Gönderen Konu: ENZİM KULLANARAK YAPILAN İNVERT ŞURUP!  (Okunma sayısı 15509 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Muammer ŞAHİN

  • Ziyaretçi
Ynt: ENZİM KULLANARAK YAPILAN İNVERT ŞURUP!
« Yanıtla #30 : Nisan 13, 2018, 10:56:15 »
Arkadaşlar konuyu tekrar hortlatayım istedim.

Apişurubun invert şurubu ile birinci arı yemi aynı şeyler mi ?

İnvert şurubu yaparken 1 kg şeker 750 ml su 2 ml enzim kullanılıyor

bu bağlamda biz yaparsak maliyeti ne oluyor hazır alırsak ne oluyor ? hangisi daha avantajlı dersiniz ?

konuya sadece malzeme ücreti olarak bakmayalım malzeme + işçilik

sonuçta haftasonu arıcısıyız yapılacak çok şey var ama zaman az (kendi adıma konuşuyorum)

stok beslemesi için hangisi tercih edilmeli dersiniz ?




Enzimi kendin yaparsan daha uygun fiyatlı olacağı muhakkak. nitekim enzimin kilo fiyatı belli, kullanılan oran belli, matematik hesabına vurduğunda hesap lehe dönüyor.

Ancak: birinci arı yemi ile invert şurubu karıştırmamak gerektiği taraftarıyım.

Çünkü: birinci arı yeminin içindeki şeker karışımlarının oranı, arının rahatça tüketebileceği ve bal kıvamında faydalanabileceği, karbonhidrat alternatifi olabilecek bir ürün diye biliyorum.

Fuar videolarında röportajlarda bu konudan bahsediliyordu.

Enzimle yapılan şurup da tavsiye ediliyor aynı kategoride.

Enzimli invert şurup konusunda tecrübem olmadı.

Sanırım: ikisinin birbirinden farkı:invert edildikten sonra içindeki şeker karışım oranlarının birbirinden farklı olması.

Sonuçta her ikisini de aynı çekicilikte çekebilir diye düşünüyorum. Donup-donmama bakımından her ikisi de donacaktır, sadece donma noktası daha aşağıda olacaktır. Birincinin kışın donduğunu tecrübe ettim.

Kim biz donmayan şurup yapıyoruz derse desin, maddenin suyu buharlaşırsa veya suyu tüketilirse giderse geriye katı kısmı kalır, katılaşan şeyin akışkanlığı azalır. Ne kadar homojen karışsa bile şeker bu, elbet birbirine yapışıp kümeleşebiliyor kovanda.

Arıya maksimum fayda olarak:Enzimli invert şurup (denktir veya =) birinci şurup. her ikisi de 4000 küsur kaloriye kadar enerji sağlayabilme potansiyeli var.

Bu kadar kaloriyi her ay insan yese ayda 1.5 kilo alır, arıya versen heralde 1.5 kg paket arı yaparmı acaba yavrulama olarak !

Çevrimdışı özer selçuk

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 4096
  • Yer: Ankara-Bala
    Yaş: 35
  • arı yoksa doğada yok
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 18 kovan
  • Rakım: 757 metre
Ynt: ENZİM KULLANARAK YAPILAN İNVERT ŞURUP!
« Yanıtla #31 : Nisan 13, 2018, 13:51:57 »
Arkadaşlar konuyu tekrar hortlatayım istedim.

Apişurubun invert şurubu ile birinci arı yemi aynı şeyler mi ?

İnvert şurubu yaparken 1 kg şeker 750 ml su 2 ml enzim kullanılıyor

bu bağlamda biz yaparsak maliyeti ne oluyor hazır alırsak ne oluyor ? hangisi daha avantajlı dersiniz ?

konuya sadece malzeme ücreti olarak bakmayalım malzeme + işçilik

sonuçta haftasonu arıcısıyız yapılacak çok şey var ama zaman az (kendi adıma konuşuyorum)

stok beslemesi için hangisi tercih edilmeli dersiniz ?


