Gönderen Konu: Ömer Faruk KARABACAK Arılığı  (Okunma sayısı 89513 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Murat AKIN

• Genel Moderator
  • Ana Arı
  • Yer: Tekirdağ
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Ynt: Ömer Faruk KARABACAK Arılığı
« Yanıtla #480 : Haziran 04, 2018, 22:14:57 »
Abi bozduğum  gözde  kahveregi sümük akıntısı vardı. Bu yayılabilir mi diğer kovanlara ?

Kahverengi değil griye yakın bir renk.

Çevrimdışı ismail akyüz

• Ana Arı
  • Yer: hatay-defne-harbiye-<zirve>
  • ismail akyüz
    • https://www.facebook.com/ismail.akyuz.984
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 200
  • Rakım: 240
« Yanıtla #481 : Haziran 04, 2018, 22:28:30 »
koku varmiş ismail bey. adi çürüklük değil bu. süleyman beyin ikizi bu durum gözüküyor
muammer bey adi yavru çürüklügündede pis bir koku  çıkar,tıpkı bozuk bir et gibi ve kovan kapansada bazen o koku genizde kalmış gibi his olur..

Çevrimdışı ismail akyüz

• Ana Arı
  • ismail akyüz
« Yanıtla #482 : Haziran 04, 2018, 22:33:44 »
ömer bir kilo kekiği litre sufa  kaynatve fısfısla,kekikte timol maddesi yüksektir, timol yüksek bir antimikrobiel ve antibiyotiktir,sanal alemde teremisin tetramzitin gibi kalıntıbirakan ve bala karışan ilaclar önereceller,kullanma sana zararlıdır,kekik daha etkilidir,örtü bezlerini yak ve naylon bezle sar sarmala ariyı,azar azar koyu şurup ver,arı düzelecektir merak etme..geçmişolsun..

Çevrimdışı Ruhi EREN

• Ana Arı
  • Yer: konya-Ereğli
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 29
  • Rakım: 1600
« Yanıtla #483 : Haziran 05, 2018, 03:51:57 »
Benim de bir kovan gitti ama benimkinde çürüme ve akıntı yoktu sadece yavru içerde ölüyor. 3 çerçeve kaldı hanları verip kapattım. Petekleri torbaya koydum canlı yavru kalmasın yakacağım.

Çevrimdışı KARABACAK

• Ana Arı
  • Yer: KÜTAHYA
  • Ömer Faruk Karabacak
  • Kovan Sayısı: 28
  • Rakım: 1080
« Yanıtla #484 : Haziran 05, 2018, 09:21:45 »
Tamam  İsmail abi  antibiyotik yerine   dediğini yapacağım birde kovanı değiştireceğim yavruları yakacağım. Bakalım nasip artık.

Muammer ŞAHİN

• Ziyaretçi
« Yanıtla #485 : Haziran 05, 2018, 09:58:16 »
muammer bey adi yavru çürüklügündede pis bir koku  çıkar,tıpkı bozuk bir et gibi ve kovan kapansada bazen o koku genizde kalmış gibi his olur..

ismail bey, karıştırmayınız.
sadece üşüme kaynaklı olana, yani arının soğuktan en dıştaki yavru alanından çekilme kaynaklı olana ve bu yüzden yavruların üşüyüp kurumasına yanmasına, bulaşıcı bakteri kaynaklı olmayana, pis koku olmayana adi diyoruz.

Bulaşıcı olmayan ama bakteri kaynaklı olan yani nem yada küflenme nedeniyle eski peteklerin küflenmesi ve arının bu alandan çekilmesi sonucu dışta kalan adi çürüklükte de koku olmaz.

pis kokulu olanlar Avrupa ve Amerikan yavru çürüklüğü, bunlar bulaşıcı.

adı üstünde en adi, en sıradan, en bayağı, en olağan, en hiç bir özelliği olmayan, en özgünlüğü olmayan, en değersiz, en niteliksiz olana ADİ diyoruz.

Tedavileri birbirinden farklı çürüklüklerin

Selamlar

Çevrimdışı KARABACAK

• Ana Arı
  • Ömer Faruk Karabacak
« Yanıtla #486 : Haziran 05, 2018, 10:30:58 »
Muammer abi  nemden dolayı çekilmeye bağlı  çürüğün tedavisi nasıl ?

Muammer ŞAHİN

• Ziyaretçi
« Yanıtla #487 : Haziran 05, 2018, 10:49:10 »
petekler küflendiği için; kovan dip tablasını komple açıyorsun alttan havalandırma yapması için, kovan içinin kuruması için, yavrulu alanı sıkıştırıp, su ve koyu şurup takviyesi yaparak küflenen petekleri kovan dışı yapıyorsun, arılığın ön tarafına doğru bir ağaca asıyorsun, hem güneşten kuruyorlar petekler, hem kapalılar çıkıp en yakın kovanlara giriyorlar, peteğin balını yağmalıyorlar arılıktakiler. küflenen peteği yakabilirsin kullanılmayacak derecedeyse.

