşlara saygılar sevgiler. İyi forumlar.  :)
Ne sevimli böcekler şu arılar.

Çevrimdışı Özentemel

  • Larva
  • **
  • İleti: 85
  • Yer: Kışın izmir yazın datça
    Yaş: 55
  • ne kadar yalansız yaşarsak o kadar iyi can yücel
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 160
Ynt: kek mi şurup mu ? ve ne zaman
« Yanıtla #55 : Eylül 16, 2017, 23:14:34 »
Yaşlanmışız herhalde neyin tartışıldığını anlayamadım
Ne kadar yalansız yaşarsak o kadar iyi

Çevrimdışı Mümün Kula

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2465
  • Yer: kırklareli/lüleburgaz
    • teknik arıcılık bilgi paylaşım forumu
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 13 koloni
Ynt: kek mi şurup mu ? ve ne zaman
« Yanıtla #56 : Eylül 17, 2017, 00:37:28 »
Aradığını bulamadı pendorya.
Bi 5 yıl sonra girer yine yoklar.
Varmı yazdıklarını okuyan.

Milletin çevirilerini değil de kendi yapmış olduğu uygulamaları anlatsa,  Ayakta alkışlardım.

Çevrimdışı Görkem Çakır

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 389
  • Yer: Eskişehir
    Yaş: 29
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 22
  • Rakım: 750-850
Ynt: kek mi şurup mu ? ve ne zaman
« Yanıtla #57 : Eylül 17, 2017, 01:39:01 »
Aradığını bulamadı pendorya.
Bi 5 yıl sonra girer yine yoklar.
Varmı yazdıklarını okuyan.

Milletin çevirilerini değil de kendi yapmış olduğu uygulamaları anlatsa,  Ayakta alkışlardım.

Kaçırdınız Mümün Hocam Kaçırdınız  :D :D
Ne sevimli böcekler şu arılar.

Çevrimdışı Mümün Kula

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2465
  • Yer: kırklareli/lüleburgaz
    • teknik arıcılık bilgi paylaşım forumu
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 13 koloni
Ynt: kek mi şurup mu ? ve ne zaman
« Yanıtla #58 : Eylül 17, 2017, 19:26:55 »
Aricilik gen.tr. bir şey kaybetmiş değil.
Biz onun sağdan soldan çevirdiklerini daha onceden zaten uyguluyoruz.
Buraya yeni birşeyler katmıyor.
Kendine göre gündem yaratıp reklam yapıyor.

Çevrimdışı Görkem Çakır

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 389
  • Yer: Eskişehir
    Yaş: 29
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 22
  • Rakım: 750-850
Ynt: kek mi şurup mu ? ve ne zaman
« Yanıtla #59 : Eylül 17, 2017, 22:12:57 »
Aricilik gen.tr. bir şey kaybetmiş değil.
Biz onun sağdan soldan çevirdiklerini daha onceden zaten uyguluyoruz.
Buraya yeni birşeyler katmıyor.
Kendine göre gündem yaratıp reklam yapıyor.

Bu konuya karşı gösterdiğiniz hassasiyetin nedenini tam olarak anlamayı çok isterdim.
Ne sevimli böcekler şu arılar.