Bunu en güzel Mustafa şahin anlatır .çünki bu sene invert şerbetleri o yaptı.bende bir kere yaptım ama şans eseri oldu.sulandirip arıya verdim.sabahı bulmadı
ÖZ-SEL ARICILIK
Özer Selçuk

Muammer ŞAHİN

  • Ziyaretçi
Ynt: ENZİM KULLANARAK YAPILAN İNVERT ŞURUP!
« Yanıtla #32 : Nisan 13, 2018, 14:11:49 »
Tadı nasıl? neye benziyor? ;D  öldü mü yani arılar 8) ???

Çevrimdışı bestofwesd

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1816
  • Yer: Bursa / Kurtul Köyü
    Yaş: 46
  • HAKAN KAYHAN
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 10
Ynt: ENZİM KULLANARAK YAPILAN İNVERT ŞURUP!
« Yanıtla #33 : Nisan 13, 2018, 14:15:47 »

Bunu en güzel Mustafa şahin anlatır .çünki bu sene invert şerbetleri o yaptı.bende bir kere yaptım ama şans eseri oldu.sulandirip arıya verdim.sabahı bulmadı

Anlattı mı anlatacak mı ? :) anlattıysa linki alalım :)
sorgulamayan insan cahildir sorgulatmayan ise zalim

Çevrimdışı ismail akyüz

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3471
  • Yer: hatay-defne-harbiye-<zirve>
    Yaş: 39
  • ismail akyüz
    • https://www.facebook.com/ismail.akyuz.984
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 150
  • Rakım: 240
Ynt: ENZİM KULLANARAK YAPILAN İNVERT ŞURUP!
« Yanıtla #34 : Nisan 15, 2018, 09:49:26 »
yahu inverte minverte enzime ne gerek var,
nekadar severler bazı arıcılır aşırı teferruatlarla cıncıkları artırmayı,
eğer uzun süre dayansın istiyorsanız şerbetide çok koyu yapıın yine uzun süre dayanacaktır,
ben her kış stoklamasında yapıyorum,sonuç olumlu,
hatta halıl bilelninde bu yaptığım açıklmaya benzer bir videosuda var,onu izleyebilirisiniz..

Çevrimdışı Ramazan Çetintaş

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 284
  • Yer: Kocaeli
    Yaş: 39
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 15
  • Rakım: 220
Ynt: ENZİM KULLANARAK YAPILAN İNVERT ŞURUP!
« Yanıtla #35 : Ağustos 15, 2019, 12:49:03 »
2 ye 1 şurubu  invertaz  enzimi kullanarak  yaptım 2 gün beklettikten sonra dipte çok fazla tortu birikti. İnvert  için 1 e 1 mi yapmak lazım.
İnsanın kazandığı paradan değil, paranın kazandığı insandan kork. N.F.K.

Çevrimdışı özer selçuk

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 4096
  • Yer: Ankara-Bala
    Yaş: 35
  • arı yoksa doğada yok
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 18 kovan
  • Rakım: 757 metre
Ynt: ENZİM KULLANARAK YAPILAN İNVERT ŞURUP!
« Yanıtla #36 : Ağustos 15, 2019, 17:22:32 »
2 ye 1 şurubu  invertaz  enzimi kullanarak  yaptım 2 gün beklettikten sonra dipte çok fazla tortu birikti. İnvert  için 1 e 1 mi yapmak lazım.

1kg seker
700 ml su
1ml invertaz.

Ölçü bu abicim.
Sekeri ilik suda erit soguyunca invertazi kat.kapat gitsin.ne zaman lazim olursa o zaman kullan.
ÖZ-SEL ARICILIK
Özer Selçuk

Çevrimdışı Ramazan Çetintaş

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 284
  • Yer: Kocaeli
    Yaş: 39
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 15
  • Rakım: 220
Ynt: ENZİM KULLANARAK YAPILAN İNVERT ŞURUP!
« Yanıtla #37 : Ağustos 16, 2019, 08:26:57 »
1kg seker
700 ml su
1ml invertaz.

