Abi çok teşekkür ederim, şu kısa arıcılık hayatımızda arılar bize her türlü deneyimi edindiriyor sağolsunlar.
Bu çürüklük yeni aldığım arılardan çıktı abi sanki hasta gelmiş
Naparsın nasip 
yalnız diğerleri iyi şukur. 21 22 tanesine kat attım
bazı kovanlar bal ve polen blokesi olmuş bazılarında hiç bal kalmamış yavru alanı cok fazla. Bende blokeli kovandan bir petek aldım söle bal ve
polen dolu arısının silktim ötekindende ful yavrulu olan bir cerceve aldım fakat balı yok arasında değiştirdim. Biraz dengelensin diye. Bloke olana ham petek verdim ayrıca 
Yalnız bazı kovanlar sağlam stok yapmış bazılarında yok 
stok yapanların; gelen nektarı bir kısmını yavruya bir kısmını stoğa ayıranların; soğuk iklim arısı, stok yapmayanların tamamını yavruya yatıranların; sıcak iklim arısı olup olmadığına bakabilirsin.
eğer bunlar f1 tipi arıysa (örneğin:kafkas F1, karniyol f1 v.s.), kendisinin soğuk yada sıcak iklim arısı olmasından ziyade, çiftleştiği erkeklerin belirsiz olmasından dolayı, kışlama özelliği olarak: anaya çekme durumundan ziyade babaya çekme durumu olduğunu gösterir.
şunu anlatmaya çalışıyorum.
örneğin soğuk iklim arısı kafkas arısı, kemer yapmadan kovanı yürütüyorsa demekki soğuk iklim arısı özelliği kaybolmuş, sıcak iklime kaymış. bu arı kışa girerken stoğunu yapamayacağı için kışın fazla stok tüketip kışı atlamatama ihtimali var.
anası belli iken, davranış özelliği olarak farklı ırk davranışı gösterenler varsa yavaş yavaş işaretlemeye başlamanı tavsiye ederim.
işaretlerden bunlara yapacağın kış stoğu oluşturma beslemelerini daha fazla tutman yada kendi kış stoğunu yapamayan arıların yaşlı ana olanlarını zayıflatıp sonbahar döneminde bunların kapalılarını diğer zayıf kovanlara takviye olarak vermen gerekebilir.
arılıktan elemeye karar verirsen eğer.