Gönderen Konu: Cüneyt Eren ariliği  (Okunma sayısı 49100 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı İsmail Gümüş

• Ana Arı
  • Yer: Ankara
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 90
  • Rakım: Kışlatmada 800, bal sezonunda 1200
Ynt: Cüneyt Eren ariliği
« Yanıtla #15 : Ağustos 08, 2017, 15:03:17 »
Irk vs konusunda tavsiye vermeyin arkadaşlar. Her yörenin kendine göre şartları var.

Çevrimdışı cuneyt...ariligi

• İşçi Arı
  • Yer: Hatay/ Antakya
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
« Yanıtla #16 : Ağustos 08, 2017, 16:21:58 »

Kendin kendi arınla yaparak yaşayarak öğren dostum daha iyi , hata yapmakdan korkma denemekdende korkma  ben şahsen öle yapıyorum. Bu sene tadilat işlerinden kafamı

kaldırıpda ana arı üretimine başlamadım yoksa ilk senemde baya bir işler yaptım ;)

Ana arı üretim kutuları (10 adet) ve jenter seti hepsinin tedariği tamamda işde bi arılandırıp ana üretimi yapmadım sezon gectiği için kaliteli ana üretemem diye şimdiden sonrada

yapmayı düşünmüyorum fakat ana arının ne demek olduğunuda deneyimledim. Bölmeler 1 cerceve kadar arısı vardı en iyisi italyan ana idi ana kaybetti ötekiler 4 cerceve oldu 15

güne 5 6 yı rahat saracaklar fakat italyan ana ana yeniledi yumurta atıyorum derken 2 cercevede cok zaman kaybetti onun için kenarda illa bir yumurtlayan ana arın olacak.

Birde  ırk olarak karniol ile calışmanı tavsiye ederim saldırgan olmadıgı için işlemleri rahat yaparsın.

Kullandığım arı karniyol melezi,  bayağı çok kuşak atlatmış. Hatay a uyum sağlamiş gördüm kadarıyla. 4 tane rüşvet kovan çaktım, cercevelerin 2 tanesi  normal bir çerçeve ediyor aşağı yukarı. Ruşetler 6 çerçeveli kısmetse seneye hem elimde yedek ana ari bulunduracam hemde tecrübe yapmış olacam.  Sıkıntım şu 3 kovanin 2 si çok saldırgan, saldirgan olanın birinin bal verimi iyi, uysal olan diğer yani üçüncü  kovanin bal verimi daha az. Kısmetse seneye iğneleri yemeyi göz önüne alarak bal verimi iyi olan kovandan çogaltacam. Arıcı dayı açtiğima kapadiğima karışıyordu kovanlara.  Artik arilari ayirdiğim için şimdi hepsi benim hayırlısı olur inşallah...

SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Çevrimdışı KARABACAK

• Ana Arı
  • Yer: KÜTAHYA
  • Ömer Faruk Karabacak
  • Kovan Sayısı: 28
  • Rakım: 1080
« Yanıtla #17 : Ağustos 08, 2017, 16:42:00 »
:)  kızması ilginç geldi bana gercekden kendi kovanların değilmiydi açtıkların ? Sen yinede uysal arılardan vazgeçme ;)

• İşçi Arı
« Yanıtla #18 : Ağustos 08, 2017, 18:00:52 »
:)  kızması ilginç geldi bana gercekden kendi kovanların değilmiydi açtıkların ? Sen yinede uysal arılardan vazgeçme ;)
Arıcı dayının arılığındaydi mart 'tan beri. Dayidan aldığım ari yani kendimin. Dayinin arilarina dokunmam zaten, dayinin  yaklaşık 300 kovanı var,  kontrolün birinde ana ariyi yere duşürmüsüm ertesi gün dayı fark etmiş kovana geri koymuş, dediğine göre şuruplamadan dolayı bakire ana yı  kesmisim vs. Ne kadar olsada dayidan çok şey öğrendim, allah razı olsun. Acemiliğimden arilara  yarar 'dan çok zarar vereceğimi düşündü sanırım. Bundan böyle  özgürüm gönlüme göre bakacağım. Benim boş günlerim fazla oluyor 24 saat nöbet şeklinde çalıştiğım için.