Ölçü bu abicim.
Sekeri ilik suda erit soguyunca invertazi kat.kapat gitsin.ne zaman lazim olursa o zaman kullan.

1e 2 bi zor eriyor sizin dediğiniz oranı şeker ekledikten sonra  kaynatmadan eritmek çok zor.
İnsanın kazandığı paradan değil, paranın kazandığı insandan kork. N.F.K.

Çevrimdışı thehamballi

  • Boş Petek
  • İleti: 2
  • Yer: Çorum
  • Kovan Sayısı: 2
Ynt: ENZİM KULLANARAK YAPILAN İNVERT ŞURUP!
« Yanıtla #38 : Ağustos 24, 2020, 12:33:07 »
Merhabalar,

1 şeker / 0,7 su oranıyla 1-1 lik normal şerbete denk geleecek şekilde hazırlanan invertaz enzimli şerbeti hazırladıktan 1-2 ay sonra sonbahar zamanında stok beslemesi amaçlı daha yoğun şekerli hale getirebilir miyiz şeker ilave ederek? Mümkünse ne şekilde ve oranda yapmak gerekir ? Teşekkürler.

Çevrimiçi Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 12484
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 73
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Ynt: ENZİM KULLANARAK YAPILAN İNVERT ŞURUP!
« Yanıtla #39 : Ağustos 24, 2020, 16:34:40 »
2 kovanınız varmış invert şerbetle neden uğraşıyorsunuz taze, taze şerbet yapıp veriniz.

Sanırım siz invert şerbeti yapmışsınız ve artmış onu kullanmaya çalışıyorsunuz.

Ekşime yoksa biraz daha şeker katıp arının birine verip deneyiniz.

Çevrimdışı thehamballi

  • Boş Petek
  • İleti: 2
  • Yer: Çorum
  • Kovan Sayısı: 2
Ynt: ENZİM KULLANARAK YAPILAN İNVERT ŞURUP!
« Yanıtla #40 : Eylül 03, 2020, 14:17:11 »
2 kovanınız varmış invert şerbetle neden uğraşıyorsunuz taze, taze şerbet yapıp veriniz.

Sanırım siz invert şerbeti yapmışsınız ve artmış onu kullanmaya çalışıyorsunuz.

Ekşime yoksa biraz daha şeker katıp arının birine verip deneyiniz.

Üstad yakında olsam ve ben uğraşsam seve seve taze hazırlarım. Arılar köyde ve annem veriyor şerbeti, o yüzden o ne kadar az uğraşırsa o kadar iyi. Ayrıca yağma ihtimalini azaltıyor olması da tercih sebebimdir.
Tamam, dediğiniz gibi bir miktar deneyim karar vereceğim.

Cevap için teşekkürler.

Saygılar.

Çevrimdışı iucar

  • Günlük Yumurta
  • *
  • İleti: 38
  • Yer: Denizli
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 8 Kovan- Ana bu ölür de dirilirde...
  • Rakım: 900-1000
Ynt: ENZİM KULLANARAK YAPILAN İNVERT ŞURUP!
« Yanıtla #41 : Eylül 22, 2020, 18:37:28 »
Kış stoğunun direk gözlere girmesi açısından ve ayriyeten bozulma ve uğraşma derdimizin azalması için Torku proteinli arı yemini tavsiye edebilirim .( Gözlemlerim kullanan kişilerden)

Çevrimdışı Oktay MALİ

  • Boş Petek
  • İleti: 1
  • Yer: Kırklareli
    Yaş: 50
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 30
  • Rakım: 200m
Ynt: ENZİM KULLANARAK YAPILAN İNVERT ŞURUP!
« Yanıtla #42 : Aralık 08, 2020, 21:21:31 »
Firmanın NT91 ve NT100 enzimler için göndermiş olduğu uygulama bilgisi.