çerçevelerde çok az küflenme var ise: arıyı sıkıştırıp su ve koyu şurup takviyesi yapıp, kovan dip tablasını komple açıp kovan içini kurumasını sağlayıp, küflenen peteği de kovan içinde en uzak köşeye koyuyorsun. kapalıların çıkmasını ve balı arıların kullanmasını bekliyorsun. sen son, elma sirkesi yada "kaynatılmamış-yani soğuk suya bir kaç yemek kağışı kuru kekik koyarak 24 saat ağzı kapalı bir şekilde demlenmesi sağlandıktan sonra (suyun üzerinde yüzen ve yüzeyi kaplayan kekik yağını görüyorsan demlenmiştir) kekikleri süzüp suyunu fısfısa koyarak" kekik suyuyla peteğin üzerini fısfıslayabilirsin. temizlenene kadar işleme devam. temizlenmiyorsa hiç uğraşma, küflenen kısmı kes at gitsin.

eğer kekik suyuyla uğraşamam diyorsan, kekik yağını sulandırıp kullanabilirsin.

temiz iş

Çevrimdışı KARABACAK

• Ana Arı
  • Ömer Faruk Karabacak
« Yanıtla #488 : Haziran 05, 2018, 11:23:10 »
Tamam abi ben bu kovanın peteğinde küfde gördüm onun için sordum acaba bu dediğin gibi mi ?  Ayrıca eskiden arı mevcudu azdı ve  son baktığımda arı mevcudu fazlalaşmış gördüm.

Muammer ŞAHİN

• Ziyaretçi
« Yanıtla #489 : Haziran 05, 2018, 11:49:47 »
Tamam abi ben bu kovanın peteğinde küfde gördüm onun için sordum acaba bu dediğin gibi mi ?  Ayrıca eskiden arı mevcudu azdı ve  son baktığımda arı mevcudu fazlalaşmış gördüm.

küf büyük problem. bal-polen-mum-yavru-ana hepsi etkilenir. zamanla ana kaybı yada kovan terki kaçınılmaz olur. kovanların altını komple açmanı tavsiye ederim.

Çevrimdışı ismail akyüz

• Ana Arı
  • ismail akyüz
« Yanıtla #490 : Haziran 05, 2018, 14:52:19 »
karıştırmıyorum muammer,kendim yaşadığım   ve uyguladığım şeyleri yazdım, tekrarda yazıyorum...ADİ YAVRU ÇÜRÜKLÜĞÜNDE PİS BİR KOKU ÇIKAR..kokunun tesiri çokluğu ile artar..

SM-N950F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Muammer ŞAHİN

• Ziyaretçi
« Yanıtla #491 : Haziran 05, 2018, 18:09:30 »
o zaman o adi degil avrupa yavru curuklugu olabilir sayın abim. tecrübene saygım sonsuz ama  gözden kacan baska seyler olabilir. eger tedavin tuttuysa kokan tür bu hastalığa  paylasirmisin biz de faydalanalim

Çevrimdışı ismail akyüz

• Ana Arı
  • ismail akyüz
« Yanıtla #492 : Haziran 06, 2018, 09:54:27 »
o zaman o adi degil avrupa yavru curuklugu olabilir sayın abim. tecrübene saygım sonsuz ama  gözden kacan baska seyler olabilir. eger tedavin tuttuysa kokan tür bu hastalığa  paylasirmisin biz de faydalanalim

avrupa değil muammer adi yavru çürüklüğüydü,amerikan ve avrupa yavru çürüklüğü ile karşışmadım allaha şükür,ama ne olduklerınıda iyi biliyorum,adi yavru çürüklüğünde tedavi mümkün nitekim tedavide ettim,ve birdaha karşılaşmadım şükür,demekki adi imiş ;)  diğer hastalıkları takip ettim okudum en iyi çözüm arıyı yakmak diye yazıyor kitaplar..ben uyguladığım yaşadığım şeyleri anlattım, bu forumda emin olmadan yazmamak lazım,okuyacak binlerce kişi var,yanlış bilgi onlara zarar verir... saygılar..

Çevrimdışı KARABACAK

• Ana Arı
  • Ömer Faruk Karabacak
« Yanıtla #493 : Haziran 06, 2018, 11:03:37 »
Öğleden sonra operasyone gidiyorum. Arının tum çerçevelerini alacağım vede kovanı değiştireceğim. İçerisine  Ham petek vede kabarmış petek koyup sıkıştıracağım. Aldığım çerçeveleri de imha

edeceğim. Dediğiniz gibi keke suyu fıslatacağım arının üzerine. Şimdi bir gün aç mı kalsınlar yoksa  ilk günden koyu şurup vereyim mi ?

Bendeki adimi yoksa Amerikan avrupa çürüğümü. Koku var çok yoğun olmasada. Lakin kovanın içerisinde en son petek de küf gördüm kovanın dibinde de küflene gördüm.

Muammer ŞAHİN

• Ziyaretçi
« Yanıtla #494 : Haziran 06, 2018, 12:11:51 »
Öğleden sonra operasyone gidiyorum. Arının tum çerçevelerini alacağım vede kovanı değiştireceğim. İçerisine  Ham petek vede kabarmış petek koyup sıkıştıracağım. Aldığım çerçeveleri de imha

edeceğim. Dediğiniz gibi keke suyu fıslatacağım arının üzerine. Şimdi bir gün aç mı kalsınlar yoksa  ilk günden koyu şurup vereyim mi ?

Bendeki adimi yoksa Amerikan avrupa çürüğümü. Koku var çok yoğun olmasada. Lakin kovanın içerisinde en son petek de küf gördüm kovanın dibinde de küflene gördüm.

bence Murat hocanın dediği gibi, koku varsa temel petek verip beslemeden en az 1 gün midesindekileri yada vücudundakileri dışarı boşaltmasını beklemek yararlı olabilir.
sonra o temel peteği de yakmak iyi olur bence.

Murat hocanın yöntemini yapacaksan kabarmış vermemelisin. kabarmışa yumurta atarsa yazık günah, boşuna o canlıları yakmak zorunda kalma sonra