Çevrimdışı Furkan Güner

• İşçi Arı
  • Yer: Çankırı
  • Kovan Sayısı: 8
  • Rakım: 1490
« Yanıtla #19 : Ağustos 08, 2017, 18:11:21 »
Her arı ırkının özellikleri farklı ama bana göre önemli olan genç ve sağlıklı ana arı ile çalışmak.

Dışarıdan anadolu ana arısı aldık. Daha sezon başlamadan arılar anayı değiştirdi ve yeni ana arı çevredeki diğer melez arılarla çiftleşti. Suni tohumlama yapmadan ırkı ve istediğimiz özellikleri korumamız çok zor.

Uysallığından dolayı bal veriminin düşük olduğunu sanmıyorum. Bence uysal arı ile çalışmak daha keyifli. Saldırgan arının kovan kapağını bile açasım gelmiyor. Bal verimine bakarak kıyaslama yapmamak lazım.
Derdi dünya olanın, dünya kadar derdi olur...

Çevrimdışı KARABACAK

• Ana Arı
  • Yer: KÜTAHYA
  • Ömer Faruk Karabacak
  • Kovan Sayısı: 28
  • Rakım: 1080
« Yanıtla #20 : Ağustos 09, 2017, 09:28:51 »
Arıcı dayının arılığındaydi mart 'tan beri. Dayidan aldığım ari yani kendimin. Dayinin arilarina dokunmam zaten, dayinin  yaklaşık 300 kovanı var,  kontrolün birinde ana ariyi yere duşürmüsüm ertesi gün dayı fark etmiş kovana geri koymuş, dediğine göre şuruplamadan dolayı bakire ana yı  kesmisim vs. Ne kadar olsada dayidan çok şey öğrendim, allah razı olsun. Acemiliğimden arilara  yarar 'dan çok zarar vereceğimi düşündü sanırım. Bundan böyle  özgürüm gönlüme göre bakacağım. Benim boş günlerim fazla oluyor 24 saat nöbet şeklinde çalıştiğım için.

Boşver abi sen kendin takıl evet eğitim şartta okuyark vede kendin pratık yaparak bunun kazanabilirsin merak etme deneme yanılma yolu ile yeterki denemekden çekinme 150 tl

ye alırsın bi 5 cerceve kovan devam edersin olaya  ben niye  10 kovan almadım direk ilk başta diye hayıflanıyorum mesela ilk 4 ile başladım 15 gün sonra 2 daha aldım amma

yetmedi. Seneye çok farklı planlarım var  40-50 kovan yapmayı planlıyorum bakalım nasıl olacak ;)

• İşçi Arı
« Yanıtla #21 : Ağustos 09, 2017, 09:56:19 »
Boşver abi sen kendin takıl evet eğitim şartta okuyark vede kendin pratık yaparak bunun kazanabilirsin merak etme deneme yanılma yolu ile yeterki denemekden çekinme 150 tl

ye alırsın bi 5 cerceve kovan devam edersin olaya  ben niye  10 kovan almadım direk ilk başta diye hayıflanıyorum mesela ilk 4 ile başladım 15 gün sonra 2 daha aldım amma

yetmedi. Seneye çok farklı planlarım var  40-50 kovan yapmayı planlıyorum bakalım nasıl olacak ;)
Aynen bende deme yanılma yöntemine katılıyorum. Sonuçta ölsede kendi arim ama ölmeden bu işi başarmak tabiki önceki amaç. Hatayda memur olarak görev yapıyorum, amacım burda işi öğrenmek. 10_12 kovanla burda devam etmek, memleketim Mersin  e geçince 40 - 50 kovanla köyümde   devam etmek boş vakitlerimde.  Allah'ın izniylede yapacam inşallah, kafaya koyduktan sonra hayatta olmayacak diye bir şey yok. Yeterki iste vede sabret.   

