https://drive.google.com/open?id=1KIBjHn7WXBSzTN6xw4SLCrUe1xhsubdjeğer uçma tahtası dümdüz ise; üçgen aparatın ucuna yakın yerden sağdan soldan 2 adet daha ek delik yeri açıyoruz. ama bu delikleri aparatın üstüne değil, uçma tahtasının üstüne açıyoruz, aparatın altından girebilsin diye rahatlıkla yanlardan. bu yanlardan açacağımız 2 adet ek delik, sigorta mahiyetinde yani arı rüzgardan aparatın ucundan giremez ve uçma tahtasına konarsa rahatlıkla içeri girebilsin diye. aynı zamanda kovan içinden dışarıya tahliye edeceği büyük ebatlı malzemeler aparatın ucunu tıkarsa arılar yanlardan kolaylıkla çıkabilsin diye.
aparatı kovana vidalamaya gerek yok eğer hem sağdan hem soldan daraltmalı kovan girişi kullanıyorsanız. aparatın geniş yerinin sağ ve sol ucunu, bu koan daraltma plastiğinin altına sıkıştırıyorsunuz sorun çözülüyor. eğer kendi kendine çıkmasından endişe eğerseniz iple veya demir teli ile uçuş tahtasına bir kez bağlamanız yeterli sabitlemek için.
bu aparat ters çevrilerek kovan içine doğru konulduğunda ise başka bir işe yarıyor. tarlacı arıların tamamının kovan içine girip bir daha çıkmasınlar da arıyı kapatıp başka yere taşımak için kullanabiliyoruz bu aparatla. gündüz takıyoruz aparatı, akşama kadar girenler çıkamadığı için tarlada arı bırakma miktarı az oluyor.
bu aparatın tahtadan olanını rusyada kullanıyorlar. iki adet tahtanın ortasına üçgen şeklinde galvaniz kesip yerleştiriyolar kovanın yarı beline. içerden arılar dışarı çıkabiliyo, dışardan içeri girmek isteyen yağmacı yada sarıa arılar içeri giremiyor, girmek istediğinde aparat kendi kendine kapanıyor.
bunda da sarıca arılar ve yağmacı arılar aparatın ucuna değil de dibine geniş olan kısmına toplanıyorlar.
aparatı kullandığınız ilk gün, aparata uyum sağlamalarını kolaylaştırmak için kovan içine girmekte tereddüt eden arılar için kovan arkasından polen çekmecisinin ek kapağını yada kovan içine herhangi bir yerinden girecek bir delik açarsanız, ve akşamleyin kapatırsanız, uyum sürecini kolay atlatacaklardır. sonraki gün kovandan çıkan arılar zaten çıktıkları yerden girecekleri için zorlanmayacaklardır.
bu aparat aynı zamanda kovan girişleri kar altında kalsa bile arıların rahatlıkla girip çıkmalarını sağlıyor. ucu aşağıya dönük olduğu için ucu. ben rüzgar ve sarıca arılar için kullanmak zorunda kaldım. fiyatı 1 tl tanesi.
malzemeciler bunu "kovana arı toplama arı toplama aparatı" olarak biliyorlar.
taktığınız ilk gün arının başında bulunmanız gerekiyor, uyum sürecini takip etmenizi taviye ederim.