Arıları ve arıcılığı kısa bir süre araştırıp biraz bilgi sahibi olduktan sonra ilk kolonimi edinmeye cesaret edebildim. Kısa süre diyorum çünkü forumdaki ustaların araştırma ve çabalarının ne kadar uzun bir süreç olduğunu görünce benim gayretim kısacık kalıyor. Bir miktar teorik bilgiyi artık uygulamayla pekiştirme zamanı geldi diye düşündüm. 7 Çerçeveli Kafkas ırkı bir koloni aldım, 12 Mayısta arılarım geldi.

Koloniyi pek doğru bir yöntem olmasa da paket arı şeklinde edindim. Şartlar öyle gerektirdi diyelim.
Bir gün dinlendirdikten sonra kovanı kontrol ettim. 7 çerçevenin ikisi ballı polenli, beşi açık ve kapalı-açık yavrulu şeklinde. Çerçevedeki kapalı yavru sayısı çok fazla değil, arı mevcudu iyi. Anayı göremedim ama anladığım kadarıyla 1-2 günlük yumurta mevcuttu. Erkek arı pek göremedim ya da tanıyamadım, kapalı erkek gözü de çok azdı. Ballı-polenli dediklerim de daha çok kabarmış petek gibi, stok sıfıra yakın. İyiye yorup balı yolda tüketmişler diyelim. Hemen 2/1 şurup takviyesi yaptım. Arılar güzelce çalışmaya başladı. Çok hırçınlar, yol yorgunluğu ve açlığa bağladım.
https://youtu.be/8TaZL-eTo24Polen tuzaklı yeni bir kovan aldım. Bezir yağı ile boyadım. aslında hazır boyamış kovanım vardı ama polen tuzaklı değildi. Bizim buralar fazlasıyla nemli, polen tuzaklı olsa daha iyi olur diye düşündüm. En kısa zamanda koloniye yeni kovana aktaracağım.

Erkek gözü az diye bir de erkek gözlü plastik petek aldım. Biraz da varroa mücadelesi olsun, hızlıca kapalı erkek göz yaptırırım diye. Kullanabileceğim fırçam yoktu, kendimce hemen pratik bir çözüm buldum. Bal mumu peteğe sürüp saç kurutma makinesiyle ettim.

Büyük bir hevesle uğraşırken ufak bir kaza ve derken ayağımı kırdım. Üstüne bir de hava bozdu, o gün bu gündür sürekli yağmur yağıyor. Stok az, hava bozuk, nem had sahada, kovanı değişemedim, arılar oğul verir mi...? Kafamda bir sürü soru işareti. Güç belâ yanlarına gittim, şurup verdim, kek verdim, ana memeleri gördüm onları bozdum, kovanı kapattım. Sonra dank etti, ana var mı acaba? Aradım aradım bulamadım, İlk kontrolde yumurta vardı ona bakayım tekrar dedim, o da yok. Memeleri de bozduk. 4-5 gün daha yanlarına gidemem, zaten yağmur çamur, kırık ayakla çok zor. Şimdi inşallah bir yerlerde ana memesi kalmıştır diyorum. Olmadı artık günlük yumurtalı çerçeve veya hazır yumurtlayan ana bulacağım bir yerden. Yoksa koloniyi kendi elimle yalancılamaya sokmuş olacağım.