• İşçi Arı
« Yanıtla #22 : Ağustos 26, 2017, 14:55:41 »
Yer hatay rakım 450 1. Kovanim 13 çerçeveli idi şuan itibariyle 4 çerçeveye düştü. 2. Kovanim 6 çerçeveli idi şu an itibariyle 4 çerçeveye düştü. 3. Kovanim 6 çerçeveli hala 6 çerçeveli. 16 ağustosta bal sağimini yaptım, geriye yetecek kadar bal bıraktım. 3 kez 1 e 1 surupla besleme yaptım. Amitraz duman in dün 4. Dozunu verdim. Fulumetrin etken maddeli şerit dün taktım. 16 ağustosta yavru ne günlük nede pupa evresinde yok denecek kadar azdı, yaklaşık 3 hafta bu şekilde geçti 16 ağustosa kadar. 1. Ve 2. Kovan da gözle görülür düzeyde varrova   var 3. Kovan da daha az. Balini alacağım için erken ilaçlama yapamadım. Formik asit için uygulama tahminimce ekim ayını bulur ancak hava sıcaklıkları el verir.  Demem şu bu saatten sonra ne yapabilirim. Amitraz ve fulumetrin etken maddeli ilaçtan başka. 1. Ve 2. Kovan da kanat deformeli 10_ 15 ari gördüm. 3. Kovan da 2 ile üç civarı. 3 kovan arim var bunu da kaybetmek istemiyorum.

Çevrimdışı süleymann

• Ana Arı
  • Yer: Ankara-Yakacık-Yenimahalle
  • Kovan Sayısı: 30 civarı
  • Rakım: 1100
« Yanıtla #23 : Ağustos 27, 2017, 00:08:44 »
ustalar daha iyi bilir ama
1 arıyı sıkıştır yani çerçeve üzerinde arı nüfusu çok olsun hatta nerdeyse çerçeve ekleyecek durumda şıkışık olsun kovan iç duvarlarında ve giriş deliği önünde arı taşabilir
2 amitraz dumanı nasıl verdin uygulamalar değişiyor ama körük içinde karton yakıp verdiysen her bir koloniye kaç puf sıktın
3 senin orayı bilmem ama Ankara da geçen yıl cok yoğun varoadan dolayı zayıflayan kolonimi sarıcalar bitirmişti hemen bizde eylül ekim gibi sarıca oluyor bu tür arılara yağmacılık riskine karşı tuzak kurabilirsin
4 hali bilen ustanın dediğine göre varoa taşıyan her arıyı kolonide yok say onlar nüfus olarak var ama ortalıkta gezen bi işe yaramayan kalabalık gözükmesini sağlayan ama yağmada vs işe yaramayan arılar
5 flumetrin şeritlere dikkat etmek gerekiyor geçen dikkat etmeden aldım meğerse flumetrin içermiyormuş destek ürünüymüş ruhsatı yok
6 kovanların polen çekmeceli ise bi bak bakalım ne kadar varoa dökülmüş (hah şimdi aklıma geldi bende foto çekeçektim çekmeceleri özer şimdik sorar unuttum )
aklıma gelen bunlar birde fazla takma kafaya arı bu azalırda çoğalırdaa
kendine iyi bak balın kovanın bereketli olsun

son olarak 13 çerçeveden 4 çerçeveye nasıl ne kadar zamanda düştü bu koloni

• İşçi Arı
« Yanıtla #24 : Ağustos 27, 2017, 05:32:54 »
ustalar daha iyi bilir ama
1 arıyı sıkıştır yani çerçeve üzerinde arı nüfusu çok olsun hatta nerdeyse çerçeve ekleyecek durumda şıkışık olsun kovan iç duvarlarında ve giriş deliği önünde arı taşabilir
2 amitraz dumanı nasıl verdin uygulamalar değişiyor ama körük içinde karton yakıp verdiysen her bir koloniye kaç puf sıktın
3 senin orayı bilmem ama Ankara da geçen yıl cok yoğun varoadan dolayı zayıflayan kolonimi sarıcalar bitirmişti hemen bizde eylül ekim gibi sarıca oluyor bu tür arılara yağmacılık riskine karşı tuzak kurabilirsin
4 hali bilen ustanın dediğine göre varoa taşıyan her arıyı kolonide yok say onlar nüfus olarak var ama ortalıkta gezen bi işe yaramayan kalabalık gözükmesini sağlayan ama yağmada vs işe yaramayan arılar
5 flumetrin şeritlere dikkat etmek gerekiyor geçen dikkat etmeden aldım meğerse flumetrin içermiyormuş destek ürünüymüş ruhsatı yok
6 kovanların polen çekmeceli ise bi bak bakalım ne kadar varoa dökülmüş (hah şimdi aklıma geldi bende foto çekeçektim çekmeceleri özer şimdik sorar unuttum )
aklıma gelen bunlar birde fazla takma kafaya arı bu azalırda çoğalırdaa
kendine iyi bak balın kovanın bereketli olsun