Tito NT91 İnvertaz Enzimi
Tito NT91 sakarozu genelde ‘invert şekerler’ olarak tanımlanan Glukoz-fruktoz karışımına 50/50 çeviren bir
preparattır. S.cerevisiae kültüründen üretilir.
Taşıyıcı : Su
Görünüş : Hafif sarımsı sıvı
ÖZELLİKLERİ
Optimum sıcaklık
Yaklaşık 60 °C olup daha düşük ısılarda da aktivitesini korur, fakat reaksiyon zamanı uzar. 65 °C üzerinde
aktivite kaybı başlar ve 70 °C üzerinde aktivitesini hızla kaybeder.
Optimum pH
Tito NT91 pH 2.0-5.5 arasında tamamen aktiftir. Optimum pH 4.5 olup 6 üzeri tavsiye edilmez.
DOZAJ : Kullanım amacına ve şartlarına göre 2.5 - 19 g / kg şurup
KULLANIM
Tito NT91 %70’lik sakaroz şurubunu tamamen hidroliz edebilir. Sadece sakkaroz şurubunun tamamen erimiş
olması gereklidir. Bunun için çözeltiye belirli miktarda enzim katılarak istenilen sıcaklıkta, örneğin 60 °C’de ve
optimum pH’da yeterince beklemek gerekir. Kg. şurup için 5.0-10.0 ml arası Tito NT91, ısıya ve reaksiyon
zamanına bağlı olarak (12-24 saat, 60 °C pH 4.5) %70’lik şeker şurubunu hidroliz etmeye yeterlidir. İlişikte
sunulan grafikler yardımıyla amaca uygun doz ve şartlar tespit edilebilir.
İnvert şurup üretiminde Tito NT91 kullanıldığında asit hidrolizde görülen koyu renk ve H.M.F.
(Hidroksimetilfurfural) oluşmaz.
AKTİVİTE
2000 SU/ml (Sumner ünitesi).
SAKLAMA KOŞULLARI
Serin ve rutubetsiz ortamlarda (yaklaşık 25 °C’de) ve direkt güneş ışığına maruz kalmamak şartıyla saklayınız.


Tito NT100 İnvertaz Enzimi
Tito NT100 sakarozu genelde ‘invert şekerler’ olarak tanımlanan Glukoz-fruktoz karışımına 50/50 çeviren bir
preparattır. S.cerevisiae kültüründen üretilir.
Taşıyıcı : Su
Görünüş : Hafif sarımsı sıvı
ÖZELLİKLERİ
Optimum sıcaklık
Yaklaşık 60 °C olup daha düşük ısılarda da aktivitesini korur, fakat reaksiyon zamanı uzar. 65 °C üzerinde
aktivite kaybı başlar ve 70 °C üzerinde aktivitesini hızla kaybeder.
Optimum pH
Tito NT100 pH 2.0-5.5 arasında tamamen aktiftir. Optimum pH 4.5 olup 6 üzeri tavsiye edilmez.
DOZAJ : Kullanım amacına ve şartlarına göre 2-15 g / kg şurup
KULLANIM
Tito NT100 %70’lik sakaroz şurubunu tamamen hidroliz edebilir. Sadece sakkaroz şurubunun tamamen erimiş
olması gereklidir. Bunun için çözeltiye belirli miktarda enzim katılarak istenilen sıcaklıkta, örneğin 60 °C’de ve
optimum pH’da yeterince beklemek gerekir. Kg. şurup için 4.0-8.0 ml arası Tito NT100, ısıya ve reaksiyon
zamanına bağlı olarak (12-24 saat, 60 °C pH 4.5) %70’lik şeker şurubunu hidroliz etmeye yeterlidir. İlişikte
sunulan grafikler yardımıyla amaca uygun doz ve şartlar tespit edilebilir.
İnvert şurup üretiminde Tito NT100 kullanıldığında asit hidrolizde görülen koyu renk ve H.M.F.
(Hidroksimetilfurfural) oluşmaz.
AKTİVİTE
2500 SU/ml (Sumner ünitesi).
SAKLAMA KOŞULLARI
Serin ve rutubetsiz ortamlarda (yaklaşık 25 °C’de) ve direkt güneş ışığına maruz kalmamak şartıyla saklayınız.