Bu sene ben yağtırdığım keklere çuval başı 2 şer kg polen koydum, bir sıkıntı yaşamadım.
Her hangi bir bilimsel veri varmı acaba okumak isterim.
Biliyorsunuz balın içindeki çiçek tozu kristalleşmeyi hızlandırıyor.
Hatta bazı uzmanlar erken donan balı kış aylarında kovanda bırakılmasın diyebiliyor.
Donuk görünüşten çok önce bal kristalleşmeye başlıyor, biz ancak onun katılaştıktan sonra donmuş deyip söylüyoruz.
Belki de donmıyacak bala bile kristalleşmesi için çiçek tozu katıp bunu hızlandırıyoruz.
Eğer kek içine çiçek tozu katarsak arı dışarıya çıkıyorsa su kullanıp balı işliyor midesinden sonra çıkışta bunu ayırabiliyor.
Ama çiçek tozu olan bal salkımdayken yenirse bunu ayıramayıp barğırsaklarında depoluyor ve sorun başlıyor.
Ama çiçek tozu kekinin içinde ilgi çekmek ve yalnızca tatlandırmak amaçlı bal varsa çiçek tozunu işleyip yavru gıdasına çeviriyor veya gözlere depoluyor.
En iyisi besleme kekini ayrı çiçek tozu kekini ayrı yapalım.