son olarak 13 çerçeveden 4 çerçeveye nasıl ne kadar zamanda düştü bu koloni
Teşekkür ederim süleyman bey,
1.  Son çerçevede ari ne zaman az görsem o çerceveri aldım, taşacak kadar değil ama. Yarın ilk işim tam sıkıştırmak olacak. 

2.  Amitraz tutsunun uzerinde her karton 10 kovana verilir yazıyordu. Bende içindeki  kartonu 3 e böldüm, 1 parçasını yakıp dönüşümlü 3 kovana pufladim bitinceye kadar. Geriye kalan 2 parçayı buz dolabı posetine koyup ışık almayan yerde sakladım tekrar kullanilana kadar 3 gun arayla. 4. Dozu dün vermiştim.  Bu arada kovan çekmecesiz.  Her amitraz vermeden önce dip tahtasına bakıyorum 3 _ 5 adet varrova olusu var. 

3.  Mart ayında almıştım arıcı abi den arilari, o dönemde da ari üzerinde varrova vardı, gözle görülür düzeyde, birşey  yapmadı yapmamı da söylemedi. Ağustosun 2 'sinde ayrımı ayırıp yeni yere getirdim. Ne sarıca ne de eşek arisi yok rahatsızlık veren. Sadece yere düşen kanatsız arilari hemen aşiran karıncalar var,  oda kovana giremiyor.

4. Varrova zararlisina ne kadarı maruz kalmış ,  etkilenmiş  bilmiyorum. 10 _ 15 kanat siz olması her kovanda vede çabuk gerilemesi, çok etkilenmiş olmalı.

5. Özellikle dikkat ettim v.stop isimli ürün aldım. Son kullanım tarihi de uygun. takali 2 gun oldu.

6. Eski usul sabit taban li, polen çekmecesiz.

2 _16 ağustos ta yavru yok denecek düzeydeydi. Öncesindeki 1 ayda durumu nu bilmiyorum. Arılar amik ovasindaydi.
16 ağustosta sagim yaptıktan vede  3 kez 1 e 1 besledikten sonra el içi kadar kapalı ya geçmiş  gunluklu vede larva aşamasında hemen hemen her çerçevede yavru olmaya başladı.

2 ağustosta 13 cercelik ar iyi  tasiyabilmek icin 10 çerçeveye sıkıştırdim. 1 aylık süreçte oldu 4 çerçeveye düşmesi.

1 aylık süreçte yavru üretiminin durma düzeyinde olmasımi yoksa varrovami sebep bu gerilemeye  bilmiyorum !

Varrova için yapabileceğim başka birşey  var mi. Ekim deki vereceğim formik asit haricinde. Tabiki ekimi gorebilirseler.

Çevrimdışı ismail akyüz

• Ana Arı
  • Yer: hatay-defne-harbiye-<zirve>
  • ismail akyüz
    • https://www.facebook.com/ismail.akyuz.984
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 200
  • Rakım: 240
« Yanıtla #25 : Ağustos 27, 2017, 10:10:19 »
cüneyt sen yasinin dediğini değil ömerin dediğini uygula bence ;D ömer kendini kısa sürede çok geluştirdi,arı zaten seni yönlendirecektir,bu forum bir bilgi okyanusu..

Çevrimdışı htobi

• Pupa
  • Yer: İstanbul/Ağva
  • Mevlâ beni İNSAN eyleye...
  • Kovan Sayısı: 8
« Yanıtla #26 : Ağustos 28, 2017, 13:06:14 »
2 ağustosta 13 cercelik ar iyi  tasiyabilmek icin 10 çerçeveye sıkıştırdim. 1 aylık süreçte oldu 4 çerçeveye düşmesi.

Acaba, bu koloniden bu zaman aralığında bir oğul çıkmış olabilir mi?
twitter.com: Hüseyin TOBİ @huseyintobi
Facebook.com: Hüseyin TOBİ

mehmet tekin uşak

• Ziyaretçi
Ynt: Cüneyt Eren ariliğimi
« Yanıtla #27 : Ağustos 28, 2017, 13:50:16 »
Sıkıştırma döneminde yavru durumlarını kontrol edebildiniz mi? şayet kısıtlı bir yavru alanı vardı ise olabilir, eğer kuluçka durumu normal durumdaysa muhtemelen oğul vermiştir

• İşçi Arı
« Yanıtla #28 : Ağustos 28, 2017, 14:57:06 »
Sıkıştırma döneminde yavru durumlarını kontrol edebildiniz mi? şayet kısıtlı bir yavru alanı vardı ise olabilir, eğer kuluçka durumu normal durumdaysa muhtemelen oğul vermiştir
Oğul çıkma durumu değil çünkü 2 ile 3 güne bir kontrole gidiyorum, ben yavru üretiminin olmaması vede varrovaya  bağlıyorum.çunku 3 hafta nerdeyse günlük atimi yok denecek kadar azdı.  her kontrolde bir çerçeve azalıyordu nerdeyse. 3 gun önce v.stop taktım hizla nüfus kaybeden 2 kovanda nerdeyse 200_300 varrova ölüsü vardı dip tahtasında serpilmisti resmen. vede 30 civarı kanat deformeli yavru geziyordu. 2 haftadir peteklerde yavru üretimi hizla artmaya başladı,çıkma ya yakin kapalı olanların bazilarini açtığımda etrafa kaçıran her gözden 2_3 tane varrova gözlemledim. V.stop la arılar tembellesti surubu daha yavaş çekmeye başladı. 3. Kovanim daha iyi hem varrova ölüsü daha az 30_ 40 tane asagi yukari,hem yavru üretimi daha iyi oldu, fazla da nüfus kaybı olmadi. Amitraz  4 doz pek faydalı olmadı. Flumetrin çok etkili oldu  gozlemlediğim kadariyla. Her şerdede bir hayır vardır derler ya varrovanin bu kadar acımasız olduğunu öğrenmiş olduk. Ben elimden geleni yaptım sanırım artık kurtulmasını bekleyecem 2 kovanin.    Kısmetse formik asitte verecem sıcaklıklar elverişli olduğunda. Tecrübe kazandık bu sıkıntılar sadece...

• İşçi Arı
« Yanıtla #29 : Ağustos 29, 2017, 14:48:52 »
Az önce kontrol ettiğim varrovadan  çok etkilenmiş 2 kovanim da tek tük yavru çürüklüğü başlamış,(ölmüş ama daha çürüme tam başlamamiş) kapalı gozlerden bir kısmını kontröl amaçlı açtım çoğunluğu temiz bozulmamış çıktı. Çok nadir var çuruklukten etkilenmiş olan. 4 çerçevelik 2 kavan ariyi   tekrar 3 çerçeveye  sıkıştırdım, fazlaliklar çerçeve dışına taştı, özellikle bol yavrulu ve yavru çurukluğunden  etkilenmiş olan çerçeveyi kovandan uzaklaştirdim, birazda varrova temizliği için   . Her açtığım gözden varrova kaçisiyor.  Arılar üzerinde hala çok fazla varrova var .v.stop takali 4 _ 5 gun oldu, ama ölen varrova sayısı azalmiş  önce ki kontrole nazaran. Kekik sulu şerbetle besleme yaptım, hala şurup çekmeleri  çok az, az miktarda vermeme rağmen. Yapabileceğim başka birşey var mi bilmiyorum.